Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KOCICO- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, mój czerwony pięciornik rośnie w cieniu wysokiej olchy nad stawem oraz ma drzewa i krzewy po stronie wschodniej rosnące nad rzeką.
Odmiana ta lubi cień lecz mimo cienia,kolor , a właściwie odcień czerwieni zależy od pory roku. Wiosną czerwień na kwiatach jest soczysta, a w miarę przybywania dnia, czerwień blednie ,robi się pomarańczowy kolor kwiatów, by następnie pod koniec lata znowu wybarwiać się na czerwono.

ELU- dziękuję że trafiłaś do naszego ogrodu, myślę że nie ostatni raz, jesteśmy onieśmieleni Twoim zachwytem naszej działki. Fakt , okolica przepiękna, dookoła dzika przyroda, cisza, miejsce znane od dzieciństwa, a na działce, jak na działce, dziesięć lat pracy, non stop, codziennie po kilkanaście godzin, to i trochę efektów widać. No cóż, ograniczenia finansowe ( zdrowie- szwankuje, ale pracując na działce człowiek zapomina że go coś boli), dotyczą również nas, ale staramy się sami wszystko robić, zwłaszcza że (nie chwaląc się) sam jestem "złotą rączką" i potrafię i zbudować dom , i naprawić urządzenia mechaniczne, czy zbudować ( ze złomu) koło wodne. Mając do wyboru kupno dużej roślinki za 50 ,czy 100 złotych, wolę kupić 10 roślinek za 5 ,czy 10 złotych ,dużo mniejszych i obserwować jak ta roślinka na moich oczach rośnie.

Jestem pewny że powoli stan Twojego zdrowia na tyle się poprawi że pracując wśród roślin w ogrodzie zapomnisz że jesteś chora i nie będziesz czuła że czy cokolwiek Cię boli. Jestem przekonany że za 15-20 lat zaprosisz nas do Twojego pięknego parku na obszarze 2 hektarów; nie wszystko naraz, "śpiesz się powoli"

Co do gości to jesteśmy niezmiernie radzi , że nasz ogród tyle osób odwiedza, ja również spaceruję po wszystkich ogrodach forumowiczów, a że jestem nieśmiały i oszczędny w słownych dyskusjach , w niewielu ogrodach zaznaczam swoją obecność, przeto i cześć osób mnie z wzajemnością nie odwiedza.

ZYTO- dziękuję za kolejne odwiedziny,Twój pięciornik czerwony już rośnie, fakt że w doniczce i jeszcze bez korzonków ale już możesz szykować 2 grosze ( jak z Ciebie to drożej) jako zapłatę za roślinkę.

ASZKO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, co do kretów to fakt że nie ma ich na trawniku i od kilku lat nie widziałem kopca na środku trawnika( obym jutro nie zobaczył), szturmują przyczółki trawnika od strony stawu, rzeki, czy warzywnika, ale to są sporadyczne przypadki, uważam że pułapka, z tych opisanych na tym Forum różnych i przeróżnych metod pozbycia się kreta, jest najlepszym i najbardziej humanitarnym sposobem ( chcąc by kret żył - trzeba sprawdzać pułapki co 4-5godzin) usunięcia kreta z naszego ogrodu.

ZENIU- dziękuję za kolejną wizytę w ogrodzie,
jak tak codziennie będziemy spacerować po Tadeusza ogrodzie...pogoni nas jak nic
. Ani ważcie się przerywać spacerów po naszym ogrodzie, trawa jest taka piękna bo jest często i gęsto deptana przez gości( a szczególnie wnuki). Z żoną już stwierdziliśmy że jak jest do 30 osób na ogrodzie , to się tak schowają że nie widać nikogo, dopiero powyżej 30 osób, to widać że jest ktoś na ogrodzie. Chodząc po trawniku nie można wydeptać naszej trawy, gdyż nasza trawa wtedy dobrze rośnie i się rozkrzewia.

KAROLU- dziękuję że trafiłeś do naszego ogrodu, dziękuję również za ciepłe słowa o naszym ogrodzie, są one dla nas balsamem na nieraz spracowane ręce.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimo że lato się kończy w Nokłach, jest jeszcze kolorowo, oto co u nas kwitnie:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Tadeuszu ! Bywałam już w Waszym ogrodzie i dziś po dłuższym czasie znów tutaj pospacerowałam . Ależ tu wszystko pięknie rośnie...! Świętowaliście w tym roku dziesięciolecie rancza, prawda ? Gratuluję efektów, jakie udało się Wam osiągnąć . Czy udało Ci się pozbyć gości, którzy odwiedzali staw ? Kiedyś wspominałeś, że jest z tym spory problem . Podoba mi się, jak wszystkim, Twój katalog i jestem pełna podziwu ; kiedy się tym zajmujesz ? Ja wiele razy próbowałam zliczyć swoje "skarby",ale zawsze jest coś pilniejszego do zrobienia . Chyba zostawię to na zimowe dni...Na pewno Was znowu odwiedzę, bo bardzo tu przyjaźnie... Pozdrawiam serdecznie i zapraszam również w moje "skromne progi".
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dawno do Was nie zaglądałam. Aż szkoda, bo teraz miałam spore zaległości do nadrobienia. Ten katalog iglaków i krzewów mnie powalił na kolana. Od pierwszej wizyty wiedziałam,że ich jest dużo. Nie sądziłam jednak,że aż tak dużo. O trawniku to nawet nie wspominam, bo nigdy się "nie dorobię" takiego ( nawet podobnego). Mimo zimnicy mnóstwo kwiatów u Was jeszcze kwitnie. Uściski dla żony.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tadeusz ten z ostatniej prezetacij kwiat biały - to Tulipan ?...a za nim jest taki śliczniutki różowy , że środkiem malinowym w ciapki...nie wiem jaki to (kwiatuszek) ????...podoba mi się napisz proszę... a tak na marginesie to- Zimowitów już nie dostałam.... a grosików to mam już sporo odłożonych . * Pozdrawiam cieplutko* Zyta.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ROCHRZA- dziękuję za wizytę w ogrodzie, tak, to już 10 lat jak zaczęliśmy budować sobie na stare lata dla siebie(i nie tylko) "raj", szybko zleciało, jak całe życie. Co pewien czas , jeszcze zauważam ślady wydry próbującej dostać się do stawu z rybami, nie mają szans, bo wzdłuż zakopanej siatki ziemia jest wymieszana z drobinami szkła i próby kopania pod siatką kończą się okaleczeniem łap, tak samo często odwiedzają nas bobry, kilka dni temu ścięły dość dużą wierzbę na drugim brzegu na "cypelku", która poleciała na mój brzeg. Katalog staram się stworzyć, bo już tracę kontrolę nad tym co mam, a szczególnie kiedy i co sadziłem,okazją do stworzenia katalogu jest prezentacja zdjęć na internetowym "Forum ". W prezentacji moich roślinek jeszcze nie osiągnąłem półmetku, myślę że jesienią i zimą, gdy jest mniej zdjęć z ogrodu, uda mi się zaprezentować wszystkie swoje roślinki( piszę tylko o drzewach, krzewach i iglakach), kwiatów , nie ruszam ,bo to za trudne dla mnie. Zapraszam do naszego ogrodu.
Twój ogród jest piękny, duży, a staw to już ogromny, szkoda że tak mało zdjęć swojej działki pokazałaś, może Cię zachęcę do prezentacji swoich zdjęć na naszym "Forum".

IZO- dziękuję ,że sobie przypomniałaś o naszym ogrodzie, jak zauważyłaś zdjęć ciągle przybywa, a prezentacja naszych roślinek zbliża się dopiero do połowy i le ich jest sam już nie wiem, wiem już ponad 400 odmian i gatunków, dzisiaj też coś kupiliśmy, tym razem byliny.
U nas gdyby nie liście na trawniku, to trudno by było stwierdzić że jesień się zbliża. Co do trawnika , to myli się ten co mówi że trawnik nie wymaga pracy, wymaga i to dużo pracy , ale też odwdzięcza się pięknym trawnikowym "zielonym dywanem". Dziękuję za "uściski dla żony" , uściskam ją jeden raz więcej- od Ciebie.

ZYTO- dziękuję za wizytę , ten kwiat biały , to nie tulipan tylko jeden z wielu pojedynczych kwiatów ........ jaśminu, po kwitnieniu głównym usunąłem wszystkie przekwitłe pąki kwiatowe i od wielu już tygodni na jaśminie kwitną pojedyncze kwiaty.
że środkiem malinowym w ciapki.
jestem pewien że masz na myśli piękne kwiaty tygrysówki pawiej. jest to roślina cebulowa, sadzi się je jak mieczyki , wiosną i wykopuje jesienią, do kupienia jest ,chyba w każdym sklepie ogrodniczym. Szkoda że nie możesz zdobyć cebulek zimowitów,może Ci się uda jeszcze kupić, teraz jeszcze kwitną i mało kto je teraz sprzedaje, za tydzień, dwa, jak przekwitną mogą się pojawić w sklepach i na targach, a grosiki odkładaj, odkładaj najlepiej kup sobie skarbonkę na grosiki. Dziękuję za pozdrowienia.

Załączam zdjęcie jednej z ostatnich tygrysówek ;

Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj , na targu kupiłem nowe 2 roślinki, tym razem byliny :

Nazwy pierwszej roślinki nie zapamiętałem, druga , to len.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak tu nie wdeptać do Ciebie przed snem...i nie skorzystać z miłego zaskoczenia - co :?: ....... na Tygrysówkę teraz będę polować w sklepach. Nie zapomnę też o kupnie wielkiej skarbony...hi, hi,hi ...- a co ..."raz kozi śmierć". Odnośnie tych dzisiaj zakupionych roślinek (lnu) - to są byliny wieloletnie i się ich nie wykopuje na zimę :?: - napisz prosze. U nas ciągle poda niemiłosiernie - ja mam jeszcze nie wysadzone wszystkie roślinki cebulowe...martwię się o nie . Tadeusz - a Ty ten nowy (nabytek) już posadziłeś :?: Całuski dla Zosieńki i Justysi - jak Was odwiedzi ........Do jutra , jeśli będzie nam dane z Góry. Zyta.
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Ta roslinks to goryczka :)
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Tadeuszu złożyłam ci rewizytę. Zawsze myślałam, że ja mam spory ogród, ale twoje ranczo jest ogromne. Co ty robisz, że wszystko jest utrzymane w tak idealnym stanie. Trawnik sprawia wrażenie, że nikt po nim nie chodzi. Wnusie masz prześliczne, a i żona super kobitka. Teraz wiem, że doświadczenie w walce z gryzoniami masz ogromne i efekty widać. Faktycznie stworzyłeś sobie i rodzinie kawałek raju.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZYTO- , dziękuję za odwiedziny, nie rozpaczaj że pada, sucho było ogromnie i tygodniowa mżawka tylko pomoże roślinkom, to że zimno, to inna sprawa. "Fachowcy" informują że cebulki roślin kwitnących wiosną ,winne być sadzone w okresie 15 wrzesień- 15 październik, nie martw się że jeszcze nie posadziłaś "cebulowych" Roślinki wczoraj zakupione są bylinami wieloletnimi jeszcze ich nie posadziłem na miejsce stałe gdyż na skarpie będę robił "rewolucję" z bylinami. Na tygrysówkę poluj w końcu zimy i na wiosnę, posadzone po kilka w jednym miejscu ładniej wyglądają jak kwitną i łatwiej zlokalizować jesienią cebulki do wykopania.

CATTLEYA- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, oraz za rozpoznanie zakupionej roślinki, zapisałem sobie, i będę pamiętał.

BEATO- dziękuję za odwiedziny naszego ogrodu,
Co ty robisz, że wszystko jest utrzymane w tak idealnym stanie
pracujemy , pracujemy i jeszcze raz pracujemy całymi dniami, bo nam sprawia to przyjemność, a pracując zbytnio się nie przemęczamy, zawsze jest czas na odpoczynek, jesteśmy oboje na emeryturze, więc na pracę w ogrodzie mamy czas.

[/quote]Trawnik sprawia wrażenie, że nikt po nim nie chodzi

wprost przeciwnie, jak zapewnie zauważyłaś u nas nie ma praktycznie ścieżek, jest tylko zaznaczone płytkami w trawie kierunek dojścia do domku i na "cypelek". Trawa jest intensywnie deptana( zwłaszcza jak są wnuki na działce), i dlatego jest gęsta, bo się płoży gdy się po niej chodzi.
Gryzoni, od bobrów poczynając,poprzez wydry, piżmaki, wiewiórki i kończąc na kretach, myszach polnych i nornicach u nas nie brak, dookoła las, rzeka ,i od lat niekoszone łąki, więc gryzonie ciągle próbują wejść na teren ogrodu z różnych stron.

Na działce, trawa , na trawniku duża, ale jak kosić , kiedy ciągle pada.

Tak oto wyglądają NOKŁY w pierwszy jesienny dzień:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Tadeusz
Odwiedziłam Wasz ogródek w piątek,pomyślałam wpadnę w niedzielę.
Zdjęcia ładniutkie jak zwykle.Nie będę achać ani ochać moje zdanie na temat ogrodu już znasz.
Co tam trawa,damy rade jeszcze skosić,a roślinkom woda nie zaszkodzi :lol: .

Pozdrowienia dla całej rodzinki a uściski dla żony
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tadeusz napisał.....ZYTO- Na tygrysówkę poluj w końcu zimy i na wiosnę, posadzone po kilka w jednym miejscu ładniej wyglądają jak kwitną i łatwiej zlokalizować jesienią cebulki do wykopania. Myślałam , że Tygrysówki się nie wykopuje . Jak mus to mus. Dzisiaj troszeczkę wyjżało słoneczko i odrazu jest weselej... Swoją "rewolucję" jak skończysz to pokażesz? Z nadzieją na coraz to lepszą aurę pogodową ......pozdrawiam Zyta. ;:3
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wczoraj ze swojej szklarni zebrałem ,chyba ostatnią porcję dojrzałych pomidorów, zostało ich jeszcze dużo, ale czy dojrzeją.......?, zobaczymy.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz czy tylko aby Was nie podtapia bo u nas leje prawie ciągle, tak że w ogrodzie
jest już bardzo mokro. A na poprawę pogody specjalnie się nie zanosi.
Zyczę miłego i pogodnego dnia.
Pozdrawiam Zenek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”