Widać, że Lucynka oglądała w młodości "Pomysłowego Dobromira", albo i teraz podgląda od czasu do czasu...onectica pisze:(...) A teraz chciałam się pochwalić. Takie sobie coś zrobiłam i to sama!! w związku z czym proszę mi nie wytykać sznurków, linek i pinesek, jestem baba, humanistka i jestem z siebie dumna (...)
Blues w kaktusach :) onectica online
- przemek_pc
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Blues w kaktusach :) onectica online
- KwiAnna

- Od: 16 gru 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aż z siekawości musiałam zobaczyć co to za bajka
I nie znam jej
Pewnie dlatego nie wymyśliłam takiego super osłoniętego regaliku
A miałam dwa na strychu
A miałam dwa na strychu
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Ja też bym strzelał w karnoskę, ale ja to nie hoy. Tzn nie jestem znawcą hoihen_s pisze:Dla mnie to wygląda na którąś formę H. carnosa, może hoja carnosa cv. Chelsea? Mam taką podobna tyle, że moja ma bardziej okrągłe liście.
Bo to tylko od ciebie, Henryku, który jesteś specjalistą w wielu dziedzinach?Są tutaj lepsi ode mnie w tych tematach.
Pozdrawiam, Aleksander
Nie ma się czym martwić, dla kaktusów bedzie na pewno lepiej. Ja też kiedyś tak zaczynałem, i teraz to już jestem przy 4 modelu mojego pomieszczenia dla kaktusów. Ważne że się idzie do przodu i tak trzymać. Liczy się inwencja twórcza. Gratulacje jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.Takie sobie coś zrobiłam i to sama
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny, cieszę się, że wpadliście 
Hoja rośnie sobie już konkretnie, a nie jako bezimienne coś, w związku z czym na pewno będzie rosła znacznie lepiej
Rosną też Adenium somalense - po 5 dniach kiełkowanie 5/6. Poczekam jeszcze chwilkę na ostatnie nasionko, bo kto wie, kto wie, może tylko bardziej leniwe niż inne..

Za to grudniki/dziekczynniki/wielkanocne pracują jak nakręcone!
Koralowy zakwitł do końca po raz drugi, różowy po raz pierwszy, po kilku próbach!

Hoja rośnie sobie już konkretnie, a nie jako bezimienne coś, w związku z czym na pewno będzie rosła znacznie lepiej
Rosną też Adenium somalense - po 5 dniach kiełkowanie 5/6. Poczekam jeszcze chwilkę na ostatnie nasionko, bo kto wie, kto wie, może tylko bardziej leniwe niż inne..

Za to grudniki/dziekczynniki/wielkanocne pracują jak nakręcone!
Koralowy zakwitł do końca po raz drugi, różowy po raz pierwszy, po kilku próbach!

- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Na pewno będzie im tam dobrze 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Słodkie maleństwa! Trzymam kciuki za ich wzrost i zdrowy rozwój, i oczywiście za kiełkowalność 100 procent
A grudniki zakwitły pięknie - naprawdę. Super kolorowo i radośnie 
- onectica

-
AleksandraBdg
Lucynko!
Jakie żywotne te maluchy! Super,że tak ładnie Ci wykiełkowały.
Wyczytałam kiedyś,że trójliścienne siewki bardzo często powtarzają tą mutację na liściach właściwych. Efekt może być bardzo ciekawy.
Moje maluchy już się smażą w foliaku
Jakie żywotne te maluchy! Super,że tak ładnie Ci wykiełkowały.
Wyczytałam kiedyś,że trójliścienne siewki bardzo często powtarzają tą mutację na liściach właściwych. Efekt może być bardzo ciekawy.
Moje maluchy już się smażą w foliaku
- onectica

Ale byłoby super! Takie wiatraczkiAleksandraBdg pisze: Wyczytałam kiedyś,że trójliścienne siewki bardzo często powtarzają tą mutację na liściach właściwych. Efekt może być bardzo ciekawy.
Tylko, że to pewnie będzie, jak z tą moją 'variegatką', pamiętasz ją? Od kiedy została podlana nawozem te jej przebarwienia się wyrównały. Czasem wypuszcza takie pstrokate listki, ale tylko na chwilę. Jak jeszcze trochę podrośnie, to zamienię nawóz do kaktusów, który teraz dostają, na coś innego i zobaczymy, jakie będą efekty.
Duuuzo słonka im życzę!AleksandraBdg pisze:Moje maluchy już się smażą w foliaku
Zabezpieczasz chemicznie od szkodników? czy liczysz na to, że w razie co padną od samego ich soku?
-
AleksandraBdg
Ta "variegata" i tak wydaje się podejrzana
Chloroza daje czasem podobne przebarwienia na liściach,ale skoro rosną w takim samym substracie,podlewane tym samym nawozem, to powinny podobnie wyglądać. Zobaczymy jak będzie większa.
Moich nie zabezpieczam w żaden sposób. W zeszłym roku także miałam je pod folią i nic się nie działo. Liczę na to,że jeśli coś jest słabe to samo padnie,jak silne-na pewno sobie poradzi.
Moich nie zabezpieczam w żaden sposób. W zeszłym roku także miałam je pod folią i nic się nie działo. Liczę na to,że jeśli coś jest słabe to samo padnie,jak silne-na pewno sobie poradzi.
- onectica

No podejrzana, podejrzana, ale fajnie tak sobie pomyśleć, że trafiło się coś innego, niż zwykleAleksandraBdg pisze:Ta "variegata" i tak wydaje się podejrzana![]()
Ale niech będzie jaka chce, oby tylko ładnie rosła
5 z moich najstarszych od jakiegos czasu wygląda jak obraz nędzy i rozpaczy! Nie wiem, czy je atakuje jakiś, za przeproszeniem, syf, czy żre je na przykład przędziorek, który sie nie ujawnia
Rosną byle jak, liści praktycznie nie mają, stożki wzrostu jakieś zbrązowiałe, obżarte/obeschłe, zagwozdkę trochę mam.
Póki co poszły na banicję - stoją osobno od wszystkich, w samym słońcu - może coś wypali, a przy okazji wypryskam - jak się rozpędzę, to na wszystko po kolei
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
A o co Ty ją Lucynko podejrzewasz, co?
Bardzo ładne maleństwa, oby zdrowo i szybko rosły. Ja swoje zeszłoroczne trochę zaniedbałem
, ale obiecuję się poprawić 
Bardzo ładne maleństwa, oby zdrowo i szybko rosły. Ja swoje zeszłoroczne trochę zaniedbałem
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Miły i niezwykle sympatyczny widok kiełkujących maluchów
Pozdrówka
Pozdrówka
- onectica

O nic innego, jak o to, że mnie oszukuje, a oszustwa to ja nie lubięprzemek_pc pisze:A o co Ty ją Lucynko podejrzewasz, co?
Dzięki, chłopaki, że wpadliście zostawiając ślad
Dzisiaj mała siurpryza
po pierwsze primo - jajo zaszalało - i będzie jajeczek cały koszyczek

dodam, że żwirek frakcji 1-3, ale to na pewno nie kamyczki, bo są zieloniutkie a nie zaglonione
a po drugie primo - Zaskoczenie Sezonu!!

Przemek! Ja wiem, co Ty teraz pomyślałeś!
ale to tylko epithelanty (E.micromeris v.Gregii, E. sp. Quadalupe) - ceszę się bardzo, bo jedna spędziła u mnie 2 zimy, a druga 3 i w końcu im się zrobiło dobrze