Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)
- 
				Callanthe
- 1000p 
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)
I ja się witam w kolejnej części   

A powiedz proszę Justynko, czy kolejne kwitnienie może być ciemnofioletowe czy teraz już zawsze będzie miał paseczki? 

Fajnie, bo nauczyłam się czegoś nowego, będę pamiętać o tym jak może kiedyś skuszę się na Corning's Violet

A powiedz proszę Justynko, czy kolejne kwitnienie może być ciemnofioletowe czy teraz już zawsze będzie miał paseczki?

Fajnie, bo nauczyłam się czegoś nowego, będę pamiętać o tym jak może kiedyś skuszę się na Corning's Violet

- jola1
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Justynko HP rewelacyjny.

Nowy skrętniczek widzę 2 listki i już kwitnie  

Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;

Zielony parapet;
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Orzechovvy- witaj milo i zapraszam często do oglądania i czytania.
Heliofitko- oby nie było przymrozków.
Moja działka jest położona w kotlinie i na otwartej przestrzeni.
Niestety to zwiększa możliwość wystąpienia wiosennych przymrozków (zanotowany przeze mnie przymrozek, był w czerwcu - bodajże w nocy, z siódmego na ósmy czerwiec - roku nie pamiętam; musiałabym zajrzeć do mojego kajeciku pogodowego, który prowadzę już kilka dobrych lat).
Też uwielbiam czereśnie i co roku, robię do słoiczków wypestkowane w syropie. Zajadam się zimą - świetny dodatek do deserów i placków.
Czasami człowiek ma natchnienie na pisanie dłuższych postów...
Sweety- witaj, jak miło, że Zaglądasz.
Gloksynie - rzeczywiście mają swoje pięć minut. Kolejne są w pączkach, mam też młode sadzonki z tamtego roku, więc będą kolejne kwiaty.
Nowapasja- i z wzajemnością.
Uwielbiam Twój wątek...czasami "po cichu" go oglądam...
Hojeczki nie takie miodzio...nawet z kurzu nie wytarte. Ale już w tym tygodniu - zaczynam wywożenie roślin na działeczkę.
"Obiecałam" hojom naturalny prysznic - jak będzie padać ciełly deszcz (bez gradu i bez wiatru) - wystawię wszystkie. Niech się cieszą...
Monika79- prowadzenie wątku - to dla mnie przyjemność.
Dzielenie się sukcesami, ale także porażkami - to "obowiązek". Uwielbiam to robić...
Zwłaszcza, że mam takich Gości, jak Ty.
Dziękuję, że Jesteś.
Doromichu- wiosna...musi być pięknie.
Witaj 

Ala1207- witaj, witaj milutko
Cynthia- dziękuję. Postaram się wstawić jej zdjęcie ...tuż przed zbiorami. Ale - może być trudno, bo owoce nierównomiernie dojrzewają. I jedne są piękne pomarańczowo-czerwonawe, inne - dopiero zielone i zaczynają nabierać rumieńca.
A może wszystko zależy od klonu nicholsoniae? Chyba wpływ ma też stanowisko, na którym stoi. Im cieplej, im wyższa temperatura - tym hoja produkuje krótsze międzywięźla. U mnie przynajmniej tak jest...
Poza tym, gdy kilka razy owinie się pędy tej hoi na drabince lub pałąku, przerwy między liśćmi się "gubią".
Ona się wybarwiła cudownie w marcu. Teraz ją przestawiłam bardziej na środek parapetu, żeby młode pędy zaczęły produkować liście.
Po takim wywodzie ...chyba znowu się Skusisz na tę hoję hihi...
Agnisia31- jak miło, że Jesteś.
Wiosna - to euforia życia. Zapachy, nowe liście, korzenie, kwiaty i rośliny... jeszcze bardziej dopingują do życia.
Przyroda po prostu "wybucha" 

Niunia1981- Ty Wiesz najlepiej, jak się cieszę z Twoich odwiedzin 

Crazydaisy- taki klon hihi...Kocham ją za takie liściory.
Witaj w nowej części i na "nowym trawniczku".
Tesia39- to chyba ostatnia sesja hojek w mieszkaniu - następna będzie jesienią - dla porównania przyrostów.
Teraz zacznie się sezon na fiołki skrętniki, chirity i inne rośliny.
Będzie się działo na parapetach i w ogrodzie - zwłaszcza, że mam sporo nowości i debiuty też będą.
lucy23-61- na pewno będą takie piękne.
Trzeba im tylko sporo słońca i "patelnię". I to dosłownie...Ja, przy oknie hojowym, gdy słońce jest w zenicie, nie wytrzymuję dłużej, niż 5 minut.
Po oglądaniu hojek...jestem spocona, jak mysz kościelna. Znaczy się, że jest wysoka temperatura 

Fraszka_1- jak miło, że Jesteś
Hejka 

Tanyia- zapraszam
Callanthe- witaj, witaj.
Myślę, że może być inne.
Zauważyłam, że phalaenopsisy mające płatki w paski - bywają zmienne w kwitnieniu.
Pamiętam, jak szukałam, przed kupnem, informacji o pH.Tetraspisie - i oglądając w necie jego zdjęcia. Nieraz się zastanawiałam, czy to na pewno jedna i ta sama odmiana - tak różne kwitnienie były tego phalaenopsisa.
Miałam go - okazał się być albą - bez paseczków. Ale za to zapach kwiatka wynagradzał brak paseczków. Niestety brak czasu spowodował, ze i on zmienił właściciela.
Poczekamy, zobaczymy, jakie następne kwiatki, czy też kolejne kwitnienie będzie, tej siewki.
Jola1- dziękuję.
U mnie wreszcie zaczynają się pojawiać pączki na skrętnikach - wnet pierwsze swoje kwiaty pokażę.
Iksja- dokładnie tak. I kolejna łodyżka z pączkiem rośnie 

Witaj wiosennie u mnie
Jak pisałam, człowiek wciąż się uczy..
Niedawno moja anginka variegata - wypuściła dużo maleńkich szczepek z bocznych oczek.
A ostatnio nawet - zaszczyciła mnie pączkami. Na kwiaty jeszcze poczekamy...
Ale nie dawała mi spokoju nazwa "tradycyjna" tej rośliny. Poszukałam w necie i już wszystko wiadomo...
Byłam przekonana, że jest to jakieś geranium <bodziszek>,(bo czasami i tak tę roślinę nazywają potocznie).
Ale jednak nie - znalazłam właściwą nazwę, jest to: 

I jeszcze jedna fotka... kwiaty jednej z moich odmianowych, pulmonaria:

Więcej zdjęć, jak znajdę czas. Bo teraz zaczyna się gorący czas prac w ogrodzie i na parapetach

Heliofitko- oby nie było przymrozków.
Moja działka jest położona w kotlinie i na otwartej przestrzeni.
Niestety to zwiększa możliwość wystąpienia wiosennych przymrozków (zanotowany przeze mnie przymrozek, był w czerwcu - bodajże w nocy, z siódmego na ósmy czerwiec - roku nie pamiętam; musiałabym zajrzeć do mojego kajeciku pogodowego, który prowadzę już kilka dobrych lat).
Też uwielbiam czereśnie i co roku, robię do słoiczków wypestkowane w syropie. Zajadam się zimą - świetny dodatek do deserów i placków.
Czasami człowiek ma natchnienie na pisanie dłuższych postów...
Sweety- witaj, jak miło, że Zaglądasz.
Gloksynie - rzeczywiście mają swoje pięć minut. Kolejne są w pączkach, mam też młode sadzonki z tamtego roku, więc będą kolejne kwiaty.
Nowapasja- i z wzajemnością.
Uwielbiam Twój wątek...czasami "po cichu" go oglądam...
Hojeczki nie takie miodzio...nawet z kurzu nie wytarte. Ale już w tym tygodniu - zaczynam wywożenie roślin na działeczkę.
"Obiecałam" hojom naturalny prysznic - jak będzie padać ciełly deszcz (bez gradu i bez wiatru) - wystawię wszystkie. Niech się cieszą...
Monika79- prowadzenie wątku - to dla mnie przyjemność.
Dzielenie się sukcesami, ale także porażkami - to "obowiązek". Uwielbiam to robić...
Zwłaszcza, że mam takich Gości, jak Ty.
Dziękuję, że Jesteś.
Doromichu- wiosna...musi być pięknie.
Witaj

Ala1207- witaj, witaj milutko

Cynthia- dziękuję. Postaram się wstawić jej zdjęcie ...tuż przed zbiorami. Ale - może być trudno, bo owoce nierównomiernie dojrzewają. I jedne są piękne pomarańczowo-czerwonawe, inne - dopiero zielone i zaczynają nabierać rumieńca.
A może wszystko zależy od klonu nicholsoniae? Chyba wpływ ma też stanowisko, na którym stoi. Im cieplej, im wyższa temperatura - tym hoja produkuje krótsze międzywięźla. U mnie przynajmniej tak jest...
Poza tym, gdy kilka razy owinie się pędy tej hoi na drabince lub pałąku, przerwy między liśćmi się "gubią".
Ona się wybarwiła cudownie w marcu. Teraz ją przestawiłam bardziej na środek parapetu, żeby młode pędy zaczęły produkować liście.
Po takim wywodzie ...chyba znowu się Skusisz na tę hoję hihi...
Agnisia31- jak miło, że Jesteś.
Wiosna - to euforia życia. Zapachy, nowe liście, korzenie, kwiaty i rośliny... jeszcze bardziej dopingują do życia.
Przyroda po prostu "wybucha"

Niunia1981- Ty Wiesz najlepiej, jak się cieszę z Twoich odwiedzin

Crazydaisy- taki klon hihi...Kocham ją za takie liściory.
Witaj w nowej części i na "nowym trawniczku".
Tesia39- to chyba ostatnia sesja hojek w mieszkaniu - następna będzie jesienią - dla porównania przyrostów.
Teraz zacznie się sezon na fiołki skrętniki, chirity i inne rośliny.
Będzie się działo na parapetach i w ogrodzie - zwłaszcza, że mam sporo nowości i debiuty też będą.
lucy23-61- na pewno będą takie piękne.
Trzeba im tylko sporo słońca i "patelnię". I to dosłownie...Ja, przy oknie hojowym, gdy słońce jest w zenicie, nie wytrzymuję dłużej, niż 5 minut.
Po oglądaniu hojek...jestem spocona, jak mysz kościelna. Znaczy się, że jest wysoka temperatura

Fraszka_1- jak miło, że Jesteś
Hejka

Tanyia- zapraszam

Callanthe- witaj, witaj.
Myślę, że może być inne.
Zauważyłam, że phalaenopsisy mające płatki w paski - bywają zmienne w kwitnieniu.
Pamiętam, jak szukałam, przed kupnem, informacji o pH.Tetraspisie - i oglądając w necie jego zdjęcia. Nieraz się zastanawiałam, czy to na pewno jedna i ta sama odmiana - tak różne kwitnienie były tego phalaenopsisa.
Miałam go - okazał się być albą - bez paseczków. Ale za to zapach kwiatka wynagradzał brak paseczków. Niestety brak czasu spowodował, ze i on zmienił właściciela.
Poczekamy, zobaczymy, jakie następne kwiatki, czy też kolejne kwitnienie będzie, tej siewki.
Jola1- dziękuję.
U mnie wreszcie zaczynają się pojawiać pączki na skrętnikach - wnet pierwsze swoje kwiaty pokażę.
Iksja- dokładnie tak. I kolejna łodyżka z pączkiem rośnie

Witaj wiosennie u mnie

Jak pisałam, człowiek wciąż się uczy..
Niedawno moja anginka variegata - wypuściła dużo maleńkich szczepek z bocznych oczek.
A ostatnio nawet - zaszczyciła mnie pączkami. Na kwiaty jeszcze poczekamy...
Ale nie dawała mi spokoju nazwa "tradycyjna" tej rośliny. Poszukałam w necie i już wszystko wiadomo...
Byłam przekonana, że jest to jakieś geranium <bodziszek>,(bo czasami i tak tę roślinę nazywają potocznie).
Ale jednak nie - znalazłam właściwą nazwę, jest to:
Czyli pelargonia o pachnących liściach...nie mogę doczekać się jej kwiatuszkówpelargonium graveolens variegata

I jeszcze jedna fotka... kwiaty jednej z moich odmianowych, pulmonaria:

Więcej zdjęć, jak znajdę czas. Bo teraz zaczyna się gorący czas prac w ogrodzie i na parapetach

- renatas
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
Justynko
pięknie zaczęty wątek 

melduję się i jak zwykle będę zaglądać.

pięknie zaczęty wątek

melduję się i jak zwykle będę zaglądać.
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa

Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
To czekamy na fotkę kwitnącej anginki   nie widziałam nigdy kwitnącej tym bardziej przebieram nóżkami
 nie widziałam nigdy kwitnącej tym bardziej przebieram nóżkami  

- 
				Fraszka_1
- 1000p 
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
No. Znalazłam Cię  

Melduję się i ja w nowym wątku  

Kasia   Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;

Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też się witam w Twoim nowym bardzo sympatycznie rozpoczętym wątku   i pomyśleć,że to już piąty
 i pomyśleć,że to już piąty   

Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Dzień dobry  Melduję się w nowym wątku
 Melduję się w nowym wątku 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia

Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
I ja witam Cię Justynko w nowym watku.

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Justynko melduję się w nowej części   

Pięknie rozpoczęłaś nowy wątek

Pięknie rozpoczęłaś nowy wątek

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe

Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
Długo mnie u Ciebie nie było, ale 5 część także zamierzam odwiedzać   
   nie ręczę, że często i regularnie
 nie ręczę, że często i regularnie   ale lubię oglądać Twoje cudeńka więc się wpisuję
 ale lubię oglądać Twoje cudeńka więc się wpisuję   

nie ręczę, że często i regularnie
 nie ręczę, że często i regularnie   ale lubię oglądać Twoje cudeńka więc się wpisuję
 ale lubię oglądać Twoje cudeńka więc się wpisuję   
 Pozdrawiam teraz z centrum...      Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego

Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- AliWas
- 500p 
- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Justynko, jestem i ja   

Gratuluję nowej części 

Uwielbiam Twoje Fiołeczki, więc pokazuj je kochana, pokazuj jak najwięcej i jak najczęściej ... 

A wiesz co.... ... ta  Hoja lacunosa eskimo też mi się podoba... tylko cicho sza.... bo przecież ja nie lubię Hojek....
 ... ta  Hoja lacunosa eskimo też mi się podoba... tylko cicho sza.... bo przecież ja nie lubię Hojek....  

A to wszystko przez to, że tak ładnie je prowadzisz - normalnie pięknie wyglądają na tych drabinkach i pajączkach

Gratuluję nowej części

Uwielbiam Twoje Fiołeczki, więc pokazuj je kochana, pokazuj jak najwięcej i jak najczęściej ...

A wiesz co....
 ... ta  Hoja lacunosa eskimo też mi się podoba... tylko cicho sza.... bo przecież ja nie lubię Hojek....
 A to wszystko przez to, że tak ładnie je prowadzisz - normalnie pięknie wyglądają na tych drabinkach i pajączkach

Alina   Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068

Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068