Moja przygoda ze storczykami rozpoczęła się trzy lata temu od 1-pędowego białego, klasycznego phalaenopsisa, który był prezentem urodzinowym. Jest bardzo wdzięczny, kwitnie nawet dwa razy do roku, a ubiegłej jesieni obdarzył mnie keiki. Na dzień dzisiejszy wyglada tak:

A oto jego maluch:

Kolejnego storczyka kupiłam pół roku później. Zachwycił mnie swoimi różowymi piegami, malinową warżką i przepięknym zapachem. Gdy go kupiłam miał tylko jeden pędzik, kolejne kwitnienie było na dwóch pędzikach:

Na dzień dzisiejszy ma cztery pędziki i szykuje się do kolejnego kwitnienia:

Ubiegłej wiosny moja storczykowa kolekcja powiększyła się o dwa nowe nabytki:
Różowy peloric:

W międzyczasie wypuścił drugi pędzik i posiada liczne pączki:

i nakrapiany phalaenopsis, który miał w doniczce fiszkę z nazwą "elegant harlequin":

Tegoroczne kwitnienie było niestety znacznie uboższe

Kolejnego storczyka dostałam od koleżanki, trafił do mnie tylko z jednym kwiatkiem i ze słabymi korzonkami. Po przesadzeniu odwdzięczył się pięknym kwitnieniem:

W mojej kolekcji mam jeszcze storczyka kupionego z przeceny za 0,50 ?

Oprócz tego zostałam obdarowana dwoma keiki.
Ten ma mieć fioletowe kwiatki. Właśnie wypuszcza listek, niestety od kilku tygodni pędzik przestał się rozwijać

Z kolei ten keiki to prawdziwy ewenement... Jest jednym z dwóch keiki roślinki macierzystej, został odseparowany zbyt wcześnie, gdy miał zaledwie 1 korzonek, tylko z tego względu, że roślina macierzysta zaczynała marnieć. Jest u mnie od pół roku, nowych korzonków brak, ale za to wypuszcza nowy listek i ... kolejne keiki

Na tym kończy się moja kolekcja, choć za sprawą tego forum, pewnie niebawem się powiększy