Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

asiulek03 pisze:Mam już dość duże ogórki bo znacznie wcześniej wysiałam rozsade.
Jak myślicie czy jak bym je posadziła już do gruntu i przykryłą agrowłókniną to jest szansa że przetrwają?
Szansa zawsze jest. :;230
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monika79 pisze:
gienia1230 pisze:Pierwszy i najważniejszy oprysk, gdy tylko ogórek ma parę lub dwie pary liści właściwych to dokładny oprysk miedzianem.
Czy ten oprysk wykonać jak ogórki beda w gruncie,czy jeszcze w pojemnikach?
Moniko, opryskuje w momencie wysadzania. Doniczke w reke do gory nogami i opryskuje spodnia czesc lisci. Jak je wysadze poprawiam z wierzchu.
Sorry, nie mam polskich liter na laptopie.
Pozdrawiam! Gienia.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

slowianka75D pisze:Witam.Nawożenie rzędowe obornikiem bydlęcym granulowanym rozpuszczonym i rozcieńczonym.Dolistnie Florowit.
Jaki florowit stosujesz, ten do warzyw czy inny?
W Twojej konstrukcji jak masz zamocowane sznurki przy ziemi?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

gienia1230 pisze:
ABan pisze:Gdzieś tu na forum widziałem ustrojstwo do podwiązywania ogórków. Wbija się się to w ziemię przed rośliną, z dwóch stron przywiązuje się sznurek i przywiązuje do poprzeczki na górze. Następnie ogórki przetyka się przez te dwa równoległe do siebie sznurki. Czy ktoś wie, jak to się fachowo nazywa?
Czy o to Ci chodzi? To są szpilki do mocowania włókniny kupowane pewnie ze 4 albo 5 lat temu w ogrodniczym , niestety takich samych już nie spotkałam tzn szpilki spotkałam ale bez tych łuczków coby sznurek zahaczyć, miały tylko główkę tak jak gwóźdź.
Obrazek
Jak myslicie które lepsze szpilki do mocowania te co maja główke jak gwóżdż,czy może takie?
http://ogrodosfera.pl/Szpilki-do-wlokniny
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Do oprysku używam Florowit uniwersalny +ŚOR w razie potrzeby.Konstrukcja w tym roku będzie miała dwie innowacje. Dolne sznurki będą wiązane do haczyków wkręconych w deski (podwyższona rabata)+rusztowanie umożliwiające okrycie przed silnymi wiatrami,ulewnymi deszczami,co nie daj Boże gradobiciem.Wolę się zabezpieczyć niż się martwić. Ma być szybko i sprawnie.Na dziś haczyki powkręcane(co 15cm).Reszta w najbliższych dniach.Może jeszcze coś nowego przyjdzie do głowy,kto to wie. Zdjęcia po wykonaniu konstrukcji.Haczyków poszło 84 szt. Joanna
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jest też bardzo prosty sposób mocowania sznurków na dole przy gruncie. Drewniane kołki o długości 0,5 m zaimpregnowane Drewnochronem z wywierconym na końcu otworem o śr. 5 mm wbite do ziemi. Przez otwór przewleka się sznurek, a końce wiąże się do konstrukcji u góry. Każdy ogórek ma więc dwa sznurki miedzy którymi przewleka się naprzemiennie pęd. Nie potrzeba wtedy żadnych zapinek. Jeśli sznurki zrobią się luźne wystarczy dobić lekko kołki.
x-s-D
---

Post »

Witam. Każdy sposób ułatwiający nam życie codzienne jest godny polecenia. Sposób z haczykami to taki większy "bajer",mając dużo wolnego czasu i chęci można przy ładnej pogodzie pomajsterkować.Przy haczykach.jest też możliwość poprowadzenia podwójnie sznurka.Wszystko zależy od inwencji zainteresowanego tą metodą prowadzenia ogórków.Może znajdzie się jakaś osoba która posiada jeszcze łatwiejsze sposoby,zawsze można je wykorzystać. Joanna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Zamiast kołków z otworami można zrobić takie śledzie (jak do namiotu) z dość grubego drutu (ok. 5mm), długość 25cm, zagięte na końcu w haczyk. Wbijać w ziemię pod kątem właśnie jak śledzie.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
yasmeen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2013, o 13:07

Post »

A jak sie mocuje górę sznurka i do czego?
Kiedy należy wbić kołki/śledzie - zaraz po posadzeniu ogórków?
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Ogórki same się po takiej konstrukcji będą wspinały czy trzeba będzie im pomagać?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

U góry, to trzeba zrobić konstrukcję - z drewna, metalu, kto czym dysponuje ;:65 . Zdjęcia różnych pomysłów w tym wątku już były. A kołki, śledzie najlepiej wbić przed posadzeniem czy sianiem nasion, żeby potem nie uszkadzać korzeni. forumowicz pisał kilka postów wcześniej, że jak są dwa sznurki, to pędy można między nimi przewlekać. Jak jest jeden, to trzeba przywiązywać. Ogórek nie ma wąsów czepnych, trzeba mu pomagać ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

jode22 pisze:Zamiast kołków z otworami można zrobić takie śledzie (jak do namiotu) z dość grubego drutu (ok. 5mm), długość 25cm, zagięte na końcu w haczyk.
Też używałem podobnego rozwiązania do mocowanie sznurków, choć nie do ogórków. Wykorzystałem gotowe pręty mocujące do sufitów podwieszanych. Zaletą jest to że są ocynkowane i gotowe do użycia, do kupienia o długościach od 25cm w górę.
Słowa kluczowe dla wyszukiwarek: 'pręt mocujący z oczkiem'
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

I ja wysieję jutro ogórki do paletki na rozsadę.
W ubiegłym roku część miałam z rozsady, a część z siewu wprost do gruntu. Te z rozsady zdecydowanie lepiej rosły, te z siewu słabiej, a w niektórych miejscach musiałam dosiewać. W tym roku wszystkie będą z rozsady, prowadzone na sznurkach.
Pozdrawiam, Kasia
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

jode22 pisze: Jak jest jeden, to trzeba przywiązywać. Ogórek nie ma wąsów czepnych, trzeba mu pomagać ;:131 .
Ogórek ma wąsy czepne, na początku trzeba przypilnować a potem sprawdzać by ogórek swojego sznurka się trzymał i nie robił skoków w bok. Wystarczy 2 dni do nich nie zaglądać a on już jest 3 sznurki w bok :D
Pozdrawiam! Gienia.
x-s-D
---

Post »

Dlatego optymalnym rozwiązaniem przed "skokiem w bok"jest rozwiązanie forumowicz-na dwa sznurki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”