Proszę o pomoc w identyfikacji moich roślin.
- Norbi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 sty 2014, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Proszę o pomoc w identyfikacji moich roślin.
I jak zwykle nie zawiodłem się - liczyłem na pomoc i ją uzyskałem. Dziękuję wszystkim
A co do kaktusa - jakieś porady związane z doświadczeniem w hodowli? Pytam bo to mój/nasz pierwszy kaktus w domu ale być może że nie ostatni.

- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uprawa jak kaktusa, oszczędnie podlewać, nie wiem w czym on tam rośnie(bo czasami cuda są w doniczce),jak rośnie w torfie to przesadź do podłoża kaktusowego.Sporo światła, ja się przekonałam,że bardzo ostre słońce potrafi te kolorowe przypalić, więc może nie ostre słońce(no i nie cień).
Póki żyć będzie podkładka to i góra powinna ładnie funkcjonować, grubieć i tworzyć młode kolorowe przyrosty- co robi bardzo chętnie.
Póki żyć będzie podkładka to i góra powinna ładnie funkcjonować, grubieć i tworzyć młode kolorowe przyrosty- co robi bardzo chętnie.
- Norbi
Kaktus już przesadzony do takiego pojemnika ja widać na zdjęciu. Niestety albo i stety dziecko tak chciało więc ..... :

Co do ziemi to jest to mieszanka zwykłego piasku akwarystycznego, ziemi dla kwiatków nazwijmy ją ''uniwersalna'' plus to co było w momencie zakupu kwiatka czyli jakaś kora czy coś w tym stylu. Mam nadzieję że będzie mu się dobrze rosło. Gdzieś w necie wyczytałem że jeśli na żywicielu pojawią się jakieś odrosty to powinny zostać usunięte gdyż wtedy ta piękna różowa korona może przestać rosnąć a nawet obumierać - to prawda?

Co do ziemi to jest to mieszanka zwykłego piasku akwarystycznego, ziemi dla kwiatków nazwijmy ją ''uniwersalna'' plus to co było w momencie zakupu kwiatka czyli jakaś kora czy coś w tym stylu. Mam nadzieję że będzie mu się dobrze rosło. Gdzieś w necie wyczytałem że jeśli na żywicielu pojawią się jakieś odrosty to powinny zostać usunięte gdyż wtedy ta piękna różowa korona może przestać rosnąć a nawet obumierać - to prawda?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Doniczka powinna mieć dziurki, a na dnie powinien być drenaż, a w tym wypadku to chyba tak nie jest. Względy estetyczne czasami nie idą w parze z funkcjonalnością, więc w tym wypadku to może być niezbyt dobre dla kaktusa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Norbi
Witaj, cieszę się że się odezwałeś. Fakt, o tym zapomnieliśmy. Hmm no cóż, zmiana tego szklanego pojemnika przynajmniej tymczasowo nie wchodzi w rachubę więc pozostaje mi obserwacja rośliny i zwrócenie uwagi na podlewanie. Jak dziecku przejdzie fascynacja różem to pomyślę nad zmianą ''doniczki''.
- lucy23-61
Po prostu zapominaj go podlewać, może da radę.
Fakt, dobrze czytałeś, jak z podkładki zaczną rosnąć przyrosty trzeba usuwać, bo podkładka zaczyna żywić jeszcze dodatkowo swoje dzieci i może nie "wyrobić".Jak ona padnie to po kolorowcu.
Fakt, dobrze czytałeś, jak z podkładki zaczną rosnąć przyrosty trzeba usuwać, bo podkładka zaczyna żywić jeszcze dodatkowo swoje dzieci i może nie "wyrobić".Jak ona padnie to po kolorowcu.
- Norbi
Witam po przerwie i dziękuję za podpowiedzi. Wow, mamy ponad 1250 wyświetleń czyli zainteresowanie tematem jest
To i dobrze. Zgodnie z zaleceniami co do roślin w domu pojawił się nowy nabytek:

Jest już przesadzony do nowej doniczki i nowej ziemi pomieszanej z piaskiem a na dnie drenaż z kamyków. Chyba wszystko w porządku bo nie zauważyłem żeby coś się działo złego z tym bluszczem a wręcz przeciwnie, po przesadzeniu był mocno ''zdemolowany'' ale po kilku dniach podniósł liście i zaczął obrócać się w kierunku okna. Podpowiedzcie proszę co to za odmiana bo w sklepie ....... no właśnie, szkoda pisać dalej.
EDIT: Te plamki na liściach to woda, bluszcz kilka minut wcześniej został popryskany dla lepszego efektu

Jest już przesadzony do nowej doniczki i nowej ziemi pomieszanej z piaskiem a na dnie drenaż z kamyków. Chyba wszystko w porządku bo nie zauważyłem żeby coś się działo złego z tym bluszczem a wręcz przeciwnie, po przesadzeniu był mocno ''zdemolowany'' ale po kilku dniach podniósł liście i zaczął obrócać się w kierunku okna. Podpowiedzcie proszę co to za odmiana bo w sklepie ....... no właśnie, szkoda pisać dalej.
EDIT: Te plamki na liściach to woda, bluszcz kilka minut wcześniej został popryskany dla lepszego efektu

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Norbi, jak będziesz zmieniał 'doniczkę' temu bezchlorofilowemu gymno, to zmień i podłoże, zamieniając korę na żwirek - kaktus to nie storczyk 

- Norbi
Nie bardzo rozumiem. Wrzuciłem zdjęcia bluszcza a Ty mnie pytasz o paprotkę? Gdzie kupiłem? A tutaj --> http://www.homedepot.com/b/N-5yc1v/Ntk- ... E|0&NCNI-5 .sara44 pisze:Witaj Norbi piękne masz paprocie czym podlewasz, że tak bujnie Tobie rosną?
Gdzie kupiłeś jeśli można wiedzieć dużo kosztowała?
A czym podlewam? Zwykłą odstaną wodą.
Postaram się pamiętać. Żwirek ma być drobny? To ma być sam żwirek czy powiedzmy z domieszką piasku? Nie jestem pewny ale chyba gdzieś w sklepie widziałem jakieś podłoże właśnie do kaktusów, chyba to było to --> http://www.homedepot.com/p/Miracle-Gro- ... /204502296onectica pisze:Norbi, jak będziesz zmieniał 'doniczkę' temu bezchlorofilowemu gymno, to zmień i podłoże, zamieniając korę na żwirek - kaktus to nie storczyk
Może to lepsze niż żwir?
- lucy23-61
Kasiu, ze zrozumieniem czytaj.Te fotki zamieściła Kasienkar, nie Norbi.
- Norbi
Dziękuję i wzajemnie - ciekawe skąd wiedziała że jeszcze nie śpię?
A tak poważnie to jakieś pomysły z tym pięknym bluszczem?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
To proste pytanie, to bluszcz pospolity, czyli 'hedera helix' odmiana variegataNorbi pisze:Dziękuję i wzajemnie - ciekawe skąd wiedziała że jeszcze nie śpię?

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Może coś przypasujesz:
http://www.fibrex.co.uk/hederas/helix/
Choć raczej tak jak napisał Norbert, nie trzeba drążyć tematu, jeśli chodzi o nazewnictwo
http://www.fibrex.co.uk/hederas/helix/
Choć raczej tak jak napisał Norbert, nie trzeba drążyć tematu, jeśli chodzi o nazewnictwo

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Norbi
I znowu się nie zawiodłem, można by powiedzieć - ''jak zwykle''. Dziękuję. Jak pojawi się coś nowego w domowym ogródku to dam znać licząc oczywiście na Waszą pomoc