Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój mały ogród...

Post »

Ewelinko, jakie plany na róże poczynione z pomocą katalogu ?;> Czy przydał się?
Poza tym, kiedy pisałaś o tym, że zawsze chciałaś rudego kota i w końcu masz, to pomyslałam 'Ej, ja przecież też zawsze chciałam rudego kota !" No i stało się ;:173
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MADZIA i EWELINA....ja jutro odbieram róże z F...........i też jak Wy zaczynam się martwić jak sobie poradzę......bo ja jeszcze nie do końca wiem gdzie która ma mieć swoje lokum....
Awatar użytkownika
Therran
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2013, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :)

Ledwie zacząłem czytać Twój wątek a już Ci zazdroszczę piwniczki, nie mówiąc już o roślinkach ;)
Zapowiada się dla mnie pasjonująca lektura :)
Niom, - i już się cieszę na zapowiedziane irysy, choć to przeciez jeszcz troche czasu ...
Wracam do czytania wątku :) Słoneczkowe pozdrowienia :)
Pozdrawiam - Janusz.
Spokój jest oryginalnym stanem ducha :)
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Therran, bo ta piwniczka jest genialna.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ewelinko jak tam nasadzenia? Róże w gruncie? Moje tak. Siedziały w wodzie całą noc z piątku na sobotę i większość soboty. Mam nadzieję że wystarczająco się napiły.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani, dobry wieczór wszystkim...

Januszu, witaj u mnie, miło mi będzie Cię gościć, tak jak miło było Cię poznać u Ani. Irysy sobie zapisałam, może coś jeszcze Ci się u mnie spodoba?

Aniu dzięki za nieustającą reklamę piwniczki, tak sobie myślę - może następne bielsko - i okoliczne - spotkanie forumowe u mnie?
Na przykład jak zakwitną irysy i rogownica, wtedy piwnica wygląda najpiękniej? I jest szansa że jej uroda przebije inne mankamenty? Co wy na to?

Madziu, Krysiu, róże z Floribundy posadzone, zaraz zdam szczegółową relację.

Pacynko, dobrze Cię znowu widzieć. Katalog róż mam na stoliku nocnym, jako podręczną i stałą lekturę (bałam się, że pod poduszką by się pogniótł ;:306 ) Z sennych inspiracji powstała między innymi nowa rabata różana, i kilka róż zaplanowanych w tak zwane tu i ówdzie.

Karmelek twój śliczny, rude koty mają w sobie to coś, prawda? A Szarotka przypomina mi moją Szarkę, przecudną, wdzięczną koteczkę, która niestety odeszła za tęczowy most.
Myślenie życzeniowe typu zawsze chciałam mieć działa, prawda?

Zanim przejdę do zagadnień ściśle ogródkowych, chciałbym wam pokazać jakie kapitalne misie kupłam jako prezenty dla dzieci:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawda, że śliczne?
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Śliczne,niestandartowe - a w avatarku teraz kto ??
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Dorotko
witaj; w awatarku dalej babcia, zmieniłam tylko zdjęcie na bardziej wiosenne :wink:

A teraz sprawozdanie z minionego weekendu

Nowa rabata różana:

Obrazek

Posadziłam na niej róże z Floribundy:
- okrywową Amber Cover
- trzy Avalony
- dwie Marjorie Marshall
- Ninę Renaissance
- Sophię Renaissance
- Wellbeing (Harjangle)
oraz dosadziłam zabrane ze skarpy okrywowe: żółtą Fairy i Sunny Rose.

W założeniu ta rabata ma być zwiewna, pastelowa i romantyczna, dlatego zdecydowałam się na róże pastelowe, kremowe, żółte i jasnoróżowe. Oczywiście - głównie angielskie. Dosadzę jeszcze na niej The Ambridge Rose Austina; liczę, żę Avalony i Marjorie Marshall dadzą efekt porcelanowej delikatności. Rabatę uzupełnią byliny, głównie fioletowe - ostróżki, dzwonki, łubin, różowe i białe liatry. Zainspirowana Polskim ogrodem wiejskim zapragnęłam ogródka podokiennego, a że na tę rabatę wychodzą dwa okna, posieję tam słoneczniki - w tym sezonie, a docelowo myślę o pastelowych, pełnych malwach. W związku z czym rozpoczynam polowanie na żółte malwy (różowe mam). Na razie wysiałam jednoroczne, niskie.

Poza tym przycięłam wszystkie róże, wysypałam nawozy, poupinałam powojniki.
Rozpięłam na pergoli Mme Alfred Carriere:

Obrazek

i posadziłam u jej stóp jaskry od Ani - sweety:

Obrazek

Obrazek

Śliczniutkie, czyż nie?

W ogrodzie robi się coraz fajniej, za chwilę rozszaleją się cebulowe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet ciemiernik jakby wyśliczniał:

Obrazek

i jeszcze żurawki, obsadzone floksami od Mileny - Mandragory:

Obrazek

A gdy tylko zakwitną jabłonie:

Obrazek

Ładnie przezimowała kalina wonna od Ani-akl62. Zamieszczam zdjęcie, albowiem onegdaj zarzucono mi ukrywanie dowodów w sprawie rzeczonej kaliny, poddając w wątpliwość fakt, że ją jeszcze mam:

Obrazek

Aninej kalinie dzielnie towarzyszy angielska, kupiona jesienią. Chyba zakwitnie:

Obrazek

Chciałabym też pokazać moje gipsówki. Do tej pory nabyłam ich pięć, białych i różowych. W zeszłym roku dwie, jedna padła, druga okazała się być czymś w rodzaju dzikiego goździka. Nie powiem, nawet ładny, ale zdecydowanie nie o to mi chodziło.
W tym roku kupiłam trzy. Różowe i białe. Jedna jeszcze jest w kapersie i w niej pokładam największą nadzieję, bo dwie pierwsze, wsadzone do doniczek wyglądają na razie tak:

Obrazek

Obrazek

Jakoś dziwnie mi nie wyglądają na gipsówki, pewnie znowu będą dzikie goździki. Może tym razem w innym kolorze?
Podobno jednak nie chodzi o to, żeby złapać króliczka... ;:306

Dzisiaj przyszły róże z Rosaplantu: Nuits de Young, Hippolyte i Baron Girod de l'Ain, czyli jutro ciąg dalszy zmagań. I jeszcze chcę pojechać na targ, pewnie jakieś roślinki wpadną mi w łapki.
Wiosną życie zdecydowanie jest piękne.

Dobranoc!
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

W wersji wiosennej jesteś jeszcze bardziej podobna do Babci ;:215 Jak sobie poradziłaś z floksami? One mają bardzo wątłe korzenie, dałam też odrobinę Mamie, która stwierdziła, że nie mogła się doszukać korzeni. U mnie większość już ma pączki kwiatowe, ale nie będzie chyba takiego szału jak rok temu. Zasługa mrówek, których mam zatrzęsienie i które potrafią unieść wraz z kopcem część rośliny ;:222
Szkoda, że podpórek już nie dostałaś. Mogłaś dać znać, że też polujesz - kupiłabym Ci. Ja byłam po 11-ej, było jeszcze sporo, ale widziałam, że cieszą się dużym powodzeniem. Gipsówki też sobie kupiłam, muszę zerknąć w kapersy, może już same z nich wylazły :wink: Obejrzałam na HMF, co posadziłaś pod domem - cuda, po prostu cuda! ;:215 ;:180
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

;:224 Ale dałaś czadu z pracami ;:oj A jak już się to wszystko przyjmie, zakwitnie, to będzie pięknie. A dokładnie piękniej, bo wcześniej też było. Miło mi, że dodałam koloru Twojemu ogrodowi.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Jaskry jak przedsmaki róż...

Ja na spotkanie jak najbardziej.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I ja ;:138 I ja ;:138
Ktoś tu jest do Babci podobny jak 2 krople wody ;:224
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Wspominasz o daliach u stóp piwniczki - gdybyś szukała, to warto zajrzeć do Kruczka na Cieszyńskiej za Rollem w Jasienicy - mają dalie Legutki. Legutkowe dalie miałam rok temu - mogę szczerze polecić ;:215
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Witam w piękny, niedzielny poranek...

stworzony chyba tylko po to, żeby błogo poleniuchować po wczorajszych pracach w ogrodzie.

Milenko, jeżeli chodzi o floksy, to mam na nie sprawdzony sposób. Bierze się je w garść, pi razy oko ustala gdzie góra, gdzie dół (zielonym do góry!) i wsadza. Kluczowym jest porządne udeptanie i podlanie. Sadzę je w ten sposób, że większość rośliny ląduje pod ziemią, bo wtedy mam pewność, że nie powysychają. Fakt, efekt wygląda mizernie, jeżeli chodzi o ilość, ale tak posadzone szybko się rozrastają i tworzą ładne kępy.
Podpórki chciałam najpierw obejrzeć i ewentualnie zdecydować, w związku z tym mam plan się wprosić na oglądanie do Ciebie :heja Lidl powtarza oferty, więc może jeszcze je kupię.
Dalii absolutnie nie powinnam już dokupować, w żadnym wypadku. Dlatego też w przyszłym tygodniu popędzę do Kruczka zapewne... Patrz, nawet nie wiedziałam, że już skończyli budowę.

Słodka Aniu, w twoich ustach to prawdziwy komplement... Mojemu ogrodowi dodałaś kolorów, a mnie inspirację i następną listy chciejstw. To się nazywa działanie wielokierunkowe!

Zdjęcie Babci do awatarka wycięłam z tego:

Obrazek

Jest to ślubne zdjęcie Dziadków, pobierali się w 1940 roku, w Iwacewiczach, to są tereny dzisiejszej Białorusi. Przypuszczam, że dlatego są ubrani raczej wizytowo niż typowo ślubnie...
Ale bardzo to zdjęcie lubię; zastanawiam się jakie kwiaty trzyma Babcia? Hortensje?

Sobota była ogrodniczo bardzo pracowita .
Zaczęłam od wizyty na targu (przy Lompy), przy okazji zakupów spożywczych nabyłam:
  • malwy, żółtą i łososiową,
    pierwiosnki (ząbkowane?)
    macierzankę piaskową
    dziewannę
    czosnek niedźwiedzi
    wawrzynek wilczełyko
    i malutką hoję.
Chciałam jeszcze pojechać na polecany przez Anię- akl 62 targ do Lipnika ale popatrzyłam na zakupione, absolutnie nie planowane rośliny, popukałam się mentalnie w czółko i wróciłam.

Trzeba było to wszystko posadzić, a przecież jeszcze czekały róże.

Obrazek

Pierwiosnki

Obrazek

i malwy poszły na nową rabatę różaną:

Obrazek

Uważny obserwator dostrzeże, że nad jakością prac czuwała Maja:

Obrazek

Księżniczka Maja:

Obrazek

Pozostaje mieć nadzieję, że jej się podobało...

Posadziłam róże; tu fioletowe Hippolyte i Nuits de Young:

Obrazek

miejsce paskudne, jeżeli chodzi o kopanie, konieczne było wdrożenie znanej procedury: taczka ziemi za taczkę kamieni...

Baron Girod z Ain na szczęście trafił już lepiej ( na szczęście dla mnie, oczywiście, różom to wsio rawno):

Obrazek

Posadziłam jeszcze ostatnie byliny z kapersów: krwawnik, dzielżan i fiołki, wawrzynka w miejsce widoczne, acz mało atrakcyjne jeżeli chodzi o łażenie i o ocieranie się o niego. Chyba jeszcze muszę go ogrodzić jakimś płotkiem, z uwagi na koty. Zwłaszcza, że obok rośnie kocimiętka, którą co prawda, jako żywo, żaden z moich kotów się jeszcze nigdy nie zainteresował, ale kto to wie co im do tych łebków może strzelić.
Tak to jest, jak się najpierw kupuje a potem sprawdza co kupiło... Zeszłoroczne doświadczenia z tojadem mnie niczego nie nauczyły... ;:223

Ponadto zainaugurowałam sezon koszenia... Mina sąsiada widzącego mnie z kosiarką - bezcenna.
Obrzeża niektórych rabat, tych które w zeszłym roku z wrodzonego lenistwa mulczowałam skoszoną trawą zamiast pracowicie zdzierać darń, porosły już nową trawą tak, że nie widać było ani obrzeży z kamieni, ani rosnących roślin. Czas był najwyższy się za to wziąć. Efekt, na przykładzie rabaty z żurawkami wygląda tak:

Obrazek

Od razu porządniej, prawda? I uzyskałam pierwszy kosz trawy, który posłużył do mulczowania fragmentu nowej rabaty, wokół kaliny angielskiej, który to fragment, z wrodzonego lenistwa...

Obrazek

Pierwsze tulipany w pełnym rozkwicie:

Flamming Emperor
Obrazek

i Concerto:

Obrazek

I na koniec, rzut oka na całość:

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia!
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Kwiaty ładne....rabatki ładne....bardzo ładna Babcia (a jaka młoda ;:oj ) ...Kota Księżniczka też ładna....ale ta ziemianka....o matko ;:oj to dopiero ładne,a jakie praktyczne ;:oj ze też miejsca na taką nie mam ;:223
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”