Ogród 100 róż cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. III

Post »

Aniu to się rozumie nowy watek :D ale starocie rządzą ;:138
fotki na czasie też super ;:333
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ciekawa jestem jak to kulkowanie wpłynie na kwitnienie, angielki to jednak zwykle na końcach pędów, ale by było fajnie mieć taką burzę kwiatów na całym krzewie :D . Książka ;:167 , uwielbiam, nie muszę czytać, pismo obrazkowe mówi samo za siebie :D
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit
Róże mają coraz więcej pączków i coraz większe przyrosty, muszę więc przypomnieć Wam o swoim ogrodzie :)

Elwi, też lubię różaneczniki, chociaż czasami lubią wybrzydzać... Ten pokazany na zdjęciu z klonem japońskim właśnie zaatakowała fytoftoroza i będę musiała go usunąć...
Te mniej popularne odmiany austinek chyba zostały wyparte przez te zdrowsze, ładniejsze, ładniej krzewiące się...
PS Cieszę się, że otworzyłaś wątek. Byłam, widziałam.. na razie bez wpisu, ale szybko to zmienię :)

Agatko, dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że się podoba. Zapraszam :)

Jagoda, teraz to już z pewnością na brak deszczu nie będziesz narzekać ;:183
Wszystko wskazuje na to, że kulkowanie się sprawdzi. Na wygiętych gałązkach jest mnóstwo krótkich pędów zakończonych pączkami :D
Te odmiany, które pokazałam, to ?starocie?, w większości już trudno dostępne...
PS Widzę, że u Ciebie będę się czuła jak u siebie :wink:

Gosia, no chyba coś w tym jest (szaleństwo jak nic), ale obiecałam sobie, że to już koniec ;:170
Jak zawsze będzie mi miło Cię gościć. Też czekam aż zakwitną, zwłaszcza te nóweczki ;:65

Alexia, porcja już przygotowana. Nie wszystkie pierwszej świeżości, ale mam nadzieję - zjadliwe :wink:

Ula, dzięki. Już niedługo znowu będą rządzić :tan

Ania, kulkowanie jest super, tylko trzeba zostawić wokół róży więcej miejsca, a przy naszej pazerności na te krzaczki, nie można liczyć na wiele tak kwitnących...
Jeśli chodzi o książkę, to oprócz zdjęć ? czytelne są również liczby, więc i bez znajomości języka można trochę wiedzy łyknąć :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przesadzona piwonia drzewiasta chyba sobie poradziła...
Obrazek

Wczorajszy pączuś (Rose de Resht)
Obrazek

I widoczek przez RdR.
Obrazek

W donicy świeżo posadzony Cardinal de Richelieu; ma pełno pączków :heja
Obrazek

Siostry Ele - tak je polubiłam, że dokupiłam na wiosnę jeszcze jedną. Najmłodsza rośnie po sąsiedzku, w miejscu oddelegowanej jodły szlachetnej.
Obrazek

Obrazek

W ogrodzie pojawiło się też parę nowych powojników; tu Pink Dream
Obrazek

Na pierwszym planie moje ;:167 ;:167 Lionsy. W głębi, przed ostróżką, zamiast świerka sitkajskiego rośnie Mrs. John Laing (najpiękniejsze zdjęcie tej róży zobaczyłam u Agnieszki)
Obrazek

I z cyku "ogólnie"...
Obrazek

Co myślicie o formacie zdjęć? Lepiej ogląda się mniejsze, czy lepszy był format 800x600?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Jesteś Ania ;:196 ja mogę poprosić te większe, bo lepiej będzie na nich widać szczegóły..... pączusie. ;:306
Pięknie masz wymuskany ogród i rabatki ;:138 i tak myślę, że za kilka dni będziesz miała kwitnące róże. ;:oj
oczywiście nie licząc RdR ;:138
U której Agnieszki można obejrzeć Mrs. John Laing?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, cudownie że jesteś z powrotem ;:196
Współczuję fytoftorozy i konieczności usunięcia różanecznika. Zaobserwowałam, że moje okazy są znacznie zdrowsze i silniejsze odkąd dokarmiam je nawozem dla borówek (sypię sporo). Przedtem ciągle coś im dolegało.
Jak zwykle piękne zdjęcia pokazujesz Aniu :D Uwielbiam te Twoje zakątki z zegarem słonecznym, brzozą i danicami ;:108 Z daleka widać, że Lionsy witalne i zdrowiuteńkie. Będzie popis kwietny ;:oj Zauważyłam też, że kurtyna cisowa mocno się już zagęściła i nabrała masy. Ślicznie :D
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AnaAn pisze:... Ten pokazany na zdjęciu z klonem japońskim właśnie zaatakowała fytoftoroza i będę musiała go usunąć...
:wit Aniu, ciesze sie , ze juz jestes ;:168 . Twojego rodka szkoda, ale czy stanowisko bedzie dobre dla nowej rozy ;:306 .

Zdjecia i modelki/modele jak zwykle super. ;:138 , nowe nabytki juz dzielnie sobie radza..... ;:224 , teraz potrzeba wiecej ;:3 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Świetny ten murek z cegły. Planowałam pierwotnie coś takiego w miejscu kolumienki z poidłem, ale później trafiło mi się poidełko i zmieniła się koncepcja ;:173 Będę dumać, gdzie by taki murek sobie sprawić ;:224
Aniu, pokaż więcej szerszych perspektyw Twojego ogrodu - jest taki uroczy ;:180 Póki nie ma tylu kwitnących roślin, będzie lepiej widać zarys rabat i całości.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Anka :!:
Nie mogłam się doczekać wznowienia Twojej aktywności :!:
A tak pięknie już teraz Twój ogród wygląda, i zdjęcia i ujęcia jakieś inne... ;:224.
Bardzo ciekawe, bardzo inspirujące...do wywalania kolejnych iglaków na rzecz róż... ;:224.
Mam nadzieję, że mi wybaczysz, że jedną nogą wlazłam w Twoje kompetencje, ale ja naprawdę mam 100 róż ;:218. A Tobie, żeby się czuć u siebie, jak u mnie, brakuje Ibrakadabry ;:306.
Moje róże też zapowiadają się całkiem - całkiem. Udało mi się utłuc pierwsze pokolenie szkodników, więc wszystkie pączki są na swoim miejscu.

Och, jak fajnie, że już jesteś - ;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aniu, zagapiłam się :roll: Dopiero teraz cię znalazłam :D
Czarujesz nas fotkami swojego pięknego ogrodu :D Szkoda RH, ale na takie straty musimy być przygotowani ;:168 Mnie podkusiło i kupiłam żółtego, strasznie marnie rośnie. Poczekam jeszcze ......może rok i zobaczę co z nim zrobię.
Różyczki już duże i w pąkach ;:138 Moje zaatakowały mszyce, strasznie dużo mszyc, jeszcze tyle ich u mnie nie było. Dzielnie walczę z nimi i póki co, punkt dla mnie :wink:
Będę zaglądać i podziwiać :D
Pozdrawiam.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Aniu Twój ogród zachwyca a jak jeszcze róże zakwitną ;:224 .Wszystko posadzone ze smakiem ;:138 .Pozdrawiam Agata.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu fajnie,że wracasz z nowinkami ;:333 Rose de Rescht ma u Ciebie duże pąki,mój malutki jeszcze ;:224
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jak cudownie że jesteś ;:138 Szkoda że ja gapa i zauważyłam dopiero teraz ;:306
Ale jak już zauważyłam to nie odpuszczę :;230
Zdjęcia archiwalne też baaardzo mile widziane.
Pink Dream jest u mnie poszukiwany, na chwilę obecną zakupiłam Lemon Dream i zamierzam mieć całą kolekcję z tej serii ;:170
pozdrawiam
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witajcie,
dzisiaj u mnie do południa świeciło słoneczko, więc mogłam trochę podziałać ogrodowo. Teraz oczywiście znowu pada. Nie mogę wykonać oprysku na porażonych grzybem irysach...

Majeczko, do kwitnących róż to jeszcze u mnie daleko. Owszem, na niektórych pączkach przebijają kolorki, ale to z pewnością nie kwestia najbliższych dni...
Majuś, cudne fotki widziałam oczywiście u Safoi. Ona ma prześliczną Mrs. John Laing:)

Elwi, nawóz do borówek? Niby też kwasolubne... Może warto spróbować na drugi rok... W tym roku już się zaopatrzyłam w nawóz do Rh. Ten różanecznik przytachałam jeszcze z poprzedniego ogrodu. Zanim go wsadziłam na docelową rabatę musiał trochę pocierpieć w pełnym słońcu. Potem, mimo wielu zabiegów, cały czas mu coś dolegało, aż zaatakowało go to najgorsze...
Rzeczywiście te cisy rosną całkiem szybko. Mam nadzieję, że na drugą kurtynę nie będę musiała czekać 100 lat.
Dziękuję ;:168 .

Alexia, no niestety, po odkażeniu ziemi przewidziałam tam azalię japońską. Róż w tej części ogrodu nie ma...
Oj, to słoneczko bardzo by się przydało, a zwłaszcza w przyszłym tygodniu ;:224

Monia, no Ty u siebie możesz nieźle zaszaleć z takimi elementami :D Ja mam jeszcze zarezerwowane miejsce na drugi taki postument, na przeciwległej rabacie, ale pod rzeźbę. To jednak dosyć odległy temat...
Fotki postaram się już robić na bieżąco, więc i szersze perspektywy pokażę ;:108

Jagódko droga, no staram się. Nie mogę stale pokazywać tego samego, bo wam się znudzi i przestaniecie mnie odwiedzać ...
Widzę, że jesteś na pewne inspiracje bardzo podatna... Pomysł z brzozami, muszę przyznać, bardzo mi się spodobał ;:224
Jaguś, wiem oczywiście, że masz 100 róż, bo sama kibicowałam wyborom tej setnej :;230
A tytuł fajowy, taki siostrzany, jeśli mogę tak rzec:-) Ibrakadabry wprawdzie nie mam, ale nawiedza mnie kot sąsiadów, więc tak jakby się zgadza :;230
Moja walka z robalami okazała się nie do końca skuteczna, bo jeszcze dzisiaj rozgniatałam pojedyncze gąsienice (fuj)...
Dzięki ;:196

Reniu, wiele nie straciłaś... Luxtorpeda to ze mnie nie jest... Nadrobisz :D
Żółty Rh ? śliczniutki; pewnie musi się najpierw zadomowić, a dopiero potem pokaże na co go stać.
Mszyc jeszcze nie mam, ale najprawdopodobniej wszystko przede mną. Za to ślimaków... zatrzęsienie ! W kwietniu już rozpoczęłam z nimi walkę :evil: Są znowu (punkt dla nich).
Zaglądaj koniecznie, zapraszam :)

Agatko, czekam z niecierpliwością na kwiaty. Najbardziej nie mogę się doczekać nowych odmian :) Mam też nadzieję, że w tym roku obejdzie się bez pomyłek.
Dzięki ;:196

Aniu, pąki w takim stadium to pojedyncze egzemplarze. RdR obsypana jest pączkami, i owszem, ale zielonymi :) . Nie mniej jednak, z pewnością ? jak co roku zakwitnie jako pierwsza.

Aprilku, jak cudownie Ciebie widzieć ;:138 Pewnie zauważyłaś, że zbyt wiele do nadrobienia nie masz :D
Jak zechcesz i mi powiesz jak tego ?Pinka? rozmnożyć, to się podzielę :) Mam jeszcze, wprawdzie nie ?Dream?, ale z bardzo podobnym kwiatem - Albina Plena .

Na życzenie ? prosto z archiwum - Wollerton old Hall

czerwiec
Obrazek

sierpień
Obrazek

Obrazek

październik
Obrazek

Pokażę Wam jeszcze jakie dzisiaj dostałam wypasione różyczki.
Ostatnio mnie wzięło na historyczne...

Obrazek

Mme Knorr. Będzie rosła w donicy na tarasie.
Obrazek

Mme Hardy. Na tych różyczkach to już w ogóle nie spodziewałam się pączków, a tu proszę, jaka miła niespodzianka :)
Takie dwie w najbliższym czasie zostaną posadzone... przed płotem ;:147 Tylko patrzeć, a zacznę obsadzać różami publiczne skwery...

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Do jakiego wątku nie wejdę, widzę zielone szaleństwo zakupowe :tan
Piękne różyczki i jakie pączki ;:oj
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękne krzaczki. Gdzie kupiłaś Mme Hardy?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”