MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
aniu jestem tego samego zdania co ty ja tez kokony wyciągam ok początku marca a na zimę są w nieogrzewanym garażu i siedzą spokojnie w docelowych rurkach a co do rdestowca to ja dopiero w tym roku go wypatrzyłem i narobiłem kilkanaście wiazków a co do grubości niektóre sa naprawdę duże jak jest z tym zasiedleniem normalnie czy pszczoły szerokie rurki omijają? jak to jest w praktyce?bo np niektóre rurki ma takie ze mój palec tam wejdzie ale zobaczę możne akurat jakaś się skusi z braku innych miejsc. i tez pytanie z innej beczki bo dużo pszczół lata już do rurek są to samice? czy ciekawskie samce?
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Osobiście to bałbym się w odległości 5m ale nie wiem. Może znajdą drogę (lub znajdą sobie ciekawsze miejsce...).
Pozdrawiam,
GP
GP
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja wstawiam pudełko do ulika na górne wiązki. Ulik jest dość spory i zostaje sporo miejsca nad rurkami.Jeśli o rdestowiec chodzi to nic nie wiem na temat złej opinii. Kiedyś na forum ktoś polecał, a że blisko domu rośnie więc nacięłam takich cieńszych, ale takie że palec wchodzi też. Pszczółki sobie świetnie poradziły z tym grubym- budowały komórki poprzecznie. Kokony są większe z takich grubych rurek, niewymęczone jak z trzciny, myślę że większość to samice, bo sporo większe kokony. Polecam rdestowiec, same zalety.
ania1590
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Może pszczolinka ruda?ostatnia szansa pisze:U mojej sąsiadki ok. 0,5 ara trawnika pokryte jest dziurkami i wczoraj wczesnym popołudniem nie dało się na nim postawić nogi - pszczoła latała koło pszczoły. Fantastyczny widok. Jakie to mogą być pszczoły?
Są różne, sachaliński, japoński i ostrokończysty. Wszystkie podobne z tego co czytałem i oglądałem. Przyznam że nie wiem który rośnie w mojej okolicy.seedkris pisze:Może ktoś napisać jaki konkretnie to rdestowiec, chodzi mi o gatunek.
Walerio - nie sposób tego krzaczyska nie zauważyć, zwłaszcza latem

Ja używam rdestowca i trzciny, jedno i drugie jest zasiedlane prawidłowo. Jego plusem jest większa solidność i większe średnice rurek, minusy - powykrzywiane rurki przez co zajmuje więcej miejsca i mniejsza wydajność z rośliny że się tak wyrażę. Z jednej łodygi trzciny można uciąć dużo więcej rurek o odpowiedniej średnicy, a z rdestowca 2 - 3 sztuki. Przynajmniej z tego który rośnie koło mnie

Moim zdaniem zdecydowanie za daleko, no chyba że masz tych pszczół tysiące sztuk to i tak zasiedlą wszystko w okolicy co się da. Ja zawsze wystawiam obok rurek, patrz mój poprzedni post.Wolfik pisze:PYTANIE! do jakiej odległości powinno wystawiać się pudełko z kokonami,aby pszczoły znalazły później przygotowane gniazdo? wystawiłem w odległości ok.20 m,czy nie za daleko?
Pozdrawiam, Maciek.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Będę dalej bronić rdestowca.Że jest ekspansywny to fakt, ale nikt nie musi sadzić go sobie na działce. Kilka lat temu na pustej działce w sąsiedztwie rósł gęsto i właściciel wystawiając działkę do sprzedaży skutecznie się go pozbył, dziś nie ma ani jednej rośliny. Jeśli o pokręcone chodzi, są też proste, młode przyrosty i te są najcenniejsze, bo są długie i nie bardzo grube, a przede wszystkim nierozgałęzione. Z nich wychodzą najlepsze rurki.Za to trzcina w pobliżu nieciekawa, cienka i praktycznie rurki niezasiedlone zostały, bo na 8 wiązek tylko w 3. było po kilka rurek zajętych, a w nich kilka kokonów małych, twardych, które dopiero po wyjęciu się rozprężały ale były mniejsze od tych z rdestowca.
ania1590
Dzięki Suppa!
Mam 500 kokonów i jakieś 150 przygotowanych rurek (więcej nie potrzebuję bo malutko drzew w mojej okolicy). Jak na razie samce robią,chyba!, zwiad terenu.Bardzo je interesują dachówki na stodole z fabrycznymi dziurami.Ale dziurki mają średnicę max4-5 mm,a obok są przygotowane rurki,to może jednak je znajdą.
Komuś już samice się wygryzły,tak ostatecznie, i już zasiedlają się?
Mam 500 kokonów i jakieś 150 przygotowanych rurek (więcej nie potrzebuję bo malutko drzew w mojej okolicy). Jak na razie samce robią,chyba!, zwiad terenu.Bardzo je interesują dachówki na stodole z fabrycznymi dziurami.Ale dziurki mają średnicę max4-5 mm,a obok są przygotowane rurki,to może jednak je znajdą.
Witam.
Ciężko mi wypowiedzieć się na temat zajmowania przez pszczoły rurek z rdestu, bo miałem wystawione tylko kilka. natomiast dla mnie ciekawostką jest to, że rurki trzcinowe o średnicy około 1 cm są omijane przez pszczoły. Być może powodowane jest to dużą ilością rurek. Z wystawionych w ilości 1500 szt, zajętych zostało około 300.
Pozdrawiam
Ciężko mi wypowiedzieć się na temat zajmowania przez pszczoły rurek z rdestu, bo miałem wystawione tylko kilka. natomiast dla mnie ciekawostką jest to, że rurki trzcinowe o średnicy około 1 cm są omijane przez pszczoły. Być może powodowane jest to dużą ilością rurek. Z wystawionych w ilości 1500 szt, zajętych zostało około 300.
Pozdrawiam
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Czy to znaczy, że masz rurki tylko o średnicy 1 cm i brak murarek, czy masz różne średnice rurek (jakie) i te o innej średnicy są zasiedlane? Napisz więcej.Jozek45 pisze:... że rurki trzcinowe o średnicy około 1 cm są omijane przez pszczoły....
Do wszytkich

Ciekawa jestem o jakiej średnicy rurki trzcinowe są najchętniej zasiedlane. Czy odpowiednio wystawiając rurki o konkretnej średnicy możemy liczyć na większość samic? itd, itp.... Czy ktoś już ma takie spostrzeżenia poparte praktyką?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Wracając do tematu zajmowania rurek trzcinowych zaobserwowałem, że pszczoły u mnie najchętniej zajmowały rurki o średnicach około 7 - 8 mm. U siebie mam wystawione rurki o średnicach od 5 do 10 mm. Natomiast daszek nad ulikiem pokryty mam strzechą z trzciny o średnicy otworów od 3 do 5 mm. Część rurek w strzesze też jest zajęta, ale nie mam pojęcia przez jakie owady.
Chciał bym spytać
jakie długości są otwory na tym zdjęciu, i jaki to papier?

jakie długości są otwory na tym zdjęciu, i jaki to papier?
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te klocki to więźba dachowa, przekrój 6x12 cm, pociąłem je na odcinki po pół metra. Rozstaw otworów to 1x1 cm, narysowałem sobie siatkę ołówkiem na drewnie i wierciłem. Otwory zrobiłem na 2 średnice: 8 i 10 mm. Zrobiłem wcześniej otwory 6 mm, ale jak włożyłem do środka rurkę z papieru to otwory były bardzo małe. Papier to szary papier pakowy, powlekany. Kupiłem w sklepie papierniczym, na Poczcie też go chyba mają.
- Xellos
- 200p
- Od: 7 lip 2011, o 11:41
Mam pytanie odnośnie umieszczenia takiej budki dla trzmieli. Czy ważne jest stanowisko, kierunek względem słońca, wysokość nad ziemią itp. Prosiłbym o szczegółymax333 pisze:Grzesiek 1209 nie jestem Ogrodnik88grzesiek1209 pisze:Ogrodnik88 możesz podrzucić zdjęcia takiej budki ? Trudne jest jej zrobienie ? Też chciałbym coś takiego zbudować...Ogrodnik88 pisze:Czym polecacie wypełnić budkę dla trzmieli jeśli nie mam siana?
Może być sama słoma?
Z góry wielkie dzięki!ale wstawiam zdjęcia jak to u mnie wygląda :
Wymiary budki wewnątrz ok 13 cm x 13 cm (deski nie heblowane) , otwór z tego co pamiętam fi 16 mm lub 18 mm ,wywiercony troszkę powyżej środka i lekko przesunięty w jedną ze stron
Otwierana tylna ścianka ,ale myślę ,że wygodniejsze do zaglądania było by otwieranie daszka.
Do środka mech i trawa (suche) Na zdjęciu mech wygląda na zielony, ale jest wysuszony na słońcu przez kilka dni . Trawa z mchem zmieszana i do budki. - Łatwizna.
Mam nadzieję ,że trzmiele i w tym roku zawitają, bo w zeszłym jak już pisałem się udało.

Co do murarek to ja nic nie ruszałem. Tak jak zasiedliły rurki rok temu, tak przezimowały i tak teraz z nich wychodzą. Nie widziałem żadnych pasożytów rok temu i teraz też nie widzę. Pierwsze zapłodnienia już są

Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł

- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ja słyszałem że otwór wlotowy należy ustawiać w kierunku północnym lub wschodnim. Ale to nie jest takie ważne. Co do wysokości nad ziemią:Xellos pisze:Mam pytanie odnośnie umieszczenia takiej budki dla trzmieli. Czy ważne jest stanowisko, kierunek względem słońca, wysokość nad ziemią itp. Prosiłbym o szczegóły![]()
- można powiesić np. na drzewie
- postawić na ziemi
- wkopać w ziemię
Według mnie nie jest za późno. Ja na działce cały czas widzę młode królowe szukające norki dla siebie.Xellos pisze:To tyle murarki, a teraz myślę nad trzmielami...choć na to pewnie już za późno. Za rok jednak coś bym dla trzmieli już chciał zrobić.
Zależy od ciebie. Mogę ci tylko powiedzieć że jeden z najpopularniejszych trzmiel ziemny jak sama nazwa wskazuje najchętniej robi gniazda w ziemi, lata 10-20 cm nad nią i szuka norki. Więc dla niego zdecydowałbym się na postawienie budki na ziemi a nawet wkopaniu jej w nią. Trzmiel kamiennik może się zalęgnąć zarówno w ziemi jak i na pewnej wysokości. Ja osobiście budki ustawiam tylko na ziemi oraz wkopuję niektóre.Xellos pisze:Tylko nie wiem czy mam wieszać budkę taką jak kolega wyżej czy w ziemię wkopywać doniczkę jak tu wcześniej czytałem, co lepsze ?
Pozdrawiam Paweł
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Masz za mało tych rurek na taką ilość kokonów. Samice w krótkim czasie Ci je zasiedlą i odlecą w siną dalWolfik pisze:Dzięki Suppa!

Co do średnic - najlepsza to standardowe 7 - 8 milimetrów. U mnie też zbyt duże rurki nie cieszyły się zainteresowaniem, murarki wolały raczej zajmować rurki zbyt małe, nawet takie w które ledwie się wciskały od zbyt dużych. Myślę że proporcja samców i samic będzie taka sama, tylko z małych rurek wychodzą mniejsze osobniki.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
W tej broszurce rozsyłanej razem z murarkami twierdzą, że przy mniejszej średnicy (5-6mm) wylęga się większa liczba samców, przy średnicy 6-7mm uzyskuje się równowagę płci a przy większej przeważają samice.