Pikowanie pomidorów cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pikowanie pomidorów cz.2

Post »

chmielu11 pisze:Witam :wit Czy ktoś mi doradzi czy tym Florovitem mogę podlewać sadzonki po pikowaniu pomidory i paprykę i jak dozować ziemię mam uniwersalną do kwiatów.http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-u ... y-p15.html
jaka to ziemia? ile ma nawozu? Jeśli mniej niż 0,6kg/m^3 to możesz praktycznie od razu przez fertygacje.
Kupiłeś już ten nawóz ? Jeśli dobrze sprawdziłem nawóz ten zawiera N : P : K - 3,0 : 0,0 : 2,0 - czyli kiepska opcja.
Jeśli dopiero masz zamiar kupić kup florovit do pelargonii, będzie idealny do papryki i pomidora :wink:

Hoga24
W perlit warto zainwestować, poszukaj, a jeśli nie ma to w ogrodniczym bez problemu mogą zamówić, a keramzytem na dnie się nie martw, nie zaszkodzi,a pomaga napowietrzyć :wink:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja perlit zakupiłam na All.. - 20l worek. Starczy mi pewnie na 2-3 lata. Nawet z przesyłką wychodzi taniej niż małe woreczki kupowane w ogrodniczych :heja .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p
Od: 21 lut 2014, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sachel dzięki za odpowiedź. Jednak nic nie zastąpi doświadczenia. Perlit zamówię pewnie jak sugeruje jode22 na allegro. Kurier się nadźwiga na drugie piętro. Zresztą przyda się przy wysadzaniu pomidorów do doniczek i pojemników. Myślę sobie na szybko o łączeniu zwykłej ziemi z ogrodu z perlitem i kompostem. Tylko czy nie zaaplikuje sobie jakiś grzybków z kompostu? Jakie są wasze doświadczenia i czym nawieźć te maluchy po wysadzeniu na ostateczne miejsce?

Wiem, że ten temat powtarzał się już wielokrotnie, ale i tak zapytam - jaką ziemię polecacie do pikowania? Substral bardzo mnie zawiódł. Widać trzeba na własnej skórze wypróbować :) Po fakcie dowiedziałam się, że koleżance siewki padły właśnie w Substralu. Najgorsze, że po nim nie widać czy jest mokry, czy suchy. Taka zbitka czarna. Na dodatek z jakimiś kamulcami i śmieciami więc trudno się z nią pracuje w małych doniczkach. Ziemia marki OBI jest lekka i ma dodatek perlitu. Wydaje mi się jednak, że trochę za szybko schnie.
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p

Post »

jode22 skoro 20 l wystarcza na długo to w jakich proporcjach go sypać? Miałam pierwszą ziemię w komplecie z wielodoniczką mieszaną z perlitem i było go tam bardzo dużo. Robił się z czasem brązowy. W ziemi do pikowania z OBI jest go tylko troszkę. Więc przydadzą się proporcje lub podpowiedź jak mieszać :)
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Ja daję tylko ziemię z kompostu , kiełkowanie ponad 95 procent , z siewek wypadło dwie albo trzy , w granicach błedu statystycznego, potem rozsadziłem do doniczek, rośnie bez żadnych problemów.
I jest za darmo, kompost musisz mieć całkowicie przerobiony, tzn ziemię o gruzełkowatej sstrukturze, nie dodaje żadnych nawozów.
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p

Post »

dyrydyry7 ja już trochę wybiegam w przyszłość :) Większość pomidorów i papryki przepikowałam już do ziemi kupionej i raczej pomieszkają tam do maja.

Zastanawiam się już nad mieszanką do pojemników ostatecznych - tego majowego przesadzenia na dwór. Na Allegro można kupić bardzo tanio wielkie worki z perlitem. Ale skoro 20l ma starczyć jode22 na 2-3 lata to obawiam się, że super oferta na 125l perlitu za 40 zł to trochę jednak za dużo. Dlatego pytam czy warto go dodawać do docelowych pojemników?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdzałam przed chwilą, że mają też worki 20l - wpisz w wyszukiwarce perlit 20l a granulację wybierz większą - do 6 mm. Oczywiście wychodzi to drożej niż wór 125l, no ale taki to dla profesjonalnych hodowców. Ja perlit dodaję też do wszystkich innych roślin (nawet do storczyków) i do skrzynek balkonowych. Powoduje, że ziemia nie zaskorupia się i powietrze dochodzi do korzeni.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p

Post »

Widziałam, że są mniejsze pojemności. Po prostu zastanawiam się ile dodajesz tego perlitu do ziemi? Chodzi mi o stosunek ile ziemi i ile perlitu.

Pewnie wybiorę się do centrum ogrodniczego w tygodniu. Może wyciągnę jeszcze trochę doniczek od nich :) Ostatnio dali mi cały wór doniczek poprodukcyjnych. Trochę było zabawy z ich oczyszczeniem. Niestety nie udało mi się nazbierać dosyć dużo pojemników po nabiale i napojach, żebym mogła wybrzydzać.

Jest to też pomysł dla tych, którym brakuje pojemników do pikowania - centra ogrodnicze nie odzyskują doniczek. Dla nich to odpad. Dla amatora zaś może być gratka :) Sądziłam, że wielodoniczki zostaną mi na przyszłe lata, ale spód mają cieniutki i już są podniszczone mimo, że dopiero druga rozsada do nich trafiła. Może brak mi delikatności :(
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Hoga24 a nie lepiej zainwestować w kubki do piwa niż doprowadzać używane do porządku? Takie kubki w których była już sadzonka powinny byc odkażone by uniknąć rożnych chorób na etapie rozsady. Moze z tego względu ich odzyskiwanie jest nieopłacalne. Mnie sie udało kupić kubki 0,4l po 10gr.
Zawartość perlitu w ziemi nie powinna przekraczać 30%. W zależności od struktury gleby bo czasem dodaje taką zwykła z ogródka mieszam perlit w stosunku litr perlitu na cztery litry ziemi.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja serdecznie podziękuję za radę zakupu co roku masy kubeczków.
Po użyciu myję i przechowuję do następnego roku czyste i suche. Nie wiem po co odkażać skoro żadnych chorób nie miałam a kubeczki są czyściutkie ?
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Ja nie neguje corocznego odzyskiwania kubków. Sam to robię ze swoimi. Jednak gdyby trafiły do mnie jakieś niewiadomego pochodzenia, pieron wiedzieć gdzie i ile leżały to troszkę bym sie zawahał przed ich użyciem gdybym ich uprzednio porządnie nie wyszorował i nie wymoczył z paroma kroplami domestosu.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hoga24, perlitu dodaję na oko - ktoś tu pisał, że 10% ale u mnie jest to ok. 5% ;:65 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p

Post »

Bardzo dziękuję. Może faktycznie dokupie trochę kubków do piwa. Zajmą mniej miejsca. Rośliny siedzą w tych doniczkach już ponad tydzień i śladu choroby na razie nie ma - odpukać :-) Najgorsze, że jak mam czas pojeździć i poszukać materiałów do prac ogrodniczych to nie mam auta. Zaś jak auto już wieczorem jest to w komplecie z wszedobylskim 2,5 latkiem. Więc trudno mi się rozglądać spokojnie co jest dostępne w sklepie.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Gdzie mozna kupić te jednorazowe kubki do piwa po przyzwoitej cenie ( ktoś pisał,że kupił po 10 gr) U mnie w sklepie są pakowane po 6 szt i to kosztuje prawie 3 zł . :roll: Ja potrzebuję jeszcze ok 300 ,ale za taką cenę,to średni interes,zwłaszcza,że większosć moich sadzonek będzie rozdana :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

A nie możesz zapowiedzieć tym, którzy czekają na darmowe sadzonki, żeby zbierali dla Ciebie kubki np. po jogurtach, śmietanie? tak byłoby uczciwie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”