Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Malwy
Moje w ogrodzie już się obudziły i mają malutkie listki
Ciekawi mnie jaki będzie kolorek samosiejek -zawsze zaskakują kombinacją barw i za każdym razem są inne 

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Jak tam Wasze malwy?
Ja majówkę spędziłam w Amsterdamie i byłam w szoku jak ichnie malwy są już rozrośnięte
liście wysokie na jakieś 120cm do tego wyszły już pąki.. U mnie póki co liliputki w porównaniu z tymi holenderskimi.
Mam nadzieję, że w tym roku w końcu doczekam się kwiatków - w zeszłym wkopałam kilka sadzonek (ładnie przezimowały) a teraz w marcu dodatkowo nasadziłam karpy malwy. Wszystko ładnie odbiło ale póki co same liście..
Czy myślicie, że mam szansę na jakieś kwiatki w tym roku?
Ja majówkę spędziłam w Amsterdamie i byłam w szoku jak ichnie malwy są już rozrośnięte

Mam nadzieję, że w tym roku w końcu doczekam się kwiatków - w zeszłym wkopałam kilka sadzonek (ładnie przezimowały) a teraz w marcu dodatkowo nasadziłam karpy malwy. Wszystko ładnie odbiło ale póki co same liście..

Moje malwy nie wszystkie wzeszły
i nie wiem dlaczego?
Miałam trzy różowe pełne i posadzone w tym samym czasie! Jedna wzeszła, a dwie nie
Mapes fajna miałaś majówkę
Przywiozłaś jakieś rośliny z Holandii?

Miałam trzy różowe pełne i posadzone w tym samym czasie! Jedna wzeszła, a dwie nie

Mapes fajna miałaś majówkę

smolka, a kiedy wsadzałaś? Moje malwy wszystkie przezimowały, powiem więcej - w sierpniu posiałam trochę nasion do gruntu, wyszły z tego maciupkie malwy i one też przetrwały zimę
tyle, że są maleńskie
Z Amsterdamu oczywiście przywiozłam kwiaty
Mają tam cudowny market kwiatów i całe zatrzęsienie roślin - przywiozłam niebieskie amarylisy, tulipany (oczywiście), pudło 100 cebul roślin wiosennych (narcyze, hiacynty, szafirki, krokusy i tulipany) no i również malwy - pełne różowe. Ceny dość przystępne - np 3 dorodne cebule amarylisów - odmian jakich w Polsce jeszcze nie widziałam - za 8euro

Z Amsterdamu oczywiście przywiozłam kwiaty

Sadzonki malw poszły do ziemi na wiosnę! Może miały tam za sucho? Rosły przy domu!
Jak jutro będę na działce to je wykopię!
Te niebieskie amarylisy muszą być obłędne
Jak jutro będę na działce to je wykopię!
Te niebieskie amarylisy muszą być obłędne

-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
smolka Ja siejąc malwy wyciągam nasiona z tych pancerzy.Lekko rozciągam paznokciami wyciągam nasionko i wsadzam do ziemi,muszę Ci powiedzieć że nie wszystkie są pełne w niektórych wcale nie ma nasionek.Siałam w tym roku ma być mieszanka pełnych wyszło wszystko ile wsadziłam w ziemie.
Tak mapes sadziłam całe karpy!
Ja chyba nie mam do nich ręki, a przecież to takie pospolite byliny! Nie wiem co robię nie tak!
Z wyjmowaniem nasionek to chyba musi być niezła zabawa
Nie miałabym do tego cierpliwości 

Ja chyba nie mam do nich ręki, a przecież to takie pospolite byliny! Nie wiem co robię nie tak!
Z wyjmowaniem nasionek to chyba musi być niezła zabawa

Ja sadziłam karpy malw kupione na allegro. Sadziłam ich mnóstwo (chyba ze 40 szt) bo chciałam mieć rząd malw wzdłuż płotu - w sumie też nie mam pewności, czy wyszły wszystkie ale tak na oko wygląda, że wszystkie wystawiły listki. Sadziłam na przełomie marca i kwietnia - mam nadzieję, że zobaczę jakieś kwiaty w tym roku
W zeszłym roku zasadziłam sadzonki malw kupione na rynku, nie zakwitły wtedy niestety. Uwielbiam malwy, mogłabym mieć cały las malw
smolka może dokup jeszcze kilka karp - teraz są przeceny - widziałam na allegro, chyba za ok. 7 zł można kupić zestaw 5 sztuk

W zeszłym roku zasadziłam sadzonki malw kupione na rynku, nie zakwitły wtedy niestety. Uwielbiam malwy, mogłabym mieć cały las malw

smolka może dokup jeszcze kilka karp - teraz są przeceny - widziałam na allegro, chyba za ok. 7 zł można kupić zestaw 5 sztuk
Już kupiłam kolejne kolory
Na szczęście z tych, które nie wzeszły zebrałam dużo nasion!
Mapes Twoje spokojnie powinny zakwitnąć w tym roku
Trochę ich kupiłaś 

Na szczęście z tych, które nie wzeszły zebrałam dużo nasion!
Mapes Twoje spokojnie powinny zakwitnąć w tym roku

- gonia8
- 50p
- Od: 17 sty 2014, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w 2012 roku wysiałam nasiona malwy pełnej. W 2013 roku dwie zakwitły były piękne i pełne.Jedna była pomarańczowa a druga ciemny róż. Ta mi się bardziej podobała. Szkoda,że nie zrobiłam zdjęcia ale jak w tym roku zakwitnie na pewno zrobię i się nim podzielę.
pozdrowionka
Gośka
Gośka
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Malwy raz sprowadzone do ogrodu chętnie się w nim zagnieżdżają, rozsiewając się same i panosząc po różniastych miejscach u mnie samosiejki są nawet w szczelinach schodów i pod wiatą na drewno jakim cudem nie wiem , ale ja je uwielbiam i pozwalam się im pałętać gdzie tylko chcą . Zaletą przynajmniej dla mnie jest też fakt iż z nasion nigdy nie wiadomo jaki kolor wyjdzie gdyż malwy lubią się krzyżować i zaskakują kolorkami w następnych pokoleniach 

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........