Witam miłych Gości
Pora napisać kilka zdań, co u moich storczyków się dzieje, bo trochę się pozmieniało.
Zatem do rzeczy
Phalaenopsis Piccolo Red zaczyna rozwijać pąki:
A tu w towarzystwie białej damy, którą kupiłam specjalnie dla kontrastu. Niestety kiedy Piccolo zaczyna kwitnąć, biała dama kończy.
Phalaenopsis Phantom
Phalaenopsis Liodoro
Dawno nie pokazywana hybrydka:
Zimą złośnica jedna ususzyła 10 pączków. Oczywiście jak co roku tuż przed mrozami. Pogodynka jedna
Phalaenopsis Apricot Sour
Ma bardzo duże kwiaty, 11cm.
Czerwona dama raz jeszcze, tym razem porównanie starszych kwiatów z młodym. Różnica w wybarwieniu jest znaczna.
Phalaenopsis Bee Sting
Intensywna żółć kwiatów niestety szybko blednie, ale i tak urodziwa z niej panna:
Jeszcze raz moja wielkokwiatowa hybryda:
To zdjęcie najwierniej oddaje jej kolory. Dochodzę do wniosku, że to jest phalaenopsis kaskadowa. Od początku chciała ten pęd wygiąć, a ja na siłę chciałam go jej wyprostować. Efekt jest taki, że pęd jest dziwnie wygięty w połowie kwiatostanu i nie można zrobić sensownego zdjęcia wszystkim kwiatom. A mogła tak ładnie się prezentować...
Miniaturka:
Teraz dawno nie prezentowana hybryda, gdyż będąc po reanimacji, zakwitła dopiero po dwóch latach:
Phalaenopsis Sumatrana South Thailand

Ma aż CZTERY kwiaty
Phalaenopsis Caribbean Sunset x minus
Phalaenopsis equestris

Jest biało różowy, a na zdjęciu wyszedł biało fioletowy
A to prezent ode mnie dla teściowej, ale do lipca pobędzie w moim domu i pod moją opieką:
Phalaenopsis Vienna
I na koniec nowy mieszkaniec mojego domu, a raczej dachu:
Uroczy, prawda?