Panta rei a może i nie w Podwórkowym
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym
Ewo - wyobraź sobie że w L.Kałuży jeszcze pływają lodowe kry
Wyciągnęłam dzisiaj dwie największe i położyłam pomiędzy pierwiosnkami. Może będzie im chłodno ale za to wilgotno
Zrobiłam trochę porządków na działce i nie tylko...Posiałam dziś nowalijki pod folią 
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na działce mam 3 koty dochodzące do żarełka. Mojej koteczki już 4 dzień nie widzę
i zaczynam się martwić. Jak byłam ostatnio, to pobiła się z czarnym kocurem i od tej pory jej nie ma.
Kocur dziś był. Czy to możliwe, że ją przegonił?
Ja już mam wysprzątane z liści i innych badyli wszystkie grządki.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygrabiłam i wyniosłam niemal wszystko z żywopłotu,dłoni nie czuję!
Dziś po wielu smętnych dniach słońce,ostre słonce.Rozwinęły się krokusy.

Ambo-ja wodą polodowcową podlałam krokusy,miałam ją w dwu obciętych butlach 5 litrowych i oto rezultat.Dzisiejsza pogoda sugeruje wiatr halny w górach,czyli do trzech dni opady,oby.
Tosiu-wiosna,kocie amory...powinna wrócić niebawem.
E-babciu-ależ na terminie mi nie zależy szybkim,tylko możliwym do sadzenia,później lepiej się przyjmie.Bardzo mi się podoba kwitnący
Olu od Azy Ogrodu-jeżeli psy całkiem rozdrapały hortensję pnącą to trzeba będzie zaczekać do jesieni na nową.A tak prezentują się floksy białe w pierwszej wiośnie w Śródpodagrycznikowym
a to krokusy wczoraj

Dziś po wielu smętnych dniach słońce,ostre słonce.Rozwinęły się krokusy.

Ambo-ja wodą polodowcową podlałam krokusy,miałam ją w dwu obciętych butlach 5 litrowych i oto rezultat.Dzisiejsza pogoda sugeruje wiatr halny w górach,czyli do trzech dni opady,oby.
Tosiu-wiosna,kocie amory...powinna wrócić niebawem.
E-babciu-ależ na terminie mi nie zależy szybkim,tylko możliwym do sadzenia,później lepiej się przyjmie.Bardzo mi się podoba kwitnący
Olu od Azy Ogrodu-jeżeli psy całkiem rozdrapały hortensję pnącą to trzeba będzie zaczekać do jesieni na nową.A tak prezentują się floksy białe w pierwszej wiośnie w Śródpodagrycznikowym

a to krokusy wczoraj

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
No proszę, już też masz pierwsze kwiaty.
Znoszone kamienie pewno będą jakąś ochroną przed niedouczonymi kosiarzami, ale czy to wystarczy ?
Wszak męska część populacji nie zawsze wykazuje się myśleniem wykonując wszelkie polecenia bezmyślnie.
Chociaż może to pozostałość po służbie wojskowej.
Znoszone kamienie pewno będą jakąś ochroną przed niedouczonymi kosiarzami, ale czy to wystarczy ?
Wszak męska część populacji nie zawsze wykazuje się myśleniem wykonując wszelkie polecenia bezmyślnie.
Chociaż może to pozostałość po służbie wojskowej.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
Grazia

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Ew, pięknie i kolorowo w Twoim ogródeczku. Moje zniknęły w gliniastej trawie /po 5latach/,ale pomyślę jesienią o cebulkach i powtykam w inne miejsca. Ale to już po ogrodowych rewolucjach.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Kolorowa wiosenka i do Ciebie zagościła w coraz większych ilościach i kolorach .Każdy kwiatek na wagę złota o tak wczesnej porze .U mnie dzisiaj już pokazały sie przylaszczki .Każdego roku czekam na nie z utęsknieniem ,po mimo ,że to takie malusie kwiatki ,ale piękne 
- Aza

- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Ewo ta resztka co ją psy nie połamały ma żywe pąki, ale jeszcze małe. Patyki połamane w domu w doniczce też mają żywe pąki może się ukorzenią . Moje floksy też już budzą się , ale mają mniejsze pędy i jeszcze bardzo żółte. Zresztą wstawiłam u siebie zdjęcia.
Krokusy masz bardzo piękne i kolorowe.
Krokusy masz bardzo piękne i kolorowe.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- EwkaEs

Witam w kolejny słoneczny,lecz pracowity w pracy dzień.
Kogro-z uwagi na kontrast białych kamieni z czarnym podłożem liczę,że nie wjadą w pnącza kosiarką,wszelkie trawy,nie mówiąc o podagryczniku i mleczu będę z okolic wydzierać,żeby nie kusiło przejechanie sprzętem!"Czeka mnie jeszcze co najmniej druga tura znoszenia wapieni,ale warto.Krokusy w Podwórkowym są nawet wyższe,dorodniejsze,czekam ze zdjęciem z nadzieją,że przedwczorajsze zwłoki gołębie z nadgryzioną piersią zostaną przez sąsiadów usunięte,z pewnością to ofiara ich łownej koteczki,ale na mojej ścieżce.
Olu-to bardzo się cieszę,że choć część hortensji jest i to z pąkami.Co do floksów,to wszystkie pozostałe są znacząco mniejsze.Nie tylko jako kępa.
Jadziu-Jakuch-niestety przylaszczek nie mam.W Śródpodagrycznikowym wykryłam trochę fiołków leśnych,kilka stokrotek ogrodowych ,odchwaściłam,może zakwitną.Stokrotka na pewno,już różowieje pąk.No i nasadziłam nieco cebulowych wiosennych.Szafirki już tuż tuż.
Grazio-chyba jednak co jakiś czas trzeba odnawiać,wykopywać,suszyć,sadzić w innym miejscu,albo dosadzać.W Podwórkowym miałam dużą kępę białych krokusów,nie widzę,a w tym miejscu budowlańcy nie działali.Kretów i nornic też nie ma,tylko mrówki rudnice,ale raczej nie one winne.
Evluk-podziwiam,ale wysiałaś odmian pomidorów!i papryk!A co myślisz o takiej uprawie truskawek?Moje w Podwórkowym zadołowane wczesną jesienią w ustronnym,oddalonym od remontu elewacji miejscu przetrwały zadziwiająco dobrze.

Kogro-z uwagi na kontrast białych kamieni z czarnym podłożem liczę,że nie wjadą w pnącza kosiarką,wszelkie trawy,nie mówiąc o podagryczniku i mleczu będę z okolic wydzierać,żeby nie kusiło przejechanie sprzętem!"Czeka mnie jeszcze co najmniej druga tura znoszenia wapieni,ale warto.Krokusy w Podwórkowym są nawet wyższe,dorodniejsze,czekam ze zdjęciem z nadzieją,że przedwczorajsze zwłoki gołębie z nadgryzioną piersią zostaną przez sąsiadów usunięte,z pewnością to ofiara ich łownej koteczki,ale na mojej ścieżce.
Olu-to bardzo się cieszę,że choć część hortensji jest i to z pąkami.Co do floksów,to wszystkie pozostałe są znacząco mniejsze.Nie tylko jako kępa.
Jadziu-Jakuch-niestety przylaszczek nie mam.W Śródpodagrycznikowym wykryłam trochę fiołków leśnych,kilka stokrotek ogrodowych ,odchwaściłam,może zakwitną.Stokrotka na pewno,już różowieje pąk.No i nasadziłam nieco cebulowych wiosennych.Szafirki już tuż tuż.
Grazio-chyba jednak co jakiś czas trzeba odnawiać,wykopywać,suszyć,sadzić w innym miejscu,albo dosadzać.W Podwórkowym miałam dużą kępę białych krokusów,nie widzę,a w tym miejscu budowlańcy nie działali.Kretów i nornic też nie ma,tylko mrówki rudnice,ale raczej nie one winne.
Evluk-podziwiam,ale wysiałaś odmian pomidorów!i papryk!A co myślisz o takiej uprawie truskawek?Moje w Podwórkowym zadołowane wczesną jesienią w ustronnym,oddalonym od remontu elewacji miejscu przetrwały zadziwiająco dobrze.

- JAKUCH

Ewciu jeśli znów będą w tym roku u nas na targu to Ci kupię przylaszczkę .W ubiegłym sezonie nie były drogie i warto było kupić piękne kępki
Fajny pomysł z tymi pnącymi truskawkami 
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Ewo przycinaj kalanchoe cały czas i dużo słońca ,a mało wody jak kaktusy.
Przylaszczki też polecam super ładne
Przylaszczki też polecam super ładne
- EwkaEs

Kogro- dzięki,szkoda,że nie masz fotografii kwitnącej czereśni,ale ładnie,że chciałaś sprawdzić.Być może kolejne zebranie naukowe Instytutu odsunie się w czasie i trafię kwitnącą osobiście.Czy jako ostatni slajd prezentacji czy jako tło do tytułu byłaby idealna.
E-babciu-kalanchoe roboczo zwane greckim stoi na oknie wschodnim,żywopłot obcięto jesienią ekstremalnie nisko,wycięto też złamane drzewo po drugiej stronie ulicy i światła zrobiło się dużo,tylko,że porannego.Roślinie zdaje się to odpowiadać.Między piętrami liści w kilku miejscach pojawiły się długie cienkie mocno czerwone jakby igiełki.Gdyby późną wiosną światła zrobiło się sporo mniej to zabiorę kalanchoe do innego mieszkania,gdzie są okna na południowy zachód i bardzo dużo popołudniowego słońca.Podlewam umiarkowanie odstałą wodą.Nie jest mocno chlorowana ani fenolowana,z Raby.Nie wiesz w jakim kolorze to kalanchoe variegata ma kwiaty? U Ciebie już kwitło?
Tosiu-coś niesamowitego-pani sprzątająca wygrabiła i upchała w worach (koło śmietnika)wszystkie zeszłoroczne liście z pryzmy.Podobno stała i przyglądała się rozwiniętym w słońcu krokusom,a potem podjęła decyzję.Czar ogrodu działa?
to te przedwojenne kwitnące czereśnie

E-babciu-kalanchoe roboczo zwane greckim stoi na oknie wschodnim,żywopłot obcięto jesienią ekstremalnie nisko,wycięto też złamane drzewo po drugiej stronie ulicy i światła zrobiło się dużo,tylko,że porannego.Roślinie zdaje się to odpowiadać.Między piętrami liści w kilku miejscach pojawiły się długie cienkie mocno czerwone jakby igiełki.Gdyby późną wiosną światła zrobiło się sporo mniej to zabiorę kalanchoe do innego mieszkania,gdzie są okna na południowy zachód i bardzo dużo popołudniowego słońca.Podlewam umiarkowanie odstałą wodą.Nie jest mocno chlorowana ani fenolowana,z Raby.Nie wiesz w jakim kolorze to kalanchoe variegata ma kwiaty? U Ciebie już kwitło?
Tosiu-coś niesamowitego-pani sprzątająca wygrabiła i upchała w worach (koło śmietnika)wszystkie zeszłoroczne liście z pryzmy.Podobno stała i przyglądała się rozwiniętym w słońcu krokusom,a potem podjęła decyzję.Czar ogrodu działa?
to te przedwojenne kwitnące czereśnie

- JAKUCH

Ja dzisiaj też wysprzątałam rabatki przed domem .Kurcze pół kontenera liści i innego badziewia wysprzątałam .Hortensje mi tam podmarzły ,ale od dołu pokazują sie już listki .Piwonie pokazują kły a róża ma czerwone noski .Zaraz zrobiło sie tam przejrzyście i czysto .Dobrze Ewciu ,ze ktoś wreszcie zechciał Ci pomóc
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Super pomysł z truskawkami. Musze pomyśleć nad tym.
Jest cudnie już
Co zasiejesz, to zbierzesz
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
- EwkaEs

Tosiu- a nie mówiłam!W końcu marzec.
Jadziu Jakuchzaniemówiłam,po powrocie z pracy zauważyłam,że nawet od frontu z trudno dostępnych ,bo w żywopłocie miejsc liście wymiecione,cały dzień pani sprzątająca pracowała,a opłacana jest słabo.Wracam z pracy i krokusy już stulone,ale jest i prążkowany! Bardzo cieszą te pierwsze kwiaty.Forsycja już tuż tuż....

Jadziu Jakuchzaniemówiłam,po powrocie z pracy zauważyłam,że nawet od frontu z trudno dostępnych ,bo w żywopłocie miejsc liście wymiecione,cały dzień pani sprzątająca pracowała,a opłacana jest słabo.Wracam z pracy i krokusy już stulone,ale jest i prążkowany! Bardzo cieszą te pierwsze kwiaty.Forsycja już tuż tuż....