Proszę o pomoc w identyfikacji moich roślin.

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Norbi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2014, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Proszę o pomoc w identyfikacji moich roślin.

Post »

Witam. Założyłem konto na tym forum ponieważ mam w domu klika roślin których - wstyd się przyznać- nie znam nazw i prawdę powiedziawszy nie bardzo wiem jak się nimi opiekować. Rośliny czasem rosną a czasem marnieją co pewnie wynika z mojej niewiedzy. Będę zamieszczał zdjęcia pojedynczych roślin i poproszę o podpowiedzi:
1. co to za roślina
2. jak się nią opiekować
3. czy macie jakieś sposoby/tricki żeby roślina rosła piękna i zdrowa
Oto pierwsza:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać na zdjęciach roślina nie jest w najlepszej kondycji. Liście z zielonych robią się brązowe i wyglądają jakby usychały pomimo tego że roślina jest oczywiście podlewana.
Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Proszę o pomoc w identyfikacji moich roślin.

Post »

To jest palma koralowa, czyli Chamaedorea Elegans. Hmmm piszesz że jest podlewana, tylko ja widzę suchą ziemię, a powinna być regularnie wilgotna - jak często podlewasz? Druga sprawa stanowisko, stoi przy oknie, która to strona (wschodnia, zachodnia, południe, północ?) - za wyjątkiem jednej odmiany tego gatunku, wszystkie nie tolerują słońca. Trzecia sprawa, wilgotność powietrza, powinna mieć ją podwyższoną - masz może ogrzewanie podłogowe?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Norbi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za zainteresowanie i .... witam imiennika :) Już odpowiadam. Skoro twierdzisz że powinna mieć wilgotne podłoże to muszę zwiększyć częstotliwość podlewania. Jak często podlewam? Średnio raz na 1 albo 2 tygodnie czyli rozumiem że za rzadko.
Stanowisko. Na dzień dzisiejszy palma stoi przy oknie od strony południowo-zachodniej. W okresie letnim palma stała cały czas na zewnątrz i muszę przyznać że rosła całkiem całkiem natomiast przestała na jesieni kiedy została zabrana do domu. Będąc na zewnątrz nie była narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych pewnie dlatego takie stanowisko jej pasowało.
Ogrzewanie. Nie, nie mam ogrzewania podłogowego tylko standartowe - wodne.
Po tym jak podałeś mi nazwę rośliny nie siedzę bezmyślnie tylko już zaczynam szukać w necie informacji o tej roślinie.
Myślę że jest jeszcze coś o czym powinieneś wiedzieć - nie mieszkam w PL tylko w USA, okolice Nowego Jorku i tutejszy klimat jest odmienny szczególnie latem od klimatu w PL.
Masz jakieś pomysły/sugestie co zrobić żeby palma ''odżyła'' i zaczęła jeśli nie rosnąć to chociaż przestać marnieć? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem skąd jesteś przecież wpisałeś sobie USA w części "skąd". Nie byłem pewny tylko z jakiej części, w końcu inny klimat masz w NY, a inny np. w Miami. Powiem prosto z mostu, akurat ten gatunek palmy, którą posiadasz, jest jedną z najłatwiejszej z palm w hodowli. Powiem, więcej, nie będzie łatwym zadaniem ją uratować, ale dopóki ma przynajmniej jeden zdrowy liść, jest jakaś szansa. Niektóre palmy tracą wszystkie liście, a dopóki serce palmy - czyli to miejsce skąd wyłażą liście, jest zdrowe, palma może się zregenerować. Dobrze, że nie masz ogrzewania podłogowego, większość palm ich nie lubi, gdyż bardzo wysusza powietrze. Teraz stanowisko, południowo - zachodnie, jeśli przez cały rok nie ma dostępu słońca jest ok. Latem lubi być wystawiana na dwór, wystawiałeś, więc też jest ok. Kwestia pozostaje więc podlewanie i to regularne, ale podlewanie musisz dostosować do wysychania ziemi, latem można podlewać obficiej, zimą nieco mniej, ale ziemia musi być cały czas lekko wilgotna - ale nie zalana. Nie wiem, w jakim stanie są korzenie, ale skoro jej nie przelewałeś, powinny być ok., choć na podstawie ich stanu również można trochę powiedzieć o stanie rośliny. Staraj się podnieść wilgotność powietrza wokół palmy, czyli codzienne spryskiwanie, może być dwa razy dziennie, powiedzmy rano i wieczorem, oraz dodatkowo możesz ją postawić na większej, głębszej podstawce wypełnionej wilgotnymi kamykami/żwirkiem, zalanych wodą, ale doniczkę postaw tak, żeby jej dno nie stykało się bezpośrednio z wodą. I to tyle, aha czy w ogóle ją kiedykolwiek nawoziłeś? Okres wegetacji, przynajmniej raz na dwa tygodnie, zimą raz na cztery do sześciu.
Co do różnic klimatu między USA, a PL, to się zgodzę, u nas nie ma takich śnieżyc i 50 stopniowych mrozów. :)

A i jeszcze jedno, w kwestii wody do podlewania, nie wiem jaką tam wodę macie w kranach, chlorowaną? W każdym razie, jeśli używasz wody prosto z kranu, to lepiej przed podlaniem, niech trochę odstanie, powiedzmy parę godzin.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Norbi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie, to nie tak. Takie mrozy to bardziej na północy, tutaj gdzie mieszkam było kilka nocy z temperaturą około 0F. Taka zima w tym roku.
Co do palmy - cieszę się że jest łatwa w uprawie chociaż po tym co widać na zdjęciach popełniłem spore błędy doprowadzając roślinę do takiego stanu. No cóż, całe życie człowiek się uczy a i tak głupi umiera. Wracając do tematu to właśnie żona dała mi spryskiwacz i już palma jest wilgotna, podłoże również. Przestawiłem ją również trochę dalej od okna a co za tym idzie dalej od grzejnika który przy tej pogodzie pracuje dosyć ''ostro''. Tak jak pisałem nie siedzę bezczynnie tylko zaraz po tym jak podałeś mi nazwę już przeszukałem internet przeczytałem kilka artykułów odnośnie hodowli. Pomysł z kamykami w doniczce - bardzo sprytne. Postaram się tak zrobić.
Jeszcze jedna kwestia - nawożenie. Tak się składa że mam w domu akwarium które jest dosyć regularnie nawożone różnymi mikro i makro elementami ze względu na rośliny które w nim rosną. I w związku z tym pytanie - czy nie będzie problemu jeśli palma będzie podlewana wodą z akwarium czy to nie jest dobry pomysł? Moja znajoma w PL tak robi i twierdzi że rośliny które ma w domu rosną bardzo dobrze bo wykorzystują pierwiastki które są w wodzie ze zbiornika. Co sądzisz o takim sposobie? Innych nawozów do tej pory nie stosowałem i podejrzewam że to również mój błąd.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm no z tą temperaturą trochę przesadziłem, ale tak samo przesadzały u nas nasze media, dotyczące pogody u Was, można było przeczytać, że u Was szaleje jakiś armageddon.
No, ale dobra, no właśnie grzejnik, o nim kompletnie zapomniałem, działający grzejnik, nie najlepiej działa na palmy, dobrze że palmę, od niego odsunąłeś. Co do wody z akwarium, nie wiem, nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii, jeśli chodzi o nawożenie taką wodą. Ale jeśli u Twojej znajomej zdała egzamin, to możesz spróbować, tylko zacznij nawozić od wiosny, jak się wzmocni kondycja palmy. Niemniej, możesz też stosować zamiennie z normalnymi nawozami.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Norbi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za pomoc, jestem już trochę mądrzejszy.
Czas na następną moją podopieczną:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eeee proste, to dracena marginata, ale ta wygląda całkiem dobrze, w przeciwieństwie do tej biednej palmy :wink:
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Norbi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

He he, dobry jesteś. Jakieś sugestie/podpowiedzi odnośnie tej draceny?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Również jest bardzo łatwa w uprawie, z tym że ta akurat w zimie rzadko się podlewa. Latem nawet do dwóch razy w tygodniu, ale to uzależnione jest od temp. podejrzewam, że masz gorące lata, więc dwa razy będzie ok. Zauważyłem podeschnięte końcówki liści, co prawda nie jest ona tak wymagająca pod względem wilgotności powietrza, niemniej dwa razy w tygodniu możesz popryskać, a podsychanie liści może być również od grzejnika. Ogólnie jest to roślina dla totalnego amatora.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Norbi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dla totalnego amatora - zrozumiałem. Poczytam jeszcze w necie o tej dracenie i .... na dzisiaj wystarczy. Dziękuję za pomoc i cierpliwość, następne rośliny będą jutro :wink:
EDIT: Doczytałem że ta dracena potrzebuje podobnie jak palma koralowa wilgotnego powietrza i mam pytanie - czy można postawić doniczkę na kamykach w podstawce zalanej wodą? Ciekawy jestem również czy podlewanie wodą z akwarium jest dopuszczalne?
Jeszcze jedno - jak poprawnie przygotować ziemię w doniczce dla palmy koralowej i tej draceny bo z tego co zrozumiałem to zasypanie doniczki samą ziemią to nie jest dobry pomysł?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tzn. jeśli chodzi o wilgotność powietrza, tak jak napisałem wcześniej, ten gatunek draceny, nie jest aż tak wymagający, jeśli chodzi o wilgotność powietrza. Z drugiej strony, jeśli masz niedaleko jej grzejnik, a po liściach (pousychane końcówki), widać że potrzebuje nieco więcej wilgoci. Tak, możesz użyć tej samego rozwiązania, co w przypadku palmy.
Co do ziemi, nie wiem, jaki tam w Stanach macie wybór, pod względem rodzajów ziemi. U nas w handlu jest dostępna po prostu ziemia do palm/dracen/juk. Jeśli nie znajdziesz takiej ziemi, będziesz musiał sam zrobić mieszankę - w obu przypadkach będzie taka sama. Przede wszystkim musisz wybrać zwykłą ziemię, wtedy mieszasz ją ze zwykłym piaskiem (ale ważne o neutralnym pH - może być taki sam, jak do akwarium). U nas jest dostępny specjalny do ziemi perlit - takie białe kuleczki. W proporcjach, mniej więcej dwie, trzy garści ziemi i garść piasku. Na dół doniczki wsypujesz drenaż - większe kawałki żwirku, na to trochę ziemi i sadzisz roślinę. Z palmą, trochę poczekaj, niech się wzmocni, możesz ją przesadzić nawet latem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Norbi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zła wiadomość jest taka że jak widać na zdjęciu dracena ze względu na swoje rozmiary stoi przy grzejniku i nie bardzo mam miejsce żeby ją przeparkować. Zrobię tak jak doradzasz, kamyki do podstawki i woda. Co do odpowiedniej mieszanki ziemi z piaskiem to zrobię to na wiosnę kiedy większość roślin jest wystawianych na zewnątrz. Co ciekawe, pomimo dosyć wysokich temperatur jakie tutaj panują latem ( temperatury czasem przekraczają 100F ) większość roślin rosła dosyć dobrze. Oczywiście rośliny stoją w cieniu a jedynie poranne słońce ma do nich dostęp. Podejrzewam że dobrym czynnikiem jest duża wilgoć w powietrzu.
Dobrze, następna roślina:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Kalanchoe blossfeldiana
Awatar użytkownika
Norbi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję, już znalazłem opisy w necie. A z własnego doświadczenia - jakieś porady odnośnie tej rośliny? Na co zwracać uwagę? Przeczytałem że w okresie zimowym powinno się ja podlewać raz na miesiąc?
EDIT: Zgłupiałem. W jednym miejscu piszą że roślina ta nie lubi zraszania i obfitego podlewania a w innym że jej to nie szkodzi. Dziwne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”