Czosnek ozdobny(Allium)Termin sadzenia,wymagania Cz.1
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek ozdobny - rabata
Manenka - chyba nie ma potrzeby w doniczki, czosnki to bardzo wytrzymałe roślinki, radzą sobie w gruncie. Edytuję - doczytałam, że masz nasiona czosnku (???) Z tego co się orientuję nasionka wysiewa się jesienią, muszą zmarznąć, ale na nasionkach się nie znam. Improwizuj i spróbuj część wysiać teraz...
Viola - najpiękniejszy (moim zdaniem) jest karatawski!
Viola - najpiękniejszy (moim zdaniem) jest karatawski!
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
Viola piękny ten czosnek,może wiesz jak się nazywa
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Sezon na czosnek się już zaczął.

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
Witajcie! Jako, że to mój pierwszy post na forum, które śledzę od dłuższego czasu, to WITAM SERDECZNIE
Mam problem z czosnkami, udało mi się zdobyć niedawno cebule, które nie zostały wsadzone do ziemi jesienią zeszłego roku i obecnie część z nich wypuściła zielone pędy. Cebule są suche i wyglądają na zdrowe... można powiedzieć, że garną się do rozwoju tylko warunków brak
Doradźcie co z nimi zrobić aby można było je spokojnie wsadzić jesienią... a może już teraz?

Mam problem z czosnkami, udało mi się zdobyć niedawno cebule, które nie zostały wsadzone do ziemi jesienią zeszłego roku i obecnie część z nich wypuściła zielone pędy. Cebule są suche i wyglądają na zdrowe... można powiedzieć, że garną się do rozwoju tylko warunków brak

Doradźcie co z nimi zrobić aby można było je spokojnie wsadzić jesienią... a może już teraz?
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie czekaj jesieni,sadź do ziemi jak widzisz sam garnie się do życia.
No tak, tylko zachodzi pytanie co jezeli teraz zaczna wychodzic z ziemii i zakwitna w sierpniu/wrzesniu kiedy nalezaloby je zasadzic? Nie beda mialy zachowanego calego cyklu wegetacyjnego i w nowym sezonie historia moze sie powtorzyc...
jakies inne sugestie?
jakies inne sugestie?
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Witam w wątku.Jak ja chciałbym mieć czosnek karatawski,jednak nigdzie nie dostałem nasion.No nic,ale miło patrzeć na wasze.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Mój czosnek ,,Mars" skończył żywot
Wiosną jak wschodził to wyglądało to tak jak by rosnący pęd nie mógł się wyprostować, jak by z ziemi było widać zielone,,plecy". Jak go wyjęłam z ziemi to cebula wyglądał jak by ją rozsadziło (popękana) i zaczął się proces gnilny . Pęd poskręcany. Pościągałam chore,,kawałki". ale roślina i tak już nie podęła wzrostu. Pierwszy raz coś takiego widziałam wśród czosnku. Nie wiem jaka mogła być tego przyczyna bo szkoda mi było już wielkiej cebuli. Może ktoś wie co się z nią stało? Zimowała w gruncie.

Wiosną jak wschodził to wyglądało to tak jak by rosnący pęd nie mógł się wyprostować, jak by z ziemi było widać zielone,,plecy". Jak go wyjęłam z ziemi to cebula wyglądał jak by ją rozsadziło (popękana) i zaczął się proces gnilny . Pęd poskręcany. Pościągałam chore,,kawałki". ale roślina i tak już nie podęła wzrostu. Pierwszy raz coś takiego widziałam wśród czosnku. Nie wiem jaka mogła być tego przyczyna bo szkoda mi było już wielkiej cebuli. Może ktoś wie co się z nią stało? Zimowała w gruncie.
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Coś pięknegopull pisze:

Moje czosnki bardziej kuliste i jaśniejszy kolor , tak mi się wydaje .