Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
-
Biedroneczka29
- 50p

- Od: 21 mar 2014, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Piwonie (peonie) i ich pielęgnowanie...
Właśnie teraz rosą na kaskadzie ze skałek
, będę musiała pomyślec o jej przeniesieniu
Dziękuję
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posadź je razem w jednej rabatce,będzie ładnie.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=84
- magduska81
- 500p

- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A gdzie moge kupic ładne piwonie i w dobrej cenie?
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Może jeszcze ktoś się wypowie i coś podpowie ????Amber pisze:Witam. Postanowiłam w moim ogrodzie dosadzić ze trzy piwonie. Zaczęłam od przeglądania odmian i ..... rozbolała mnie głowa od ilości.
Są piękne zdjęcia i opisy. Jednak trudno znaleźć informację która jest dla mnie najważniejsza - ZAPACH !!!
Proszę pomóżcie !!!
Które odmiany wg Was najpiękniej i najintensywniej pachną ????
-
Kai2000
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 18 lip 2012, o 09:37
W zeszłym roku, w drugiej połowie sierpnia przesadziłem z trzech różnych miejsc działki 3 piwonie, jedna kwitnąca i dwie, które od lat nie kwitły. Wszystkie trafiły w jedno miejsce, posadzone zgodnie ze sztuką, czyli dość płytko. Ta kwitnąca ma już duże pąki, pozostałe dwie niestety same liście i to dość obfite. I teraz pytanie... może tak być, że one nigdy nie zakwitną? Poobcinać im trochę tych liści?
pozdrawiam Grzegorz
Liści nie obcinaj i bądź cierpliwy. Jeżeli zostały posadzone płytko i w miejscu słonecznym to na pewno zakwitną. Daj im tylko trochę czasu, a w razie suszy podlej.
Pozdrawiam. Krystyna.
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Z mojego doświadczenia piwonie to kapryśne ale jakże piękne rośliny, jak im miejsce nie odpowiada to mogą długo nie kwitnąć.
Na swojej działce zastałam piwonie, które pewnie nigdy nie miały nawozu , rosną pod sosną, itp., rosły tam od lat ale za to jak kwitną do dziś, nie mogę objąć ich obiektywem:

W wielu ogrodach moich znajomych piwonie to jedne z najmniej wymagających roślin, nie lubią przenoszenia jak im miejsce odpowiada będą tam rosły wiele, wiele lat i cudownie kwitły.
Mam też kilka krzaków podobnie jak u Ciebie liście piękne ale kwiatów brak, czekam.
Na swojej działce zastałam piwonie, które pewnie nigdy nie miały nawozu , rosną pod sosną, itp., rosły tam od lat ale za to jak kwitną do dziś, nie mogę objąć ich obiektywem:
W wielu ogrodach moich znajomych piwonie to jedne z najmniej wymagających roślin, nie lubią przenoszenia jak im miejsce odpowiada będą tam rosły wiele, wiele lat i cudownie kwitły.
Mam też kilka krzaków podobnie jak u Ciebie liście piękne ale kwiatów brak, czekam.
- grazka24

- Od: 19 maja 2010, o 13:21
Tara ja też chcę takie piwonie
są wprost bajeczne
Ale moje też mają 6 pąków .Tylko nie wiem jaki będzie kolor 
- BozenaX
- 200p

- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pull.Piękna ta Twoja piwonia. Też mam taką. One chyba pachną najintensywniej ze wszystkich. Rośnie przy jaśminowcu. Mix zapachowy - przeuroczy.
- Jolek

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Patrząc na wasze piękności to aż mi się chce zakupić jakieś wcześnie kwitnące. Moja ,,wiekowa 14 lat" (a ile przedtem miała nie wiem) jest dopiero w pąkach 
- bartosz les

- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Jak piwonie mają jeden duży pąk i wiele małych to te małe trzeba obrywać żeby nie zabierały energii temu dużemu pąku