Ja, jak Ci już pisałem, posadziłem wawrzynka w doniczce i z kilku powodów ten sposób okazał się lepszy
Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7
Tulipany botaniczne w pełnej krasie
Choć dla odmian o tak dużych kwiatach nazwa "botaniczne" jakoś nie pasuje.
Ja, jak Ci już pisałem, posadziłem wawrzynka w doniczce i z kilku powodów ten sposób okazał się lepszy
U mnie też tulipanki takie poogryzane, stawiałam na ślimaki, których jest już dużo, a może to ptaszki. Ptaszków na działkach jest sporo, nie znam wszystkich, ale na jedzonko przylatuje przeważnie sikorki zimą, a do jednej zawieszonej budki lęgowej wróbelek wnosi źdźbła na gniazdo, mam nadzieję że w niej zostanie.
Dzisiaj przy działkach widziałam też bażanta.
Dzisiaj przy działkach widziałam też bażanta.
Pozdrawiam Krystyna
- Ketmia

- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Naprawdę wiosennie
. Chyba rzeczywiście wyjątkowo wcześnie w tym roku.
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Iza
ależ ta sasanka u Ciebie wyrywna
Moje jeszcze całe w puchu zamknięte.

Moje jeszcze całe w puchu zamknięte.
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej, Izulek, gdzie się podziewasz ? Ogródek Cie pochłonął ? 
- Mariolcia1962
- 1000p

- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Iza piękna wiosna u Ciebie , u nas jeszcze zimno i tulipanki nie chcą jeszcze kwitnąć. 
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Witam miłych Gości! Tych stałych i tych całkiem nowych.
Ten tydzień pracuję na II zmianę i przed pracą próbuję walczyć z działką. Niestety pogada raczej kiepska i nie sprzyja działkowaniu.
Halinko dziękuję
Straty zawsze jakieś są i z tym trzeba się pogodzić chociaż boli. Prymulka od Ciebie ma już pączki
Janku chyba w końcu wymyśliłam miejsce dla wawrzynka. Posadzę go przy altance i będę miała go na oku. Powinien dobrze prezentować się na tle altanki w czasie kwitnienia. Słońca zbyt wiele tam nie ma.
Marysiu nie musisz się tłumaczyć. Zrobisz przy okazji obsadzania. Najważniejsze, że już ją masz.
Ewo nie znam nazwy tej miodunki
Barwinka rozpoznałam i wiem co on za jeden. Pojawia się u mnie i znika.
Gosiu witaj! Wiosna jest urocza i codziennie można odkryć coś nowego.
Kocico sporo zależy od odmian i stanowiska - sama wiesz. U mnie wciąż forsycja jeszcze w pąkach. Lubię taką powolną wiosnę. Jest czas nacieszyć się wszystkim, a nie jak w zeszłym roku. Wiosna nie dość, że przyszła późno to była króciutka, bo przyszły upały.
Elżbieto
Wszystko już rośnie. Miodunka ta jest ciut inna, wyższa, ma jasnozielone liście i kwiaty raczej nie zmieniają koloru.
Witaj Elu! Moja działka w porównaniu do Twego siedliska jest malutka
Mam nadzieję, że wracasz już na dniach, bo pewnie i u Ciebie już wiosnę widać.
Grażynko nawet nie przypuszczałam, że u Ciebie taki zwierzyniec. Chociaż pamiętam, że jeżyka pokazywałaś. Jeżyki i do mnie czasem zaglądają. A może nawet mieszkają pod kompostownikiem...Kaczki widziałam
Będziesz miała co obserwować.
Jacku nie do końca jestem pewna czy ta odmiana to botaniczna - muszę sprawdzić. Na pewno jednak bardzo wczesna. Każdy ma swoje doświadczenia z różnymi roślinami. Mam trochę roślin w donicach posadzonych, ale raczej ze względu na to, że nie wiem gdzie im znaleźć miejsce stałe. Czasem zadołuję w donicy coś jesienią i tak sobie rośnie kolejny sezon
Krysiu myślę, że małe ptaszki typu wróble czy sikorki szkód takich nie robią. U mnie też ich sporo, bo od wielu lat dokarmiam je zimą. Bażanta już dawno nie widziałam.
Dominiko dziękuję! Wiosna to moja ulubiona pora roku.
Ignis i na Twoje przyjdzie pora. Moje na skalniaku zawsze są troszkę szybsze niż te na rabacie. Kamienie je grzeją.
Ewuniu wciąż jeszcze żyję
Kręcę się jak w kołowrotku - praca, dom i działka.
Witaj Gosiu! Miło, że zajrzałaś.
Mariolka cieszę się, że trafiłaś do mnie. Mam sentyment do Twojego miasta
U mnie też nie jest zbyt ciepło, ale wiosna już jest. Te tulipanki są bardzo wczesne, dlatego już kwitną. Inne jeszcze w pąkach, a niektóre dopiero z ziemi wyłażą.
A tymczasem na działce kolejne tulipanki zakwitły

Nigdy jeszcze w marcu bez nie wyglądał w ten sposób:
- to też tulipanki

Ten tydzień pracuję na II zmianę i przed pracą próbuję walczyć z działką. Niestety pogada raczej kiepska i nie sprzyja działkowaniu.
Halinko dziękuję
Janku chyba w końcu wymyśliłam miejsce dla wawrzynka. Posadzę go przy altance i będę miała go na oku. Powinien dobrze prezentować się na tle altanki w czasie kwitnienia. Słońca zbyt wiele tam nie ma.
Marysiu nie musisz się tłumaczyć. Zrobisz przy okazji obsadzania. Najważniejsze, że już ją masz.
Ewo nie znam nazwy tej miodunki
Gosiu witaj! Wiosna jest urocza i codziennie można odkryć coś nowego.
Kocico sporo zależy od odmian i stanowiska - sama wiesz. U mnie wciąż forsycja jeszcze w pąkach. Lubię taką powolną wiosnę. Jest czas nacieszyć się wszystkim, a nie jak w zeszłym roku. Wiosna nie dość, że przyszła późno to była króciutka, bo przyszły upały.
Elżbieto
Witaj Elu! Moja działka w porównaniu do Twego siedliska jest malutka
Grażynko nawet nie przypuszczałam, że u Ciebie taki zwierzyniec. Chociaż pamiętam, że jeżyka pokazywałaś. Jeżyki i do mnie czasem zaglądają. A może nawet mieszkają pod kompostownikiem...Kaczki widziałam
Jacku nie do końca jestem pewna czy ta odmiana to botaniczna - muszę sprawdzić. Na pewno jednak bardzo wczesna. Każdy ma swoje doświadczenia z różnymi roślinami. Mam trochę roślin w donicach posadzonych, ale raczej ze względu na to, że nie wiem gdzie im znaleźć miejsce stałe. Czasem zadołuję w donicy coś jesienią i tak sobie rośnie kolejny sezon
Krysiu myślę, że małe ptaszki typu wróble czy sikorki szkód takich nie robią. U mnie też ich sporo, bo od wielu lat dokarmiam je zimą. Bażanta już dawno nie widziałam.
Dominiko dziękuję! Wiosna to moja ulubiona pora roku.
Ignis i na Twoje przyjdzie pora. Moje na skalniaku zawsze są troszkę szybsze niż te na rabacie. Kamienie je grzeją.
Ewuniu wciąż jeszcze żyję
Witaj Gosiu! Miło, że zajrzałaś.
Mariolka cieszę się, że trafiłaś do mnie. Mam sentyment do Twojego miasta
A tymczasem na działce kolejne tulipanki zakwitły

Nigdy jeszcze w marcu bez nie wyglądał w ten sposób:

- to też tulipanki

Śliczne te białe tulipany. W tym roku wszystko wcześniej budzi się do życia.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mój tulipan turkiestański się nie pojawił
Do tej pory na pewno byłoby go widać-a tu nic.
Pogoda już od dzisiaj ma się poprawić, więc przynajmniej miło będzie popracować. W tym tygodniu wyjścia do ogrodu to prawie jak za karę
Dostałam wczoraj kilka przesyłek, ale czekam na róże, te posadzę od razu. Tania siła robocza obdziera trawę za wiatą-posadzę tam nowe hosty 
Pogoda już od dzisiaj ma się poprawić, więc przynajmniej miło będzie popracować. W tym tygodniu wyjścia do ogrodu to prawie jak za karę
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
U mnie sporo tulipanów wygniło a myślałem,że w tym roku strat nie będzie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
U mnie tulipanków jeszcze brak. Ale i tak nie jest źle. Rok temu prawie były święta a ja nie miałam nawet barwinka do koszyczka 
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Bo tulipany botaniczne takie są... trzeba je dosadzać, ponieważ słabo przyrastają, a po latach cebulki drobnieją a nawet zanikająewamaj66 pisze:A mój tulipan turkiestański się nie pojawiłDo tej pory na pewno byłoby go widać-a tu nic.
...
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Izuniu śliczne są te tulipanki o liściach variegata. Muszę pomyśleć o ich nabyciu. Moje tulipany, w tym sezonie, nie wykazują nadmiernej aktywności. Może coś im u mnie nie pasuje. Tulipan turkiestański ma pąki, ale jakoś nie kwapi się z ich prezentacją.
Pozdrawiam Hala
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
O tulipanach u mnie już nie aktualne
właśnie jedne w słońcu mnie zaszczyciły