Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2
Siew kaktusów - prościzna. Tu martwić się nie ma o co - chyba jedynie o jakość nasion bo z tym różnie bywa....
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tego się też właśnie bojam. Ale - jak to powiedział Przemek - raz kozie śmierć. Posiane - a co dalej, zobaczymy 

- piasek pustyni
To wszystko przez Was 

- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A no to gratuluję odwagi i z niecierpliwością czekam na efekty. Można się domyślać, że będą wspaniałe 

- piasek pustyni
Wspaniałe, mówisz? Oby, trzymam Cię za słowo
Naprawdę na kilku mi zależy, a kiedy już zaczyna zależeć, to się...nie udaje
Ale może w świecie kaktusów jest inaczej 

Żaneto jestem pod wrażeniem ile dzieje się w Twoim wątku, piękne rośliny zagościły na ostatnich stronach - poza tym rozwiązanie z szklarniami - ciekawe
Odwiedzę temat pewnie nie raz, podpatrzeć co ciekawego u Ciebie 

- piasek pustyni
Witaj, Bart, w moim wątku i bardzo dziękuję za odwiedziny
Dziękuję za miłe słowa w kierunku moich roślinek i oczywiście bardzo się cieszę, że się podobają. Oczywiście zapraszam zawsze, cieszę się, ze znalazłeś coś dla siebie i u mnie 

- piasek pustyni
W przerwie między wysiewami, wystawianiem roślin, chciałabym przedstawić Wam moje madagaskarskie cuda, które zasiliły na rozpoczecie sezonu mój mały zbiorek endemitów.
Na początek całkowicie nieznane mi ceropegie:
Ceropegia armandii:

Ceropegia petignatii:

Nie bardzo wiem, jak się nimi zajmować - jeśli ktoś z Was już miał w praktyce z nimi do czynienia, bardzo bym prosiła o porady. Nie bardzo np. wiem, jak często je podlewać, czy mają być na słońcu czy bardziej cieniowane - informacje, jakie o nich mam, są sprzeczne, także za wszelkie sugestie i wskazówki z doświadczenia w praktyce będę bardzo wdzięczna.
Do zbiorku roślin endemicznych dołączyło kilka malgaskich kalanchoe, nic szczególnego, ale dla mnie bardzo charakterystyczne : Kalanchoe fedschenkoi 'Variegata' - to raczej dla ozdoby zbiorku

Ale te dwie następne są już dla mnie szczególnie wyjątkowe - Kalanchoe prolifera:

i ostatnia: Kalanchoe synsepala

Miłego dzionka życzę i dziękuję za wizyty
Na początek całkowicie nieznane mi ceropegie:
Ceropegia armandii:

Ceropegia petignatii:

Nie bardzo wiem, jak się nimi zajmować - jeśli ktoś z Was już miał w praktyce z nimi do czynienia, bardzo bym prosiła o porady. Nie bardzo np. wiem, jak często je podlewać, czy mają być na słońcu czy bardziej cieniowane - informacje, jakie o nich mam, są sprzeczne, także za wszelkie sugestie i wskazówki z doświadczenia w praktyce będę bardzo wdzięczna.
Do zbiorku roślin endemicznych dołączyło kilka malgaskich kalanchoe, nic szczególnego, ale dla mnie bardzo charakterystyczne : Kalanchoe fedschenkoi 'Variegata' - to raczej dla ozdoby zbiorku

Ale te dwie następne są już dla mnie szczególnie wyjątkowe - Kalanchoe prolifera:

i ostatnia: Kalanchoe synsepala

Miłego dzionka życzę i dziękuję za wizyty

- przemek_pc
Ale fajne ceropegie
Ja nie mam o nich zielonego pojęcia. Zajrzyj do Marka (mgr), on swego czasu wrzucał tam fotki ich kwiatów, no i męcz go o wskazówki co do ich uprawy.

- piasek pustyni
A dzięki Przemku. Ja też nie mam pojęcia, właśnie się ich uczę. Szczerze mówiąc, Marka miałam na myśli, bo u Niego zobaczyłam jeszcze inne i przejrzałam ten wątek obowiązkowo. I pewnie będę męczyć nie tylko Marka, ale kogokolwiek 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No proszę jakie cudeńka.
Te ceropegie akurat uchodzą za trudne w uprawie. Ja nie pochwalę się sukcesami w ich hodowli... Ile miałem tyle nie utrzymałem. Ale się nie starałem chyba należycie.
Rzeczywiście Marek ma z nimi chyba największe doświadczenie, u niego rosną i kwitną bo widziałem.

Te ceropegie akurat uchodzą za trudne w uprawie. Ja nie pochwalę się sukcesami w ich hodowli... Ile miałem tyle nie utrzymałem. Ale się nie starałem chyba należycie.

Rzeczywiście Marek ma z nimi chyba największe doświadczenie, u niego rosną i kwitną bo widziałem.

- piasek pustyni
Właśnie czytałam kiedyś w wątku Iwony (raflezji), że podchodziłeś do ceropegii, dlatego Ciebie Henryku już nie męczyłam
Ale wcale mnie nie pocieszyłeś z tą trudnością - dobrze, że lubię wyzwania 

- przemek_pc
Z literatury (J. Woźniak Kaktusy oraz inne sukulenty, s. 144):
Stanowisko: widne, ale niezbyt nagrzane i słoneczne. W pełnym słońcu można uprawiać tylko gatunki łodygowe (...). Gatunki o zwieszających się pędach (...) mogą rosnąć także w miejscach widnych, ale nie bezpośrednio nasłonecznionych.
Zimowanie: Ceropegie są roślinami ciepłolubnymi, więc nie należy zimować ich w chłodnych i ciemnych miejscach. Doskonale przechodzą przerwę spoczynkową na chłodnym parapecie. Gatunki, które są pnączami i wyrastają z podziemnych bulw, często zimą zasuszają pędy, jednak nie należy ich wówczas przenosić do ciemnych miejsc. Najlepiej, jeśli zimują tam, gdzie pozostają w okresie wegetacyjnym. Gatunkom łodygowym (...) zimą należy zapewnić maksimum słońca i ciepła. Wszystkie zimą sporadycznie podlewamy, pomijając jedynie te, które na ten okres zasuszają pędy.
Temperatura: Podczas wegetacji 20-30 st., w okresie zimowania 14-18 st.
Stanowisko: widne, ale niezbyt nagrzane i słoneczne. W pełnym słońcu można uprawiać tylko gatunki łodygowe (...). Gatunki o zwieszających się pędach (...) mogą rosnąć także w miejscach widnych, ale nie bezpośrednio nasłonecznionych.
Zimowanie: Ceropegie są roślinami ciepłolubnymi, więc nie należy zimować ich w chłodnych i ciemnych miejscach. Doskonale przechodzą przerwę spoczynkową na chłodnym parapecie. Gatunki, które są pnączami i wyrastają z podziemnych bulw, często zimą zasuszają pędy, jednak nie należy ich wówczas przenosić do ciemnych miejsc. Najlepiej, jeśli zimują tam, gdzie pozostają w okresie wegetacyjnym. Gatunkom łodygowym (...) zimą należy zapewnić maksimum słońca i ciepła. Wszystkie zimą sporadycznie podlewamy, pomijając jedynie te, które na ten okres zasuszają pędy.
Temperatura: Podczas wegetacji 20-30 st., w okresie zimowania 14-18 st.
- piasek pustyni
Dziękuję, Przemku
Poleciałam je lekko przestawić. Ale mam teraz zagwozdkę