Mój Kwiecisty Zakątek cz.7
- patkaza
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Ewcia , jak w doniczkach to jeszcze można po zecie tym bardziej. Ale żadnych cebulek czy kłączy w kapersach nie kupię
Aguś
W tym roku pogoda sprzyja hostom , wczesna wiosna i wilgotna pogoda . Beczki z pokrzywowym nawozem po raz drugi nastawione, duża część właśnie hostom się dostała. Tylko niektóre ''imiona'' znam , nie przeszkadza mi to zbytnio.
Aguś
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
truskawki? mniam może i u mnie są już, choć pewno tak niesmaczne jak dziś kupiłam (w W-wie 5 zeta za kg)niewygrzane przez słonko.
Aż musiałam się wrócić co to jest ta rutewka?
wszyscy tak zachwalają, piękna jest, irys biały
szkoda że deszcz tak po paskudził u Ciebie u mnie pewnie w tym tygodniu było coś na zasadzie' stoliczku nakryj się'i mój staw pełny
(w zeszłym tygodniu był pusty- wiem bo go z zielska plewiłam
.HOsty piękne - pewnie ta pokrzywa im służy
Aż musiałam się wrócić co to jest ta rutewka?
Tadku!
Jak tam liliowcowe siewki?
Jak tam liliowcowe siewki?
-
tade k

Witam w niedzielny poranek , zimny i pochmurny
Sobata jeszcze gorsza była, cały dzień siąpił deszczyk , nawet na minutę nie przestał. Dopiero w nocy poddał się. Przed chwilą zrobiła się dziurka w chmurach i przez kilka sekund wydało krótki błysk
Prognozy ie są dobre , przelotne opady
Dorotko , mimo , że truskawki ''nie słoneczne'' w smaku dużo lepsze niż te z bazarku.
Bo bez nawozu i oprysku, oczywiście w słońcu były by jeszcze lepsze. Moja gleba nie jest zbyt urodzajna , ale są rośliny , w tym właśnie rutewka , że odpowiada im. Pokrzywa nie tylko hostom służy, tylko w tym problem,że wczesną wiosną pokrzywy nie rosną
Myślę , gdzie by tu przechować do wiosny taką bekę . po ruszeniu wegetacji była by pod ręką.
Aniu witaj
Siewki rosną , posadzone w duże doniczki. Mam też z 2 poprzednich lat , na pewno coś zakwitnie , na chwilę obecną pączków jeszcze nie widać.
Z deszczu oprócz żab i ślimaków cieszą się także trzykrotki
Wszystkie pootwierały kwiatki.

Różowe pustynniki jeszcze nie zakwitły a już mnie przerosły.
Z lewej widać rutewkę , a tej perspektywy można porównać do wielkości innych roślin .

Wielka pochodnia trytomy i kończące kwitnienie orliki pełne.

Szkarłatka w tym roku nieco mniejsza , celowo nie nawoziłem , za ciasno ma w tym miejscu.

Jarzmianka większa "Ruby Cloud" , ma już 3 lata i też jest moja chlubą .

Na pierwszym planie kwitnąca krzewuszka.

Ostróżki jeszcze nie kwitną , a już tak wyrosły. Koniec dokarmiania , i tak pewnie 2 metry złapią.

Dorotko , mimo , że truskawki ''nie słoneczne'' w smaku dużo lepsze niż te z bazarku.
Aniu witaj
Z deszczu oprócz żab i ślimaków cieszą się także trzykrotki

Różowe pustynniki jeszcze nie zakwitły a już mnie przerosły.

Wielka pochodnia trytomy i kończące kwitnienie orliki pełne.

Szkarłatka w tym roku nieco mniejsza , celowo nie nawoziłem , za ciasno ma w tym miejscu.

Jarzmianka większa "Ruby Cloud" , ma już 3 lata i też jest moja chlubą .

Na pierwszym planie kwitnąca krzewuszka.

Ostróżki jeszcze nie kwitną , a już tak wyrosły. Koniec dokarmiania , i tak pewnie 2 metry złapią.

- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak mi się marzy pustynnik.
śliczny i taki wielkolud.
Pięknie i kolorowo, trzykrotki cudowne choć bardzo plenne ale są ozdobą.
Szkarłatka i u mnie jakaś niska, taki rok chyba dla niej.
Ślicznie i życzę miłej niedzieli.
Szkarłatka i u mnie jakaś niska, taki rok chyba dla niej.
Ślicznie i życzę miłej niedzieli.
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Moja szkarłatka ma dopiero dwa listki.
Napisz czym jej nie nawoziłeś.
Chętnie skorzystam.
Piękne masz te rośliny.Same okazy.
Napisz czym jej nie nawoziłeś.
Chętnie skorzystam.
Piękne masz te rośliny.Same okazy.
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Tadziu, piękny busz masz na działce. Gnojówka z pokrzyw zrobiła swoje. Rutewka faktycznie słusznych rozmiarów, o funkiach i pustynnikach nie wspomnę.
Nie musisz przechowywać beczki z "pokrzywką" przez zimę. Wystarczy naciąć i wysuszyć to ziele. Suszone nie traci swoich właściwości. A wiosną wystarczy susz zalać wodą i zanim ruszy wegetacja nawóz będzie gotowy.
Nie musisz przechowywać beczki z "pokrzywką" przez zimę. Wystarczy naciąć i wysuszyć to ziele. Suszone nie traci swoich właściwości. A wiosną wystarczy susz zalać wodą i zanim ruszy wegetacja nawóz będzie gotowy.
Pozdrawiam Hala
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Halinko. Jak długo ta gnojówka z pokrzyw nadaje się do użytku.?
- ewa w

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
moje trytomy jeszcze nie kwitna nawet łodyg nie wystawiły, może muszę zmienic miejsce na bardziej słoneczne. piszesz, że na samej pokrzywowej gnojówce tak to rośnie?
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Tadziu!...no nareszcie dotarłam...nadrobiłam zaległości a teraz rozkoszuję się pięknem Twojego kwiecia.
Posyłam zatem spod Zielonej Góry/ 27km/...ciepłe,słoneczne powietrze...26C .
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
Posyłam zatem spod Zielonej Góry/ 27km/...ciepłe,słoneczne powietrze...26C .
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Ale wszystko wielkie
, Tadziu tą gnojówkę to już odstaw swoim rośliną, działa na nie jak steryd
Halinko- dobry pomysł z tym suszeniem pokrzyw, nie wpadłam na to
Halinko- dobry pomysł z tym suszeniem pokrzyw, nie wpadłam na to
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Jurku, nie wiem jaka jest trwałość gnojówki z pokrzyw. Wydaje mi się, że im starsza tym lepsza. U mnie nigdy długo nie postała.semper pisze:Halinko. Jak długo ta gnojówka z pokrzyw nadaje się do użytku.?
Pozdrawiam Hala
-
tade k

Kasiu . tylko różowy taki wielki , inne mniejsze. Jak się uda będzie jeszcze biały . Niedawno trzeciego z kolei wyrzuciłem jako zgnilucha. Nie mam szczęścia do białych.
Trzykrotki mam na całej działce , ale je ''kasuję'' .
W tym miejscu mają wolną rękę. Szkarłatka nie jest taka niska , z metr już ma , ale mniejsza niż w poprzednim sezonie.
Miłego popołudnia.
Jurku Dzięki , ale czy takie okazy. Część może tak , ale nie wszystkie tak się wiodą. Nie wiem dlaczego Twoja szkarłatka taka mała. Siewki z późnego siewu też mają po 2 listki. Korzeń z ubiegłorocznej samosiewki miał pewnie pół kilo. Poszedł do ludzi.
Ciekawi mnie rozmiar tego , na jesieni będę przesadzał, zobaczę jakie ma wymiary
Nie nawożę , ma obdeptaną wkoło ziemię, bo nie myślałem że tak wielka będzie rosła , a obok niej przejście jest.
Halu , dzięki za podpowiedź z gnojówką
chyba tak zrobię. Choć nie mam przekonania do suszu , ale to będzie najprostsze.
Nie wiem , czy po tych zlewach coś jeszcze z mojego podlewania zostało. Ulewne deszcze wypłukuję z piaskowej gleby wszystko co się da. Oprócz piasku
Gnojówka z pokrzyw i nie tylko jeżeli jest szczelnie zakręcona , nic jej nie powinno być. Byle na słońcu nie stała.
Ewuś , mam jeszcze 2 trytomy , żółte. Też już mają pączki. I to znacznie więcej. Po 4 sztuki. Na słońcu oczywiście , one potrzebują takiego stanowiska .W tym roku tylko kilkanaście roślinek (rarytasów) dostało nawóz , reszta na gnojówce z pokrzyw. Choć zrobię jeszcze ze względu na róże z krowieńca. Ta ma dużo potasu. Można też do pokrzywy dorzucić nawet dużo żywokostu , ta roślina taż ma dużo potasu. Na róże i pomidory.
Bogusiu , witaj
Dziękuję za ciepłe życzenia. U mnie zimno , góra 12 *C , i prawie cały czas pada. Wczoraj cały dzień , w piątek i dzisiaj od 15.
Miłego popołudnia.
Dorotko na razie odstawiam. Ta porcja na kompost pójdzie
Poleję go nie rozcieńczoną , będzie bogatszy w składniki i szybciej rozłoży się. A pokrzyw mam do bólu. Za płotem ugór i wielka ich ''plantacja'' . Muszę się spieszyć , pojawiały się pączki.
Dyptam , czyli Krzew Mojżesza.

Wielka żurawka 'Stormy Seas , rośnie w cieniu. Wchłonęła 2 prymulki Viala , tylko jedna widoczna .

Hosta ? Gdzieś miałem nazwę, jedna z większych.

Liliowce w pąkach.

Aleksander zaczyna

I na koniec wynurzane w błocie ogórki. Zdjęcia do d... , brak słońca i ciemno jak o zmroku.

Miłego popołudnia.
Jurku Dzięki , ale czy takie okazy. Część może tak , ale nie wszystkie tak się wiodą. Nie wiem dlaczego Twoja szkarłatka taka mała. Siewki z późnego siewu też mają po 2 listki. Korzeń z ubiegłorocznej samosiewki miał pewnie pół kilo. Poszedł do ludzi.
Halu , dzięki za podpowiedź z gnojówką
Ewuś , mam jeszcze 2 trytomy , żółte. Też już mają pączki. I to znacznie więcej. Po 4 sztuki. Na słońcu oczywiście , one potrzebują takiego stanowiska .W tym roku tylko kilkanaście roślinek (rarytasów) dostało nawóz , reszta na gnojówce z pokrzyw. Choć zrobię jeszcze ze względu na róże z krowieńca. Ta ma dużo potasu. Można też do pokrzywy dorzucić nawet dużo żywokostu , ta roślina taż ma dużo potasu. Na róże i pomidory.
Bogusiu , witaj
Miłego popołudnia.
Dorotko na razie odstawiam. Ta porcja na kompost pójdzie
Dyptam , czyli Krzew Mojżesza.

Wielka żurawka 'Stormy Seas , rośnie w cieniu. Wchłonęła 2 prymulki Viala , tylko jedna widoczna .

Hosta ? Gdzieś miałem nazwę, jedna z większych.

Liliowce w pąkach.

Aleksander zaczyna

I na koniec wynurzane w błocie ogórki. Zdjęcia do d... , brak słońca i ciemno jak o zmroku.

- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
U Ciebie zimno i mokro, ale masz przynajmniej podlane. A u mnie nie jest zbyt ciepło i wciąż nie pada
Deszczu nie widziałam od kilku tygodni, a było po drodze były nawet upały. Na działce skorupa, a miejscami popiół
Ile można podlewać konewką?