Wiejskie podwórko aguskac 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejskie podwórko aguskac 2014

Post »

Ooo- też jestem ciekawa metody ukorzeniania patyczków hortensji.. Ja swoje- też z podarunku, trzymam w szklaneczkach z woda. Puszczają piękne liście, ale na korzonki jeszcze za wcześnie- moczą się na razie 2 tyg.
Czytałam na necie, że spore korzonki sa już po 2 miesiącach trzymania w szklance- jednak czy sama woda wystarczy..?
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

A pochwal się, jakie odmiany hortensji dostałaś...

Fajnie, ze Ci się tyle winorośli ukorzeniło ;:215 Wiesz, kiedyś czytałam tu gdzieś na FO taką złotą myśl, że wszystko, co się wsadzi do ziemi między 20 lutego a 10 marca ukorzenia się w 100% i to chyba jest prawda :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja nigdy nie pamiętam czy Ty je masz na podłogówce ;:223
Jeśli tak to bym radziła wysypać trociny i zajrzeć. Potem możesz spokojnie wsadzić z powrotem jeśli nie ma korzeni. Moje zdecydowanie siedziały za długo. Korzenie były tak długie, że było je widać na brzegu butki. Były splątane i niektóre się pourywały. Jeszcze nigdy tak nie zapuściłam patyków ;:131

Weź tą butlę wstaw do zlewu i porządnie podlej letnią wodą te trociny :) Potem niech postoi w zlewie aż spłynie przez dziurki nadmiar wody. Moje były strasznie przesuszone, ledwie ciut wilgotne. Ale widocznie im to nie przeszkadzało.

W ubiegłym roku ziemia z B. była wyjątkowo fajna, dobrze w niej wszystko rosło. Ja wsadziłam do niej moje patyki z korzonkami.
Mam foty, ale dziś nie mam już na nie siły.... może jutro wkleję fotorelację :)

-- Cz 13 mar 2014 21:29 --
Monika-Sz pisze:Ooo- też jestem ciekawa metody ukorzeniania patyczków hortensji.. Ja swoje- też z podarunku, trzymam w szklaneczkach z woda. Puszczają piękne liście, ale na korzonki jeszcze za wcześnie- moczą się na razie 2 tyg....
U mnie ta woda robiła się mętna i brzydka, wymieniałam wodę, choć nie wiem czy tak trzeba. Listki też już puszczają :) Te podgrzewane na podłogówce w trocinach stały tylko 2,5 tygodnia :D , ale na razie tylko połowa ma korzonki. To i tak dla mnie sukces, bo przecież nie potrzebuję po 10 szt jednej odmiany.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MaGorzatka pisze:A pochwal się, jakie odmiany hortensji dostałaś...
Fajnie, ze Ci się tyle winorośli ukorzeniło
A Ty wiesz, że część tych badyli winogronowych pojedzie ze mną do Ciebie?? Szukaj chętnych ;:173

Małgosiu litości nie masz?? Mam teraz podnieść ...... się ;:173 i maszerować do kuchni z lapkiem by przeliterować te cuda??
Czego się nie robi dla ulubionej Forumki :D Rozumiem, że ostrzysz ząbki na jakiś patyk lub 2??
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

U mnie stoją na słonecznym parapecie, więc troszkę ciepła mają. Woda szybko wyparowuje i robię dolewki, więc zbytnio nie mętnieje- ale też planuje w razie potrzeby zmieniac. Na necie oglądałam bardzo obiecujące fotki ukorzeniania! Mam po 3-4 patyczki z każdej odmiany i planuję powsadzać je razem- od razu będzie kawałek krzaczka.. No chyba, że będzie pełen sukces i gałązki się rozrosną, na razie każda puszcza po 4 listki- to wtedy powsadzam po 2 patyki, żeby nie robić zbyt gęsto. Strasznie jestem ciekawa efektów- to moje pierwsze ukorzenianie- daj znac, jak cw tych moczonych w wodzie wyrosną korzonki!
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KYUSH...
PINK DIAMOND
UNIQUE
PINKY HINKY
LIMELIGHT
GRANDIFLORA
TARDIVA

Poprawcie jeśli coś źle odczytałam :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje na parapecie w słońcu popołudniowym. Też ukorzeniam je 1 raz i jestem ciekawa efektów. Jak szybko zakwitną? Dwa - trzy lata? Czy sadzimy je już w tym roku do gruntu? Pamiętam, że z zielnych sadzi się dopiero wiosną następnego roku, ale te to chyba nie?
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Ja się zastanawiam, czy nie kupić ukorzeniacza i nie chlapnąć po troszku do szklaneczek.. tak dla motywacji. Myślisz, że nie będzie żadnego pączuszka w tych rozwijających się liści- ja naiwnie sądziłam, że będą- skoro bukietowe kwitną na pędach tegorocznych.. No zobaczymy- i tak w tym roku najbardziej ucieszę się z korzeni :;230
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet gdyby były, to trzeba je oberwać, by nie osłabiać sadzonki. Ma się ładnie rozrosnąć. U winorośli też się obrywa jak się pojawią.
Jeśli masz gdzieś wierzbowe witki, to dobrze jest pokroić, czy nastrugać trochę do wody, bo one mają ponoć dobry wpływ na ukorzenianie.

No właśnie idę szykować na ukorzenianie, bo wczoraj byłam padnięta. Dziś nie jest lepiej do domu wracałam niemal na czworakach, ale żyję. A przygotowanie do ukorzeniania będzie na siedząco :)
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

To tak, jak ja. Siedząc w kuchni na podłodze, przesadzam roślinki :wink: .
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na podłodze wczoraj sadziłam ukorzenione winorośle i hortensje. Dziś już po ludzku, na taborecie :lol:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie mi korzenie porosły

Winorośl

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensja

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

aguskac pisze: KYUSH... Kyushu
PINK DIAMOND
UNIQUE
PINKY HINKY - Pinky Winky
LIMELIGHT
GRANDIFLORA
TARDIVA

Poprawcie jeśli coś źle odczytałam :)

Poprawiłam, mogło być niewyraźne, ale tak to jest, jak się pisze z piesem chcącym złapać za pisak :D .

Widzę potencjał, może zrobimy spółkę i zaczniemy masową produkcję? - na Twojej podłogówce oczywiście, bo moja w dalekich planach :;230 . Aż szkoda tej reszty z ogniska.
Jak to się dziwnie plecie.
W ubiegłym roku było o tej porze narzekanie na to białe za oknem a teraz każdy ledwie się do domu wczołguje z ogrodu?
Pytanie za młoteczek, a nie lepiej było w ubiegłym roku? ;:306
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za poprawki. Jak dobrze, że obdarowujący wie co daje :heja ;:196
Tak mi te Hinki nie pasowały hihiih kojarzyłam właśnie przez W z jakąś bajką ;:131

Wiesz.. z tą masówką byłby problem, bo ja mam podłogówkę w ogromnej łazience. Zajmuje ona 0.5m x 2m. Z tego patyki mogą stać jedynie na 0,5m2 przed prysznicem, bo wcześniej musi być dojście do umywalki i "czytelni" ;:306

Tak to wygląda ;:170

https://picasaweb.google.com/aguskac/20 ... 9995489410

Czyżbyś tęskniła za ubiegłorocznym marcem ;:202

Obrazek

Obrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Dzięki za odmiany hortensji ;:196 A wiesz, ze nie mam tylko trzech z nich - pierwszej, trzeciej i ostatniej? Drygą, czwartą i piątą kupiłam rok temu, a Grandiflorę mam od Basi-barabelli, ale jeszcze mi nie kwitła.

Ukorzenione winoroślowe patyki - piękne! ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”