Ale jakby co, Ciebie Beatko jako rezydenta bez żadnego karnetu to ja sobie rezerwuję
Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2
Ekhm, ekhm... To może ja już zamilknę
Ale jakby co, Ciebie Beatko jako rezydenta bez żadnego karnetu to ja sobie rezerwuję
- KwiAnna

- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Maluchy widzę rosną jak na drożdżach
Zdrowiutkie i zieloniutkie
A Pumiasty stoi na straży
Fajny kiciuś.
A Pumiasty stoi na straży
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Pachypodia wspaniałe, świetnie Ci wychodzi uprawa tych rzadkich roślin 
Pozdrawiam Krzysiek
- yaten
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 22 lut 2014, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
O proszę, a mi żadna Adansonia nie chciała wykiełkować :< Do czego wysiewasz Pachypodia, że tak Ci ładnie rosną? 
- piasek pustyni

A dziękuję, Aniu, w imieniu Pumiastego i roślinekKwiAnna pisze:Maluchy widzę rosną jak na drożdżachZdrowiutkie i zieloniutkie
![]()
A Pumiasty stoi na strażyFajny kiciuś.
Krzysiu - bardzo dziękuję, ale przypomnę, że to dzięki Wam, a także dzięki Twojej osobie te roślinki udało się wysiać. Ileż to było między nami korespondencji choćby odnośnie świetlówek?chromat pisze:Pachypodia wspaniałe, świetnie Ci wychodzi uprawa tych rzadkich roślin
Agatko - musisz wpisać w wyszukiwarkę tego wątku słowo Adansonia i będziesz miała całą relację z wysiewu. Tu nie będę już zanudzać, bo wszyscy już mają dość tych opowieściyaten pisze:O proszę, a mi żadna Adansonia nie chciała wykiełkować :< Do czego wysiewasz Pachypodia, że tak Ci ładnie rosną?
Pachypodia - no cóż, do wysiewu inaczej szykuję podłoże, na letnie stanowiska inaczej, na zimę dla tych maluchów jeszcze będzie inne podłoże. Też jest chyba w tych opowieściach. Generalnie odpowiednie proporcje pemzy, piasku i przesianej ziemi do kaktusów. Łącznie z tego wysiewu miałam ponad 40 pachypodiów (miałam, bo poszło kilka w świat, znaczy: w dobre ręce i mam nadzieję, że rosną
A teraz, Kochani, nowość - dla mnie totalna. Na początku sezonu zakupiłam dwie ceropegie - rzecz tyczy się C. petignatii. Zaczęło się na wątku Ewy, rozmawiałyśmy potem z Martą na temat przyrostów tej madagaskarskiej piękności. Obiecałam zrobić zdjęcia, ile u mnie przyrosła. I zrobiłam. Jej przyrost te dwa miesiące z hakiem wygląda następująco - pęd główny jest bez liści, a to małe właśnie tyle wyrosło:

Jednak jakież było moje zdziwienie, kiedy na końcu tego przyrostu zobaczyłam coś takiego:

Czy to jest przyrost, czy szykuje się kwitnienie...? Bo jeśli kwitnienie, to będzie (jeśli będzie) moje pierwsze z tej grupy roślin...
Z tym pytaniem Was zostawiam, dziękując za wizyty i ciepłe słowa
-
Gaga1960

- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Muszę się przyznać bez bicia,że na samym początku podchodziłam do twoich roślin jak do
ładnych chwastów (no bo przecież to nie kaktusy
),ale szukając nazw dla moich sukulentów
napatrzyłam się w internecie na takie cudeńka ,że dech zapiera.
Szybciutko wróciłam na twój wątek,wypisałam sobie nazwy twoich roślin i zaczęło się buszowanie
po wujku Google.
To co zobaczyłam ,to kobieto wielki szacun dla ciebie
Myślę,że mi wybaczysz moją tępotę
i brak wiedzy na temat tych wspaniałych roślin. 
ładnych chwastów (no bo przecież to nie kaktusy
Szybciutko wróciłam na twój wątek,wypisałam sobie nazwy twoich roślin i zaczęło się buszowanie
po wujku Google.
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ty to masz rękę do kwiatków
Nawet na suchych kijach wyrastają
Nawet na suchych kijach wyrastają
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O!
To nie wiedziałam, że C. petignatii jest z Madagaskaru. Też ją mam, przeżyła zimę, ale obecnie stoi.
A w ogóle, to zaglądnij Żanetko do mojego wątku podróżniczego:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 45&start=0
Wprawdzie tam nie ma roślin z Madagaskaru, ale trochę sukulentów jest i jeszcze będzie.
To nie wiedziałam, że C. petignatii jest z Madagaskaru. Też ją mam, przeżyła zimę, ale obecnie stoi.
A w ogóle, to zaglądnij Żanetko do mojego wątku podróżniczego:
Wprawdzie tam nie ma roślin z Madagaskaru, ale trochę sukulentów jest i jeszcze będzie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- yaten
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 22 lut 2014, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ceropegii raczej kwiatek się szykuje 
- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Będzie kolejne pięterko listków, jestem pewna. Moja petignati też rośnie, sfocę, ale do domowych jeszcze się nie dobrałam z aparatem
. Zajrzyj do wątku domowych kubasi, c. petignati, gdy zbiera się jej na kwitnięcie, wypuszcza dugaśny i cienki pęd. Dopiero na nim będą kwiaty.
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mi się tak wydaje, ale nie chciałam rozczarować Żanetki. 
Choć jak dla mnie, wzrost tej jaszczurki i zielone listki, to dość spory sukces. U mnie tylko tułów, na szczęście już nie pomarszczony. Połowa rośliny zamarła nieodwracalnie.
Choć jak dla mnie, wzrost tej jaszczurki i zielone listki, to dość spory sukces. U mnie tylko tułów, na szczęście już nie pomarszczony. Połowa rośliny zamarła nieodwracalnie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- piasek pustyni

Grażynko! A za co...? Ja tylko mam parę ładnych roślinek, które tym bardziej są ładne, gdy się komuś spodobająGaga1960 pisze:Muszę się przyznać bez bicia,że na samym początku podchodziłam do twoich roślin jak do
ładnych chwastów (no bo przecież to nie kaktusy),ale szukając nazw dla moich sukulentów
po wujku Google.
Kochana - no co Ty wygadujesz, aż mnie zawstydzasz...Ja za chwilę w Twoich oczach będę kompletną ignorantką, bo ja z kolei niewiele się znam na ogólnie kaktusach, a poniżej mam jedną delikwentkęGaga1960 pisze:Myślę,że mi wybaczysz moją tępotęi brak wiedzy na temat tych wspaniałych roślin.
Jest, i dlatego chciałam je mieć. Generalnie madagaskarskie ceropegie to:raflezja pisze:O! To nie wiedziałam, że C. petignatii jest z Madagaskaru
Ceropegia adrianae
Ceropegia albisepta
Ceropegia ambovombensis
Ceropegia ampliata
Ceropegia armandii
Ceropegia bemarahaica
Ceropegia bosseri
Ceropegia brachyantha
Ceropegia dimorpha
Ceropegia gikyi
Ceropegia hermannii
Ceropegia hofstaetteri
Ceropegia leroyi
Ceropegia madagascariensis
Ceropegia petignatii
Ceropegia pseudodimorpha
Ceropegia racemosa
Ceropegia razafindratsirana
Ceropegia robivelonae
Ceropegia saxatilis
Ceropegia scabra
Ceropegia simoneae
Ceropegia sp. Nova
Ceropegia striata
Ceropegia viridis
Większość chyba nie do zdobycia, co najwyżej z nasion, ale niektóre nawet w nasionach to wybitne rzadkości.
raflezja pisze:Też ją mam, przeżyła zimę, ale obecnie stoi.
Wygląda na to, że ta moja to taka jakaś wyrywna jest
Zajrzałam już znacznie wcześniej! Musiałam tylko na spokojnie przestudiować te widoki i roślinkom się poprzyglądać. Teraz czekam na resztę, tkwiąc w wielkim podziwieraflezja pisze:A w ogóle, to zaglądnij Żanetko do mojego wątku podróżniczego:
- Raczej chyba nie, gdyż...yaten pisze:Ceropegii raczej kwiatek się szykuje
I tak szczerze mówiąc, myślałam, ale z tego względu, że raczej za szybko jej na kwitnięcie, niemniej mam z nią do czynienia pierwszy raz, stąd wolę zapytać. I serdecznie dziękuję za podpowiedzieba pisze:Będzie kolejne pięterko listków, jestem pewna. Moja petignati też rośnie, sfocę, ale do domowych jeszcze się nie dobrałam z aparatem. Zajrzyj do wątku domowych kubasi, c. petignati, gdy zbiera się jej na kwitnięcie, wypuszcza dugaśny i cienki pęd. Dopiero na nim będą kwiaty.
Absolutnie nie, gdyż tak jak napisałam wyżej. Niemniej cieszę się z każdego ruchu tej roślinyraflezja pisze:Też mi się tak wydaje, ale nie chciałam rozczarować Żanetki.
Gdybym jej nie przestawiała z parapetu do szklarenki, rosłaby pewnie jeszcze szybciej. Po zmianie warunków i tak lekko przystopowała, ale jak widać na zdjęciu, w żółwim tempie pędzi sobie dalej. A Twoja, Iwonko, choćby w dwóch trzecich zamarła, to przy Twojej ręce i tak będzie pięknie rosła, tego jestem pewna.raflezja pisze:Choć jak dla mnie, wzrost tej jaszczurki i zielone listki, to dość spory sukces. U mnie tylko tułów, na szczęście już nie pomarszczony. Połowa rośliny zamarła nieodwracalnie.
Dziękuję Wam za tak ciepłe odwiedziny!
Dziś niestety leje u nas i jest bardzo zimno. To już trwa jakiś czas. Jutro ma być już podobno cieplej, ale nadal deszczowo, aż do soboty. Dziś w nocy było 9 stopni. Ja naprawdę mam chwilami dość takiego klimatu.
Niemniej aby nie było, tak na rozjaśnienie i odpędzenie ponurych myśli, wrzucam kilka spraw do analizy.
To zakupiony (czytaj: otrzymany od Dzieci) na Dzień Matki Chamaecereus hybr. Jak myślicie, wytrzyma kilka dni bez słońca, by się rozwinąć, czy raczej już się zasuszy...?
1.

2.

A to Mammillaria sp., którą rok temu dostałam od starszego Synka, kiedy był z kuzynką na spacerze. Przyniósł mi takie zabiedzone "coś", co ładnie przezimowało, a teraz coś jej wyskakuje ... - ktoś wie może przy okazji, jaka to?

I chociaż nasturcje na deszczu mokną, to ja jednak życzę jak najszybciej i najwięcej tego słonka - sobie i Wam, dziękując za odwiedziny i komentarze
-
Gaga1960

- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Żanetko ,chamaczek powinien dać radę przetrwać te zimne dni i podejrzewam,że już jutro ładnie
ci zakwitnie ,bo ma być ciepło.
Co do mammillarki to jest to M. backebergiana.
ci zakwitnie ,bo ma być ciepło.
Co do mammillarki to jest to M. backebergiana.
- piasek pustyni

Dzięki, Grażynko! I za chamaczka, i za mamilarkę 
- KwiAnna

- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Chamaczek jak zakwitnie będzie miał wspaniały kolor
A mammilllarka chyba będzie biała, tzn jej kwiatuszek
Napisz jak się mają Ipomoea quamoclit i violacea? Kwitną nadal, jak trwałe są kwiatuszki?
Napisz jak się mają Ipomoea quamoclit i violacea? Kwitną nadal, jak trwałe są kwiatuszki?