Wiejskie podwórko aguskac 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Bagienka
100p
100p
Od: 22 maja 2009, o 00:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejskie podwórko aguskac 2014

Post »

Kurcze, nie zawsze się odzywam, ale podziwiam - bardzo mi się podoba Twoje miejsce Lucynko ;:63
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Witajcie dziewczyny na B :D Dzięki za miłe słowa ;:167

Czas na relację ze świątecznego spaceru, bo się zupełnie przeterminuje ;:131

Zaraz za wsią rośnie oryginalny las samosiej ;:170

Obrazek

Obrazek

Tuż za nim już las dojrzały, stary, niemal nietknięty ręką człowieka bo...

Obrazek

Ten stary zardzewiały znak też ma swoją historyjkę :wink: Kiedyś, dawno temu, była na nim namalowana sylwetka człowieka, zatem wiadomo co oznaczał. Moja wtedy jeszcze nieletnia córka wytłumaczyła nam jednak dlaczego my możemy wejść na teren rezerwatu ;:173 Przecież napisane jak wół - Nie dotyczy - Asi, Lucynki i Pana Mirka (wtedy mój obecny M, był dla niej Panem M. )

Latem tą drogą trzeba przedzierać się między pokrzywami po pas, ale teraz szło się super.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie jest to las jaki najbardziej lubię - chaszcze, pokrzywy, komary, pełno pajęczyn oblepiających twarz... ale ma swój urok prawda?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć Lucynko :wit niezły bór, a co mają znaczyć te złamane (?) drzewa na dwóch pierwszych zdjęciach?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda na to, że właściciel pola chce je odzyskać, wydrapać na powrót samosiejom głównie brzozowym. Takie pniaki wyrywają traktorem.
Gdyby się zabrał za to ze 3 lata temu miałby o wiele lżejszą robotę, teraz niektóre brzozy mają średnicę ze 20cm. Są już naprawdę potężne.
Widziałam już wykarczowany spory kawał pola, a obok leżała góra pni z korzeniami. Co niektórzy pewnie chętnie wykorzystali by kilka w swoim ogrodzie.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Aguniu, zdolna z Ciebie Kobietka :). Wielkie ;:138 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Może zacznę murować i przybędzie mi kilka- (naście) cm w pionie, bo z poziomem nie mam problemów ;:306 .
Bardzo podoba mi się twoje podwórko.
A takie dzikie lasy tajemnicze i zaczarowane.Anegdotka przednia ;:224 . dzieciaki mają wyobraźnię.
Świąteczne ;:196
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki dziewczyny :)
Wszystko mnie dziś boli po tym murowaniu, a najgorzej prawy bark, chyba muszę zrobić dłuższą przerwę.

W ramach relaksu zapraszam na dalszą część spaceru po bagnach.

Obrazek

Obrazek

Na grobli

Obrazek

Tu kiedyś kiedyś wybierano torf, kawał lasu ma takie powycinane kwatery

Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta grobla ciągnie się sporo ponad kilometr

Obrazek

Niektóre "kwadraty" pokryły się już gąbczastymi mchami, ale nie radziłabym próbować na tym stanąć

Obrazek

Obrazek

Tu ledwie udało nam się przeprawić na drugi brzeg

Obrazek

A potem M. wyprowadził mnie na manowce i już nic nie fociłam, tylko szukaliśmy drogi do domu ;:306
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Och, ja to bym chyba tam umarła ze strachu. ;:202
Okropnie się boję takich podmokłości, zaraz mi sie wydaje, że pod spodem jest topiel bez dnia i wpadnę i utonę. Ileż razy dzieci się ze mnie śmiały gdy odmawiałam przejścia przez zwykłą wilgotną łąkę, twierdząc, że to bagno głębokie aż do Ameryki!
I leciałam kilka kilometrów dookoła i dopadałam domu zziajana i umęczona, a oni tymczasem juz od długiego czasu siedzieli spokojnie, pili kawkę i ciacha pojadali. ;:306
Dlatego Cię podziwiam, że nie dość, że przeszłaś to jeszcze zdjęcia robiłaś i miałaś to potem siłę opisać.
Awatar użytkownika
JaSNa
100p
100p
Od: 11 kwie 2014, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetne uroczyska, bardzo lubię takie klimaty. A brzozy to bym z chęcią przygarnęła :D
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Zawsze chciałam mieć gdzieś w ogrodzie taki murek z cegły rozbiórkowej. Pamiętam, że kiedyś, jak demontowali jakieś fragmenty carskich umocnień w okolicach twierdzy Modlin, to można było kupić takie stare cegły... Ale że Ty masz taki "fach" w ręku, że wymurować tak fajnie potrafisz ;:333 Leśne zakątki w Twojej okolicy przepiękne. Wyjaśnienie skrótu na znaku "nie dotyczy" popieram :D
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margolciu :)
To bagno jest oswojone, chodzę tylko znanymi ścieżkami, choć ostatnio pobłądziliśmy i w pewnym momencie miałam wątpliwości czy przejdziemy. Na szczęście było widać którędy chodzą zwierzęta :)
Opisywałam kilka dni później, więc już ochłonęłam po wyprawie :wink:

JaSNa :)
Tych brzóz w naszych okolicach mnóstwo, są cudowne. Ja wolę zdecydowanie suche sosnowe lasy z wrzosami, prawdziwkami i kozakami. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. :D Nasz rezerwat też ma miejsca, które lubimy szczególnie.

Zuzanno :)
Mieliśmy na szczęście sporo cegły, bo się rozleciały stare kurniki, po byłych właścicielach. Przeleżały cegły z 15 lat, ale cały czas były do czegoś wykorzystywane. Teraz niestety gonię już resztkami.

To nie fach :wink: to zabawa, tym bardziej, że jak wyszło tak wyszło i wszyscy zadowoleni. Ja, że sama wymurowałam, M. - że nie musiał tego robić.
Wczoraj i dziś mieliśmy jeszcze jedno wyzwanie murarskie, ale to już nie na nasze możliwości. Tym razem to już fachowiec stawiał nam słupki do bramy wjazdowej. Tu już nie mogło być byle jak, bo brama ma wytrzymać ze 20 lat przynajmniej ;:173
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Jak Cię znam, to biegasz teraz i nakładasz czapki na pomidory, co?
U nas jest cały dzień takie przenikliwe powietrze (i coraz zimniej), że zaczynam wierzyć w ten przymrozek!
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Aga z Ciebie to niezły Bob Budowniczy świetnie wychodzi Ci ta murarka , myślałam że tylko ja zabieram się za takie męskie prace , bo mi teraz chodzi po głowie gril murowany z kamienia i pewnie po majówce się za niego wezmę .
Stary las robi wrażenie ;:180
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Ale uroczysko przepiękne, zazdroszczę takich wypraw. Mam rodzinę w tych stronach, urocze tam są tereny i jeziorka, pozdrawiam.
Pozdrawiam, Iwona.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”