Ładne paphiopedila, niezłe egzemplarze mają dużo rozetek
 Ładne paphiopedila, niezłe egzemplarze mają dużo rozetekDrugi rok storczykowej przygody
- 
				Callanthe
- 1000p 
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Drugi rok storczykowej przygody
Śliczny MM, pięknie się rozwinął i to na trzech pędach   Ładne paphiopedila, niezłe egzemplarze mają dużo rozetek

Ładne paphiopedila, niezłe egzemplarze mają dużo rozetek- DAK
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
MM jest dzisiaj jeszcze ładniejszy, bo trzy pędy w kwiatkach, a czwarty czeka w pąkach:

Na Paphiopedilum niestety nie mam miejsca na zewnątrz, bo nie mam ogrodu, balkonu, a kaktusy trzymam na zewnętrznych parapetach, ale to niestety (dla storczyków, bo dla kaktusów to frajda) tylko południowe ekspozycje.
Z tego powodu nie bardzo udają mi się też wszystkie Cambrie itp. - im byłoby dobrze na dworze w lekkim cieniu.
Ale opiekuję się balkonem sąsiadki - muszę coś pokombinować z zacienieniem. Może jakieś zacienienie z poliwęglanu, muszę pokombinować. To dobra myśl na maj-wrzesień. Dziękuję za inspirację.

Na Paphiopedilum niestety nie mam miejsca na zewnątrz, bo nie mam ogrodu, balkonu, a kaktusy trzymam na zewnętrznych parapetach, ale to niestety (dla storczyków, bo dla kaktusów to frajda) tylko południowe ekspozycje.
Z tego powodu nie bardzo udają mi się też wszystkie Cambrie itp. - im byłoby dobrze na dworze w lekkim cieniu.
Ale opiekuję się balkonem sąsiadki - muszę coś pokombinować z zacienieniem. Może jakieś zacienienie z poliwęglanu, muszę pokombinować. To dobra myśl na maj-wrzesień. Dziękuję za inspirację.
- Karnova
- 1000p 
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Ładny ten Twój MM i pięknie Ci kwitnie  

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova

Moje storczyki - Karnova
- 
				marzenka89
- 100p 
- Od: 17 lut 2014, o 13:22
Piękny MM  i te jego słodkie kwiatuszki
 i te jego słodkie kwiatuszki  Już nie mogę się doczekać kiedy mój zakwitnie
 Już nie mogę się doczekać kiedy mój zakwitnie 

i te jego słodkie kwiatuszki
 i te jego słodkie kwiatuszki  Już nie mogę się doczekać kiedy mój zakwitnie
 Już nie mogę się doczekać kiedy mój zakwitnie 
- Elfica_4flower
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 3 kwie 2014, o 21:10
Przebrnęłam przez Twój wątek w jakieś 2h i mocno podziwiam Twoją kolekcję oraz oczywiście ścianę storczykową  Trochę się pośmiałam i dużo nauczyłam- dziękuję
 Trochę się pośmiałam i dużo nauczyłam- dziękuję  Twoje MM są prześliczne, a historia "cudu natury" mnie pochłonęła całkowicie i niecierpliwie czekam na ich kwitnienie (choć może je pokazywałaś, zagubiłam się już
 Twoje MM są prześliczne, a historia "cudu natury" mnie pochłonęła całkowicie i niecierpliwie czekam na ich kwitnienie (choć może je pokazywałaś, zagubiłam się już   ). Szczególnie pragnęłam zaczerpnąć wiedzy na temat Pafiopedilum, możesz proszę mi poradzić do jakiej ziemi go przesadzić...? I czym zabezpieczyć korzonki po ich czyszczeniu..? Bo widziałam, że Twoje pięknie się trzymają
 ). Szczególnie pragnęłam zaczerpnąć wiedzy na temat Pafiopedilum, możesz proszę mi poradzić do jakiej ziemi go przesadzić...? I czym zabezpieczyć korzonki po ich czyszczeniu..? Bo widziałam, że Twoje pięknie się trzymają   muszę spróbować również Twojego piwnego sposobu na listki
  muszę spróbować również Twojego piwnego sposobu na listki   

Pozdrawiam i życzę wielu kwitnień...
... nie przywitałam się, miło mi było odwiedzić Twój temat- Marta ;)

Trochę się pośmiałam i dużo nauczyłam- dziękuję
 Trochę się pośmiałam i dużo nauczyłam- dziękuję  Twoje MM są prześliczne, a historia "cudu natury" mnie pochłonęła całkowicie i niecierpliwie czekam na ich kwitnienie (choć może je pokazywałaś, zagubiłam się już
 Twoje MM są prześliczne, a historia "cudu natury" mnie pochłonęła całkowicie i niecierpliwie czekam na ich kwitnienie (choć może je pokazywałaś, zagubiłam się już   ). Szczególnie pragnęłam zaczerpnąć wiedzy na temat Pafiopedilum, możesz proszę mi poradzić do jakiej ziemi go przesadzić...? I czym zabezpieczyć korzonki po ich czyszczeniu..? Bo widziałam, że Twoje pięknie się trzymają
 ). Szczególnie pragnęłam zaczerpnąć wiedzy na temat Pafiopedilum, możesz proszę mi poradzić do jakiej ziemi go przesadzić...? I czym zabezpieczyć korzonki po ich czyszczeniu..? Bo widziałam, że Twoje pięknie się trzymają   muszę spróbować również Twojego piwnego sposobu na listki
  muszę spróbować również Twojego piwnego sposobu na listki   
  Pozdrawiam i życzę wielu kwitnień...
... nie przywitałam się, miło mi było odwiedzić Twój temat- Marta ;)
- DAK
Paphiopedilum przesadzałam do drobnej kory (takiej jak do Cambrii), korzenie chyba spryskałam Asahi (ale pewna nie jestem, bo już nie pamiętam). Ale z jego kondycji po przesadzaniu nie jestem jeszcze całkowicie zadowolona, jędrność liści nie jest jeszcze powalająca. Dziś przy kąpieli zauważyłam, że miał stopy w wodzie i mgło to mu zaszkodzić - będzie wymagał więcej uwagi. Paphiopedilum philipinsese bardzo ładnie się trzyma, ma jędrne liście i rosną mu nowe przyrosty, może jak poweranduje to doczekam się wreszcie kwiatków w tym roku.

- DAK
- DAK
Właśnie skorzystałam z twojej rady i zaanektowałam balkon sąsiadki.dzika pisze:........Jeżeli masz możliwość to wystaw je (Paphiopedilum) na dwór w zacienione miejsce, jak już temp na zewnątrz w miarę się ustabilizuje.
 Wystawiłam tam swoje wszystkie, Paphiopedilum, Oncidium, Cambrie i donice z cebulami Hipeastrum. Ponieważ to południowy balkon musiałam im zrobić osłonę przed UV i zrobiłam zadaszenie z firanki, by dawała trochę cienia. To stanowisko teraz wygląda tak:
  Wystawiłam tam swoje wszystkie, Paphiopedilum, Oncidium, Cambrie i donice z cebulami Hipeastrum. Ponieważ to południowy balkon musiałam im zrobić osłonę przed UV i zrobiłam zadaszenie z firanki, by dawała trochę cienia. To stanowisko teraz wygląda tak:
Poeksperymentuję, ale jak wystawiłam 2 lata temu Hipcia pod drzewo i przez całe lato nim się nie interesowałam, to pięknie zakwitł, a jak tego nie zrobiłam w zeszłym roku, to niestety kwitnąć nie chciał. Myślę, że naturalne warunki na dworze tym wszystkim "liściastym" są potrzebne bardziej niż inne zabiegi pielęgnacyjne. Dwie z 4 ogromnych cebul hipcia z Holandii zakwitły, ale też nie tak rewelacyjnie. Zobaczę jak będzie po tym eksperymencie balkonowym w tym roku.
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Piękna nakrapiana buźka 

- DAK
Niestety duża ściana storczykowa nie doczeka się kaskady kwiecia. Postanowiłam storczyki zostawić tylko na małej ścianie - tam im dobrze, kwitną i dobrze się czują. Dużą ścianę postanowiłam zamienić na ścianę hojową i już zebrałam sporo różnych sadzonek. 
Na parapet kupiłam ostatnio ciekawą Cambrię i Miltonię:

Nigdy nie miałam Miltonii, bo mi się one nie podobały, ale ta mnie urzekła.

Na parapet kupiłam ostatnio ciekawą Cambrię i Miltonię:

Nigdy nie miałam Miltonii, bo mi się one nie podobały, ale ta mnie urzekła.
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Super zakupy, też kupiłem to jest brassia a nie cambria, jakoś dziwnie je podpisali "cambria mix", były też oncidia itp.
Co do miltoni to też chyba nie to, bardziej to jakaś cambria 

W każdym razie zazdroszczę miltoni-cambrii ;D jest piękna.

Co do miltoni to też chyba nie to, bardziej to jakaś cambria

W każdym razie zazdroszczę miltoni-cambrii ;D jest piękna.
- Frodo1
- 500p 
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Też się wczoraj zastanawiałam co wybrać - tych nie wzięłam, ale troszkę żałuję bo te żółto-różowe kolorki jakoś utkwiły mi w głowie (jak dla mnie to miltonia sunset).

Pozdrawiam serdecznie
Iwona

Iwona
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Też niedawno widziałam tę miltonię w sklepie i też mi nie dawała spokoju   DAK, dawaj znać jak ci idzie jej uprawa, bom ciekawa
 DAK, dawaj znać jak ci idzie jej uprawa, bom ciekawa  

- DAK
Wielkie dzięki za poprawienie nazwy. Tę brassię kupowałam gdy była jeszcze całkowicie w pąkach i trochę kupowałam ją jak kota w worku. Bardzo ucieszyłam się, gdy otworzyła pierwszy pąk i mogłam zobaczyć co to za kot.   

Zajrzałam do netu - rzeczywiście pod nazwą Miltonia sunset są bardzo bardzo podobne do tej, zostawiam więc ją pod tą nazwą.
Kupiona była tylko z jednym rozwiniętym pąkiem, ma jeszcze jeden pęd, więc zobaczę jak się będzie dalej rozwijać. Na razie obie sztuki są od 1,5 tygodnia u mnie i dobrze się zaaklimatyzowały.
Oczywiście to są jakieś hybrydy, do czystej krwi im daleko.

Zajrzałam do netu - rzeczywiście pod nazwą Miltonia sunset są bardzo bardzo podobne do tej, zostawiam więc ją pod tą nazwą.
Kupiona była tylko z jednym rozwiniętym pąkiem, ma jeszcze jeden pęd, więc zobaczę jak się będzie dalej rozwijać. Na razie obie sztuki są od 1,5 tygodnia u mnie i dobrze się zaaklimatyzowały.
Oczywiście to są jakieś hybrydy, do czystej krwi im daleko.
Witam , piękne kwiatki tą brassie też posiadam  moja leciutko pachnie.

Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078

Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078