Jest też bardzo dobry z twarożkiem, a z jabłkiem w surówce tworzy idealną parę
Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Tak, seler naciowy świetnie łączy się z różnymi warzywami,a tym bardziej z owocami, bo jest słodkawy. A propos chińszczyzny, to właśnie danie z kuchni chińskiej na str.5.
Jest też bardzo dobry z twarożkiem, a z jabłkiem w surówce tworzy idealną parę
Jest też bardzo dobry z twarożkiem, a z jabłkiem w surówce tworzy idealną parę
-
DTJ_1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ale smakowicie siedzę w pracy i jestem głodna więc zmykam od Ciebie bo zaraz slinotoku dostanę. 
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Dorotko
To upichć sobie coś smacznego po pracy
A ja podaję przepis na fajny dodatek do obiadu lub kolacji. Ma wyrazisty ostry a jednocześnie słodki smak i bardzo aromatyczny zapach jak większość potraw indyjskich:
ARCHAR Z MANGO I CEBULĄ
składniki:
1duże albo 2średnie niedojrzałe mango
1-2 cebule
1łyżeczka kurkumy
1strączek chili
3-4łyżki cukru
szczypta soli
4łyżki oleju
wykonanie:
- mango obrać i pokroić na podłużne kawałki
- cebulę i chili drobno posiekać
- rozgrzać olej na patelni i podsmażyć warzywa
- dodać mango i kurkumę
- krótko podsmażyć, by mango się nie rozpadło
- dodać cukier, sól i bardzo delikatnie podgrzewać, aż mango wchłonie cukier
rada: danie ostre (i takie ma być) więc nabierać ostrożnie; dla nietolerujących tak ostrych dań - zamiast świeżego chili użyć szczypty sproszkowanego

A ja podaję przepis na fajny dodatek do obiadu lub kolacji. Ma wyrazisty ostry a jednocześnie słodki smak i bardzo aromatyczny zapach jak większość potraw indyjskich:
ARCHAR Z MANGO I CEBULĄ
składniki:
1duże albo 2średnie niedojrzałe mango
1-2 cebule
1łyżeczka kurkumy
1strączek chili
3-4łyżki cukru
szczypta soli
4łyżki oleju
wykonanie:
- mango obrać i pokroić na podłużne kawałki
- cebulę i chili drobno posiekać
- rozgrzać olej na patelni i podsmażyć warzywa
- dodać mango i kurkumę
- krótko podsmażyć, by mango się nie rozpadło
- dodać cukier, sól i bardzo delikatnie podgrzewać, aż mango wchłonie cukier
rada: danie ostre (i takie ma być) więc nabierać ostrożnie; dla nietolerujących tak ostrych dań - zamiast świeżego chili użyć szczypty sproszkowanego

-
DTJ_1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Miałam okazję przebywać w Indiach, więc wiem co to ostre potrawy, masz rację niektóre żołądki tego nie tolerują. Najgorsze to jest to że wszystkie potrawy indyjskie zawierają curry i kurkumę , nawet wafle na lody robione na ulicach - takie obwoźne wózki -są z curry rany przesada lekka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja niestety nigdy nie byłem w Indiach ale kuchnię hinduską uwielbiam! Kurkumę też często używam i wiem, że ma właściwości lecznicze. Zresztą ostre przyprawy często też, np. imbir czy pieprz kajeński. Curry używam tylko taką polską wersję czyli mieszankę przypraw choć wiem, że najlepsza jest oryginalna pasta curry. Od niedawna mam tę roślinę na parapecie i zaczynam ją już podskubywać do potraw 
-
DTJ_1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku masz coś podrzucić świątecznego, smacznego, prostego żeby zaskoczyć gości?
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dorotko, mogę
Zupa "kaprys ogrodnika"
składniki:
4-5 jabłek
0,5szkl mleka
0,5szkl śmietany
2łyżki cukru
1łyżeczka cukru wanilinowego
1łyżeczka cynamonu
1łyżka budyniu waniliowego
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
sposób wyk.:
- jabłka pokroić i gotować, aż zaczną się rozpadać w 3szkl. wody
- dodać skórkę cytrynową, sól, cukry i cynamon
- budyń rozprowadzić mlekiem i zagęścić zupę
- zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną
- jeśli zupka za gęsta - rozrzedzić mlekiem
- podawać z biszkoptami letnią

Zupa "kaprys ogrodnika"
składniki:
4-5 jabłek
0,5szkl mleka
0,5szkl śmietany
2łyżki cukru
1łyżeczka cukru wanilinowego
1łyżeczka cynamonu
1łyżka budyniu waniliowego
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
sposób wyk.:
- jabłka pokroić i gotować, aż zaczną się rozpadać w 3szkl. wody
- dodać skórkę cytrynową, sól, cukry i cynamon
- budyń rozprowadzić mlekiem i zagęścić zupę
- zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną
- jeśli zupka za gęsta - rozrzedzić mlekiem
- podawać z biszkoptami letnią

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dawno nic nie wstawiałem, a pamiętam o obietnicy - jeden przepis na miesiąc
Więc trochę nadrabiam.
Przepis w sam raz dla lubiących ogrody, bo bazą do tej zupy jest pokrzywa. Dodam jeszcze, że przepis pochodzi z kuchni bułgarskiej, którą bardzo poelcam ze względu na jej "swojskość" - dużo warzyw z dodatkiem nabiału.
ZUPA Z POKRZYW Z JAJKAMI
składniki:
30dag młodej pokrzywy
3-4 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
2-3 jajka
pęczek naci pietruszki
sól, pieprz
wykonanie:
- pokrzywę i cebulę umyć i drobno posiekać
- podsmażyć na maśle
- zalać ok 1l bulionu i posolić
- po zagotowaniu dodać mleko
- zagęścić mąką i doprawić
- ugotować jajka, obrać i posiekać
- jajka położyć na talerze, zalać zupą i posypać natką

Przepis w sam raz dla lubiących ogrody, bo bazą do tej zupy jest pokrzywa. Dodam jeszcze, że przepis pochodzi z kuchni bułgarskiej, którą bardzo poelcam ze względu na jej "swojskość" - dużo warzyw z dodatkiem nabiału.
ZUPA Z POKRZYW Z JAJKAMI
składniki:
30dag młodej pokrzywy
3-4 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
2-3 jajka
pęczek naci pietruszki
sól, pieprz
wykonanie:
- pokrzywę i cebulę umyć i drobno posiekać
- podsmażyć na maśle
- zalać ok 1l bulionu i posolić
- po zagotowaniu dodać mleko
- zagęścić mąką i doprawić
- ugotować jajka, obrać i posiekać
- jajka położyć na talerze, zalać zupą i posypać natką

- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 9841
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja wiem, że jeszcze nie sezon, ale chciałabym nawiązać do Twojej zupy dyniowej. Jako, że jesteś poszukiwaczem smaków i wariantów, chciałam Ci napisać, jak ja robię pikantną zupę z dyni. Bez marchewki robię, rozgotowuję dynię, dodaję cukru, soli, mleka, małą papryczkę cayenne świeżą lub suszoną. Wszystko miksuje na gładko. Obowiązkowa jest prażona dynia, ale coś jeszcze: mianowicie moja mama robiła zawsze bez chilli, na słodko, ale dodawała twarde kluseczki, takie zacierki. Ja oczywiście nie poradziłam sobie z technologią i z twardego ciasta: mąka, jajko, sól, wałkowałam w rękach kluska po klusce i takie wrzecionka wychodziły ok 3,5 cm długości. Chyba będę musiała filmik w youtube poczynić, bo trudno to opisać
Ale doskonale pasują do dyni na ostro i łagodzą jej smak!
Fajne masz przepisy, muszę z kilku skorzystać, już wpadły mi w oko
Fajne masz przepisy, muszę z kilku skorzystać, już wpadły mi w oko
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Miłko, dzięki za przepis
Mam już tyle tych wariantów zup z dyni
Ale preferuję na słono czyli bez mleka.
Od razu odpowiem Ci też w sprawie kolendry, bo zapomniałem w Twoim wątku. Jak zakwitnie, to już raczej nie ma naci (żółknie) tej odrastającej z ziemi. Ta z łodyżek nie jest za dobra. Ja w tym roku jestem bez zielonej kolendry, a wszystkie inne wysiewy pożarły ślimaki
Mamy lato więc proponuję chłodnik:
RÓŻOWA ZUPA
składniki:
1 kalarepa
2-3 kwaszone ogórki
2 buraki (jak młode, małe to 3-4)
1 ząbek czosnku
2 łyżki galaretki porzeczkowej (ale jak nie ma - daję wiśniową)
pęczek koperku
500ml bulionu
500ml zsiadłego mleka lub kefiru
4 jajka
sól, pieprz
ewent. odrobina soku z cytryny
wykonanie:
- buraki i kalarepę obrać i zetrzeć na tarce
- zalać bulionem i podgrzewać ale nie gotować zbytnio (buraczki stracą kolor)
- dodać starte ogórki, zmiażdżony czosnek, przyprawy
- kefir zahartować zupą i wlać do niej
- galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach zupy i tak samo - dodać do całości
- doprawić, posypać koperkiem
- osobno ugotować jajka
- podzielić je na cząstki i położyć na wierzchu schłodzonej zupy

Od razu odpowiem Ci też w sprawie kolendry, bo zapomniałem w Twoim wątku. Jak zakwitnie, to już raczej nie ma naci (żółknie) tej odrastającej z ziemi. Ta z łodyżek nie jest za dobra. Ja w tym roku jestem bez zielonej kolendry, a wszystkie inne wysiewy pożarły ślimaki
Mamy lato więc proponuję chłodnik:
RÓŻOWA ZUPA
składniki:
1 kalarepa
2-3 kwaszone ogórki
2 buraki (jak młode, małe to 3-4)
1 ząbek czosnku
2 łyżki galaretki porzeczkowej (ale jak nie ma - daję wiśniową)
pęczek koperku
500ml bulionu
500ml zsiadłego mleka lub kefiru
4 jajka
sól, pieprz
ewent. odrobina soku z cytryny
wykonanie:
- buraki i kalarepę obrać i zetrzeć na tarce
- zalać bulionem i podgrzewać ale nie gotować zbytnio (buraczki stracą kolor)
- dodać starte ogórki, zmiażdżony czosnek, przyprawy
- kefir zahartować zupą i wlać do niej
- galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach zupy i tak samo - dodać do całości
- doprawić, posypać koperkiem
- osobno ugotować jajka
- podzielić je na cząstki i położyć na wierzchu schłodzonej zupy

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Chyba mój wątek powinien zmienić nazwę na 'Zupy Jacka', bo ostatnio mam fazę na zupy
Ale chcę złamać stereotyp kilku popularnych zup na korzyść fajnych i urozmaiconych smaków.
Dziś:
ZUPA PAPRYKOWA
składniki:
2 czerwone papryki
cebula
1 łyżka masła
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka płatków owsianych
0,5 szklanki soku z winogron
0,5 l rosołu
1 ząbek czosnku
śmietana
świeża bazylia, sól, pieprz
wykonanie:
- cebulę i paprykę oczyścić i drobno pokroić
- podsmażyć na maśle
- dodać mieloną paprykę, koncentrat i płatki owsiane
- wlać rosół i sok z winogron
- gotować ok 20 minut
- pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz
- całość zmiksować
- dodać połowę śmietany
- wlewać na talerze dekorując kleksem śmietany, bazylią
rada:
- robiłem bez soku z winogron i też bardzo dobra
- jak nie mamy świażej bazylii możemy oczywiście użyć suszonej, a posypać świeżą pietruszką zieloną

Dziś:
ZUPA PAPRYKOWA
składniki:
2 czerwone papryki
cebula
1 łyżka masła
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka płatków owsianych
0,5 szklanki soku z winogron
0,5 l rosołu
1 ząbek czosnku
śmietana
świeża bazylia, sól, pieprz
wykonanie:
- cebulę i paprykę oczyścić i drobno pokroić
- podsmażyć na maśle
- dodać mieloną paprykę, koncentrat i płatki owsiane
- wlać rosół i sok z winogron
- gotować ok 20 minut
- pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz
- całość zmiksować
- dodać połowę śmietany
- wlewać na talerze dekorując kleksem śmietany, bazylią
rada:
- robiłem bez soku z winogron i też bardzo dobra
- jak nie mamy świażej bazylii możemy oczywiście użyć suszonej, a posypać świeżą pietruszką zieloną

- MiCz
- 200p

- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Zupa to fajny wynalazek Jacku
Ta paprykowa szczególnie do mnie przemawia, więc pewnie niedługo pojawi się na moim stole 
Pozdrawiam Mirka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Mirko, mam takie samo zdanie - zupa to świetny wynalazek i coraz większy nacisk kładę na zupy. Także w tym wątku, dlatego dziś następna, wygrzebana w kuchni bułgarskiej:
ZUPA Z KABACZKA Z GROSZKIEM PTYSIOWYM
składniki:
0,5kg kabaczka
3łyżki ryżu
2łyżki masła
1szklanka mleka
0,5szklanki śmietany
2 jajka
pół pęczka koperku
pieprz, sól
wykonanie:
- kabaczek pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się osolonej wody wraz z ryżem
- jak ryż wchłonie większość wody - wlać mleko, dodać połowę koperku i masło
- jajka rozbić ze śmietaną
- wlewać na gotującą się zupę przez widelec jak lane ciasto
- doprawić solą i pieprzem
- podawać posypane natką i groszkiem ptysiowym

ZUPA Z KABACZKA Z GROSZKIEM PTYSIOWYM
składniki:
0,5kg kabaczka
3łyżki ryżu
2łyżki masła
1szklanka mleka
0,5szklanki śmietany
2 jajka
pół pęczka koperku
pieprz, sól
wykonanie:
- kabaczek pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się osolonej wody wraz z ryżem
- jak ryż wchłonie większość wody - wlać mleko, dodać połowę koperku i masło
- jajka rozbić ze śmietaną
- wlewać na gotującą się zupę przez widelec jak lane ciasto
- doprawić solą i pieprzem
- podawać posypane natką i groszkiem ptysiowym

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dawno nic nie wstawiałem, to dziś kolejna zupa, którą zrobiłem z ostatniej cukinii w tym roku
ZUPA Z CUKINIĄ I POREM
składniki:
0,5kg cukinii
1 por
20dag fasolki szparagowej (ewent. groszku)
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
makaron
świeża bazylia
1,5l bulionu
olej do smażenia
sól, pieprz
wykonanie:
- cebulę posiekać i zeszklić na oleju
- dodać pokrojony w półkrążki por; podsmażyć
- pokroić w kostkę marchew, cukinię, seler i na mniejsze kawałki fasolkę szparagową
- wrzucić do podsmażonych warzyw i jeszcze chwilę podsmażyć
- zalać bulionem i gotować 10 minut
- wrzucić makaron i ugotować do miękkości
- doprawić
- posypać przed podaniem listkami bazylii

ZUPA Z CUKINIĄ I POREM
składniki:
0,5kg cukinii
1 por
20dag fasolki szparagowej (ewent. groszku)
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
makaron
świeża bazylia
1,5l bulionu
olej do smażenia
sól, pieprz
wykonanie:
- cebulę posiekać i zeszklić na oleju
- dodać pokrojony w półkrążki por; podsmażyć
- pokroić w kostkę marchew, cukinię, seler i na mniejsze kawałki fasolkę szparagową
- wrzucić do podsmażonych warzyw i jeszcze chwilę podsmażyć
- zalać bulionem i gotować 10 minut
- wrzucić makaron i ugotować do miękkości
- doprawić
- posypać przed podaniem listkami bazylii

-
ogrodko
- 0p - Nowonarodzony

- Posty: 2
- Od: 14 lis 2014, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Glasgow
- Kontakt:
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ten groszek ptysiowy kupowany jest czy domowej roboty? Jeśli domowej, to masz jakiś przepis na małą ilość? Jak ostatnio robiłam ciasto parzone, to wyszło mi go ogromne ilości i niekoniecznie taka tekstura, jaką lubię najbardziej.
_______
Poznam Regulamin Forum
_______
Poznam Regulamin Forum

