Markowe zmagania - aktualny
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Markowe zmagania - aktualny
Może spróbuj przez fotosik. Gryzoni współczuję, bo i u mnie dają się we znaki.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Doceniając szybkość przelewów bankowych postawiłem na krajowy hosting zdjęć .....
To trzy z moich "zagajników" których nie imają się nornice , najwyraźniej nie smakują im te roślinki ..ale trawa nie odpuszcza

rok temu w podobnym czasie zakwitły barwinek i ułudka i dalej pięknie kwitną

piaskowiec póki co zakwitł kilkoma kwiatami

szachownice ostropłatkowe które rosną w koszyczkach też się nie popisały - choć mają mnóstwo malutkich roślinek wokół siebie , więc za jakiś czas może będzie ich jeszcze więcej

prawdopodobnie zimno sprawia że skalnice kwitną bardzo słabiutko - póki co

nie zawiodły mnie znów serduszka , o tej porze piękne

zimno sprawiło że trzmiel bidula 2 dni wisiał przyklejony do kulnika

ogromem kwiatów zakwitł floks kanadyjski , którego zapach jest obłędny ( to podobnie jak kulnik zakup u Janusza _Drozda
)
[url=http
pomalutku rusza budleja samanta , choć musiała się przebić przez barwinkowy gąszcz ...

to tak na mały start i ponowne zapoznanie z fotosikiem
pozdrawiam Marek

To trzy z moich "zagajników" których nie imają się nornice , najwyraźniej nie smakują im te roślinki ..ale trawa nie odpuszcza

rok temu w podobnym czasie zakwitły barwinek i ułudka i dalej pięknie kwitną

piaskowiec póki co zakwitł kilkoma kwiatami

szachownice ostropłatkowe które rosną w koszyczkach też się nie popisały - choć mają mnóstwo malutkich roślinek wokół siebie , więc za jakiś czas może będzie ich jeszcze więcej

prawdopodobnie zimno sprawia że skalnice kwitną bardzo słabiutko - póki co

nie zawiodły mnie znów serduszka , o tej porze piękne

zimno sprawiło że trzmiel bidula 2 dni wisiał przyklejony do kulnika

ogromem kwiatów zakwitł floks kanadyjski , którego zapach jest obłędny ( to podobnie jak kulnik zakup u Janusza _Drozda

[url=http

pomalutku rusza budleja samanta , choć musiała się przebić przez barwinkowy gąszcz ...

to tak na mały start i ponowne zapoznanie z fotosikiem
pozdrawiam Marek
- tu.ja
Sądząc po zdjęciach chyba nie jest tak źle.
Czy ten barwinek ma faktycznie takie fioletowe kwiaty?
To co podpisałeś jako ubiorek to raczej piaskowiec według mnie.
Czy ten barwinek ma faktycznie takie fioletowe kwiaty?

To co podpisałeś jako ubiorek to raczej piaskowiec według mnie.
- markonix
Dzięki Iza za informację
- to faktycznie jest piaskowiec górski - nie wiem dlaczego ma go opisanego w ten sposób - bo są z własnego siewu
barwinek ma fioletowy kolor - kupiłem go dawno , słabo rośnie w porównaniu do krewniaków

barwinek ma fioletowy kolor - kupiłem go dawno , słabo rośnie w porównaniu do krewniaków
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
Marek pokaż coś w szerszej perspektywie ....jak ogród wygląda ...dorósł po latach ....dostrzegłam tarczownicę ...szukam tej odmiany ..gdzie wykukałeś ?.....kwiaty u ciebie ..same rarytasy .....kamasje niebieską dostałam w tym roku od Marty ...mówisz że na zimę w gruncie ...a miałam wykopać ..dobrze że zajrzałam do ciebie ...biała tez piękna ....nie wiedziałam że to taki wielki krzak ...muszę jej miejsce zmienić ....
- markonix
Witam Cie Alinko , : szersz perspektywa powiadasz ? póki co musi to wystarczyć
2 latka w ogrodzie bez ogrodnika to ogrom czasu , oprócz mnie nic nie próżnowało , tarczownicę mam od Janusza-drozda ale marnie rośnie bo jest w cieniu i ma sucho pod sosną więc czeka na zmianę miejsca , kamasja w tym roku zakwitła tylko jednym kwiatem ale za to białe(kremowe) mają ich strasznie dużo - mam je posadzone w koszyczkach jak obecnie wiele roślin więc jesienią wyjmuję - podsypuję kompost lub nawóz i wkładam z powrotem ....
Dzisiaj skończyłem fragmencik ogrodu po nowemu , sfory gryzaków podziemnych zmusiły mnie do tego aby max im utrudnić u mnie życie i ucztowanie , wybrana ziemia naokoło 40 cm , siatka pod spód , siatka na boki i górę - syzyfowa robota , ale może przyniesie skutek .
Kilka odmian macierzanki , kulnik , rojniki , lawenda , ożanka i malutkie trawy mają sprawić , że za jakiś czas zazieleni się już całość- ale kiedy to będzie
czekam jeszcze na grys aby to przykryć , choć zastanawiałem się też nad drobniutką korą ....
..

Dzisiaj skończyłem fragmencik ogrodu po nowemu , sfory gryzaków podziemnych zmusiły mnie do tego aby max im utrudnić u mnie życie i ucztowanie , wybrana ziemia naokoło 40 cm , siatka pod spód , siatka na boki i górę - syzyfowa robota , ale może przyniesie skutek .
Kilka odmian macierzanki , kulnik , rojniki , lawenda , ożanka i malutkie trawy mają sprawić , że za jakiś czas zazieleni się już całość- ale kiedy to będzie

czekam jeszcze na grys aby to przykryć , choć zastanawiałem się też nad drobniutką korą ....

- tu.ja
Zapowiada się fajna rabata. Tej harówki nie zazdroszczę, ale powinno pomóc i zabezpieczyć rośliny. Ja przez nornice lub inne ryjące straciłam tej angielskiej zimy prawie wszystkie wrzosy i kilka innych roślin na wrzosowisku 

- markonix
Znów minął prawie miesiąc......
20 dni pomiędzy zdjęciami i widać różnicę ...

mocno sponiewierana w czasie zimy turzyca graya odbiła , ale słabiej niż się spodziewałem...

marzy mi się taki malutki "lasek" z pięknymi kwiatami rutewki

len posadzony w słońcu ciut za szybko przekwita , ale za to obficie

kuklik zwisły kwitnie później niż zwykły , ale wygląda efektowniej dopiero jak przekwitnie
to moje oczka
dichelostemma , ciężko przezimowały , ale walczą dalej

zbyt ostre słonko i ciężko uwiecznić amsonię w pełni kwitnienia ..

podobnie jak budleję skrętnolistną - muszę złapać fajne słonko bo kolor świetny ....i zapach super

pozdrawiam Marek

mocno sponiewierana w czasie zimy turzyca graya odbiła , ale słabiej niż się spodziewałem...

marzy mi się taki malutki "lasek" z pięknymi kwiatami rutewki

len posadzony w słońcu ciut za szybko przekwita , ale za to obficie

kuklik zwisły kwitnie później niż zwykły , ale wygląda efektowniej dopiero jak przekwitnie

to moje oczka

zbyt ostre słonko i ciężko uwiecznić amsonię w pełni kwitnienia ..

podobnie jak budleję skrętnolistną - muszę złapać fajne słonko bo kolor świetny ....i zapach super

pozdrawiam Marek
- markonix
- tu.ja
Jakie sowy!
Gratuluję gości.
Same smaczki pokazujesz. Nawet nie sądziłam, że dichelostemma u nas zimuje. Bardzo mi się podoba ta budleja skrętnolistna. Szczególnie ta forma "na kiju". Kupiłeś taką czy sam prowadzisz?

Same smaczki pokazujesz. Nawet nie sądziłam, że dichelostemma u nas zimuje. Bardzo mi się podoba ta budleja skrętnolistna. Szczególnie ta forma "na kiju". Kupiłeś taką czy sam prowadzisz?
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
Witaj Marku!markonix pisze:Znów minął prawie miesiąc......![]()
pozdrawiam Marek
Wspaniała kolekcja rzadkich roślin

Co to za Hosta na dwóch pierwszych zdjęciach?
- markonix
Witam nocną porą
tu.ja dichelostemmę sadzi się jesienią , a co do budleji to poświęciłem 3 latka na jej uformowanie - późno się skapnąłem i musiałem strasznie dużo wyciąć bo się zrobił z niej krzew , ciąć najlepiej jak tylko zaczyna przekwitać ...pierwszy raz to wielki żal
pitertom witam u mnie
niestety nie mogę odpowiedzieć na twoje pytanie , wszystkie hosty kupione były jako nn - po prostu mi się podobały , kupowałem rośliny w tak dziwnych miejscach że nie mam wielu opisów poszczególnych odmian - cóż moja wina....
jako że czas mija , fotki spływają na kompa - tylko się nie ma czasu aby je obrobić...
trytomy w tym sezonie obłaskawiły mnie tylko 3 szt kwiatów ...

zapomniana tojeść jak co roku przypomina o swoim istnieniu w kolorze pomarańczowym
zaczęły masowo kwitnąć ślazowniki -piękny widok aż do sierpnia
bliższe spotkanie słoneczniczka i dzwonków

wielkie dla mnie zaskoczenie bo zakwitła pierwszy raz rodgersja
pysznogłówki wystawiają się do słońca
posadzona w zeszłym roku 1 naparstnica wydała plon 4-o krotny..
piękne i wielkie kwiaty należą do hortensji dębolistnej - rośnie w takim miejscu że dziw bierze że co roku kwitnie...

tu.ja dichelostemmę sadzi się jesienią , a co do budleji to poświęciłem 3 latka na jej uformowanie - późno się skapnąłem i musiałem strasznie dużo wyciąć bo się zrobił z niej krzew , ciąć najlepiej jak tylko zaczyna przekwitać ...pierwszy raz to wielki żal

pitertom witam u mnie

jako że czas mija , fotki spływają na kompa - tylko się nie ma czasu aby je obrobić...
trytomy w tym sezonie obłaskawiły mnie tylko 3 szt kwiatów ...

zapomniana tojeść jak co roku przypomina o swoim istnieniu w kolorze pomarańczowym

zaczęły masowo kwitnąć ślazowniki -piękny widok aż do sierpnia

bliższe spotkanie słoneczniczka i dzwonków

wielkie dla mnie zaskoczenie bo zakwitła pierwszy raz rodgersja

pysznogłówki wystawiają się do słońca

posadzona w zeszłym roku 1 naparstnica wydała plon 4-o krotny..

piękne i wielkie kwiaty należą do hortensji dębolistnej - rośnie w takim miejscu że dziw bierze że co roku kwitnie...

- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
Marku czy ta Hosta latem tzn teraz ma żółte liście? Przypomina 'Lakeside cha cha' ale pewności nie mam...Bardzo urodziwa jestmarkonix pisze:
pozdrawiam Marek

Marku pokaż jeszcze inne naparstnice ciekaw jestem kwitnienia
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Marku masz cudnych gości
.
A jak się ma Samanta ?

A jak się ma Samanta ?