Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

A ja musiałem coś spartaczyć. Dzisiaj otwieram butlę z gotowym OW do oprysku a tu niespodzianka, pływa mi na powierzchni jakiś grzyb. Co mogłem zrobić źle? Wszystko zgodnie z przepisem, woda użyta ta z butelki, zapach się nie zmienił. Może to wina octu? Kupiłem najtańszy winno-jabłkowy za niewiele ponad 1,50zł za 500ml. W butelce z kredą wszystko jest ok.
Pozdrawiam Mateusz
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po pierwsze reakcja jest tak prosta i szybka, że nie ma sensu przetrzymywać jakichś zapasów płynu do oprysku. A jeśli już , to trzymać roztwór octanu nie rozcieńczony i przed opryskiem dodawać go w odpowiedniej ilości do wody. Inna sprawa, że nie widzę potrzeby w tej chwili zmasowanego oprysku rozsad. To jest wyważanie otwartych drzwi. Bezpieczne stężenie dla pomidorów i papryk zostało ustalone.

Trudno powiedzieć, ot tak z opisu, co to jest. Czy jest to kolonia bakterii octowych czy wytrącone pektyny czy jeszcze coś innego . Trzeba było machnąć fotkę, to już byłoby coś.

A jeśli już ktoś chce opryskiwać rozsady to wystarczy mu litr a nie od razu pięć litrów.. Wystarczy wtedy 50 cm3 octu, 20 cm3 zawiesiny kredy i uzupełnić do litra wodą..
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

Zdjęcie zrobiłem. Piszę z telefonu więc nie mogę wkleić zdjęcia ale podam linka: https://www.dropbox.com/sc/12s9xz6id94ikbg/WcVjhrxcPY Teraz właśnie będę robił 1l gotowego roztworu bo więcej nie potrzebuję a kwiaty domowe dobrze na niego reagują. A jak pryskam kwiaty to i koło rozsady nie przejdę obojetnie.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Moje pomidory jeszcze z ziemi nie wyszły, poza 11 sztukami które planuje posadzić wcześniej. Też chcę wziąć udział w eksperymencie. I udział chce też wziąć moja ponad 70 letnia babcia. Jak jej powiedziałam o OW i MW to prosiła żeby jej przepisy i szczegóły wysłać w formie listu. Najpierw jednak przeczytam cały wątek szczegółowo, do teraz robiłam to wyrywkowo.
krystynauk
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 maja 2012, o 17:26

Post »

Witam Wszystkich w tym watku. Mam prosbę, Mam 2 octy, jeden z białych winogron 6%, drugi jabłkowy, ale nie ma napisane jaki %, który byłby lepszy do eksperymentu :?:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Krystynauk

Ocet o nieznanym stężeniu odpada. Reakcja przebiega w ścisłych ilościach wagowych a w tej sytuacji po prostu nie wiadomo ile użyć kredy.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Z wszystkich tu zapisów wynika,że na pewno będzie dobry ten z oznaczeniem %,czyli winogronowy(owocowy). ;:333
krystynauk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

OK, dziękuję. No nie mam pojęcia dlaczego w UK przy occie z białych winogron podawany jest %, ale już z jabłek-różnych firm i z czerwonych winogron, tych % juz nie podają, ale jest tych octów sporo i sa nawet te ekologiczne b.tanie, to mnie bardzo cieszy, gorzej z kredą.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Znając ilość węglanu dodanego do octu do momentu ustania reakcji-koniec wydzielania bąbelków -możemy obliczyć ilość kwasu octowego który przereagował dając OW a co za tym idzie stężenie octu użytego do doświadczenia ,zawartość OW w roztworze i dalej ilość wody którą trzeba dodać aby uzyskać stężenie 0,4% z zadowalającą dokładnością.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Już to widzę jak nasza Krystyna miareczkuje kredą swój ocet. Zresztą po co ma uskuteczniać ten rodzaj masochizmu skoro ma do wyboru ocet o znanym stężeniu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
krystynauk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

KaLo, dziękuję,
forumowicz :D :D :D , tak, na ,,pierwszy ogień,, wybiorę jednak ten z %, ale kusi mnie bardzo jabłkowy wiec w wolnej chwili, pobawię się tez opisem KaLo.Dziękuję Panowie.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Krystyna

Jeżeli chcesz się bawić z octem o nieznanym stężeniu , to ja Ci proponuję prostszy sposób. Potrzebna Ci jest dokładna waga elektroniczna. Korzystasz z tabeli gęstości roztworów octu

http://janek.uek.krakow.pl/~tkchikp/Tab ... miczne.pdf

Musisz dokładnie odmierzyć 0,5 lub 1 l octu i dokładnie go zważyć. Z tabeli odczytasz stężenie . I tak np jeśli litr octu będzie ważył 1007 gram to znaczy, że jest to ocet 6 %.
W każdym razie ocet powstały w drodze fermentacji nie będzie miał większego stężenia niż 12 %. To wynika z właściwości bakterii octowych.
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Mąż właśnie znalazł gdzieś w sklepie dla rolników węglan wapnia ale z magnezem, czyli nie kupować?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W artykule do którego link podał kolega KaLo są wyniki badań dwóch octanów: wapniowego i potasowego.
Związki są podobne ale skutki już nie. O ile octan wapnia przy stężeniu 0,015 % całkowicie dezaktywował zarodniki zarazy ziemniaczanej to octan potasu nawet w stężeniu 8-krotnie większym hamował rozwój jedynie o 30 %. Wniosek stąd taki, że obecność jonów wapnia obok octanowych ma decydujące znaczenie zapewne z powodu roli jaką wapń odgrywa w budowie komórek roślin. Ta rola jest zupełnie inna niż magnezu stąd podejrzewam, że skuteczność octanu magnezu też będzie mała albo żadna.

No w takim świecie żyjemy, że łatwiej jest kupić działkę kokainy niż głupią kredę.
krystynauk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

forumowicz, dziękkuję, to bardzo dobry i prosty przepis, nie musze nic kombinowac, na pewno spróbuję.Pisałam wczesniej, że mam 3 octy, z winogron i 2jabłkowe i który lepszy.Jsbłkowy ma pektyne, dlatego na nim bardziej mi zależało, ale nie było podanego stężenia, teraz juz wiem jak mam to zrobić, może innym również ten przepis sie przyda, dziękuję.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”