Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Marchew

Post »

Witam :wit Czytam ten wątek i staram się dopatrzeć przyczyn mojej marchewkowej klęski :( Od dwóch lat korzenie są takie małe, poskręcane. Czy przyczyną może być to, że gdy przerywam marchew to rośliny wyrwane sadzę ponownie :?: Mam więc pytanie co do przerywania marchwi: czy wyrwane rośliny można sadzić ponownie czy lepiej od razu wysiać nasiona rzadziej i uniknąć przerywania?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę że to może być główna przyczyna. Ponieważ gdzieś na forum czytałem że marchew z rozsady wychodzi taka poskręcana. Więc twoja marchew czuje się tak jakby była z rozsady rwanej.
Są jeszcze inne przyczyny skręcania:
- Bardzo wilgotne podłoże
- Uprawa w 1 roku po oborniku
- Kamienie, żwir w ziemi
- Podeszwa płużna
- Żerowanie mątwików
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Dziękuje :) Wilgotne podłoże odpada, kamienie i żwir też. Obornik: czy liczy się też ilość niecałej jednej garści w granulacie z zeszłego roku + taki proszek z dna opakowania :?: A ta podeszwa i mątwiki to jakieś robactwo, prawda?

A w ogóle dlaczego marchew może być uprawiana dwa lata po oborniku? Czemu nie rok?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

McMArchewka pisze:Obornik: czy liczy się też ilość niecałej jednej garści w granulacie z zeszłego roku + taki proszek z dna opakowania
Jedna garść na jaką powierzchnię?
McMArchewka pisze:A ta podeszwa i mątwiki to jakieś robactwo, prawda?
Mątwik marchwiany- żeruje głównie na marchwi uprawnej oraz marchwi zwyczajnej. Samice mają kształt cytrynko waty i są koloru brunatnego, natomiast samce są kształtu robakowatego a długość ich ciała nie przekracza 1,2 mm. Objawy porażenia są podobne jak w przypadku innych mątwików. Rośliny są karłowate, natomiast na korzeniach widoczne są cysty. W zwalczaniu mątwika marchwianego najlepiej zastosować przerwę w uprawie rośliny żywicielskiej. Ponieważ nicień ten jest jedynie pasożytem jedynie marchwi, nie ma problemu w ustaleniu odpowiedniego płodozmianu.
Obrazek

Podeszwa płużna- zagęszczona i zbita warstwa gleby znajdująca się pod dnem bruzdy między warstwą orną a podorną. Powstaje na skutek wieloletniej orki na tę samą głębokość oraz ugniatania dna bruzdy przez koła ciągnika i płóz pługa.
Obrazek
Po lewej stronie zdjęcia burak który rośnie na podeszwie płużnej, a po prawej już po pracy głębosza i zniszczeniu podeszwy.
McMArchewka pisze:A w ogóle dlaczego marchew może być uprawiana dwa lata po oborniku? Czemu nie rok?
Ponieważ:
- w oborniku mogą się znajdować pasożyty, larwy, jaja szkodników marchwi
- w pierwszym roku obornik jest bardzo skoncentrowany ( mocny ) i znajduje się w wierzchniej warstwie ziemi. W drugim roku jest już przekompostowany ( delikatniejszy ), część składników z niego została wypłukana trochę głębiej co pobudza marchew do wypuszczania prostego, długiego korzenia aby się do tych składników dostać.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

pawelp1320 pisze:
McMArchewka pisze:Obornik: czy liczy się też ilość niecałej jednej garści w granulacie z zeszłego roku + taki proszek z dna opakowania
Jedna garść na jaką powierzchnię?
Nie cały 1m^2.

Podeszwa odpada. Czy mątwika można zwalczyć poprzez wapnowanie gleby :?:

I w ogólnie bardzo dziękuję za tak rozległe informacje ;:168
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zwalczaniu mątwika marchwianego najlepiej zastosować przerwę w uprawie rośliny żywicielskiej. Ponieważ nicień ten jest jedynie pasożytem jedynie marchwi, nie ma problemu w ustaleniu odpowiedniego płodozmianu.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

A, rozumiem, z tym akurat nie będzie problemu :wink: A co z tą garścią obornika na 1m^2 :?:
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Na złych glebach trochę lepiej udaje się marchew czarna -fioletowa , jest mniej podatna na szkodniki a w smaku taka sama . Wadą jej jest to ,że na surowo wygląda świetnie i apetycznie , ale po ugotowaniu jest taka szarobura co nie każdemu odpowiada , ale coś , za coś przynajmniej udaje się tam gdzie inna zawodzi , a smak ma nawet nieco bogatszy od klasycznych odmian :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę że to za mała dawka aby wystąpiły jakieś powikłania. Czyli raczej to nie będzie wina obornika.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Cóż, to dobrze. Jeszcze raz dziękuję za cenne informacje :wink: Już wiem do kogo zwracać się w sprawie marchewek :D
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma za co. Ale ja raczej jestem amatorem marchwi, znam tylko parę informacji pomagających w uprawie.
Pozdrawiam Paweł
waldex1970
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2014, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Forumowicze- powiedzcie czy sialiście kiedykolwiek marchewkę siewniczkiem ręcznym tzw.kogutkiem? Jeśli tak to jaką średnicę otworu w talerzyku stosowaliście?
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

W jaki sposób mogę w czasie sezonu spulchniać glebę koło marchwi :?: Czy mogę to robić za pomocą wideł wbijanych w ziemię?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możesz spulchniać czym chcesz ( lepiej haczką albo pazurkami ), w końcu chyba wiesz jak marchew wygląda ? :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Comcia pisze:Możesz spulchniać czym chcesz ( lepiej haczką albo pazurkami ), w końcu chyba wiesz jak marchew wygląda ? :D
Hehe, wiedzieć wiem :D Ale pazurkami i haczką to raczej tylko wierzchnią warstwę gleby, tak na głębokość 10 cm to raczej tylko widły zostają.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”