Jakie drzewa można sadzić wegetatywnie
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie drzewa można sadzić wegetatywnie
O przeniesieniu szarki, nawet nie ma co wspominać.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Oinone pisze:Więc jednak moja wersja rozmnażania to trzecia wersja ; )
Poczytam w wolnej chwili, nie ukrywam jednak, że zdanie praktyków z forum byłoby mile widziane.
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=172 może ktos będzie chciał poczytać
Czy jeśli drzewo-matka zamarło a od korzeni pojawiają się nowe rośliny-odrosty korzeniowe-dać sobie z nimi spokój? Nie wiem czy ta stara śliwa zamarła z powodu przemrożenia czy też przyczyniła się do tego huba z rodziną która na niej rezyduje...
Oj...
Jak to "trzecia wersja"? W odniesieniu do rozmnażania wegetatywnego i generatywnego? Jaka może być TRZECIA możliwość?
Co do obumarłego drzewa: jeśli nie było podkładki, to odrosty powinny dać takie same owoce, jeśli była podkładka - rozmnażasz podkładkę, nic więcej.
Co do przyczyny śmierci drzewa - huba sygnalizuje , że drzewo jest chore, na zdrowym drzewie nie ma prawa być grzybów! Trzeba było leczyć w chwili zauważenia tej huby... Pytanie teraz, czy to była przyczyna czy tylko objaw, bo skoro drzewo chorowało, to i odrosty z niego mogą być chore...
Zielonym do góry!!!
Dziękuję za informacje.
Cóż- nie jestem w stanie wypowiedzieć się na temat przyczyny pojawienia się huby na śliwce, nie przyświecał mi też cel oszczędzania 15 pln na szczepionej śliwie... Śliwy o których mowa mają kilkadziesiąt lat i osoba które je sadziła dawno już nie żyje...nie ma więc kogo spytać. Próbowałam po prostu owoców z tych starych drzew i są PYSZNE. Stąd chęć podebrania ODROSTÓW korzeniowych i zapewnienia sobie dobrego plonu... Ponieważ nie orientowałam się zupełnie w kwestiach jakości tych roślinek-poprosiłam Was,Ekspertów, o komentarz.
Dziękuję za wszelkie informacje.
Cóż- nie jestem w stanie wypowiedzieć się na temat przyczyny pojawienia się huby na śliwce, nie przyświecał mi też cel oszczędzania 15 pln na szczepionej śliwie... Śliwy o których mowa mają kilkadziesiąt lat i osoba które je sadziła dawno już nie żyje...nie ma więc kogo spytać. Próbowałam po prostu owoców z tych starych drzew i są PYSZNE. Stąd chęć podebrania ODROSTÓW korzeniowych i zapewnienia sobie dobrego plonu... Ponieważ nie orientowałam się zupełnie w kwestiach jakości tych roślinek-poprosiłam Was,Ekspertów, o komentarz.
Dziękuję za wszelkie informacje.
-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
Jeżeli chcesz mieć pewność że zachowasz pyszny smak starych drzew to stawiałbym na szczepienie. Odrosty korzeniowe to loteria, a i w przypadku "nie trafienia" parę lat będziesz w plecy, pestki to samo. Nie wiem czy śliwy się oczkuje latem, bo akurat śliwkami się nie interesuję, ale na innych owocowych w środku lata można zakładać oczko. Jeżeli nie, to jesienne pobranie zrazów i szczepienie wiosenne w przyszłym roku. To realne podejście do zachowania starych odmian na kolejne lata.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moi mili. Jeśli chodzi o sadzonkowanie, czyli "patyk w ziemię" - to topole i wierzby najprościej. Także ligustr i śnieguliczka. Jabłonie i inne rozmnaza sie wegetatywnie, ale poprzez odkłady.