Cierniuchy Anny - Meir

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cierniuchy Anny - Meir

Post »

... a ja tylko taką stosuję. :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Od: 17 maja 2013, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję za artykuł. No tak to już jest teraz, odkąd badają naukowcy DNA, to pokrewieństwo wielu rodzajów się zmienia. Aczkolwiek rewolucja, która wprowadziła niedawno klady do systematyki nie podoba mi się totalnie. Cactaceae to jest właśnie duży problem ze względu na zmienność nawet w obrębie gatunku. Chyba żadna inna rodzina (może storczyki tylko i rodzaj Salix wierzba) tak nie ma.

Chcę zbadać coś xD Zawsze marzyła mi się genetyka, ale na pierwszych studiach koniec końców zajmowałam się fitosocjologią i gleboznawstem :P Teraz mam szansę, bo w Katedrze Roślin Ozdobnych są takie prace (np. przyjaciółka zajmowała się badaniem pokrewieństwa genetycznego dzikich populacji Iris sibirica), tylko nie wiem, czy kaktusami się konkretnie ktoś zajmuje. Problem w tym, że raz: kusi mnie wiele innych rzeczy, na które natrafiam w szkole, a czym zajmują się różne zakłady - taka już jestem, że wszystko mnie interesuje :D A dwa, że marzy mi się własna szkółka, więc na specce szkółkarstwo pewnie wyląduję. Ech ech, ciężkie wybory ;] Poza tym trzeba się jeszcze dużo nauczyć o roślinach, a wciąż będzie mało.

Joanno! Zrobię rewolucje i będzie jeden rodzaj zawierający wszystko, w dodatku z jakimiś niewymawialnymi zlepkami liter typu "Aeauëöscheaceae" :heja

Ps. żeby nie było niekolorowo, moje rebucyjka i medio full kwietnie :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne kolorki kwiatuszków. ;:333
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Kontakt:

Post »

Coś mnie mało w moim wątku, raczej się chowam w cieniu waszych wspaniałych kolekcji ;d Ale wrzucam kolejne rośliny, a nóż komuś się spodoba ;]

Rebutia almeyeri (czy ktoś mógłby mi podać obowiązującą w miarę nazwę dla tego gatunku? Ma milion synonimów i prawdę mówiąc się zagubiłam. A źródło to szkółka w Rumii)
Obrazek

Gymnok baldianum - co prawda chwast marketowy, ale ma tak fajnie arbuzowy kolor, że musiałam go przygarnąć :D
Obrazek

Gymnok bruchii - biedny trafił z kwitnieniem na te dni monsunu i się nie rozwinął w pełni :(
Obrazek

Moje monstra teraz siedzą razem w nowych pudełkach, na jesieni dołączy do nich królik (to co mam w avku)
Obrazek

G. michanovichii - czai się z tym pąkiem już drugi tydzień -,- jeszcze ma zawiązki dwóch. Może mu się uda wreszcie w tę pogodę lepszą.
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spodobały się roślinki - a jakże! Ładnie wybarwione, kwitnące więc jak mogły się nie podobać?! Takich widoków pokazuj więcej proszę. :)

Roślin z Rumii nie podejmuję się opisywać - podobnie jak te z marketów mogą mieć różne nazwy i przodków. :wink:
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Meir pisze:(...) Rebutia almeyeri (czy ktoś mógłby mi podać obowiązującą w miarę nazwę dla tego gatunku? Ma milion synonimów i prawdę mówiąc się zagubiłam. A źródło to szkółka w Rumii) (...)
Niektóre źródła podają, że jest to odrębny gatunek - w zasadzie praktycznie nieopisany i niewiadomego pochodzenia, więc możesz tę nazwę sobie zostawić.
Kwiaty - w szczególności u górali - ;:333
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Meir pisze:Coś mnie mało w moim wątku, raczej się chowam w cieniu waszych wspaniałych kolekcji
Najpiękniejsze są kolekcje które każdy z nas posiada,bo przecież zbieramy z jakiś powodów takie a nie inne rośliny,
i nie ma co popadać w kompleksy.
Masz bardzo ładne rośliny i je często pokazuj. ;:138
A po to jest to forum,żeby oglądać i podziwiać te ,których my nie posiadamy.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Gaga1960 pisze:
Meir pisze: A po to jest to forum,żeby oglądać i podziwiać te ,których my nie posiadamy.
Które posiadamy - też! :lol:
Wszyscy tutaj lubimy kaktusy i to nie ważne czy swoje czy innych, więc cieszy ich oglądanie, a przecież nie wszystko równocześnie kwitnie.
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Kontakt:

Post »

przemek_pc pisze:Niektóre źródła podają, że jest to odrębny gatunek - w zasadzie praktycznie nieopisany i niewiadomego pochodzenia, więc możesz tę nazwę sobie zostawić.
Kwiaty - w szczególności u górali - ;:333
No tak, ale w sumie nawet wpisując w google tę nazwę niewiele można się dowiedzieć. Nawet The Plants List w ogóle nie ma tej nazwy :D Nawet jako synonim. Stąd się zastanawiam czego to jest synonim. Ale skoro mówisz, że to takie nie wiadomo co, to nie będę się dogrzebywać. Ważne, że ładnie kwitnie ;]
Dziękuję za odwiedziny :wit
Gaga1960 pisze:Masz bardzo ładne rośliny i je często pokazuj. ;:138
A po to jest to forum,żeby oglądać i podziwiać te ,których my nie posiadamy.
Dziękuję :) Także mi chodziło o to, że jak się wchodzi na forum i każdy wrzuci posta z nowymi roślinami - wszak środek sezonu, to człowiek może wsiąknąć tak na kilka godzin, oglądać i czytać :D A o wrzuceniu swoich zapomni, lub zrobi się tak późno, że trzeba spać.
annaoj pisze:Które posiadamy - też! :lol:
Wszyscy tutaj lubimy kaktusy i to nie ważne czy swoje czy innych, więc cieszy ich oglądanie, a przecież nie wszystko równocześnie kwitnie.
Dokładnie Asiu no i właśnie to, co pisałam wyżej, można oglądać i oglądać :D

Dziękuję za odwiedziny wszystkim :) Moje cierniuchy też się cieszą.
Ach pochwalę się, dostałam właśnie od Henryka tę wspaniałą roślinę! Rzekł, że jest wiekowa i ma ponad 15 lat :) Bardzo lubię takie stare rośliny i strasznie się cieszę, że trafiła do mnie. Mam nadzieję, że będzie się czuć dobrze.
Lobivia formosa var. uebelmania RH1795(lub Echinopsis formosa - już ostatnio czytałam, że jednak jest echinopsisem xD haha! Ale trzymajmy się tamtej nazwy ;] )
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładna nazwa tej rośliny to Lobivia formosa var. uebelmanniana RH 1795 - pod taką też nazwą hodowałem ją przez te lata. :)
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Bardzo ładnie tu u Ciebie !
Dużo ciekawych kwiatów i ładnych roślin.
G.baldianum rzeczywiście ładny :D
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Wpadło mi w oko bordowe Gymnocalycium mihanovichii ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:Dokładna nazwa tej rośliny to Lobivia formosa var. uebelmanniana RH 1795 - pod taką też nazwą hodowałem ją przez te lata. :)
Wiem Henryku, alem numer polowy dla siebie zostawiła nie wiedzieć czemu :P Zedytowałam, co by nie było ^^ Twe opisy zachowałam oczywiście i jeszcze do notesu wpisałam w razie, gdyby etykieta się zagubiła.
emerald pisze:Wpadło mi w oko bordowe Gymnocalycium mihanovichii ;:167
Tak, jest naprawdę mocny ten kolor :D Jak jutro rano będzie dobre światło, to postaram się wyfocić całego.
Dzięki kochani za odwiedziny :)
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Kontakt:

Post »

Miał być "edit" ale źle kliknęłam, więc przepraszam za post pod postem.

Mój purpurak w całej krasie, szkoda że ostrość na tył jest ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

ładnie to tak nic nie pokazywać?