Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

Joanna_68 pisze:A ja Ci życzę żeby w tym przypadku Twoja silna wola była słabą silną wolą bo będziesz miała jeszcze cudowniej i ja egoistka będę miała co oglądać :D Pozdrawiam gorąco ;:196
Prawie się udało zapanować nad chciejstwami...głównie dlatego, że starałam się za bardzo nie rozgladać na boki, żeby oczopląsu nie dostać :) W sumie nadwyżkowo wpadła mi tylko jedna hosta i jedna serduszka, ale w zamian wypadła jedna jeżówka i dostałam spory rabat, więc wyszłam na zero w stosunku do założonego budżetu i nawet koszty paliwa w to weszły :) W maju jadę ponownie, ale najbardziej nastawiam się na lipiec, kiedy będą szałwie, żurawki i inne cuda :) Relacja ze zdjęciami wieczorem :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

A ja zaglądam, bo myślałam że wstawisz zdjęcie z zakupami :wink:
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

survivor26 pisze:Zdjęcie numer dwa to kwintesencja mojego wymarzonego tajemniczego ogrodu...zrobię sobie tak kiedyś!
No weź przestań, chyba nie z palmami! ;:306
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

MaGorzatka pisze:
survivor26 pisze:Zdjęcie numer dwa to kwintesencja mojego wymarzonego tajemniczego ogrodu...zrobię sobie tak kiedyś!
No weź przestań, chyba nie z palmami! ;:306
i ja się zdziwiłam :D byłam pewna ,że wybierze 1 lub 3 ;:209
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj Patrycjo :wit pochodziłam po Twoim ogrodzie i jestem pełna podziwu do zmian zachodzących na Twojej dzialce ;:63 . Działka ładnie zagospodarowana mnóstwo ładnych roślin. Ladna okolica, zazdroszcze sąsiectwa pięknego lasu/bo u mnie takiego prawdziwego lasu z pięknymi okazami drzew brak/ :(

Serdecznie pozdrawiam ,będę tu zaglądać Bożena
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

No to obiecana relacja z wizyty w bylinowym raju :) do celu dotarłam po zaledwie dwukrotnym zgubieniu się na drogach gminnych: raz się zgubiłam bo mi się strony lewa z prawą pomieszały, a drugi bo strony świata pomieszały się mapom Googla, ale nie narzekam, bo piękne okolice widziałam :wink: Nawet gdyby Mariusz nie udzielił mi wskazówek odnośnie do dojazdu, to bym i tak jego dom znalazła, bo wyróżnia się gigantycznymi szklarniami. Szklarnie są ogromne - Mariusz pokazywał w swoim wątku budowę jednej z nich, ale ze zdjęć wynikało, że jest taka mniej więcej wielkości mojej stodoły...otóż nie...każda szklarnia, a jest ich coś koło 10 jest wielkości mojego ogrodu :shock: A w środku szał ciał i uprzęży: wszystkie te byliny, które Mariusz sprzedaje na naszym FO, a do tego milion pińcet sadzonek balkonowych i jednorocznych. Jak człowiek tam wchodzi to zamiast wcześniejszego postanowienia o kupowaniu tylko według sporządzonej listy myśli sobie "a na co mi woda i prąd, lepiej za rachunki kupić roślin" :;230 Ponieważ jednak, na szczęście miałam listę nie tylko swoją, ale i Ilonki, to skoncentrowałam się na odczytywaniu kolejnych pozycji i nierozgladaniu na boki, zeby ograniczyć dopływ pokus. Listy tak do końca nie udało się trzymać, bo zaraz na wejściu do pierwszej szklarni rzuciła mi się w oczy hosta White Feather, na którą czaję się od dwóch lat...no i skoro sama weszła w rece, to przecież nie wyrzucę, nie? :wink:

Obrazek

A potem zaczął się szał wybierania, na szczęście nie wszystkie jeżówki były, zatem nadprogramowe serduszki już na zupełnym luzie wzięłam, jeszcze nie wiedząc, ze Mariusz zaoferuje hojny rabat, dzięki czemu budżet roślinny zupełnie nie odniósł uszczerbku, a nawet mi się koszt dojazdu zwrócił :) Szał wybierania skończył się tak - pokazuję głównie jeżówki i jarzmianki, bo od razu prezentuję je Ilonce do której należy spora część tych roślin (EwoM wśród jarzmianek są i Twoje, potem sobie przypomnę, które Ci wzięłam...):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro wielkie sadzenie, choć pewnie z wszystkim przed świętami nie zdążę... Jak sami widzicie, sadzonki są wypasione. Niektóre jarzmianki mają już pąki, a serduszka normalnie kwitną.

Dla ciekawych informuję, że kupiłam krwawniki, dąbrówkę, trochę jarzmianek i jeżówek, tawułki, serduszka (duże i małe), przetacznik i lobelię bylinową...i hostę :) to nie są moje ostatnie zakupy u Mariusza, bo ma sporo z moich ulubionych bylin, a po dzisiejszej wyprawie widzę, że kupować mozna u niego w ciemno...czego jednak robić nie będę, bo sama wizyta była wielką przyjemnością, gdyż gospodarz jest niesłychanie pogodnym i przyjaznym człowiekiem, a szklarnie miejsce, w którym chciałabym zamieszkać :) Na razie kalkuluję, jak sprzeniewierzyć część zwrotu podatku i odłożyć na fundusz żurawkowy, bo w lipcu wybieram się ponownie...

W kwestii inspiracji niebieskich: tak numer dwa najbardziej mi odpowiada...minus palmy :) ale te błękitne drzwi, obrośnięty mur...no cudo!

Jeśli chodzi o zapamiętywanie roślin, to owszem, większość pamiętam, ale mam feler mózgowy, bo pamiętam co to, a za chiny nie mogę odmian zapamiętać...to znaczy jak idę do sklepu, to wiem, które mam, ale jak ktoś pyta, co jest na zdjęciu to nijak nie potrafię powiedzieć :wink: No i jednak nie wszystko pamiętam...nie pamiętałam na przykład, że tę cudną serduszkę to od naszej pani moderator - Babuchny dostałam. Zgodnie z umową teren wokół niej należy do darczyńczyni, więc bedzie szczególnie pilnie odchwaszczany, żebym bana cy cuś nie dostała... ;:224

Bożenko, witam u siebie! Do lasu to ja mam jakieś 5 km, ale rzeczywiście wokół jest ich sporo, więc jakby kto nie był leniwy i zechciał się te 5 km ruszyć, to jest w czym wybierać :wink:

Dziś w ogrodzie byłam tylko na moment, bo choć pogoda piękna, to zimno jeszcze, więc tylko kilka niezobowiązujących obrazków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu, moja werbena patagońska wyglada aktualnie tak:

Obrazek

A Dorotka Fischerowa szaleje...trzeba ją będzie wpisać do rejestru roślin inwazyjnych :)

Obrazek

Tymczasem szczęśliwym zbiegiem losu, akurat pan z malutką kopareczką pracuje u sąsiada i jak skończy to ma do nas podjechać i przewieźć mi koryta kamienne zza domu i ustawić je wzdłuż ścieżki od furtki do zaliczki na ganek. Oby dał radę, bo mam ochotę wsadzić w nie lobelie i pelargonie i będzie cudnie i słitaśnie, jak do kompletu Dorotka zakwitnie :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Suuuper zakupy :D Skusiłabym się i ja :heja
Fischerowa i brameczka ;:215
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Zakupy do pozazdroszczenia ;:oj I także samo furteczka w komplecie z Dorotką!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31

Post »

Pat, paczuszka przyszła.:wit Będę miała trochę pytań, bo nie wszystko rozpoznałam, ale to na pw. Dzięki jeszcze raz. ;:180 Dopiero przyszłam z ogrodu, cały dzień tam spędziłam, bez jedzenia prawie i bez picia. No padam na pysk. Nie mam siły nawet palcami ruszać po klawiaturze...
Zaraz Ci jednak naskrobię pytanka, póki nie ;:205 i póki pamiętam. :wit
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

No i nie wiem co powiedzieć, "rormalnie" zaniemówiłam ;:154
Jestem przeszczęśliwa ;:1
Jak patrzę na te jarzmianki to aż pusty śmiech mnie ogarnia względem tych już kupionych, których właściwie nie widać :;230
Jeżówki super naturalnie rozrośnięte

Twoja biała hosta jest tak dorodna, że żadnego młodziaka nie przypomina ;:333
Moje podziwianie zdjęć polegało na przesuwaniu góra - dół zakresu doniczkowców ale .... jak doszłam do ostatniego zdjęcia ti po raz kolejny oniemiałam . Dorotka Fischerowa wygląda jak to końcówka maja była ;:215
Ustawiam się w kolejce po badylek :D
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podejrzewam, że i ja nie przeszłabym obojętnie obok takich piękności :). A ta Twoja róża ;:215 .
Awatar użytkownika
JaSNa
100p
100p
Od: 11 kwie 2014, o 20:48

Post »

Jak patrzę na Pani ogród zaczynam wierzyć, że i ja mogę dokonać czegokolwiek na moim podwórku. Bardzo mi się podoba. Ta furtka ma po prostu świetny kolor.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati to zakupy ;:215 aż serce człowiekowi raduje się... choć nie moje ale jak moje... :)
...na początku wątku jest pierwsze zdjęcie które mogłabym cały czas oglądać...
a furtka z różą cudna ...już widzę jak kwitnie... ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

W zyciu takiego turkusowego koloru bym nie wymyslil, wyglada BOMBOWO ;:oj
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Nie będę komentować zakupów bo zazdrość mnie zżera że takie piękne miejsce odwiedziłaś. Jednak mam ogromną prośbę. Mogłabyś podać nazwy jarzmianek jakie zakupiłaś? Pokornie proszę ;:131
Pozdrawiam. Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”