Zresztą u Ciebie są same wyjątkowe rośliny, uwielbiam je podziwiać
Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2
- KwiAnna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 gru 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2
I ja pochwalę pachypodium
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Aniu - serdecznie dziękuję w imieniu roślinek. Ja do Ciebie również uwielbiam zaglądać - masz słonecznie, ciepło i przyjaźnie - klimat wątku jest bardzo miły i z przyjemnością do Ciebie wpadam. Za wizyty u mnie również bardzo dziękuję 
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- w tym sezonie roślina ma czas na podrośnięcie, już ma spore młode przyrosty, a one szybko rosną. Możliwe, że wytworzy jeszcze pod koniec lata pąki kwiatowe i zobaczysz kwiaty na swoim "pupilku", czego bardzo życzę, będzie okazja porównać ubarwienie kwiatów. Muszę zerknąć do moich "zapisków" w jakim "wieku" zakwitła moja.Zacznę od jednej z tych cudów - wspaniałych roślin, a jest to... Tavaresia angolensis:![]()
![]()
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Śliczna ta Twoja "pelargonia".
Cieszę się, że roślina sprawiła Ci tę przyjemność. Nowości jak najbardziej w moim guście: crassulki i tavaresia
. Ipomoea quamoclit - zachwycająca, a Guzik, wiadomo: kot jaki jest, każdy widzi - świetny zwierzak. 
Mateusz
- piasek pustyni

Dziękuję, Mieczysławie! Bardzo jestem ciekawa, czy da radę zakwitnąć Jej kwiaty są przecudnej urody. Będziemy czekać i patrzeć, u Ciebie z pewnością będą wcześniej.Akwelan_2009 pisze: w tym sezonie roślina ma czas na podrośnięcie, już ma spore młode przyrosty, a one szybko rosną. Możliwe, że wytworzy jeszcze pod koniec lata pąki kwiatowe i zobaczysz kwiaty na swoim "pupilku", czego bardzo życzę, będzie okazja porównać ubarwienie kwiatów. Muszę zerknąć do moich "zapisków" w jakim "wieku" zakwitła moja.
Kot jaki jest - fakt, widaćmataan pisze:Śliczna ta Twoja "pelargonia".Cieszę się, że roślina sprawiła Ci tę przyjemność. Nowości jak najbardziej w moim guście: crassulki i tavaresia
. Ipomoea quamoclit - zachwycająca, a Guzik, wiadomo: kot jaki jest, każdy widzi - świetny zwierzak.
A dzisiaj niedzielny, rodzinny spacer. Kończą się właśnie Dni Kołobrzegu i z tej okazji było wiele ciekawych stoisk i imprez. Na jednym było stoisko, takie nie nadzwyczajnej wielkości, z sukulentami i kaktusami - aż mnie zatkało, bo takiego czegoś "jednoukierunkowanego" to u nas nie ma. Poleciałam tam natychmiast. Wybór ... no cóż, był, ale wiem, że zabrzmi to nieskromnie, jednak jeśli chodzi o sukulenty, to miałam właściwie wszystkie. Inaczej jeśli chodzi o kaktusy. Ciekawostką były kwitnące bujnie aporokaktusy, ale oczywiście na te się nie rzuciłam. Kaktusów było dość sporo, jednak nie mając rozeznania (ani informacji, które jest które), specjalnie się nie przyglądałam. Jednak jako że jutro jest Dzień Matki, moje Dzieci pozwoliły mi wybrać sobie dwa kwiatki w ramach prezentu. To wybrałam:
Chamaecereus silvestrii
1.

2.

Crassula - ale nie wiem, jaka dokładnie, na myśl mi przychodzi jakaś oczywiście variegata, ale dokładnie nie wiem. Dziś ciężko mi za tym poszperać, więc jeśli ktoś wie, to bardzo proszę. Wygląda tak:
1.

2.

Teraz wrócę do forumowej rzeczywistości.
I będzie u mnie kaktusowo troszkę. Zaczęłam jakiś już czas temu przyglądać się bliżej rodzajowi Escobaria. Bardzo mnie ujął w zasadzie chyba wszystkim- postanowiłam kilka sobie sprawić i zobaczyć, jak nam się będzie żyło. Teraz mogę Wam je przedstawić, pochodzą z różnych źródeł w różnym czasie do mnie przybyły. Na razie kilka:
Escobaria chaffeyi

Escobaria chihuahuensis ssp. henricksonii SB 1016 dwie sztuki przez przypadek, ale to i bardzo dobrze:
1.

2.

Escobaria sneedi

I dwie od Konrada: Escobaria sneedii ssp. leei SB 397

oraz Escobaria minima

A na koniec miłego weekendu musi być gwiazda ostatnich dni w swojej pełnej krasie. Odsłoniła się już chyba najbardziej jak mogła - Pachypodium succulentum 'Cristata':

I komu słońca było mało, wysyłam pocztówkę z dzisiejszego, bardzo słonecznego Kołobrzegu - oby Wam cieplej się zrobiło i do nas przyjechać chciało

Miłego i ciepłego dnia i nadchodzącego tygodnia życzę, dziękując za wizyty
- honorka22

- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem, czy tylko ja mam wrażenie, że widzę podwójnie
.
Ładne i ciekawe roślinki padły Twoim łupem
Ładne i ciekawe roślinki padły Twoim łupem
- piasek pustyni

A....tak jakoś rzeczywiście wyszło...
To przez ten nadmiar słońca 
Roślinki super, ale dzisiaj powzdycham do morza
Przyjemne widoki 
Mnie wygląda na Crassula perforata. Naprawdę ładny egzemplarz. Moja variegata, w porównaniu do tej, wypada raczej niezbyt "variegatowato".piasek pustyni pisze: 1.
Mateusz
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
Bardzo ładny widoczek z latarni
Dziękuję za zaproszenie, ale nasze morze to ja wolę oglądać właśnie na takich obrazkach - jestem zdecydowanie ciepłolubny
A nowe nabytki - szczególnie zapączkowany chamaecereus -

Dziękuję za zaproszenie, ale nasze morze to ja wolę oglądać właśnie na takich obrazkach - jestem zdecydowanie ciepłolubny
A nowe nabytki - szczególnie zapączkowany chamaecereus -
No i oczywiście bardzo, bardzo dziękuję za dedykacjępiasek pustyni pisze:(...) specjalnie dla Ciebie Ipomoea violacea (...)
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Żanetko,piękny widok na morze,tam byłem i widziałem,jest ślicznie
chamaczek z pączkami cudowny 
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładnie choć niezwykle kaktusowo dziś u Ciebie.
Z eskobariami zaskoczyłaś pozytywnie - choć już wspominałaś o nich. Natomiast chamae to nowość tutaj.
Zakładam jednak, że nie jest to Ch. silvestrii (tego trudno w kolekcjach spotkać o marketach i innych nie wspominając) tylko jego hybryd.
Bardzo mnie interesuje kolor kwiatu. Koniecznie pokaż jak zakwitnie!
Z eskobariami zaskoczyłaś pozytywnie - choć już wspominałaś o nich. Natomiast chamae to nowość tutaj.
Zakładam jednak, że nie jest to Ch. silvestrii (tego trudno w kolekcjach spotkać o marketach i innych nie wspominając) tylko jego hybryd.
Bardzo mnie interesuje kolor kwiatu. Koniecznie pokaż jak zakwitnie!
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Zgodnie z prośbą wpadam zajrzeć do twojego wątku. Co do chamaka to na 100% hybryda. Trochę się już ich naoglądałem więc najprawdopodobniej doczekasz się takich kwiatów
: LINK
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Zajrzałem i ja, wiedziony ciekawością co do tego chamwkopodobnego, o którym u Artura było w temacie. I tak jak Arturo uważam, że jest to hybryda. I podobnie też celuję, że może to być 'Rainbow' (lub jakaś pochodna) - pąki wyglądają dość charakterystycznie
.
Pozdrawiam, Aleksander
- piasek pustyni

Dziękuję Wam bardzo serdecznie za tak liczne wizyty!
Chwilowo jednak było, minęło...
Czy doczekam to właśnie nie wiem, bo nagle przyszło wielkie ochłodzenie, ponownie mamy 15 stopni i całkowity brak słońca. Niemniej gapię się na niego jak tylko mogę i jak się tylko uda otworzyć temu kwieciu, to od razu sypnę zdjęciem (pewnie niejednym)
A ponieważ pogoda ponura, zimno i wietrznie, na ocieplenie skromny kwiatuszek (nie "mój", bo nie zimowałam jeszcze tej roślinki), ale wart uwiecznienia:
Escobaria chaffeyi:

Wielkie dla Was uściski - miłego dnia życzę
Przyjemne były, ale się skończyły. Przyszło zapowiadane ochłodzenieemerald pisze:Roślinki super, ale dzisiaj powzdycham do morza...Przyjemne widoki
Mnie też to wyglądało na tę właśnie, ale kiedy w archiwum zobaczyłam swoją perforatę, to coś mi nie pasowało. Możliwe, że ja miałam swoją źle podpisaną, stąd się zakręciłam. Jak wybierałam, to powiedziałam sprzedawcy, że poproszę perforatę variegatę i mi podał, więc chyba rzeczywiście myślimy dobrze. Oczywiście wielkie dziękimataan pisze: Mnie wygląda na Crassula perforata. Naprawdę ładny egzemplarz. Moja variegata, w porównaniu do tej, wypada raczej niezbyt "variegatowato"
Własnie po to je też pokazałam, by poczuć choć trochę lataprzemek_pc pisze:Bardzo ładny widoczek z latarni... nasze morze to ja wolę oglądać właśnie na takich obrazkach - jestem zdecydowanie ciepłolubny
Dziękuję, Leszku - do Kołobrzegu zapraszam ponownie, na kawę do siebie równieżleszek2 pisze:Żanetko,piękny widok na morze,tam byłem i widziałem,jest śliczniechamaczek z pączkami cudowny
I tak będzie przez jakiś czas jeszczehen_s pisze:Ładnie choć niezwykle kaktusowo dziś u Ciebie
Wszystkiemu winien Arturhen_s pisze: Z eskobariami zaskoczyłaś pozytywnie - choć już wspominałaś o nich. Natomiast chamae to nowość tutaj.![]()
Oczywiście, Henryku i bardzo dziękuję za bezcenne spostrzeżenia. Oczywiście jestem laik w hybrydach, mnie się te chamaki po prostu spodobały, stąd był mój wybór. Tam nie było hurtowych ilości; tych chamaków było zaledwie kilka sztuk. I będę Was z pewnością pytać o tę sztukęhen_s pisze:Zakładam jednak, że nie jest to Ch. silvestrii (tego trudno w kolekcjach spotkać o marketach i innych nie wspominając) tylko jego hybryd. Bardzo mnie interesuje kolor kwiatu. Koniecznie pokaż jak zakwitnie!
Arturze, dzięki wielkieArtur89 pisze:Zgodnie z prośbą wpadam zajrzeć do twojego wątku. Co do chamaka to na 100% hybryda. Trochę się już ich naoglądałem więc najprawdopodobniej doczekasz się takich kwiatów: LINK
Alek, gorąco i serdecznie witam Cię w moich skromnych progach - choć niewiele jest u mnie z "Twojej" bajki, to jednak mam nadzieję Cię częściej widywać! I również dzięki za wskazówki. Podzielę się wszystkim, cokolwiek ta roślinka będzie chciała pokazać więcejmoritius pisze:Zajrzałem i ja, wiedziony ciekawością co do tego chamwkopodobnego, o którym u Artura było w temacie. I tak jak Arturo uważam, że jest to hybryda. I podobnie też celuję, że może to być 'Rainbow' (lub jakaś pochodna) - pąki wyglądają dość charakterystycznie.
A ponieważ pogoda ponura, zimno i wietrznie, na ocieplenie skromny kwiatuszek (nie "mój", bo nie zimowałam jeszcze tej roślinki), ale wart uwiecznienia:
Escobaria chaffeyi:

Wielkie dla Was uściski - miłego dnia życzę