Andrzeju masz rację tylko jak tu wszystkiego nie przeczytać jeśli pragniesz wybrać najlepszy aparat.

Witaj Grzesiu! "Bawię się" fotografią od pięćdziesięciu lat. Zawsze aparat fotograficzny dobierałem do zadania (zdjęcia) jakie zamierzałem wykonać. Mniejsze znaczenie miały parametry techniczne, innaczej mówiąc jakość (marka) aparatu. Świetne zdjęcia robiło się lustrzanką Start, mieszkową Moskwą 4, lub wspaniałą lustrzanką Roleiflex lub małoobrazkową Exaktą. Do innych celów używałem studyjnych kamer skrzynkowych. Z aparatami cyfrowymi jest podobnie, jeśli nawet są one zdecydowanie bardziej uniwersalne.grigori24 pisze:Czyli można wywnioskować że to najlepszy sposób zapisu.
Andrzeju masz rację tylko jak tu wszystkiego nie przeczytać jeśli pragniesz wybrać najlepszy aparat.![]()
![]()
Praw fizyki się nie przeskoczy i wiadomo, że łatwiej jest wykonać DOBRY duży obiektyw ze szklanymi soczewkami niż małe plastikowe coś do kompaktu. Z drugiej strony technologia idzie do przodu i nawet w komórkach pojawiają się aparatu z Auto focusem.grigori24 pisze:Andrzeju wiadomo że do biegania w ogrodzie ,zdjęcia makro, zdjęcia rodzinne ,zdjęcia w pomieszczeniach no i wakacje .Zapędów profesjonalnych nie mam ale lustrzanki z obiektywami kitowymi nie są takie drogie tylko pytanie co są warte te obiektywy i jak one się mają do kompaktów.
Wszystkie zdjęcia które zamieszczam na Forum od roku wykonane są tym aparatem. Zajrzyj do mojego wątku. Zdjęcia można wykonywać z odległości 5 centymetrów a granica powiększenia wynosi ponad osiemdziesiąt razy. Nigdy nie robiłem zdjęć z takim powiększeniem.grigori24 pisze:A jak wyglądają kolory w Panasoniku no i oczywiście makro .Interesuje mnie również moc lampy błyskowej.