Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
A ja musiałem coś spartaczyć. Dzisiaj otwieram butlę z gotowym OW do oprysku a tu niespodzianka, pływa mi na powierzchni jakiś grzyb. Co mogłem zrobić źle? Wszystko zgodnie z przepisem, woda użyta ta z butelki, zapach się nie zmienił. Może to wina octu? Kupiłem najtańszy winno-jabłkowy za niewiele ponad 1,50zł za 500ml. W butelce z kredą wszystko jest ok.
Pozdrawiam Mateusz
Po pierwsze reakcja jest tak prosta i szybka, że nie ma sensu przetrzymywać jakichś zapasów płynu do oprysku. A jeśli już , to trzymać roztwór octanu nie rozcieńczony i przed opryskiem dodawać go w odpowiedniej ilości do wody. Inna sprawa, że nie widzę potrzeby w tej chwili zmasowanego oprysku rozsad. To jest wyważanie otwartych drzwi. Bezpieczne stężenie dla pomidorów i papryk zostało ustalone.
Trudno powiedzieć, ot tak z opisu, co to jest. Czy jest to kolonia bakterii octowych czy wytrącone pektyny czy jeszcze coś innego . Trzeba było machnąć fotkę, to już byłoby coś.
A jeśli już ktoś chce opryskiwać rozsady to wystarczy mu litr a nie od razu pięć litrów.. Wystarczy wtedy 50 cm3 octu, 20 cm3 zawiesiny kredy i uzupełnić do litra wodą..
Trudno powiedzieć, ot tak z opisu, co to jest. Czy jest to kolonia bakterii octowych czy wytrącone pektyny czy jeszcze coś innego . Trzeba było machnąć fotkę, to już byłoby coś.
A jeśli już ktoś chce opryskiwać rozsady to wystarczy mu litr a nie od razu pięć litrów.. Wystarczy wtedy 50 cm3 octu, 20 cm3 zawiesiny kredy i uzupełnić do litra wodą..
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Zdjęcie zrobiłem. Piszę z telefonu więc nie mogę wkleić zdjęcia ale podam linka: https://www.dropbox.com/sc/12s9xz6id94ikbg/WcVjhrxcPY Teraz właśnie będę robił 1l gotowego roztworu bo więcej nie potrzebuję a kwiaty domowe dobrze na niego reagują. A jak pryskam kwiaty to i koło rozsady nie przejdę obojetnie.
Pozdrawiam Mateusz
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Moje pomidory jeszcze z ziemi nie wyszły, poza 11 sztukami które planuje posadzić wcześniej. Też chcę wziąć udział w eksperymencie. I udział chce też wziąć moja ponad 70 letnia babcia. Jak jej powiedziałam o OW i MW to prosiła żeby jej przepisy i szczegóły wysłać w formie listu. Najpierw jednak przeczytam cały wątek szczegółowo, do teraz robiłam to wyrywkowo.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2012, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Wszystkich w tym watku. Mam prosbę, Mam 2 octy, jeden z białych winogron 6%, drugi jabłkowy, ale nie ma napisane jaki %, który byłby lepszy do eksperymentu 

Krystynauk
Ocet o nieznanym stężeniu odpada. Reakcja przebiega w ścisłych ilościach wagowych a w tej sytuacji po prostu nie wiadomo ile użyć kredy.
Ocet o nieznanym stężeniu odpada. Reakcja przebiega w ścisłych ilościach wagowych a w tej sytuacji po prostu nie wiadomo ile użyć kredy.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Z wszystkich tu zapisów wynika,że na pewno będzie dobry ten z oznaczeniem %,czyli winogronowy(owocowy). 

-
- 10p - Początkujący
OK, dziękuję. No nie mam pojęcia dlaczego w UK przy occie z białych winogron podawany jest %, ale już z jabłek-różnych firm i z czerwonych winogron, tych % juz nie podają, ale jest tych octów sporo i sa nawet te ekologiczne b.tanie, to mnie bardzo cieszy, gorzej z kredą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Znając ilość węglanu dodanego do octu do momentu ustania reakcji-koniec wydzielania bąbelków -możemy obliczyć ilość kwasu octowego który przereagował dając OW a co za tym idzie stężenie octu użytego do doświadczenia ,zawartość OW w roztworze i dalej ilość wody którą trzeba dodać aby uzyskać stężenie 0,4% z zadowalającą dokładnością.
Już to widzę jak nasza Krystyna miareczkuje kredą swój ocet. Zresztą po co ma uskuteczniać ten rodzaj masochizmu skoro ma do wyboru ocet o znanym stężeniu.
-
- 10p - Początkujący
KaLo, dziękuję,
forumowicz
, tak, na ,,pierwszy ogień,, wybiorę jednak ten z %, ale kusi mnie bardzo jabłkowy wiec w wolnej chwili, pobawię się tez opisem KaLo.Dziękuję Panowie.
forumowicz

Krystyna
Jeżeli chcesz się bawić z octem o nieznanym stężeniu , to ja Ci proponuję prostszy sposób. Potrzebna Ci jest dokładna waga elektroniczna. Korzystasz z tabeli gęstości roztworów octu
http://janek.uek.krakow.pl/~tkchikp/Tab ... miczne.pdf
Musisz dokładnie odmierzyć 0,5 lub 1 l octu i dokładnie go zważyć. Z tabeli odczytasz stężenie . I tak np jeśli litr octu będzie ważył 1007 gram to znaczy, że jest to ocet 6 %.
W każdym razie ocet powstały w drodze fermentacji nie będzie miał większego stężenia niż 12 %. To wynika z właściwości bakterii octowych.
Jeżeli chcesz się bawić z octem o nieznanym stężeniu , to ja Ci proponuję prostszy sposób. Potrzebna Ci jest dokładna waga elektroniczna. Korzystasz z tabeli gęstości roztworów octu
http://janek.uek.krakow.pl/~tkchikp/Tab ... miczne.pdf
Musisz dokładnie odmierzyć 0,5 lub 1 l octu i dokładnie go zważyć. Z tabeli odczytasz stężenie . I tak np jeśli litr octu będzie ważył 1007 gram to znaczy, że jest to ocet 6 %.
W każdym razie ocet powstały w drodze fermentacji nie będzie miał większego stężenia niż 12 %. To wynika z właściwości bakterii octowych.
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Mąż właśnie znalazł gdzieś w sklepie dla rolników węglan wapnia ale z magnezem, czyli nie kupować?
W artykule do którego link podał kolega KaLo są wyniki badań dwóch octanów: wapniowego i potasowego.
Związki są podobne ale skutki już nie. O ile octan wapnia przy stężeniu 0,015 % całkowicie dezaktywował zarodniki zarazy ziemniaczanej to octan potasu nawet w stężeniu 8-krotnie większym hamował rozwój jedynie o 30 %. Wniosek stąd taki, że obecność jonów wapnia obok octanowych ma decydujące znaczenie zapewne z powodu roli jaką wapń odgrywa w budowie komórek roślin. Ta rola jest zupełnie inna niż magnezu stąd podejrzewam, że skuteczność octanu magnezu też będzie mała albo żadna.
No w takim świecie żyjemy, że łatwiej jest kupić działkę kokainy niż głupią kredę.
Związki są podobne ale skutki już nie. O ile octan wapnia przy stężeniu 0,015 % całkowicie dezaktywował zarodniki zarazy ziemniaczanej to octan potasu nawet w stężeniu 8-krotnie większym hamował rozwój jedynie o 30 %. Wniosek stąd taki, że obecność jonów wapnia obok octanowych ma decydujące znaczenie zapewne z powodu roli jaką wapń odgrywa w budowie komórek roślin. Ta rola jest zupełnie inna niż magnezu stąd podejrzewam, że skuteczność octanu magnezu też będzie mała albo żadna.
No w takim świecie żyjemy, że łatwiej jest kupić działkę kokainy niż głupią kredę.
-
- 10p - Początkujący
forumowicz, dziękkuję, to bardzo dobry i prosty przepis, nie musze nic kombinowac, na pewno spróbuję.Pisałam wczesniej, że mam 3 octy, z winogron i 2jabłkowe i który lepszy.Jsbłkowy ma pektyne, dlatego na nim bardziej mi zależało, ale nie było podanego stężenia, teraz juz wiem jak mam to zrobić, może innym również ten przepis sie przyda, dziękuję.