Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- darla80
- 1000p 
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Również uległam urokowi perukowca .Mam go od jakiegoś miesiąca.Również ma czerwone obrzeża listków.
 .Mam go od jakiegoś miesiąca.Również ma czerwone obrzeża listków.
Jednak młode listki wypuszcza tylko z jednej-najwyższej gałązki,reszta ma jakby uschnięty-czarny czubek.Listki są w nienaruszonym stanie.Czy też "puści" z tych pędów?
Czy warto profilaktycznie popryskać od grzybów i kiedy?Długo szukałam ładnie rozkrzewionej sadzonki i byłoby mi szkoda go stracić 

Czym zabezpieczyć go na zimę?

Również uległam urokowi perukowca
 .Mam go od jakiegoś miesiąca.Również ma czerwone obrzeża listków.
 .Mam go od jakiegoś miesiąca.Również ma czerwone obrzeża listków.Jednak młode listki wypuszcza tylko z jednej-najwyższej gałązki,reszta ma jakby uschnięty-czarny czubek.Listki są w nienaruszonym stanie.Czy też "puści" z tych pędów?
Czy warto profilaktycznie popryskać od grzybów i kiedy?Długo szukałam ładnie rozkrzewionej sadzonki i byłoby mi szkoda go stracić

Czym zabezpieczyć go na zimę?
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"

"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
lucy09
Posadż go w osłoniętym od wiatru, ale słonecznym miejscu,w ziemi o zasadowym odczynie ,możesz dodać na dno dołka przekompostowanego obornika ,ale przysyp go warstwą ziemi by młode korzonki nie miały bezpośredniej styczności z nawozem.
Póżniej to już czekaj do wiosny i ciesz się jego widokiem!

Posadż go w osłoniętym od wiatru, ale słonecznym miejscu,w ziemi o zasadowym odczynie ,możesz dodać na dno dołka przekompostowanego obornika ,ale przysyp go warstwą ziemi by młode korzonki nie miały bezpośredniej styczności z nawozem.
Póżniej to już czekaj do wiosny i ciesz się jego widokiem!
Serdecznie pozdrawiam Danuta

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ nie!!!!
1.Brak osłoniętego miejsca w ogrodzie wiązać się będzie z ewentualnym okryciem młodego perukowca na zimę .3-4letni powinien poradzić sobie sam.Jeśli nie masz agrowłókniny to możesz zabezpieczyć kartonami ,matami słomianymi,gałązkami świerku lub np szarym pakowym papierem
2.Odczyn gleby sprawdza się kwosomierzem (dostępny w sklepach ogrodniczych)wg instrukcjina opakowaniu.Ale ...lucy09...pocieszę Cię -sadząc perukowca nie musisz aż tak bardzo precyzyjnie (jak np u różaneczników)określać pH ziemi.Wystarczy do ziemi ,którą masz w ogrodzie dodać wapna np dolomit i to powinno zapewnić roślinie dobre warunki rozwoju.
3. Co do obornika to jak zauważyłaś w poprzednim poście napisałam CI ,że" możesz " dać obornik. Możesz ale nie musisz .Ja dla lepszego startu daję ,ale perukowiec nie jest "żarłokiem" i da sobie radę bez tego dodatku

1.Brak osłoniętego miejsca w ogrodzie wiązać się będzie z ewentualnym okryciem młodego perukowca na zimę .3-4letni powinien poradzić sobie sam.Jeśli nie masz agrowłókniny to możesz zabezpieczyć kartonami ,matami słomianymi,gałązkami świerku lub np szarym pakowym papierem
2.Odczyn gleby sprawdza się kwosomierzem (dostępny w sklepach ogrodniczych)wg instrukcjina opakowaniu.Ale ...lucy09...pocieszę Cię -sadząc perukowca nie musisz aż tak bardzo precyzyjnie (jak np u różaneczników)określać pH ziemi.Wystarczy do ziemi ,którą masz w ogrodzie dodać wapna np dolomit i to powinno zapewnić roślinie dobre warunki rozwoju.
3. Co do obornika to jak zauważyłaś w poprzednim poście napisałam CI ,że" możesz " dać obornik. Możesz ale nie musisz .Ja dla lepszego startu daję ,ale perukowiec nie jest "żarłokiem" i da sobie radę bez tego dodatku
Serdecznie pozdrawiam Danuta

To mnie pocieszyłaś. Czyli jest nadzieja dla mojej roślinki  Przyznam, że jak słyszę takie tam różne fachowe terminy i ścisłe zalecenia to odechciewa mi się ogrodnictwa. Ja wszystko robię przy roślinkach na czuja-ale zdaje sobie sprawę, że to czasami za mało. Więc dziękuje za rady, będę z nich korzystać, i uczyć się!
 Przyznam, że jak słyszę takie tam różne fachowe terminy i ścisłe zalecenia to odechciewa mi się ogrodnictwa. Ja wszystko robię przy roślinkach na czuja-ale zdaje sobie sprawę, że to czasami za mało. Więc dziękuje za rady, będę z nich korzystać, i uczyć się!

Przyznam, że jak słyszę takie tam różne fachowe terminy i ścisłe zalecenia to odechciewa mi się ogrodnictwa. Ja wszystko robię przy roślinkach na czuja-ale zdaje sobie sprawę, że to czasami za mało. Więc dziękuje za rady, będę z nich korzystać, i uczyć się!

), nie był też okrywany na zimę i radzi sobie świetnie; rośnie na wysokiej skarpie, gdzie nie ma nadzwyczajnych warunków a mimo to nie wymagał żadnych zabiegów pielęgnacyjnych - po prostu prawdziwy twardziel
 ), nie był też okrywany na zimę i radzi sobie świetnie; rośnie na wysokiej skarpie, gdzie nie ma nadzwyczajnych warunków a mimo to nie wymagał żadnych zabiegów pielęgnacyjnych - po prostu prawdziwy twardziel