Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.
-
edulkot
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.
Ja w sprzedaży nie spotkałam a i w dziale sprzedażowym też za rzadko bywam
choć tych bardzo chętnie bym dokupiła 
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Majeczko jak będziesz chciała to Ci kupię u mnie. Bywam tam w sezonie przynajmniej raz w tygodniu 
- Rozeta

- Od: 30 paź 2010, o 20:02
Kwitnienie Twojej przylaszczki wróciło mi nadzieję co do mojej
. Moja po zimie ma tak marne liście - wyglądają na chore i raczej nie spodziewałam się kwiatów. Ale widzę, że liście Twojej też takie plamiaste ...
. Trza będzie solidnie potraktować miedzianem
.
To już taki pąk na clematisie
!
To już taki pąk na clematisie
-
edulkot

Aniu byłabym Ci bardzo wdzięcznasweety pisze:Majeczko jak będziesz chciała to Ci kupię u mnie. Bywam tam w sezonie przynajmniej raz w tygodniu
A u nas na FO u kogo kupowałaś
Aniu czy Ty obcinasz listki przylaszczkom, te brzydkie pozimowe
Moniko jak oglądam zdjęcia przylaszczek u innych to chyba one są bez liści, trzeba by się zapytać, choćby Słodką Anię bo ona też ma i to dość sporo przylaszczek.
Ja pryskałam miedzianem ale czy przylaszczka coś dostała to nie pamiętam
Clematis i Flammentanz tak siebie wzajemnie grzeją
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Na forum nie kupowałam. Kupowałam u mnie w ogrodniczym dla forumek 
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Majeczko - moje Flammentanz to są stare krowy
ja ich nie kupowałam, tylko tu zastałam i przesadzaliśmy je, więc chyba mogę je traktować tak, jak Ty swoją 
Mam 2 F. - jedna to szeroki i wysoki krzaczor o raczej klasycznym pokroju, ale druga - przedziwna. Nie taka wysoka, jak tamta, ale za to na szerokość rozbudowana. Myśleliśmy przed przesadzeniem, że to ze 3-4 róże są, a okazało się, że mają pod ziemią jeden wspólny korzeń i posadziliśmy ja w takim podłużnym rowie, bo inaczej się nie dało.
Rosną obydwie na niby-pergoli czyli na nieużywanym stelażu od namiotu foliowego.
Dziękuję za porady, kopiuję do pliku "forum-porady"
Mam 2 F. - jedna to szeroki i wysoki krzaczor o raczej klasycznym pokroju, ale druga - przedziwna. Nie taka wysoka, jak tamta, ale za to na szerokość rozbudowana. Myśleliśmy przed przesadzeniem, że to ze 3-4 róże są, a okazało się, że mają pod ziemią jeden wspólny korzeń i posadziliśmy ja w takim podłużnym rowie, bo inaczej się nie dało.
Rosną obydwie na niby-pergoli czyli na nieużywanym stelażu od namiotu foliowego.
- Dyskrecja

- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maju, u Ciebie już taka piękna kolorowa wiosna a F ma już listki
U mnie dzisiaj troszkę popadało, w oczach zaczęły wychodzić z ziemi pierwiosnki i inne roślinki, jednak daleko do Twojej wiosenki.
U mnie dzisiaj troszkę popadało, w oczach zaczęły wychodzić z ziemi pierwiosnki i inne roślinki, jednak daleko do Twojej wiosenki.
-
edulkot

Aniu to ja Cię źle zrozumiałamsweety pisze:Na forum nie kupowałam. Kupowałam u mnie w ogrodniczym dla forumek
Małgosiu pamiętam ten stelaż, ale myślałam że one są przycięte przy przesadzeniu. Moja niby stara ale odbudowywała swój krzak na nowo z jednego pędu, dlatego po ostatnim kwitnieniu wycięłam jej tylko właśnie ten jeden pęd a teraz ma ładnych kilka nowych pędów. W tym roku pewnie podetną ją tylko sanitarnie żeby troszkę prześwietlę i skrócę kwitnące pędy.MaGorzatka pisze:Majeczko - moje Flammentanz to są stare krowyja ich nie kupowałam, tylko tu zastałam i przesadzaliśmy je, więc chyba mogę je traktować tak, jak Ty swoją
Heniu wiosna może i jest w przyrodzie a raczej w roślinności ale teraz to chyba zima nadchodziDyskrecja pisze:Maju, u Ciebie już taka piękna kolorowa wiosna a F ma już listki![]()
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Pisałaś, że cebulica dzwonkowata nie wzeszła. Może coś ją zjadło. Ja dzisiaj przyłapałam sroki na wyjadaniu cebulek irysów holenderskich posadzonych wczoraj
Przykryłam to miejsce skrzynką, zdziwienie sroki .... bezcenne. 
-
edulkot

A teraz po śnieżycy nie ma śladu i świeci cudne słońce
no normalnie idy marcowe
Aniu cebulica wyszła ale w doniczce w zimie w piwnicy i miała tylko szczypiorek
cały zeszły sezon przestała cicho w kącie ogrodu a od jesieni znowu siedzi w gruncie i znowu nic nie ma
a skusiłam się jesienią na różową bo myślałam że tamta jakaś felerna i też nic nie wyłazi a chyba powinno coś już kiełkować
Sroki nie czynią mi szkód, moje wolą żołędzie wydzierać sójkom lub bić się z kotami o złapaną przez kota mysz. W ogródku to mam czarne kopacze czyli kosy które się już pojawiły i szpaki które odleciały a drugich jeszcze nie ma. One nawet ludzi się nie boją tylko sobie podskakują na nowe miejsce i wygrzebują z ziemi, tylko dobrze że robaczki a nie cebulki. Nawet leżące na ziemi malutkie cebulki lilii ich nie interesują.
Aniu cebulica wyszła ale w doniczce w zimie w piwnicy i miała tylko szczypiorek
Sroki nie czynią mi szkód, moje wolą żołędzie wydzierać sójkom lub bić się z kotami o złapaną przez kota mysz. W ogródku to mam czarne kopacze czyli kosy które się już pojawiły i szpaki które odleciały a drugich jeszcze nie ma. One nawet ludzi się nie boją tylko sobie podskakują na nowe miejsce i wygrzebują z ziemi, tylko dobrze że robaczki a nie cebulki. Nawet leżące na ziemi malutkie cebulki lilii ich nie interesują.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Idy marcowe są i u mnie.
Było wszystko......deszcz, mżawka, grad i bóg wie co jeszcze.
Ale to za mało.......
....ja chcę więcej deszczu.
Teraz 6 w plusie i błękit paryski się robi.
Majka luknij ile tu jest Souvenirów .........masz co robić na wile następnych lat.....
http://fichas.infojardin.com/rosas/hibr ... tuos-2.htm
Było wszystko......deszcz, mżawka, grad i bóg wie co jeszcze.
Ale to za mało.......
Teraz 6 w plusie i błękit paryski się robi.
Majka luknij ile tu jest Souvenirów .........masz co robić na wile następnych lat.....
http://fichas.infojardin.com/rosas/hibr ... tuos-2.htm
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
edulkot

Grażynko to tylko się wydaje że lista jest długa bo nazwy się powtarzają, są umieszczone synonimowe nazwy i wszelkie inne modyfikacje. Jedna róża może występować pod kilkoma nazwami. Są tam również róże istniejące tylko na papierze czyli nigdzie nie rosnące, takie które rosną tylko w rosariach oraz te do zdobycia za wielką wodą.
Zwróć uwagę że to tylko są hybrid perpetual czyli powtarzające, ja mam podobną listę też z tego portalu ale wszystkich Souvenirów.
Przykład wkleję Souvenir de Maurice Chevalier wielkokwiatowa rosnąca tylko w rosariach
http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 46.1&tab=1
Albo taka floribunda Souvenir d'Anne Frank dostępna tylko w Japonii http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 939&tab=16
Aż taka zwariowana nie jestem choć przyznam że w wolnych chwilach przeglądam te listy i sprawdzam czy jakaś nie jest dostępna w Europie.
Przy okazji zachęcam do zaglądnięcia do tej szkółki
http://www.rosier-pepiniere.com/index.php
Zwróć uwagę że to tylko są hybrid perpetual czyli powtarzające, ja mam podobną listę też z tego portalu ale wszystkich Souvenirów.
Przykład wkleję Souvenir de Maurice Chevalier wielkokwiatowa rosnąca tylko w rosariach
http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 46.1&tab=1
Albo taka floribunda Souvenir d'Anne Frank dostępna tylko w Japonii http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 939&tab=16
Aż taka zwariowana nie jestem choć przyznam że w wolnych chwilach przeglądam te listy i sprawdzam czy jakaś nie jest dostępna w Europie.
Przy okazji zachęcam do zaglądnięcia do tej szkółki
http://www.rosier-pepiniere.com/index.php
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Majutky, u nas podobne wariacje pogodowe, do tego ten silny wiatr....mam nadzieję, że się uspokoi 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ha.....widzisz.....dzięki
za oświecenie.
Przyznam, że nie studiowałam tej strony, tylko od razu skojarzyłam z twoim zbiorem souvenirów.
Znam tą stronkę pepiniere, ale widzę, że nowa twarz na otwarciu.
No to trzeba będzie zapuścić żurawia.
U mnie nocą całkiem dobrze popadało, teraz jak słonko przygrzeje to wszystko ruszy.
Dobrze, że porządki mam już za sobą, czas na zasilanie.
Przyznam, że nie studiowałam tej strony, tylko od razu skojarzyłam z twoim zbiorem souvenirów.
Znam tą stronkę pepiniere, ale widzę, że nowa twarz na otwarciu.
No to trzeba będzie zapuścić żurawia.
U mnie nocą całkiem dobrze popadało, teraz jak słonko przygrzeje to wszystko ruszy.
Dobrze, że porządki mam już za sobą, czas na zasilanie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Majka Twoja kolekcja jest imponująca, zapiera dech - przeglądam stronki
Moim zdaniem F to bardzo żywotna róża moją ścinałam dwukrotnie bardzo nisko, wycinałam też w międzyczasie stare konary - naprawdę odwdzięcza się silnym wzrostem i kwitnieniem.
F to jedna z pierwszych moich róż, jestem nią zachwycona, Twoja jest przepięknie wkomponowana w zieleń, jestem w ogóle fanatyczką róż pnących.
pozdrawiam
Moim zdaniem F to bardzo żywotna róża moją ścinałam dwukrotnie bardzo nisko, wycinałam też w międzyczasie stare konary - naprawdę odwdzięcza się silnym wzrostem i kwitnieniem.
F to jedna z pierwszych moich róż, jestem nią zachwycona, Twoja jest przepięknie wkomponowana w zieleń, jestem w ogóle fanatyczką róż pnących.
pozdrawiam