Doniczkowe i ogrodowe joli1313.cz.4

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313.cz.4

Post »

Jolu, ogromne gratulacje ;:196 ;:196 i wybacz, że dopiero teraz, kiedy radosna wieść już dawno sie rozniosła wśród forumek. Hipki kwitły cuuuudowne. ;:oj
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

jola1313 pisze:Jak by tu powiedzieć...bociany...kapusta... ;:86
Nie no jaka ja jestem ;:223
Ja myslałam że o kwiatki jakieś chodzi ;:306
Dopiero teraz porządnie doczytałam ;:224
Gratuluję ...to wielkie szczęście ;:cm

A zieloności jak zwykle ładnie się prezentują.Straty po zimie zaliczył każdy więc się nie martw.
Przylaszczki bardzo mi przypadły do gustu ;:167
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Jolu i ja serdecznie Ci gratuluj ;:86 dbaj o siebie ;:108

Jolu pięknie u Ciebie widać że wiosna u Ciebie w pełni :D Masz piękne zadbane rośliny :D Jolu masz piękną piwonię pojedyńczą.Jak bedziesz kiedyś dzielić chętnie kupię kawałek lub wymienię :D

Pozdrawiam :wit ;:196
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joluś hipeastra cudne i przylaszczki ale najlepsza jest wiadomość o Twojej ciąży ;:138 ja również gratuluję z całego serca ;:114
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie prezentujące się puszkinie i czosnek ogrodowy ;:333
Ode mnie również serdeczne gratulacje ;:86
Pozdrawiam i dużo zdrówka :wit
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit Jolu po długiej przerwie. Też Ci gratuluję ;:196 . To o Suwalszczankę bądż Suwalszczanina powiększy się nasz region, brawo ;:63 . I życzę ci dużo,dużo zdrówka i tylko relaksu nie ciężkiej pracy w ogrodku ;:108 ;:108
Serdecznie pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Kochani

Bardzo,bardzo Wam dziękuję za miłe słowa i gratulacje ;:4 .To dla mnie wiele znaczy-takie wsparcie i serdeczne myśli ;:196
Tyle się teraz dzieje,głównie w ogrodzie,że nie nadążam fotek wstawiać ;:224 ...a i na forum rzadziej bywam,nie mówiąc o udzielaniu się.Bo wraz z wiosną-roboty więcej...

Wstawię więc kilka fotek.Część już nie aktualna...

Prymule
Obrazek Obrazek

Azalie z Biedr.i Obi

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wybaczcie,że nie odpisuję każdemu z osobna.Ale czas tak leci...wpadłam tylko na chwilkę,a M. stoi w kolejce do komputera.
Trzymajcie się.Kocham Was ;:196
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu ja także nie siedzę na forum od świtu do nocy, bo szkoda mi czasu.
Ogród pięknieje z dnia na dzień, a i w tym pięknieniu trzeba mu pomóc :wink:
Domyślam się, że trzymasz w palcach kwiat barwinka. Ciekawy ma kolor i kształt.
My też Cię kochamy ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu ,piękne widoczki u Ciebie ;:138
Kwitnąco i w domu i w ogrodzie ;:138 Te azalie są domowe?
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najpierw odpowiem licznym gościom :wink: :;230 ...
Widzę,że wszyscy w ogrodzie pracują ;:63

Iwonko-tak to barwinek.Płatki ma różnego kształtu.W tym trafiają się właśnie i takie dziwne.
Edytko,witam.Te azalie są ogrodowe.Jeszcze trzymam je w domu,bo nie chciałam,by mi przymrozki zważyły kwiaty.Kupiłam 2 w Obi i 1 w biedr.Ta w zeszłego roku,którą mam z B.dobrze mi przezimowała,więc się skusiłam na inne.Tym chętniej,że nie były drogie.I teraz mnie zachwycają mnóstwem kwiecia na parapetach ;:138
A zeszłoroczna z biedr.niestety nędznie zniosła spore przymrozki ;:145 .Dobrze,że chociaż zdążyłam jej fotkę zrobić w rozkwicie-zanim zbrązowiały kwiatuszki.Trzeba było na słonecznej rabatce posadzić ;:223 .

Przymrozki koszą swoje żniwo wśród kwiatów.Załatwiły mi chyba pączki na tawułach szarych i całkiem zmroziły liście na trójsklepkach ;:174 .Tarczownica chyba też trochę oberwała.I młode pędy na forsycjach ''zwiędły''.
Ale reszta bujnych zieloności,o dziwo ,trzyma się dzielnie ;:oj
Nie wiem,jak warzywka,bo jeszcze nie sprawdziłam :oops: .Mam nadzieję,że nie zmarzły.

Obrazek Obrazek

W tym roku bardzo obficie zakwitła mi brzoskwinia ;:oj .Oczywiście nie wiadomo jeszcze,czy te zawiązki się utrzymają...
Ale niestety dopadła ją kędzierzawość liści ;:174 ;:223 .W zeszłym roku tylko kilka listków skręciło.A w tym ,chyba wszystkie.Teraz już raczej późno na oprysk...muszę poczytać.
Na zdjęciu tylko jedna z gałązek.

Obrazek Obrazek

Wczoraj zebrałam się w końcu na odwagę i poszłam do sąsiadki po białego floksa(wysokiego) .Przy okazji dostałam też jakieś 2 inne kwiaty.Sąsiadka nie pamiętała jak kwitną...a ja nie rozpoznałam po liściach co to.Czyli raczej nie mam :wink:
A propo floksów,to niedawno nabyłam w Obi 2 nowe.Mam nadzieję,że będą zgodne z fotką na fiszce.Bo jeden jest w kolorze niebieskim,a drugi pomarańczowy ;:224 .Bardzo bym chciała,by te kolory miały takie odcienie.
Kupiłam też od jednej forumki mix floksów....czekam więc z niecierpliwością na kwiaty ;:65

Obrazek Obrazek

Tak,tak...u mnie jeszcze kwitnie ostatni hiacynt.Akurat ten ,co najpóźniej rozkwitł.Żółty.Cudny zapach

Obrazek Obrazek

A tak rozkwitła szachownica z Biedr.Kwiatuszki ma mało widoczne.Pamiętam,że kupiłam jeszcze jakieś inne w ogrodniczym.Ale póki co,same szczypiory tylko...ale nie tracę nadziei :wink: .Ta też późno rozkwitła.Ciekawe,czy będzie skora się mnożyć.Może w większej kępie wyglądałaby okazalej?

-------------------------------------------------

Kochani,życzę Wam miłego dnia ;:3 .I oby ten chłód-to Ogrodnicy się pośpieszyli :wink: .Ja już chcę sadzić te moje rachityczne pomidory do gruntu ;:224 ...
Choć taka pogoda ma swoje ''plusy''---->długie kwitnienie kwiatów cebulowych ;:138
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Jolu pięknie u ciebie i kolorowo ;:303
Takie spóźnione zdjęcia miło się ogląda...u ciebie chłodniej to hiacyny jeszcze kwitna, po moich już posprzątane, latem nusze je wykopać bo niektóre się ładnie "rozkociły".
A o brzoskwini czytałam ostatnio w jakimś wątku , że pani popryskała i po tygodniu wróciła na działkę i liście były zdrowe...musze poszukac u kogo to było.....a wiem chyba gnojówką z pokrzyw, sprawdzę.
Ja pryskałam miedzianem...ale dawno przemarzła.

-- Wt, 6 maja 2014, 10:02 --
pryskałam pomidory i ogórki gruntowe i zostało mi jeszcze tej gnojówki w spryskiwaczu.Popatrzyłam na tę moją biedną brzoskiwinię,ktora juz miała ładne pączki i ani jednego zdrowego liścia.Pomyślałam sobie,że zamiast wylać pokrzywę,to spryskam brzoskwinię .Ogród mam na wsi,więc byłam 2 tygodnie później i własnym oczom nie wierzyłam,bo na drzewku były piękne i zdrowe liście,jakby ktoś je podmienił.
Zgadza się gnojówką możesz spróbować...oczywiście jak robisz ;:224
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu,gnojówki jeszcze nie robiłam.Dzięki za radę ;:196 .Na pewno nie zaszkodzi.
Tylko jeszcze niech ktoś mi przypomni-jaką proporcję dać na ile wody ;:224 ;:131

Co do hiacyntów.To kupiłam też jakieś przecenione,już po kwitnieniu.Ale te siedzą w doniczce ,jeszcze w domu upchnięte w kąciku ;:131 .Myślę,że jak miną przymrozki,to je wysadzę do tych w ogródku...czy hiacynty koniecznie trzeba wykopywać jak zaschną?czy można jak tulipany-zostawić?
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Tez mam chorą brzoskwinię :(
Kasiu czy pryskać gnojówką z pokrzywy i w jakiej proporcji zrobić preparat do pryskania? - żeby nie popalić :wink:

:wit ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
martucham1
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 14:06

Post »

Cześć Jolu. U mnie rewolucja w ogródku ale jak dojdę do ładu to wstawie zdjęcia :D Nie mam naprawdę na to czasu, mały Julek daje do wiwatu, łobuz jakich mało, komunia córci już w niedzielę, a jeszcze kanaliza rozkopana ;:222 . Jak tylko dojdę do siebie po wszystkim to nadrobię zaległości :D A i gratuluję ;:86 Życzę zdrówka dla Ciebie i dzidzi, no i dbaj o siebie, niech M. Cię wyręcza w cięższych pracach ogrodniczych :wit
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny przepis na gnojówkę z pokrzyw
20 dkg suszonej pokrzywy albo 1 kg świeżej zalać 10 litrami wody.
Niech postoi do przefermentowania jak jest ciepło to dwa tygodnie starczy.
Podlewać po rozcieńczeniu 1:10.
Do oprysku rozcieńczamy 1: 20
Ja nie ważyłam pokrzyw, ale myślę że miałam ponad 3 kg...mieszkam blisko rzeki a tam ich nie brakuje ;:215 , zalałam 30 litrami, w piatek będzie 2 tygodnie jak stoi, choc nie wygląda i nie pachnie ładnie to jest dobrym nawozem i ja pryskam nim też warzywa, pomidory w ubiegym roku po powodzi odrzyły ładnie i nawet nie chorowały.
Myslę że warto spróbowac z brzoskwinia, ja bym ją zlała tak żeby z niej spływało.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”