Szansa zawsze jest.asiulek03 pisze:Mam już dość duże ogórki bo znacznie wcześniej wysiałam rozsade.
Jak myślicie czy jak bym je posadziła już do gruntu i przykryłą agrowłókniną to jest szansa że przetrwają?
Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko, opryskuje w momencie wysadzania. Doniczke w reke do gory nogami i opryskuje spodnia czesc lisci. Jak je wysadze poprawiam z wierzchu.Monika79 pisze:Czy ten oprysk wykonać jak ogórki beda w gruncie,czy jeszcze w pojemnikach?gienia1230 pisze:Pierwszy i najważniejszy oprysk, gdy tylko ogórek ma parę lub dwie pary liści właściwych to dokładny oprysk miedzianem.
Sorry, nie mam polskich liter na laptopie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Monika79

- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaki florowit stosujesz, ten do warzyw czy inny?slowianka75D pisze:Witam.Nawożenie rzędowe obornikiem bydlęcym granulowanym rozpuszczonym i rozcieńczonym.Dolistnie Florowit.
W Twojej konstrukcji jak masz zamocowane sznurki przy ziemi?
-
Monika79

- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Jak myslicie które lepsze szpilki do mocowania te co maja główke jak gwóżdż,czy może takie?gienia1230 pisze:Czy o to Ci chodzi? To są szpilki do mocowania włókniny kupowane pewnie ze 4 albo 5 lat temu w ogrodniczym , niestety takich samych już nie spotkałam tzn szpilki spotkałam ale bez tych łuczków coby sznurek zahaczyć, miały tylko główkę tak jak gwóźdź.ABan pisze:Gdzieś tu na forum widziałem ustrojstwo do podwiązywania ogórków. Wbija się się to w ziemię przed rośliną, z dwóch stron przywiązuje się sznurek i przywiązuje do poprzeczki na górze. Następnie ogórki przetyka się przez te dwa równoległe do siebie sznurki. Czy ktoś wie, jak to się fachowo nazywa?
http://ogrodosfera.pl/Szpilki-do-wlokniny
Witam. Do oprysku używam Florowit uniwersalny +ŚOR w razie potrzeby.Konstrukcja w tym roku będzie miała dwie innowacje. Dolne sznurki będą wiązane do haczyków wkręconych w deski (podwyższona rabata)+rusztowanie umożliwiające okrycie przed silnymi wiatrami,ulewnymi deszczami,co nie daj Boże gradobiciem.Wolę się zabezpieczyć niż się martwić. Ma być szybko i sprawnie.Na dziś haczyki powkręcane(co 15cm).Reszta w najbliższych dniach.Może jeszcze coś nowego przyjdzie do głowy,kto to wie. Zdjęcia po wykonaniu konstrukcji.Haczyków poszło 84 szt. Joanna
Jest też bardzo prosty sposób mocowania sznurków na dole przy gruncie. Drewniane kołki o długości 0,5 m zaimpregnowane Drewnochronem z wywierconym na końcu otworem o śr. 5 mm wbite do ziemi. Przez otwór przewleka się sznurek, a końce wiąże się do konstrukcji u góry. Każdy ogórek ma więc dwa sznurki miedzy którymi przewleka się naprzemiennie pęd. Nie potrzeba wtedy żadnych zapinek. Jeśli sznurki zrobią się luźne wystarczy dobić lekko kołki.
Witam. Każdy sposób ułatwiający nam życie codzienne jest godny polecenia. Sposób z haczykami to taki większy "bajer",mając dużo wolnego czasu i chęci można przy ładnej pogodzie pomajsterkować.Przy haczykach.jest też możliwość poprowadzenia podwójnie sznurka.Wszystko zależy od inwencji zainteresowanego tą metodą prowadzenia ogórków.Może znajdzie się jakaś osoba która posiada jeszcze łatwiejsze sposoby,zawsze można je wykorzystać. Joanna
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Zamiast kołków z otworami można zrobić takie śledzie (jak do namiotu) z dość grubego drutu (ok. 5mm), długość 25cm, zagięte na końcu w haczyk. Wbijać w ziemię pod kątem właśnie jak śledzie.
A jak sie mocuje górę sznurka i do czego?
Kiedy należy wbić kołki/śledzie - zaraz po posadzeniu ogórków?
Kiedy należy wbić kołki/śledzie - zaraz po posadzeniu ogórków?
Ogórki same się po takiej konstrukcji będą wspinały czy trzeba będzie im pomagać?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
U góry, to trzeba zrobić konstrukcję - z drewna, metalu, kto czym dysponuje
. Zdjęcia różnych pomysłów w tym wątku już były. A kołki, śledzie najlepiej wbić przed posadzeniem czy sianiem nasion, żeby potem nie uszkadzać korzeni. forumowicz pisał kilka postów wcześniej, że jak są dwa sznurki, to pędy można między nimi przewlekać. Jak jest jeden, to trzeba przywiązywać. Ogórek nie ma wąsów czepnych, trzeba mu pomagać
.
- TomekD
- 200p

- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Też używałem podobnego rozwiązania do mocowanie sznurków, choć nie do ogórków. Wykorzystałem gotowe pręty mocujące do sufitów podwieszanych. Zaletą jest to że są ocynkowane i gotowe do użycia, do kupienia o długościach od 25cm w górę.jode22 pisze:Zamiast kołków z otworami można zrobić takie śledzie (jak do namiotu) z dość grubego drutu (ok. 5mm), długość 25cm, zagięte na końcu w haczyk.
Słowa kluczowe dla wyszukiwarek: 'pręt mocujący z oczkiem'
pozdrawiam, Tomek
- gaura
- 500p

- Od: 14 lut 2013, o 15:37
I ja wysieję jutro ogórki do paletki na rozsadę.
W ubiegłym roku część miałam z rozsady, a część z siewu wprost do gruntu. Te z rozsady zdecydowanie lepiej rosły, te z siewu słabiej, a w niektórych miejscach musiałam dosiewać. W tym roku wszystkie będą z rozsady, prowadzone na sznurkach.
W ubiegłym roku część miałam z rozsady, a część z siewu wprost do gruntu. Te z rozsady zdecydowanie lepiej rosły, te z siewu słabiej, a w niektórych miejscach musiałam dosiewać. W tym roku wszystkie będą z rozsady, prowadzone na sznurkach.
Pozdrawiam, Kasia
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ogórek ma wąsy czepne, na początku trzeba przypilnować a potem sprawdzać by ogórek swojego sznurka się trzymał i nie robił skoków w bok. Wystarczy 2 dni do nich nie zaglądać a on już jest 3 sznurki w bokjode22 pisze: Jak jest jeden, to trzeba przywiązywać. Ogórek nie ma wąsów czepnych, trzeba mu pomagać.
Pozdrawiam! Gienia.
Dlatego optymalnym rozwiązaniem przed "skokiem w bok"jest rozwiązanie forumowicz-na dwa sznurki.