Storczyki Marty :)
Re: Storczyki Marty :)
Ślicznie Ci rosną! Widzę, że trzymasz wszystkie storczyki w keramzycie i dodatkowo w osłonkach? Trzymasz je na parapecie?jak często podlewasz i w jaki sposób?też chcę mieć takie postępy

- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Martusia Kochana widzę,że i u Ciebie dużo się dzieje
Basalki,keiki,pędziki,korzonki i listki-cieszę się Kochana

Basalki,keiki,pędziki,korzonki i listki-cieszę się Kochana
Martusia, w przypadku reanimka 2, skoro mu gniją korzonki, to może zawieszenie go w wazoniku nad wodą (gdzieś przeczytane) mogłoby jeszcze przynieść jakieś efekty? A sphagnum próbowałaś?
za basal keiki MM, czyli też za cierpliwość (której mi ostatnio tak bardzo brakuje).
Nad pozostałymi z prezentowanych, mogę się już tylko pozachwycać
Może kilka korzonków powietrznych dałoby się schować w keramzyt. Kiedyś zrobiłam tak, tyle, że schowałam w korę. Cały był w gorszej kondycji niż Twój, miał pomarszczone listki, prawie bez korzeni, tylko powietrznych kilka i to dość pokaźnych. No więc kilka z nich włożyłam w doniczkę i przysypałam podłożem. Phalaenopsis mam do dziś i ma się bardzo dobrze.Marta25 pisze: Żółty phal. z różowymi żyłkami - kondycja korzeni kiepska pomimo przesadzenia do keramzytu, wypuszcza sporo korzeni powietrznych, liści, a ostatnio pojawił się też nowy pędzik.
Nad pozostałymi z prezentowanych, mogę się już tylko pozachwycać
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Marta ale pędzików u Ciebie ulalla
Co do MM gratuluje basalka 
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Dziękuję Wam serdecznie za tak miłe komentarze pod adresem moich stroczyków!
KatkaR już spieszę z odpowiedziami na wszystkie pytania.
Wszystkie storczyki trzymam na parapetach w keramzycie i dodatkowo w osłonkach, ze względów estetycznych i praktycznych. W osłonkach storczyki ładniej się prezentują na parapetach, choć może to być dość kosztowna przyjemność dla oka, jeśli ma się sporo roślinek, z tych też względów keiki w mniejszych doniczkach trzymam dodatkowo w idealnie pasujących białych pojemniczkach po włoskim serze ricotta. Jeśli chodzi o względy praktyczne, to do osłonek ścieka mi reszta wody z keramzytu i chyba troszkę dłużej utrzymuje się wilgoć.
Temperatura w pomieszczeniach wynosi u mnie ok. 20,8-20,1 st.C w dzień i ok. 19,9-19 st. C w nocy, wilgotność powietrza wysoka i na zewnątrz i w domu - taka już cecha tego regionu Włoch. To właśnie przez wilgotność powietrza zmieniłam korę na keramzyt, zimą miałam problem z przesychaniem kory - szybko pojawiała się pleśń. Z keramzytem nie mam tego problemu - latem namaczałam keramzyt przez ok. 30-40 min 1 raz na tydzień, teraz ograniczam się go przelewania go wodą - i tak jest wilgotny przez ok. 1,5-2 tyg. Zimą zraszam górną warstwę keramzytu tylko wtedy gdy jest ciepło i słonecznie za oknem, natomiast latem codziennie.
Kama - dziękuję Kochana!!
I jak Ci się podoba basalek? Mam nadzieję, że coś będzie z tego pędzika...
Nie dało się go odseparować w mniej inwazyjny sposób, nie chciałam uszkodzić drugiego basalka, ani korzonków...
Gianna - próbowałam zawiesić go nad pojemnikiem z wodą, a później już tylko reanimowałam w keramzycie... Efekt: korzenie gniły. Teraz od czasu do czasu zraszam górną warstwę keramzytu, ale mam wrażenie, że ta metoda mu nie pomaga. Niby nic złego się nie dzieje, ale nowych korzeni też brak. Dzięki za podpowiedź z korzonkami powietrznymi, teraz już nie będę ruszała, bo wyrastają nowe pędziki i nie chcę stresować rośliny (i czegoś przypadkiem nie ułamać), ale gdy już przekwitnie postaram się tak zrobić.
Karnova - dziękuję!! Basalek rośnie jak na drożdżach, mam nadzieję, że wkrótce pojawi się więcej korzonków i będzie gotowy do samodzielnego życia.
Aniu - dziękuję ze miłe słowa.
Fakt, u mnie na parapetach parwdziwe przedszkole.
Takie keiki to niesamowita frajda, zna się historię storczyka od samego początku i można obserwować jak powoli rośnie. Jedyną wadą jest to, że mam coraz mniej miejsca na parapetach, i przez to nie kupuję nic nowego... 
KatkaR już spieszę z odpowiedziami na wszystkie pytania.
Temperatura w pomieszczeniach wynosi u mnie ok. 20,8-20,1 st.C w dzień i ok. 19,9-19 st. C w nocy, wilgotność powietrza wysoka i na zewnątrz i w domu - taka już cecha tego regionu Włoch. To właśnie przez wilgotność powietrza zmieniłam korę na keramzyt, zimą miałam problem z przesychaniem kory - szybko pojawiała się pleśń. Z keramzytem nie mam tego problemu - latem namaczałam keramzyt przez ok. 30-40 min 1 raz na tydzień, teraz ograniczam się go przelewania go wodą - i tak jest wilgotny przez ok. 1,5-2 tyg. Zimą zraszam górną warstwę keramzytu tylko wtedy gdy jest ciepło i słonecznie za oknem, natomiast latem codziennie.
Kama - dziękuję Kochana!!
Gianna - próbowałam zawiesić go nad pojemnikiem z wodą, a później już tylko reanimowałam w keramzycie... Efekt: korzenie gniły. Teraz od czasu do czasu zraszam górną warstwę keramzytu, ale mam wrażenie, że ta metoda mu nie pomaga. Niby nic złego się nie dzieje, ale nowych korzeni też brak. Dzięki za podpowiedź z korzonkami powietrznymi, teraz już nie będę ruszała, bo wyrastają nowe pędziki i nie chcę stresować rośliny (i czegoś przypadkiem nie ułamać), ale gdy już przekwitnie postaram się tak zrobić.
Karnova - dziękuję!! Basalek rośnie jak na drożdżach, mam nadzieję, że wkrótce pojawi się więcej korzonków i będzie gotowy do samodzielnego życia.
Aniu - dziękuję ze miłe słowa.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Nie mogę się napatrzeć na efekty Twojej hodowli
Nie mogę się napatrzeć na efekty Twojej hodowli
- kamikami26
- 1000p

Martuś basalek wspaniały
Taki dorodny-gruba ryba z niego 
Katka, cieszę się, jeśli mogłam Ci pomóc i że kolekcja Ci się podoba.
Gdybyś miała jakieś pytania, pisz śmiało, postaram się pomóc.
Kama, dobrze go określiłaś.
Mówię Ci, nieźle się panoszy na parapecie 
Kama, dobrze go określiłaś.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- kamikami26
- 1000p

Uważaj,bo jak się będzie bardziej rozpychać to pozrzuca Ci resztę storczy

Witam po dłuższej przerwie!
Postanowiłam rozpocząć wiosnę od odkurzenia mojego wątku i zaprezentować Wam kwitnienia moich podopiecznych 
Phal. bordowo-czerwony - część kwiatów już przekwitła, na szczęście ma jeszcze trzy nowe pączki. Zdjęcia nie oddają w pełni pięknego kolorku kwiatów, po części to sprawka słońca, które sprawiło, że kolorek trochę wyblakł.

Phal. w fioletowo-różowe kropeczki

Phal. "landrynkowy" peloric

Phal. z fioletowymi żyłkami - ma aż 4 pędy, na jednym rośnie keiki

Phal. Peabody - dzisiejszy nowy nabytek z Obi - 1 kwiatek i 5 pączków
Przypomina mi trochę słynnego na naszym forum Magicala... Ma pokaźną ilość korzonków powietrznych i w doniczce, rośnie nowy listek... Jestem nim oczarowana

Reszta storczyków ma się dobrze, wszystkie przetrwały moją nieobecność w Polsce - widać, że pod opieką dziadka i taty miały się dobrze - tak dobrze, że urosły im ogromne liście i muszę uważać, żeby nie spadły mi z parapetów. Później dowiedziałam się, że zalewali storczyki na noc wodą (kranówką), wlewali nawóz "na oko", a rano odsączali...
Phal. bordowo-czerwony - część kwiatów już przekwitła, na szczęście ma jeszcze trzy nowe pączki. Zdjęcia nie oddają w pełni pięknego kolorku kwiatów, po części to sprawka słońca, które sprawiło, że kolorek trochę wyblakł.

Phal. w fioletowo-różowe kropeczki

Phal. "landrynkowy" peloric

Phal. z fioletowymi żyłkami - ma aż 4 pędy, na jednym rośnie keiki

Phal. Peabody - dzisiejszy nowy nabytek z Obi - 1 kwiatek i 5 pączków

Reszta storczyków ma się dobrze, wszystkie przetrwały moją nieobecność w Polsce - widać, że pod opieką dziadka i taty miały się dobrze - tak dobrze, że urosły im ogromne liście i muszę uważać, żeby nie spadły mi z parapetów. Później dowiedziałam się, że zalewali storczyki na noc wodą (kranówką), wlewali nawóz "na oko", a rano odsączali...
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Martuś! Kupa czasu
Ślicznie poodkurzałaś
Twój najnowszy nabytek nie dość, że ma piękny energetyzujący kolorek to i bardzo ciekawy kształt kwiatu
Cieszę się, że Twoi Panowie podołali zadaniu
jaką drogą to nieważne
liczy się efekt końcowy 
- kamikami26
- 1000p

Martuś w końcu się pokazałaś
Tyle piękności pokazałaś,ze sama nie wiem kóry naj
Nowy nabytek uroczy
Tyle piękności pokazałaś,ze sama nie wiem kóry naj
Nowy nabytek uroczy
- Krychna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Same piękności, pelorik "landrynkowy" śliczny
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
No odkurzyłaś wątek super piękne kwitnienia
Panowie mieli dobrą rękę do kwiatów pod Twoją nieobecność. Nowy nabytek super 
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova