Najpierw odpowiem licznym gościom

...
Widzę,że wszyscy w ogrodzie pracują
Iwonko-tak to barwinek.Płatki ma różnego kształtu.W tym trafiają się właśnie i takie dziwne.
Edytko,witam.Te azalie są ogrodowe.Jeszcze trzymam je w domu,bo nie chciałam,by mi przymrozki zważyły kwiaty.Kupiłam 2 w Obi i 1 w biedr.Ta w zeszłego roku,którą mam z B.dobrze mi przezimowała,więc się skusiłam na inne.Tym chętniej,że nie były drogie.I teraz mnie zachwycają mnóstwem kwiecia na parapetach
A zeszłoroczna z biedr.niestety nędznie zniosła spore przymrozki

.Dobrze,że chociaż zdążyłam jej fotkę zrobić w rozkwicie-zanim zbrązowiały kwiatuszki.Trzeba było na słonecznej rabatce posadzić

.
Przymrozki koszą swoje żniwo wśród kwiatów.Załatwiły mi chyba pączki na tawułach szarych i całkiem zmroziły liście na trójsklepkach

.Tarczownica chyba też trochę oberwała.I młode pędy na forsycjach ''zwiędły''.
Ale reszta bujnych zieloności,o dziwo ,trzyma się dzielnie
Nie wiem,jak warzywka,bo jeszcze nie sprawdziłam

.Mam nadzieję,że nie zmarzły.
W tym roku bardzo obficie zakwitła mi brzoskwinia

.Oczywiście nie wiadomo jeszcze,czy te zawiązki się utrzymają...
Ale niestety dopadła ją kędzierzawość liści

.W zeszłym roku tylko kilka listków skręciło.A w tym ,chyba wszystkie.Teraz już raczej późno na oprysk...muszę poczytać.
Na zdjęciu tylko jedna z gałązek.
Wczoraj zebrałam się w końcu na odwagę i poszłam do sąsiadki po białego floksa(wysokiego) .Przy okazji dostałam też jakieś 2 inne kwiaty.Sąsiadka nie pamiętała jak kwitną...a ja nie rozpoznałam po liściach co to.Czyli raczej nie mam
A propo floksów,to niedawno nabyłam w Obi 2 nowe.Mam nadzieję,że będą zgodne z fotką na fiszce.Bo jeden jest w kolorze niebieskim,a drugi pomarańczowy

.Bardzo bym chciała,by te kolory miały takie odcienie.
Kupiłam też od jednej forumki mix floksów....czekam więc z niecierpliwością na kwiaty
Tak,tak...u mnie jeszcze kwitnie ostatni hiacynt.Akurat ten ,co najpóźniej rozkwitł.Żółty.Cudny zapach
A tak rozkwitła szachownica z Biedr.Kwiatuszki ma mało widoczne.Pamiętam,że kupiłam jeszcze jakieś inne w ogrodniczym.Ale póki co,same szczypiory tylko...ale nie tracę nadziei

.Ta też późno rozkwitła.Ciekawe,czy będzie skora się mnożyć.Może w większej kępie wyglądałaby okazalej?
-------------------------------------------------
Kochani,życzę Wam miłego dnia

.I oby ten chłód-to Ogrodnicy się pośpieszyli

.Ja już chcę sadzić te moje rachityczne pomidory do gruntu

...
Choć taka pogoda ma swoje ''plusy''---->długie kwitnienie kwiatów cebulowych