Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Ewo - a mi zawsze bardzo miło gościć Ciebie w moim wątku.
AloesIku :wit Prawdziwa wiosna przyszła dopiero po deszczach. Prace porządkowe po zimie jeszcze nie ukończone a wczesne wiosenne kwiaty wykwitają na wyścigi.
Wiesiu - mieszkamy tak blisko siebie, że wegetacja w naszych ogrodach powinna przebiegać podobnie. Ale masz rację-gleba ciężka dłuzej się nagrzewa szczególnie, gdy jest wilgotna i stąd opóźnienie w kwitnieniu Twojego Bulbocodium. Ale pewnie teraz już i Ty się nim cieszysz ;:31
Marysiu - zgadzam się z Tobą w 100 procentach; a nawet w 200, jak to niektórzy mówią ;:112
Beatko - mam nadzieję, że te wiadomości Ci się przydadzą.

Znowu kilka dni za nami. Spadł deszcz i wszystko ruszyło ze zdwojoną siłą. Byłam przerażona piątkową aurą, kiedy bardzo wysokiej, letniej temperaturze, towarzyszyło bezchmurne niebo i palące słońce. Wczesnowiosenne rośliny tego nie lubią. Bałam się, że słońce zupełnie spiecze rozwijające się, delikatne kokorycze a na rozkwitające właśnie przylaszczki żal było patrzeć. Na szczęście wczoraj już było pochmurno a dzisiaj temperatura spadła i znowu zanosi się na deszcz.

Kwitną przylaszczki pospolite, które ładnie mi się rozsiewają i nieliczne trasylwańskie, w które ostaniej jesieni wpakowało się stado myszek polnych drążąc korytarze i zakopując rośliny. Bałam się, że je straciłam ( oczywiscie przylaszcki, nie myszki) ale wyrastają, tylko prawie wcale nie kwitną :(

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wykwitły kolejne krokusy.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Bulbokodium w pełnym rozkwicie ; ślicznie też zakwitł jaskier Kocha - jeden z najmniejszych przedstawicieli tego gatunku.

Obrazek Obrazek

Pierwsza prymula, ułudka wiosenna i miodunki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu przepiękne pokazałaś kwiaty. Wszystko masz jak zawsze cudne. ;:138
Zapytam o jaskier Kocha ? Jest z cebul? Nie znam a godny uwagi.
Awatar użytkownika
Ingrid
200p
200p
Od: 10 lut 2007, o 17:07

Post »

Jaskier Kocha cudowny klejnocik :)

Pierwiosnek gruziński biały ;:oj chyba najładniejszy z wczesnych pierwiosnków .

Przylaszczka 'Blue Jewel ' zachwycająca - czy obcinasz liście swoim przylaszczkom ? - może i ja powinnam to zrobić ...
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Pięknie :wit
Dzisiaj przejeżdżając trasą 20 km od mojej miejscowości kwitły pęknie narcyze.
U mnie jeszcze w pąkach a niby tylko 20 km...
A jak u Ciebie?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Aniu, wiele ogrodów odwiedzałam, nie zawsze zaznaczając swoją obecność, ale do Twojego nigdy nie trafiłam :oops: .
Szukając informacji o jakiejś roślinie "wujek google" odesłał mnie do Twojego wątku. I czytam i podziwiam ;:oj i ..........zostaję.
Chociaż obawiam się, że będzie mnie to sporo kosztować, bo lista chciejstw powiększa się z każdą minutą ;:306 .
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi na wpisy ale całą swoją energię skierowałam na wiosenne porządkowanie ogrodu. Rabaty już nieco przejrzały lecz to dopiero połowa. Cieszę się, że wg prognoz, przede mną jeszcze co najmniej kilka pogodnych dni :D

Alu - jaskier Kocha ma pazurkowate bulwki zupełnie podobne do bulwek jaskra R.ficaria. Pochodzi z Turcji i i w odróżnieniu od fikarii, lubi stanowisko słoneczne z niezbyt wilgotną glebą.

Ingrid - witaj w moich progach ;:31 Ten biały pierwiosnek gruziński zaczął rozwijać pierwsze kwiaty już w styczniu. Kwitnie dużo wcześniej niż cyklamenowy.
Tak- obcinam stare liście swoim przylaszczkom, gdy tylko pokazują się pąki kwiatowe.

Beatko - ja nie uprawiam narcyzów choć bardzo mi się podobają. Miałam kiedyś miniatury i te o wymyślnych kształtach trąbek ale u mnie pewnie sporo tych owadów ( pobzygi ? ), których larwy niszczą cebule narcyzów. Trzeba ciągle stosować pestycydy a ja jakoś nie mam do tego głowy. No i zrezygnowałam z narcyzów zupełnie.

Iwono :wit . Zawsze jest mi miło, kiedy odwiedzają mój wątek nie tylko stali bywalcy ale i nowi goście. Nie sposób trafić do wszystkich ogrodów forum; sama bywam właściwie w niewielu-najczęściej u starych znajomych i właścicieli wątków, którzy odwiedzają mój ogród. Brak czasu - ot co.
Cieszę się, że zainspirowałam Cię do poszukiwania nowych roślin. Sama borykam się już z brakiem miejsca do nowych nasadzeń i muszę ostro ograniczać sprowadzanie nowych roślin. A jest teraz tyle nowych możliwości ;:oj

W moim ogrodzie zakwitło trochę ciemierników. Po sławetnej zimie sprzed dwóch lat , kiedy to prawie straciłam wszystkie, zaczęły się regenerować i powoli odzyskują siły witalne i zaczynają kwitnąć.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W ubiegłym roku kupiłam okazyjne cztery sadzonki, o których wiedziałam, że są pełne i różowe oraz pochodzą z nowej linii uprawowej. W tym roku zakwitły i okazało się, że są półpełne, różowe ( każdy nieco inny), mają nieco drobniejsze kwiaty od najpopularniejszych "orientalisów" ale za to w dużej ilości. No i najważniejsze - kwiaty patrzą w bok a nie w dół. Oto dwaj przedstawiciele moich zeszłorocznych nabytków :

Obrazek Obrazek

Kwitnie pierwszy psiząb i ostatni miłek amurski.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ingrid
200p
200p
Od: 10 lut 2007, o 17:07

Post »

Psizęby to jedna z najpilniejszej grupa roślin do uzupełnienia u mnie :)

Ciemierniki wszystkie śliczne , ale zazdroszczę tych z nowej linii - to musi być fantastyczne doznanie podziwiać ich urodę bez zbędnej gimnastyki ;:215
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
jusbar39
50p
50p
Od: 20 paź 2012, o 09:47

Post »

O dawno tu nie zaglądałam ,a ty znów czarujesz co mnie bardzo cieszy .Od czasu kiedy pierwszy raz odwiedziłam twój wątek byłam pod wielkim wrażeniem i nadal jestem .Ty nie dość że masz wszystko fachowo podpisane to jeszcze roślinki takie o których pewno jeszcze kilka lat pomarzę .Ale dobrze że są takie marzenia . Napisz mi co to za mioduneczka o zielonych liściach bo pomimo że mam ich dużo takiej nie widziałam .Ciemierniki przepiękne i bardzo nimi kusisz.Pewno zacznę szukać w ofertach zakupowych ...Liliowce od ciebie też mają się dobrze a to cieszy. JUSTYNA
Justyś i jej kwiatki :sprzedam ,poszukuję
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj ANNO :wit
Ciemierniki piękne,nawet jak niepełne :!:
Cieszę się,ze wróciłaś i będziesz pokazywać ciekawe i rzadkie rośliny ;:108
Pozdrowienia,
Slawek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ingrid - znając Twoje ogródkowe gusta , mogę spokojnie przypuszczać, że psizęby jednak nie zagoszcą na Twoich rabatach ;:109; są zbyt małe. A może jednak nie mam racji :;230

Justyś :wit Ta miodunka o zielonych podłużnych liściach to P. angustifolia. Bardzo ładnie się sieje i jest moją zdecydowaną faworytką w świecie miodunek.
Dziękuję za miłe słowa w sprawie roślin w moim ogrodzie. Rośliny ozdobne są moją pasją i zbieram je od zawsze. A teraz, gdy otworzyły się rynki zagraniczne i jest możliwość zakupów przez internet, to tylko problem w zasobach finansowych i miejscu do sadzenia nowych zdobyczy.
Cieszę się, że liliowce zdrowo rosną ;:108
slanka-flora pisze:Witaj ANNO :wit
Cieszę się,ze wróciłaś i będziesz pokazywać ciekawe i rzadkie rośliny ;:108
Pozdrowienia,
Slawek
Sławku i ja się cieszę bo lubię to forum i choć sporo moich dawnych znajomych odeszło do innych forów, to jest tu grono starych bywalców a i nowych sympatycznych pasjonatów ogródkowych całe mnóstwo ;:87

Zaczyna się czas kokoryczy , których siewki zajmują już połowę moich włości.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Aniu - zapomniałam w poprzednim wpisie podziękować Ci, za informacje o wymaganiach ranników. Mnie w tym roku zakwitły tylko....trzy, w tym jeden obskubany przez jakieś stworzenie. Teraz zauważyłam sporo malutkich siewek. Będę o nie dbała według twoich wskazówek.
A to co piszesz bardzo do mnie przemawia. Pamiętam łany ranników w ogrodach przy kamienicach w starej Oliwie. Te ogrody to cieniste, wilgotne miejsca osłonięte starymi drzewami.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Najbardziej lubiłąm białego ciemiernika, bo po pierwsze kwiaty ma skierowane do góry, a po drugie widać go z daleka.
Mam jeszcze 2 inne ciemierniki, ale żeby zrobić zdjęcie kwiatom trzeba się prawie położyć na ziemi. Szkoda, bo kwiaty naprawdę są śliczne, a ukrywają swoją urodę.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu-ambo - życzę udanej uprawy ranników. One nawet mogą być na słońcu, jeśli podłoże jest stale wilgotne. Ale u mnie piaseczek :wink:

Małgosiu - też lubię H. nigra; z tego samego powodu, co Ty :D Jeden pięknie mi kwitł w grudniu a dwa pozostałe , to siewki kwitnące teraz.

Ta noc była bardzo zimna ( - 8 stopni Celcjusza ) i pękające właśnie ogromne magnoliowe pąki z pewnością zmarzły. Szkoda bo widok tych kwiatów jest dla mnie oszałamiający i zawsze czekam na ten osobliwy spektakl. No cóż- przyjdzie czekać następny rok chyba, że pozostałe pąki uclały. Mróz uszkodził też spore już liście irysów bródkowych.

Maluszki też leżały o wschodzie słońca pokotem ale potem odzyskały wigor. Oto kilka dzisiejszych zdjęć.

Wciąż kwitną kokorycze.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rozpoczyna się era pierwiosnków, sasanek i fikarii...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

.............

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Aniu zakwitla pierwsza sasanka z nasion od twoich papageno i jest różowa ;:138
Jutro wstawie zdjęcia. Jestem na działce i mam tylko tablet że sobą. Nie masz pojęcia
ja się cieszę!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale masz piękne odmiany kokoryczy
Ja po wielu próbach utrzymania jej u siebie doczekałam się niespodziewanie samosiejki.
Ciekawe, czy ona wytrzyma.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”