Kawałek szczęścia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałek szczęścia

Post »

Asiu Twoje roślinki już całe obsypane pąkami.... jeszcze chwilka i zrobi się pięknie , kwiatowo ;:167
Truskaweczki pięknie wyplewione :D
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Asiu ;:196
Czytam,że padły Ci borówki :( ,ale głowa do góry.Następnym razem,kup kwaśną ziemię i sporą ilość ziemi( w sensie piachu) usuń.Ja mam chyba ze cztery krzki,i pposadziłam je do kwaśniory ,mają się dobrze.Ponoć też lubią swoje towarzystwo.
Miłej niedzieli :wit
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Można się już ujawnić? Posiej na odzyskanym kawałku zielony nawóz:gorczycę, grykę, czy inne żyto. Co wydepczą to wydepczą, a resztę skosi się i przekopie, przynajmniej chwasty nie będą tak rosły.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Aguniu, truskawki oplewione i podsypane nawozem. Ziemia u mnie byle jaka i trzeba ją trochę doprawiać.

Jadziu, posadziłam na jesieni kolejne dwie. Ziemię dałam kwaśną, zobaczymy co z nich wyrośnie :). Może tym razem się uda :).

Ewuniu, witam serdecznie i dzięki za super podpowiedź. Tak zrobię. Lepsze to niż chwasty.

W końcu trochę popadało, bo już susza się robi na działce. Wczoraj trochę poprzesadzaliśmy, więc deszczyk potrzebny.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

EwaM pisze:Można się już ujawnić? Posiej na odzyskanym kawałku zielony nawóz:gorczycę, grykę, czy inne żyto. Co wydepczą to wydepczą, a resztę skosi się i przekopie, przynajmniej chwasty nie będą tak rosły.
O to to! Popieram.
Jako posiadaczka domu z widokiem na boisko i sponiewierana akustycznie przez użytkowników tegoż, jestem wrogiem infrastruktury sportowej w bezpośrednim otoczeniu domu :oops:
Zbiory porzeczkowe szykuj się wspaniałe :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, ja też jestem wrogiem, ale wszystkiego im zakazać też nie bardzo. W bloku siedzą jak w klatce, bo trafiają nam się tacy sąsiedzi, że przeszkadza im nawet tupot córci.
Rozejrzę się za jakimś zbożem i rzucę na to gołe pole :). Mam tylko nadzieję, że to może jeszcze z rok, ze dwa i będzie spokój :).
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Asieńko - tylko je dobrze podlewaj :D .
Czytam,że ty też blokowa,to tak jak ja.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ostatnie dwa miesiące blokowa :).
Woda jest, wąż nowy jest, więc podlewanie będzie :).
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Asiu to dużo już nie zostało tego blokowego pomieszkiwania :heja jak już się wprowadzicie do domku to na forum Cię nie będzie, bo zalegniesz w ogrodzie aż do jesieni ;:224...widziałaś moją malinę czarną, dzisiaj kupioną?
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aśiu :wit fajny foliaczek
Piękne stokrotki i bratki posadziłaś,Czarny bez fajne ma pąki
Kocimiętka ślicznie Ci się rozrasta
Barwinek piękne obsypany pąkami :roll:
Róża pomarszczona ślicznego listeczka wypuściła,Fajne Hiacynty, Tulipanki pokazały swe pąki :)
Fajny prezent od Asi (Joanna_68)
Nowe roślinki piękniutkie ;:333
Śliczniutki śnieżnobiały grudniak :wink:
Skalniak fajny, tawułka śliczne wypuściła listeczki Różyczka płożąca fajniutka. Piękna ta trawka Kostrzewa wysiana przez Ciebie w ubiegłym roku.
Przepiękne petuniowe przedszkole ;:oj
Bakłażany, jakie dużutkie, seler naciowy ślicznie wykiełkował
Piękne rozsady bazylii. pomidorków, z kupki ziemi została tylko mała kupeczka
Moje tulipanki również zbytnio się nie spieszą do kwitnienia
Jagoda pięknie kwitnie, Porzeczki pięknie oblepione pąkami :D
Śliczne poletko truskaweczek
Pigwowiec piękne obsypany pączkami kwiatowymi
Tawuła grefsheim lad moment zakwitnie
Rabarbar fajniutki
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, no nie długo, ale na FO na pewno będę zaglądać, bo gdzie indziej znajdę tak wspaniałych ludzi :). Malinę czarną podziwiałam, ale nie mam. Będę się rozglądać, bo jeszcze kilka krzaczków owocowych się przyda. Moje dzieci to odkurzacze, jeśli chodzi o owoce i warzywa, ale cieszę się z tego bardzo.
W sobotę dokupiłam agrest czerwony i było "mamo, a w tym roku już będą owoce?" Na razie mam tylko zwykłe maliny :).

Zapraszam na kolejną odsłonę mojego "szczęścia" :). Dziś zdjęcia komórką i bardziej poglądowe niż makro :).

Obrazek

Drugi tunel, a w nim w końcu posiana rzodkiewka, szpinak i kalarepa (w małym tunelu szpinak już wschodzi, co mnie bardzo cieszy, bo ostatnio zajadamy się pierogami ze szpinakiem).
Z boku dymka i koperek.

Obrazek
Druga część warzywnika. Obie skrzynie już zagospodarowane, przykryte agro. Z przodu jeszcze trawa, ale tym będziemy zajmować się w najbliższym czasie.

Obrazek
Przed warzywnikiem w sobotę zrobiliśmy rządek krzewów owocowych. Rosły od jesieni, ale w innym miejscu. Teraz trafiły już na stałe. Między nimi Marysine patyczki :).

Obrazek
A to moja pierwsza rabatka. Będziemy ją na jesieni przenosić w inne miejsce, żeby tutaj był tylko warzywnik

Obrazek
I na koniec to, co przyprawiło mnie o lekki zawrót głowy. Jakiś czas temu dostałam olbrzymią jukkę. Przyjechała na foteliku dziecka przypięta pasami, bo tak była wielka. Podzieliłam na kilka, posadziłam i kilka dni temu stwierdziłam, że mi się nie podoba. Wyrwałam i rzuciłam na stertę ziela. Potem zajęłam się inną robotą. Gdy wyjeżdżałam do domu, taki oto widok ukazał się moim oczom. To robota mojego eMa, bo stwierdził, że szkoda takich pięknych roślin. Nie wiem, czy coś z tego będzie, bo pod nimi jest szambo, a za nimi trzy orzechy. Zobaczymy :).
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko, przepraszam, gdzieś mi umknął Twój wpis, pewnie gdy wstawiałam zdjęcia.
Bardzo dziękuję za wszystkie słowa. To miłe :). Dużo pracy za nami i dużo przed, ale te drobne sukcesy w ogrodzie bardzo cieszą :).
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Asiu, no to letnia parapetówka się szykuje! Taka przeprowadzka z szuflandii to chyba niezły przewrót życiowy, ale jaki przyjemny :) eMowi plantacja wyszła niezła, jakby się przyjęły i rosły to całkiem fajnie mogłoby to wyglądać. Rabatka bardzo zgrabna. A Marysine patyki u mnie jeszcze w wiadrze, boję się uszkodzić młode korzonki.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo pomysłowo D. to wymyślił, że ;:224 Piąteczka dla niego. ;:63 Tylko te 3 orzechy... Ja bym się obawiała, że mi namieszają w ogrodzie. Mój znajomy z naszej wsi ma jednego i strasznie narzeka, że w dużym promieniu nic nie rośnie, a jak już to marnie. Ale już nic nie może zrobić, bo drzewo wielkie. Ty jeszcze masz czas na przemyślenie sprawy i ustalenie co jest dla Ciebie najważniejsze. Nie możesz ich posadzić u sąsiada, gdzieś dalej za płotem i powiedzieć, że się same wysiały? ;:306 Albo w innym, jeszcze dalszym miejscu? Szkoda by było tych jukk. One są piękne i szambo by cudnie zakryły. Pierwsza rabatka bardzo ładna. Aż szkoda, że musisz ruszać, ale chyba tak będzie lepiej.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, no szykuje się, zapraszam oczywiście, możecie do siebie jechać przez moje miasteczko, bo i tak już go znasz :). Dam znać, gdy się przeprowadzimy :).

Anita, nie jestem przeciwniczką orzechów. U mojej mamy na działce rośnie (jest już wielki) i wkoło niego też wszystko rośnie (winogrona, iglaki, warzywka). Pod nim samym jest trawa, ale reszta sobie też radzi, a działka na ROD.
No zobaczymy, orzeszki są malutki i zawsze można je wyrwać zanim urosną i będą widoczne na mapach.
Z rabatką będzie lepiej, żeby warzywnik był oddzielony, bo ten który mam jest trochę za mały.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”