Tak się tylko zastanawiam nie wiem czy jest dla nich jakaś specjalistyczna karma lub pasza

Wiem ,że to co powiem może nie być trafione ,ale ja polecam szczurka.Moja córcia 12 letnia miała szczurka FLORKA :na początku oczywiście był sprzeciw bo tyle się słyszy ze to takie obrzydliwe...nic bardziej mylnego nikt nie wymyślił chyba.To kochane zwierzątko,mądre,czyste,kontaktowe,nie gryzie nie ucieka, chodzi za człowiekiem jak pies.Ma jedna wadę...szybko odchodzi i dla tego nie kupie już nigdy następnego ,bo tragedia jak po psie. Nie stać mnie na przezywanie kolejnej tragedii córki.zjawka pisze:Proszę o pomoc.
Chcę zakupić Córce zwierzaka (nie jest to oczywiście zakup,,mamo bo ja chce,,)
Czekałam z tą decyzją sporo bo Córa ma już 12 lat
Córka wychowała się z psicą (Amstaffica 10 lat) ze schroniska jak i innymi zwierzakami( 3 pokolenie oswajanych wiewiórek , jeże, ptaszki , no i wszystkie psy/koty ze wsi)
Nawet ślimaki ratowałaby ich nic nie przejechało więc
ma dobre .
Pierwszym pomysłem był zakup/adopcja kota brytyjczyka ale nie zgodzi się z psemwięc nie ma co stresować zwierzaków .
Więc coś małego i może króliczek miniaturka/karzełek , szynszyla ,.... ? Szukam zwierzaka bardziej po cechach jego charakteru - by było kontaktowe /mądre w miarę możliwości , można było wziąć na ręce / potulić ...
I warunki jakie możemy mu zaproponować -może mieć dużą klatkę w domu , coś w stylu woliery na lato na ogrodzie .Czasu na opiekę również pod dostatkiem . Nie wyjeżdżamy zbyt często . Opinie w internecie są bardzo różne więc proszę o informacje z pierwszej rękibo chce dokonać przemyślanego zakupu