Parapetowa kaktusiarnia DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK

Post »

O Echinopsisach były wieści i cała fotorelacja z przesadzania kolosa jest na 32 stronie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p4646697 . Drugi Echino też doczekał się nowego domku i w niedzielę przesadzanie objawiło jak u wielkoluda korzeniową doniczkę:
Obrazek Obrazek
W nowym domku mu lepiej. Echino dostał też widocznego na zdjęciu nowego małego sąsiada - E.hybrydę. Wcześniej przesadzony duży kolos już widać jak odwdzięcza się za nieco luzu w korzeniach - widać jak z dnia na dzień pięknieje i obrasta w puchatki przyszłych kwitnień.

Parapet maluchów górali powiększył się o parę nowości:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
W tym roku już nie nacieszę się ich kwiatkami, ale mam taką nadzieję w przyszłym sezonie.
Na tym parapecie u moich lobivii i medio pączków nie widać, ale na rebucjach (choć maleńkie) coś tam się wykluwa.

Najbardziej powiększył się i zmienił parapet gymnolowy, ale o tym później jak się te zmiany obfocą :tan - ja już po tych zmianach szaleję z radości. ;:48
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

DAK pisze:przesadzanie objawiło jak u wielkoluda korzeniową doniczkę:
Obrazek
O ho ho! Faktycznie już mu ciasno trochę mogło być. Dużo lat spędził w tej ostatniej?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, aż wstyd się przyznać - 7 lat. Tak wyglądały w 2008r. pół roku po przesadzeniu i potem już nie były przesadzane. :oops:
Obrazek Obrazek
Ten drugi to ten kolos przesadzony 2 tygodnie temu.
Ale następne przesadzanie może za następne 7, a może 10 lat :;230 - duże nie mają co liczyć na wcześniejsze zmiany.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Nowości z gór już teraz piękne, bardzo przyszłościowe. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co to za ciernista lobiwia?
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne lobivie ;:333
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joanno, ta ciernista lobivia to Lobivia backebergii v. fleischriana, podobały mi się jej kwiatki, ale i bez nich jest urocza z tymi żółtymi kłujakami.
Wczoraj do późna w nocy było przemeblowanie u Gymlaków. Doszło nowych 9, więc trzeba było trochę przemeblować komnatę na zmieszczenie nowych przybyszów.
Najpierw był porządek w starych baldiankach - 4 pozostały w dawnych doniczkach okalających donicę z Echinopsisem, 8 powędrowało do wspólnego koryta:
Obrazek
Sporo urosły - to już całkiem dojrzałe sztuki i mam nadzieję, że będą kwitły równie obficie jak w roku ubiegłym.

Nowe Gymnocalycium to:
G. hyptiacanthum ?odoratum? i G. ochoterenai fa. polygonum
Obrazek Obrazek

G. rhodantherum i G. bodenbenderianum
Obrazek Obrazek

G. nigrareolatum i G. ferrarii
Obrazek Obrazek

G. kieslingii i G. vatteri
Obrazek Obrazek

G. stellatum v. kleinianum i widok ogólny na gymnole w trzech korytkach
Obrazek Obrazek

Nie wiem czy czegoś przy przesadzaniu nie pomieszałam z nazwami, ale wydaje mi się że po wymieszaniu 3 z nich udało mi się je dobrze zidentyfikować. Gymnole są ze "stajni" Henryka i jeszcze raz mu za nie pięknie dziękuję. ;:180
Portos ma jeszcze trochę miejsca, ale na jego miejscu nie liczyłabym na nie gdy to towarzystwo podrośnie. ;:306
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Danusiu przecudne widoki pokazujesz ;:215 ,coraz bardziej nabieram ochoty ,aby baldiany posadzić razem w ,,korycie " tak jak u Ciebie.Nawet bez kwiatków wygląda to super :D
Cała reszta też pięknie się prezentuje,śliczne nowości ,teraz my będziemy pieścić Henryka dzieci ;:306
Echinopsis wielki i jak widać w dobrej formie,moje dwa wypierdki jakieś wypłowiałe i trochę wysuszone... nie ciekawe :wink:
Pięknie podoba mi się u Ciebie ;:215
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Nowości z wysokiej półki i dosyć sporo :D
Czekamy na kwiaty :)
Rodzinka gymnoli się powiększa - tak powinno być ;:224
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Obrazek
- bardzo ciekawe rozwiązanie - "ochrona" przed opadami, "ostrymi" promieniami słońca. Z czego jest zrobiona czy to może gotowy zakup ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysławie, opis zadaszenia jest na pierwszej stronie tego wątku w pierwszym powitalnym i w niżej położonych. Zaprojektowane, wykonane i zainstalowane przeze mnie. Wtedy nie wiedziałam jeszcze jak to zda egzamin w praktyce, teraz już wiem - w 100% spełniło wszystkie moje oczekiwania - lepiej zasypiały jesienią, bo mogły być dłużej za oknem, a jednocześnie nie mokły i dobrze przygotowane były do snu. Wiosną też pełniły rolę ochrony przed deszczem, ale przede wszystkim przed UV - nie mam w tym roku żadnych przypaleń, a jednocześnie nie bawiłam się w firanki, papierki itp. Osłony już były zdjęte, ale na te dni deszczowe (szczególnie, że sporo nowo posadzonych) wymagały osłonięcia - założenie to 3 minuty roboty, a przechowywanie też bez problemów - płyty jako wyprostowane na plecach szafy nie zajmują w ogóle miejsca.
UWAGA - poliwęglan pochłania wysokie częstotliwości (tak jak szyby), a więc nadaje się na osłony czasowe, wydaje mi się niewskazany do zastosowania na stałe, bo rośliny będą miały za mało promieni w zakresie ultrafioletu.
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Na jednym ze zdjęć (jedną stronę wcześniej) widać jak ferocactus ładnie urósł, jeśli oczywiście to ten sam :)
Te kaktusy u Ciebie to przyrosty mają niesamowite!

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bardzo fotogeniczne Twoje nowe gymnokalicja. Wyszły na zdjęciach doskonale! :D

Opisane są dobrze, teraz tylko niech zdrowo rosną i dobrze kwitną - czego oczywiście życzę z całego serca. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu,echinopisik,teraz na pewno będzie rósł i pokazywał kwiatki a co do gymlaczków to pokazałaś coś pięknego ;:138
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za pochwały dla moich modelek na wybiegu - fakt, fotogeniczne są ;:108 , ale to urodziwe modelki :wink:
bool, tak to ten sam Ferocactus glaucescens, właśnie też na to zwróciłam uwagę szukając archiwalnych zdjęć, że sporo urósł, ale w końcu minęło już 6 lat i z małej kulki zrobił się pokaźnych już rozmiarów prawie dorosły cierniak. Jednak najbardziej zaskoczył mnie widok porównania Stenocereus pruinsous w 2007r. kupiony jako mała kolumienka 4 cm wysokości, a teraz ma 43cm wzrostu i wygląda raczej na porządny wysoki postument. Porównanie - 6 lat temu i teraz:
Obrazek Obrazek
A mnie się po każdym sezonie wydaje, że on niewiele urósł.

Gymnole cieszą mnie najbardziej, bo wiele z nich zakwitnie. Czekam, jak pewnie wszyscy, na poprawę pogody, bo cierniaki aż nie mogą doczekać się słońca. Na razie niezawodny jest chamak ale mammillarie czają się z pąkami:
Obrazek Obrazek
Przy okazji, jeśli ktoś rozpozna co to za Mammillaria, to będę wdzięczna.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”