Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
mapes
100p
100p
Od: 22 wrz 2012, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malwy

Post »

Super w takim razie w weekend je posadzę, najbardziej jestem ciekawa jakie kolory będą miały moje siewki bo sadziłam zeszłego lata nasiona prosto do gruntu i był to jakiś mix kolorów ;:224
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje w ogrodzie już się obudziły i mają malutkie listki ;:138 Ciekawi mnie jaki będzie kolorek samosiejek -zawsze zaskakują kombinacją barw i za każdym razem są inne :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
mapes
100p
100p

Post »

Jak tam Wasze malwy?
Ja majówkę spędziłam w Amsterdamie i byłam w szoku jak ichnie malwy są już rozrośnięte :shock: liście wysokie na jakieś 120cm do tego wyszły już pąki.. U mnie póki co liliputki w porównaniu z tymi holenderskimi.
Mam nadzieję, że w tym roku w końcu doczekam się kwiatków - w zeszłym wkopałam kilka sadzonek (ładnie przezimowały) a teraz w marcu dodatkowo nasadziłam karpy malwy. Wszystko ładnie odbiło ale póki co same liście.. :roll: Czy myślicie, że mam szansę na jakieś kwiatki w tym roku?
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Moje malwy nie wszystkie wzeszły :( i nie wiem dlaczego?

Miałam trzy różowe pełne i posadzone w tym samym czasie! Jedna wzeszła, a dwie nie ;:185

Mapes fajna miałaś majówkę ;:138 Przywiozłaś jakieś rośliny z Holandii?
mapes
100p
100p

Post »

smolka, a kiedy wsadzałaś? Moje malwy wszystkie przezimowały, powiem więcej - w sierpniu posiałam trochę nasion do gruntu, wyszły z tego maciupkie malwy i one też przetrwały zimę :) tyle, że są maleńskie

Z Amsterdamu oczywiście przywiozłam kwiaty ;:oj Mają tam cudowny market kwiatów i całe zatrzęsienie roślin - przywiozłam niebieskie amarylisy, tulipany (oczywiście), pudło 100 cebul roślin wiosennych (narcyze, hiacynty, szafirki, krokusy i tulipany) no i również malwy - pełne różowe. Ceny dość przystępne - np 3 dorodne cebule amarylisów - odmian jakich w Polsce jeszcze nie widziałam - za 8euro
smolka
1000p
1000p

Post »

Sadzonki malw poszły do ziemi na wiosnę! Może miały tam za sucho? Rosły przy domu!
Jak jutro będę na działce to je wykopię!

Te niebieskie amarylisy muszą być obłędne ;:167
genia19
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 01:02

Post »

smolka Ja siejąc malwy wyciągam nasiona z tych pancerzy.Lekko rozciągam paznokciami wyciągam nasionko i wsadzam do ziemi,muszę Ci powiedzieć że nie wszystkie są pełne w niektórych wcale nie ma nasionek.Siałam w tym roku ma być mieszanka pełnych wyszło wszystko ile wsadziłam w ziemie.
mapes
100p
100p

Post »

Smolka chyba sadziła karpy malw a nie nasionka, przynajmniej tak zrozumiałam :wink:
Ale patent ze zdejmowaniem "łupinki" ciekawy - jeszcze nie testowałam :)
smolka
1000p
1000p

Post »

Tak mapes sadziłam całe karpy! ;:223

Ja chyba nie mam do nich ręki, a przecież to takie pospolite byliny! Nie wiem co robię nie tak!

Z wyjmowaniem nasionek to chyba musi być niezła zabawa ;:224 Nie miałabym do tego cierpliwości :wink:
mapes
100p
100p

Post »

Ja sadziłam karpy malw kupione na allegro. Sadziłam ich mnóstwo (chyba ze 40 szt) bo chciałam mieć rząd malw wzdłuż płotu - w sumie też nie mam pewności, czy wyszły wszystkie ale tak na oko wygląda, że wszystkie wystawiły listki. Sadziłam na przełomie marca i kwietnia - mam nadzieję, że zobaczę jakieś kwiaty w tym roku ;:oj
W zeszłym roku zasadziłam sadzonki malw kupione na rynku, nie zakwitły wtedy niestety. Uwielbiam malwy, mogłabym mieć cały las malw :lol:
smolka może dokup jeszcze kilka karp - teraz są przeceny - widziałam na allegro, chyba za ok. 7 zł można kupić zestaw 5 sztuk
smolka
1000p
1000p

Post »

Już kupiłam kolejne kolory ;:224

Na szczęście z tych, które nie wzeszły zebrałam dużo nasion!

Mapes Twoje spokojnie powinny zakwitnąć w tym roku ;:215 Trochę ich kupiłaś ;:oj
spinka911
50p
50p
Od: 2 cze 2013, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Akurat malwy bardzo dobrze mi sie rozmnażają z nasion, pod koniec roku bedę z nich mieć kolejne sadzonki:D
Pozdrawiam, Basia

Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
gonia8
50p
50p
Od: 17 sty 2014, o 21:13

Post »

Ja w 2012 roku wysiałam nasiona malwy pełnej. W 2013 roku dwie zakwitły były piękne i pełne.Jedna była pomarańczowa a druga ciemny róż. Ta mi się bardziej podobała. Szkoda,że nie zrobiłam zdjęcia ale jak w tym roku zakwitnie na pewno zrobię i się nim podzielę.
pozdrowionka
Gośka
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Malwy raz sprowadzone do ogrodu chętnie się w nim zagnieżdżają, rozsiewając się same i panosząc po różniastych miejscach u mnie samosiejki są nawet w szczelinach schodów i pod wiatą na drewno jakim cudem nie wiem , ale ja je uwielbiam i pozwalam się im pałętać gdzie tylko chcą . Zaletą przynajmniej dla mnie jest też fakt iż z nasion nigdy nie wiadomo jaki kolor wyjdzie gdyż malwy lubią się krzyżować i zaskakują kolorkami w następnych pokoleniach :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Czy siewki powtarzają cechy (kolor) rośliny matecznej /
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”