Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Jolu - witam Cię w swoim wątku i zapraszam jak najczęściej. Rzeczywiście - masz rację - ceny roślin są wysokie i nie zawsze możemy sobie na nie pozwolić. Ale mam dla Ciebie pewną propozycję, którą przedstawię Ci już na priva.

Wiesiu, Izo - u mnie też dwa kukliki zniknęły w ciągu zimy. Były to te najstarsze odmiany ale żal mi ich bardzo. Ingrid wyczytała, że kukliki trzeba często dzielić , bo niedzielone, zanikają. Niezbyt mi się to podoba; nie cierpiąc wykopywania i dzielenia roślin, zrezygnowałam z żurawek. Ale dla kuklików się poświęcę ;:173

Pawle :wit Ta języczka ma bardzo urokliwe liście ale przy obecnych upałach wiedną mimo, że roślina rośnie w wilgotnym podłożu. Będę więc zmuszona do przesadzenia jej w bardziej cieniste miejsce.

Dzisiejszy poranny spacer po ogrodzie przyniósł mi miłą niespodziankę : po raz pierwszy zakwitła piwonia Picotee, której byłam bardzo ciekawa. Nie zawiodła moich oczekiwań i bardzo się nią cieszę.

Obrazek Obrazek

Nareszcie rozwinęła pąki pełnokwiatowa piwonia delikatna i najpóźniejsza moja piwonia botaniczna P. anomala

Obrazek Obrazek

W chłodnym kolorze lodu kwitnie kamazja i pierwiosnek Siebolda

Obrazek Obrazek

Irysy bródkowe

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu piwonia Picotte bardzo delikatna , sama wiem ze swojego doświadczenia jak się czeka na kwiat nowej rośliny.Jesteś juz szczęśliwa ;:215. Irysy szybko przekwitają, jak większość bylin, a wszystkie mnie zachwycają.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Picotte wpisuję na moją listę chciejstw :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu witaj, dopiero Cię znalazłam ale zaraz lecę po Twoim wątku (jeśli pozwolisz?) , widzę że masz cudowne rośliny i niektóre pierwszy raz na oczy widzę. Jak ja mogłam Ciebie wcześniej nie zobaczyć.
ten irys lactea ;:oj rzeczywiście dech zapiera.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu pół dnia zmarnowałam szukając w necie sprzedawcy irys lactea , ani tego irysa ani sprzedawcy, możesz dać namiar skąd go masz na PW?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu - masz rację : jestem szczęśliwa w swoim ogrodzie i cieszy mnie każda roślina. Zwykle bardzo czekam na wykwitnięcie swoich nowych nabytków ;:65
Irysy bródkowe rzeczywiście szybko przekwitają ( tak, jak i wszystko w takim tropikalnym upale ;:3 ) ale ponieważ przygodę z TB zaczęłam jakieś 4 lata temu, to moje najstarsze tworzą już kępy z wieloma kwiatostanami i ich kwitnienie jest dłuższe.

Iwono - koniecznie!

Doroto - witam Cię w moim wątku i zwiedzaj go, ilekroć będziesz miała na to ochotę ;:31
Jest tyle interesujących ogrodów na forum więc nie dziwota, że nie wszystkie można zwiedzić - cieszę się jednak, że do mnie trafiłaś i że jesteś zadowolona.
Irys lactea , to roślina zdobyta w drodze wymiany od znajomej, znajomej :D Tak mi się rozrósł, że bez kłopotu mogę Cię nim obdarować. Szczegóły na priva ;:7

A tymczasem w ogrodzie królują irysy bródkowe. Był czas, kiedy irysy z grupy TB nie miały wstępu na moje rabaty. Nie lubiłam ich szybko przekwitających kwiatów, wyłamujących się łodyg, ciągłych chorób ale w końcu uległam urokowi ich różnorodności barw i subtelności zapachów, przekwitłe kwiaty zbieram codziennie tak, jak u liliowców a z chorobami uczę się walczyć.
Nazbierałam ich w ciągu ostatnich trzech lat sporo więc ciągle wykwitają nowe.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Niezmiernie lubię odmiany, których płatki układają się horyzontalnie. Szkoda , że jest ich tak mało. Nareszcie doczekałam sie pierwszych kwiatów mojego innego ulubieńca - odmiany Copatonic. Niby stara odmiana a tyle czasu nie mogłam jej zdobyć.

Obrazek Obrazek

Zakwitły jednym kwiatem moje kolejne piwoniowe debiutantki

Obrazek Obrazek

I jeszcze rzut oka na skalniak

Mydlnice. Na kwiaty S. pumila czekałam chyba dwa lata. Są niesamowite.

Obrazek Obrazek

Przelot rozrasta się z roku na rok coraz bardziej a żółta delosperma tak się rozpanoszyła, że zagraża już innym roślinom ; jest to jedyny gatunek tych roślin, który bez problemu zimuje w moim ogrodzie.

Obrazek Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Wszystko obejrzałem ;:333
Choć tylko jednym okiem :wink:
;:138 :wit ;:215 ;:333 :(
A minę mam jak na ostatniej ikonce ...
Z żalu ;:108
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu kosoćce piwonie ;:215 jestem zawsze pełna podiwu bardzo je lubie.....Zauroczyła mnie saponaria pumila,czy ona bardzo się rozrasta? Upał bardzo daje się roślinką w południe wszystko się gotuje nie pomaga nawet wieczorne podlewanie ,aż serce zaciska.Po dzisiejszym spacerku ogrodowym zaopserwowałam ,hosty zawiązały juz kwiatostany :( tak jeszcze nie było.... zeby w maju zaczeły kwitnąć .
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Wiesiu i u mnie tak jest, że niedługo hosty zakwitną :( Nie przepadam za tym . Teraz pada, po duchocie i spiekocie :tan .
Aniu zaglądam do Ciebie z wielką przyjemnością, ale i z obawą, czy ta moja lista chciejstw za bardzo się, po tych wizytach, nie rozrośnie ;:306
Aniu, możesz mi napisać na priv gdzie zdobyć Picotte ;:196
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku - dlaczego tylko jednym okiem? I o jakim żalu Ty piszesz :roll: ? Wszak masz Sofię a to wszystko rekompensuje :D

Wiesiu - Saponaria pumila bardzo się nie rozrasta ale zobaczymy, co się z nią da zrobić :D
Mój ogród też bardzo cierpi z powodu upałów. Dziś wiał też silny, wysuszający wiatr, który dodatkowo szkodził roślinom. Jutro i pojutrze ma być jeszcze gorzej; obawiam się o życie jednej ze swoich języczek :roll:
Gdy są takie ekstremalne warunki, wegetacja zwykle przyspiesza. U mnie hosty jeszcze , na szczęście, nie wypuszczają kwiatostanów. Nie za bardzo je lubię i obrywam. Toleruję je tylko u miniaturek.

Iwono - mi sprawia dużo przyjemności szukanie i zdobywanie wymarzonych roślin więc myślę, że Tobie także :D
Picotte dostałam w drodze wymiany od znajomej z facebooka. Nie wiem, czy nie można dostać tej odmiany w szkółkach niemieckich.

Poranne zdjęcia z mojej irysowej rabaty

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Bardzo lubię irysy określane jako tygrysie lub batikowe i nazbierałam ich trochę. Niektóre już zakwitły.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Moje dwie śliczne różowości, po upalnym i wietrznym dniu, zrzuciły część płatków ;:145

Obrazek Obrazek

Trzy lata temu znajoma przyniosła mi sadzonkę piwonii, którą Jej sąsiadka wyrzuciła z powodu małych kwiatów. Posadziłam ją i rzeczywiście : kwiaty mają średnicę około siedmiu centymetrów, są pojedyncze ale wykwitają w bukietach, w dużej ilości. Jestem zachwycona tą piwonią. Może ktoś wie, co to za jedna? Oto ona :

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dla mnie każdy kwiatek ma swój urok , piwonia taka delikatna -mnie też się podoba.Masz ładną kolekcje irysów. Mnie po dzieleniu nie wszystkie zakwitną ,myślałam ze dziś z nieba woda poleci .... dalej sucho.
Moje nadwyżki
Awatar użytkownika
Ingrid
200p
200p
Od: 10 lut 2007, o 17:07

Post »

Irysowa rabata pięknie się prezentuje ;:oj
Co sezon przezywam katusze oglądając ferie barw i form irysów bródkowych - to cudowne rośliny , ale muszę być dzielna i nie ulegać pokusie - niestety u mnie na kwaśnych piaskach chorują i rosną kiepsko :|

Piwonia ' Uratowana' prześliczna ;:63 - wielce urodziwe te bukieciki , być może to jakaś siewka - gdyby u hodowcy sie trafiła , to rarytasik by był na całego ;:173

Clematis ' Omoshiro' jest rewelacyjny !
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję - spaceruję :D

ja nie wiem co to za jedna ta piwonia, ale jest prześliczna - dobrze że ją uratowałaś, jak można takie cudo wyrzucić ;:oj
Kolekcja irysków imponująca ;:333
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu - odkąd zauroczyłam się irysami TB i na aukcjach pojawili się sprzedawcy-kolekcjonerzy oferujący konkurencyjne ceny na nowe atrakcyjne odmiany, nazbierałam ich trochę . U mnie też część w tym roku nie zakwitła.
Mam nadzieję, że Twój ogród odpoczął od suszy i że deszcz, który porządnie podlał wczoraj wieczorem mój ogród, zawitał wcześniej w Twoje okolice ;:173

Ingrid - wydaje mi się, że w dobie kwaśnych opadów, wszyscy mamy zakwaszone gleby a Ty z pewnością na tym swoim cudownym i mało zanieczyszczonym Podlasiu mniej, niż ja pod Warszawą. Jedyne, co moim zdaniem, przeszkadza w uprawie irysów bródkowych w Twoim ogrodzie, to zbyt wilgotna gleba. Ale zawsze są w odwodzie irysy syberyjskie ;:31

Doroto :wit Gusta są przeróżne . Także te ogródkowe. Na szczęście, bo dzięki temu mam urokliwą, niepowtarzalną piwonię ;:113

Ogród podlany dzięki wieczornej burzy, gradu nie było i nawałnicy też :heja
W moim ogrodzie królują wciąż wysokie irysy bródkowe

Dzisiaj te o barwach zbliżonych do bieli , muśniętych błękitem lub przydymionych.......

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

......i odcieniach ciepłych

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitły kolejne dwie piwonie z grupy debiutujących w moim ogrodzie. Znowu z serii subtelnych :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne piwonie z muśnięciem różem, masz takie małe krzaczki a kwitną, Aniu masz bardzo dobrą rękę do kwiatów, ale ja też myślałam że mam - swojej daję te dwa lata i ani dłużej, takie krzaczory zero kwiatka. ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”