Hacjenda Anego cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hacjenda Anego cz.2

Post »

No to masz juz pierwsze własne owoce .U mnie borówki nie chcą kwitnąć ,chociaż[ wiem ,że masz jagody kamczackie] .Nie wiem ,gdzie tkwi problem ,bo przecież nawożę, zakwaszam ,a one obojętne na wszelkie moje zabiegi .Andrzeju czy przycinasz też krzewy porzeczek ,bo te moje wypuściły takie długaśne patyki i wyglądają jak straszydła :wink:Mój CATAWBIENSE GRADIFLORUM zakwitł 1 kwiatem i jakoś tegoroczne Rh sie nie popisały co innego azalie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Any :wit
Ale fajne owocki,oj będzie smacznie :D
Azalki śliczne,i ja już mam żółtą :heja
jagody kamczackie już owocują ,juz dobre u mnie jeszcze zielone :cry:
Awatar użytkownika
semirek
200p
200p
Od: 22 sty 2014, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Andrzeju dobrze, że przypomniałes o postrzyżynach floksików - dzięki!
Mędrzec to ten, kto na drodze pełnej kolców wyhodować potrafi różę.
Pół roku z przyrodą
Pozdrawiam - Aurelka
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witajcie!
Jagody kamczackie dojrzały już na wszystkich trzech gatunkach i są coraz słodsze,
a dzisiaj zerwaliśmy pierwsze sześć truskawek :) sezon rozpoczęty ...

zaczynają kwitnąć róże - ależ lubię ten czas ...

tak jak wspominałem, wybraliśmy się do Pszczyny na imprezę "Daisy Days"
wyobraźcie sobie kamienisty rynek miasta zamieniony w ogrody ;:oj
na płycie rynku poukładano wielkie podkłady kolejowe w formie olbrzymich skrzyń i utworzono w nich pokazowe ogrody .... nie dość że ślicznie, to jakże wspaniale zmieniono ten plac w jeden wielki ogród ;:138
oczywiście były stoiska z roślinami - zakupiliśmy sporego pierisa za jedyne 5 zł
i jeszcze ciekawostka - rynek jest otoczony młodymi platanami wspaniale poprzycinanymi
Obrazek

Jadziu my mamy cztery różne krzewy borówek i jeden z nich niemal nie ma owoców - to samo jest u sąsiada, też jeden krzew pusty a na innym mało co, a rosną w takim samym miejscu - nie znam przyczyny, może jakiś słabszy gatunek ...
a co do porzeczek - młode jednoroczne pędy przycinam wiosną w połowie (a właściwie to zależy od ich przyrostów i wielkości krzewu - od 1/4 do 3/4) możesz zrobić to jeszcze teraz, te pędy się rozkrzewią

oj tak Aniu zaczął się sezon na owoce - jakże smakowały pierwsze truskawki, nie to co ze sklepu :)

Aurelko strzygę floksy by się zagęściły a jeszcze przed strzyżeniem, długie pędy w miarę możliwości wtykam w ziemię, czy między kamienie na skalniaczku - będą na rozmnożenie, bądź tylko dla zwiększenia kępki - dopiero wtedy całość przycinam na kulkę :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Obrazek[/quote]

Jędrku, piekny ogród , dopieszczony. Co to za kwiaty te wysokie , różowe? Przypominają bez.

Zazdroszczę rododendronów.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak Mirko! to lilak Meyera 'Palibin' (tak mi się wydaje bo wyrósł mi z urwanej bezimiennej gałązki, a wszystkie dane pokazują że się zgadza)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach zazdroszczę Ci tej wizyty na pszczyńskim rynku .Na pewno było warto tam pojechać chociażby po tego Pierisa .Teraz pada ,grzmi i sie błyska .Kurcze może nocka bezie nieciekawa
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Any Meyer u Ciebie to wielkie krzaczysko ;:oj
Na moim osiedlu pasy zieleni wysadzone są Palibinem ale wszystkie te krzaczorki do uda najwyżej mi sięgają. Czym Ty swój tak wypasłeś ? :lol:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Andrzeju!...potwierdzam...Twoj Palibin"wypasiony". Mój ma kilka dobrych lat/szczepiony/ sięga mi do pasa... :;230
W Pszczynie mam znajomą...a swoja drogą te ogrody na kamienistym rynku...robią wrażenie. U mnie od dwóch godzin leje niemiłosiernie...ogród zamienił się w jeziorko, zwłaszcza ten teren niżej położony. Pioruny walą...z kazdej strony...a ja drżę ze strachu. :;230 Pozdrawiam serdecznie
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Betino moda nie tylko na betonowe ryneczki - np. u nas na rynku jest jedna restauracja, dwa sklepy, dwa biura turyst., dwa biura ubezpieczeń i chyba osiem banków ;:oj a w takiej Pszczynie 1 bank i mnóstwo kawiarenek, restauracji, barów, lodziarni .... nic dziwnego, że często tam jeździmy - do wieczora ruch na Rynku, u nas tylko z rana ludzie przemykają :(

Mariolo. Bogusiu najważniejsze w zrobieniu zdjęcia to ... poza fotografa, ja niemal położyłem się do zdjęcia :;230
a tak po prawdzie - dzisiaj zabierałem się do jego strzyżenia (deszcz przeszkodził) i zwróciłem uwagę, że szybko rośnie - sięga mi powyżej pasa

deszcz padał dzisiaj kilka razy ale niezbyt rzęsiście, za to wczoraj wieczorem była ogromna burza, wichura, ulewa i nawet gradobicie - dobrze że nie porobiło szkód - trochę kwiatków wbiło w ziemię i owoców postrącało.
pierwsze róże kwitną i zaraz zrobi się różano :)
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Tak sobie pomyślała Jędrku, że to przez ten patyk, który wsadziłeś do ziemi. Ale nic to, ten zapach ważniejszy. Po przekwitnięciu przytnij go lub zacznij go prowadzić ( jak sie da) na jednym pniu. Może się uda i nie będzie odrastał gdzie popadnie. Tak mam z migdałkiem , nie mogę sobie poradzić z odrostami. Muszę pomyśleć jak zniszczyć te odrosty. Może masz jakiś pomysł co mogłabym zrobić z tym fantem?
Twoje różyczki bardziej sie rozwinęły i są cudowne w tych pączusiach.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju ta żółta to Arthur Bell ??? bo wygląda mi na niego .Księciunio się spisał u mnie na razie grzeszy tylko jednym pąkiem, a ma ich setki na jednym krzaczku
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Robią wrażenie ;:oj te różane piękności.Ja posadziłam jesienią 25szt...i mimo to gubią się w tym moim buszu, na tak dużym areale/ nie chcę odrębnej, różanej rabatki/. Miłego, słonecznego dnia...u mnie nie zanosi się na takowy....szaro ,buro i ...pada. Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Jak to nie śpiewają, jak śpiewają! :wink: Nawet o tej godzinie (blisko 10-ta) ptaki jeszcze śpiewają, zresztą teraz to cały dzień sie wydzierają, to jak mogłeś zaspać? :wink:
Bea
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

No i zamieszkał w hacjendzie, odcięty od świata i już go nie zobaczymy... ;:218
Bea
Zablokowany