Wiejskie podwórko aguskac 2014
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiejskie podwórko aguskac 2014
Nie wiem,czym bardziej się zachwycać - naturalnym buszem , grillem ......... całokształt uroczy
,miłej niedzieli.... 
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozbawiłaś Mnie pierwszym zdaniem i chciałem zapytać czy mąż był gratis?aguskac pisze:Witaj Agunia
Nie znam odmiany, nabyłam ją wraz z mężem 8 lat temuTak samo jak bajeczną kalinę i dorodne piwonie. Na pewno nie ma więcej niż 10 lat, bo skalniak i altanka zostały zrobione na gruzowisku, gdy rozsypały się stare kurniki.
Tnę ją bardzo ostro stąd ten pokrój. Na skalniaku duży krzew wyglądałby nieciekawie.
Nowy dzień zapowiada się obiecująco, powitało mnieDziś znów mamy gości, więc i czas na odpoczynek od ogrodu. Coś tam jednak chciałabym zrobić.
Priorytetem na dziś jest cięcie rurek dla murarek, bo chyba zaczęły się wygryzać. Na razie widziałam co prawda jedną sztukę
-
tencia

- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wczoraj przycięłam róże wg. zaleceń i nie było to łatwe zadanie ,szkoda było tak nisko ciąć.Poprawiłam też przycięte już hortensje ,bo w programie Rok w ogrodzie też pokazali ,żeby ciąć nisko akurat te co mam . 
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Semper 
Wiesz... nie dało się nabyć tych wszystkich wspaniałości bez męża, więc postanowiłam nie grymasić
Tak całkiem gratis to on nie był...
Tenciu
Ja nie byłam tak zdecydowana, oczywiście wielu krzewom zostawiłam trochę więcej niż należałoby. W końcu nie przemarzają tylko raz na parę lat, więc da się to nadrobić
Hortensje mam tylko 2 po 3 patyki na każdej
Jakoś się przy nich nie narobiłam ... Mam jeszcze 2 stare kolorowe, ale nigdy nie kwitły, więc jesienią wylądują na kompost a ich miejsce zajmą te co teraz ukorzeniam.
Wiesz... nie dało się nabyć tych wszystkich wspaniałości bez męża, więc postanowiłam nie grymasić
Tenciu
Ja nie byłam tak zdecydowana, oczywiście wielu krzewom zostawiłam trochę więcej niż należałoby. W końcu nie przemarzają tylko raz na parę lat, więc da się to nadrobić
Hortensje mam tylko 2 po 3 patyki na każdej
-
tencia

- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje hortensje też są małe ,dostałam od koleżanki 3 szczepki więc się podzieliłam z innymi koleżankami ,im się ładnie rozrosły ,a moja marna ,może ten rok będzie lepszy.Nie pomyślałam ,żeby ukorzenić te ścięte patyki
i wylądowały na ognisku a te docięte tylko 2 się nadawały .
- aguskac

W zasadzie już jestem usatysfakcjonowana, bo kilka patyków się ukorzeniło. Kilka dobrze rokuje, a przecież nie muszę mieć 30 hortensji
Martwię się o róże, te w trocinach nie wyglądają obiecująco, ale może mnie zaskoczą. Dużo lepiej wyglądają te pod butlami w gruncie. Puściły liście jak durne, ciekawe czy starczy im sił na korzonki
Co robicie gdy liście zaczną się pchać w górę i w butli zrobi się za ciasno??
Martwię się o róże, te w trocinach nie wyglądają obiecująco, ale może mnie zaskoczą. Dużo lepiej wyglądają te pod butlami w gruncie. Puściły liście jak durne, ciekawe czy starczy im sił na korzonki
Co robicie gdy liście zaczną się pchać w górę i w butli zrobi się za ciasno??
- aguskac

Mam już za sobą pierwsze koszenie - początek kwietnia to termin szokujący
Były już takie wielkie nierówne kępy, że koszenie wcale nie było proste.
Cały czas także tnę trzcinę, to jest fajne zajęcie tylko przez pierwsze 15 minut
Cały czas także tnę trzcinę, to jest fajne zajęcie tylko przez pierwsze 15 minut
Moje patyki hortensjowe na razie idą w liście, korzeni za bardzo nie widać.. martwię się, bo już powoli powinno zaczynać "coś" się dziać- oj coś nie mam ręki to roślin w tym roku
Krzewuszka wygląda bajecznie! To jakaś odmiana o ciemnych liściach..?
Krzewuszka wygląda bajecznie! To jakaś odmiana o ciemnych liściach..?
- aguskac

Nie martw się, moje patyki także mają tylko liście. Jednemu się coś tam pojawia. Dziś wywaliłam kilka z ziemi, by obadać sytuację i nadal tylko kallusy. Jednak jestem dobrej myśli.
Z winoroślą mam za to odwrotnie - kilka ukorzenionych sztuk nie puszcza pąków, chyba są martwe. Niektóre od razu wyrzuciłam.
Przydadzą mi się pojemniki na pomidory
Z winoroślą mam za to odwrotnie - kilka ukorzenionych sztuk nie puszcza pąków, chyba są martwe. Niektóre od razu wyrzuciłam.
Przydadzą mi się pojemniki na pomidory
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Niestety prawie wszystkie patyczki hortensji straciłam. Został tylko jeden. Metoda z wodą jest jednak dużo lepsza. 
-
Monika79

- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
piekne wspomnienie lata.
Agus na moich patyczkach paków nie widac,a korzenie wychodza przez dziury w doniczkach.Czy to dobrze?
- gbed
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 24 lip 2012, o 13:12
Jestem tu przypadkiem ale odpowiem za właścicielkę wątku bo pewnie ciężko zapracowana w ogrodzie.Monika79 pisze:Aguś ale super u Ciebie.
piekne wspomnienie lata.
Agus na moich patyczkach paków nie widac,a korzenie wychodza przez dziury w doniczkach.Czy to dobrze?
'To bardzo dobrze'
Pozdrowienia dla właścicielki ogrodu wiejskiego. Chyba zacznę tu częściej zaglądać.
Pozdrawiam, Grzegorz
- aguskac

Witaj Gosiu, u mnie coraz więcej patyczków wypada niestety. Wczoraj znów odrzuciłam kilka
Mam nadzieję, że te w wodzie w końcu puszczą konkretne korzonki.
Grzegorz
to nie do końca tak z tymi korzonkami. Nie zawsze jest to dobrze, miałam tak z winoroślą, korzenie bardzo bujne, a pąki martwe.
Moniko
Wydaje mi się, że w tej chwili hortensja powinna mieć już pąki. Moje wszystkie żywe mają. Czy piszesz o winorośli? Sporo masz takich sadzonek?
Do ogrodu nawet dziś nie wychodziłam, bo co chwila leje i jest bardzo zimno. Za to przepikowałam część małych pomidorków i przesadziłam ze 20 sporych sadzonek do większych pojemników.
Grzegorz
Moniko
Do ogrodu nawet dziś nie wychodziłam, bo co chwila leje i jest bardzo zimno. Za to przepikowałam część małych pomidorków i przesadziłam ze 20 sporych sadzonek do większych pojemników.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aguś i u mnie zimno....ale deszczu ani kropli, a tak bardzo sucho u mnie..... Mam nadzieję, ze wreszcie popada, roślinkom bardzo już to potrzebne...
- aguskac

Nie zazdroszczę suchości, rośliny łakną deszczu. U nas leje i leje, deszcz coraz intensywniejszy. Do południa były krótkie mocne deszcze, a teraz już leje cały czas, z krótkimi etapami, kiedy tylko pada.
Mimo to zrobiłam wypad do szklarni i posiałam długaśny rządek rzodkiewek
Tylko ta wredna sałata nadal nie wschodzi, wyłażą zaledwie pojedyncze nasionka, a siałam gęsto. Przecież to juz chyba z miesiąc minął od siewu.
Mimo to zrobiłam wypad do szklarni i posiałam długaśny rządek rzodkiewek