Jabłoń szampion- kiedy opryskiwać
Jabłoń szampion- kiedy opryskiwać
Kupiłam jabłoń szampion. Wkopałam obok starej wiśni, obcięłam wszystkie pędy do połowy jak kazała pani ze sklepu. Na sąsiedniej działce jest chora jabłoń, pomyślałam czy też mojego drzewka nie opryskać czymś "zapobiegawczo". Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy pryska się drzewa zawsze czy tylko w razie choroby. To moje pierwsze drzewo stąd zupełna "zieloność" w tym temacie. A chciałabym mieć zdrowe zadbane drzewko. Jak o nie dbać?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Re: Jabłoń szampion- kiedy opryskiwać
Możesz opryskać miedzianem to na pewno tej odmianie nie zaszkodzi Nowo wsadzonej odmianie trzeba przyciąć przewodnik,żeby system korzeniowy zadziałał i drzewko się przyjęło
Rok temu obcielam wszystkie przewodniki nowo posadzonym drzewka...teraz maja wysokosc 1,20do 1,40...chyba cos pokrecilam wtedy. Czy teraz ktoras z galezi bocznych mogę poprowadzic jako przewodnik? Chce by drzewka byly metr wyższe.
Przewodnik to co innego ,a gałąź boczna to co innego Jeśli został przycięty przewodnik prawidłowo,to wszystko powinno być ok Najlepsze będą zdjęcia bo tak nie dojdziemy
Szampion Reno2
Czy Szampion Reno2 to udany mutant odmiany Szampion? Warto go sadzić?
Czy Szampion Reno2 to udany mutant odmiany Szampion? Warto go sadzić?
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jedni mówią, że jest jednym z najlepszych mutantów Szampiona, a inni że np. bardzo mutuje. Ja bym wziął, ponieważ także szukam Reno lub Arno do własnego mini sadu.
Pozdrawiam Paweł