Jabłoń szampion- kiedy opryskiwać

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
mstrzalka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2014, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jabłoń szampion- kiedy opryskiwać

Post »

Kupiłam jabłoń szampion. Wkopałam obok starej wiśni, obcięłam wszystkie pędy do połowy jak kazała pani ze sklepu. Na sąsiedniej działce jest chora jabłoń, pomyślałam czy też mojego drzewka nie opryskać czymś "zapobiegawczo". Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy pryska się drzewa zawsze czy tylko w razie choroby. To moje pierwsze drzewo stąd zupełna "zieloność" w tym temacie. A chciałabym mieć zdrowe zadbane drzewko. Jak o nie dbać?
Pozdrawiam serdecznie
aro
50p
50p
Od: 6 mar 2009, o 20:49

Re: Jabłoń szampion- kiedy opryskiwać

Post »

Możesz opryskać miedzianem to na pewno tej odmianie nie zaszkodzi Nowo wsadzonej odmianie trzeba przyciąć przewodnik,żeby system korzeniowy zadziałał i drzewko się przyjęło
magda2013
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rok temu obcielam wszystkie przewodniki nowo posadzonym drzewka...teraz maja wysokosc 1,20do 1,40...chyba cos pokrecilam wtedy. Czy teraz ktoras z galezi bocznych mogę poprowadzic jako przewodnik? Chce by drzewka byly metr wyższe.
aro
50p
50p
Od: 6 mar 2009, o 20:49

Post »

Przewodnik to co innego ,a gałąź boczna to co innego Jeśli został przycięty przewodnik prawidłowo,to wszystko powinno być ok Najlepsze będą zdjęcia bo tak nie dojdziemy
mariusztobczyk

Post »

Szampion Reno2
Czy Szampion Reno2 to udany mutant odmiany Szampion? Warto go sadzić?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jedni mówią, że jest jednym z najlepszych mutantów Szampiona, a inni że np. bardzo mutuje. Ja bym wziął, ponieważ także szukam Reno lub Arno do własnego mini sadu.
Pozdrawiam Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”