Szansa zawsze jest.asiulek03 pisze:Mam już dość duże ogórki bo znacznie wcześniej wysiałam rozsade.
Jak myślicie czy jak bym je posadziła już do gruntu i przykryłą agrowłókniną to jest szansa że przetrwają?

Szansa zawsze jest.asiulek03 pisze:Mam już dość duże ogórki bo znacznie wcześniej wysiałam rozsade.
Jak myślicie czy jak bym je posadziła już do gruntu i przykryłą agrowłókniną to jest szansa że przetrwają?
Moniko, opryskuje w momencie wysadzania. Doniczke w reke do gory nogami i opryskuje spodnia czesc lisci. Jak je wysadze poprawiam z wierzchu.Monika79 pisze:Czy ten oprysk wykonać jak ogórki beda w gruncie,czy jeszcze w pojemnikach?gienia1230 pisze:Pierwszy i najważniejszy oprysk, gdy tylko ogórek ma parę lub dwie pary liści właściwych to dokładny oprysk miedzianem.
Jaki florowit stosujesz, ten do warzyw czy inny?slowianka75D pisze:Witam.Nawożenie rzędowe obornikiem bydlęcym granulowanym rozpuszczonym i rozcieńczonym.Dolistnie Florowit.
Jak myslicie które lepsze szpilki do mocowania te co maja główke jak gwóżdż,czy może takie?gienia1230 pisze:Czy o to Ci chodzi? To są szpilki do mocowania włókniny kupowane pewnie ze 4 albo 5 lat temu w ogrodniczym , niestety takich samych już nie spotkałam tzn szpilki spotkałam ale bez tych łuczków coby sznurek zahaczyć, miały tylko główkę tak jak gwóźdź.ABan pisze:Gdzieś tu na forum widziałem ustrojstwo do podwiązywania ogórków. Wbija się się to w ziemię przed rośliną, z dwóch stron przywiązuje się sznurek i przywiązuje do poprzeczki na górze. Następnie ogórki przetyka się przez te dwa równoległe do siebie sznurki. Czy ktoś wie, jak to się fachowo nazywa?
Też używałem podobnego rozwiązania do mocowanie sznurków, choć nie do ogórków. Wykorzystałem gotowe pręty mocujące do sufitów podwieszanych. Zaletą jest to że są ocynkowane i gotowe do użycia, do kupienia o długościach od 25cm w górę.jode22 pisze:Zamiast kołków z otworami można zrobić takie śledzie (jak do namiotu) z dość grubego drutu (ok. 5mm), długość 25cm, zagięte na końcu w haczyk.
Ogórek ma wąsy czepne, na początku trzeba przypilnować a potem sprawdzać by ogórek swojego sznurka się trzymał i nie robił skoków w bok. Wystarczy 2 dni do nich nie zaglądać a on już jest 3 sznurki w bokjode22 pisze: Jak jest jeden, to trzeba przywiązywać. Ogórek nie ma wąsów czepnych, trzeba mu pomagać.