Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
- Malgolinka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 kwie 2010, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
Witaj
Ja jednego roku też wsadziłam kanny do donic, rosły pięknie, ale gdy wsadziłam je do gruntu to bardzo źle to zniosły, liście pousychały i już nie odbiły, także radzę schowaj je gdzieś do ciemnego zimnego pomieszczenia co by Ci za szybko nie urosły a potem gdy tylko warunki pozwolą to do ziemi, zresztą lepiej zapytaj kogoś bardziej doświadczonego 
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
pozdrawiam Małgośka
Pozdejmowałam dziś gałęzie ze wszystkich cebulowych - myślę, że będą już sobie radziły. Pierwszy krokus pokazał kolorek - będzie żółty w paseczki 
eee... zdjęcia zrobiłam siewów moich i pączków rosnących i pomocników ogrodowych chciałam pokazac, a tu imageshack nie współpracuje...hmmmm.... muszę poszukac czegoś innego, ale to nie dziś, mimo wszystko trochę się do tych gości przygotowac muszę...
Małgolinko- nie mam pomieszczenia w którym i zimno i ciemno - w piwnicy mam 18 stopni, w spiżarni 12, ale okno....
eee... zdjęcia zrobiłam siewów moich i pączków rosnących i pomocników ogrodowych chciałam pokazac, a tu imageshack nie współpracuje...hmmmm.... muszę poszukac czegoś innego, ale to nie dziś, mimo wszystko trochę się do tych gości przygotowac muszę...
Małgolinko- nie mam pomieszczenia w którym i zimno i ciemno - w piwnicy mam 18 stopni, w spiżarni 12, ale okno....
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś, Ty kupiłaś białe bratki, ja żółte
Nie mogłam się oprzeć, tak się do mnie uśmiechały. Córcia uparła się i też sobie kupiła w kolorze niebieskim, do swojego ogródka.A gdzie ten kozi rynek w Grudziądzu??
Pepsi - bo trudno odmówic bratkom 
A kozi rynek jest "pod mostem" - gdy wjeżdżasz do Grudziądza, to go z mostu widac, po prawej stronie.
Goście byli, było miło, poszli, posprzątane to teraz chwilka przyjemności i odpoczynku przed komputerem. Jak ja mam dobrze, że młodszego mąż kąpie, a starsza samodzielna...
A kozi rynek jest "pod mostem" - gdy wjeżdżasz do Grudziądza, to go z mostu widac, po prawej stronie.
Goście byli, było miło, poszli, posprzątane to teraz chwilka przyjemności i odpoczynku przed komputerem. Jak ja mam dobrze, że młodszego mąż kąpie, a starsza samodzielna...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
- Malgolinka

spróbuj przez fotosik 
pozdrawiam Małgośka
pozdrawiam Małgośka
no to popróbuję... moje siewy 

kolejno w tej kuwecie bratki, czubatka (ta największa), starzec, sanwitalia
a tu druga kuweta:

Tunbergia (rusza powoli), szałwia - już śliczności, werbena - też już ładnie ruszyła. A na końcu prawie niewidoczna petunia - aż w szoku jestem - najmniejsze nasionka, a ostatnie kiełkują.
Czy powinnam już coś pikowac? Bo widzę, że niektórzy pikują już gdy są liścienie, a ja myślałam, że czeka się do kilku lisci właściwych.
W tej drugiej kuwecie chciało mi się ładnie układac nasionka w rzędach (pomijając oczywiście petunie) nie żałuję - myślę, że bardzo mi to ułatwi pikowanie, a przy okazji zapisałam liczbę nasion, będzie widac, jak wschody. No i rzuca się od razu, czy wszyscy wyszli, czy są luki w szeregach.
A tu moje na wacie...

I tak myślę - juz chyba pisałam - potnę to na kawałki nożyczkami i powsadzam w ziemię razem z watą - może coś z tego wyjdzie - w piwnicy duuużo doniczek, to mogę zaszalec.
A na koniec moi pomocnicy:

kolejno w tej kuwecie bratki, czubatka (ta największa), starzec, sanwitalia
a tu druga kuweta:

Tunbergia (rusza powoli), szałwia - już śliczności, werbena - też już ładnie ruszyła. A na końcu prawie niewidoczna petunia - aż w szoku jestem - najmniejsze nasionka, a ostatnie kiełkują.
Czy powinnam już coś pikowac? Bo widzę, że niektórzy pikują już gdy są liścienie, a ja myślałam, że czeka się do kilku lisci właściwych.
W tej drugiej kuwecie chciało mi się ładnie układac nasionka w rzędach (pomijając oczywiście petunie) nie żałuję - myślę, że bardzo mi to ułatwi pikowanie, a przy okazji zapisałam liczbę nasion, będzie widac, jak wschody. No i rzuca się od razu, czy wszyscy wyszli, czy są luki w szeregach.
A tu moje na wacie...

I tak myślę - juz chyba pisałam - potnę to na kawałki nożyczkami i powsadzam w ziemię razem z watą - może coś z tego wyjdzie - w piwnicy duuużo doniczek, to mogę zaszalec.
A na koniec moi pomocnicy:

- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Aguś
piękne zasiewy, zdrowe, zadbane tylko się cieszyć
Z pikowaniem jeszcze poczekaj dopiero jak będą miały liście właściwe możesz o tym pomyśleć. Napisz proszę, gdzie posadzisz czubatkę?
Pomocnicy

Pomocnicy
Aniu - zadałaś najtrudniejsze pytanie - czubatkę kupiłam w porywie... hm... kojarzenia jej z forum? Czytałam o niej w wątku co w doniczki i tak też nabyłam, gdyż marzą mi się doniczki na oknach... koniecznie na kuchennych, by odzwyczaic koty od wizyt. Więc myślę, że będzie głównie w donicach. A poza tym, to zbieram te różne jednoroczne do wypełnienia przestrzeni między tymi młodymi iglakami.
- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Agnieszko czubatka ma pokrój zwisający i właśnie najlepiej wygląda w donicach. Po pikuj kępkami tak jak się robi to z lobelią. Bardzo mi się podoba, może i ja pomyślę o zakupie nasion.
Pozdrowienia przesyłam
życząc udanego weekendu 
Pozdrowienia przesyłam
- Malgolinka

Witaj Agnieszko, ale zasiewy
oj będzie pięknie
oj będzie pięknie
pozdrawiam Małgośka
pozdrawiam Małgośka
Jestem i ja u Ciebie. Mieszkasz w pięknej okolicy, a Twoje "górki" dają możliwość stworzenia bardzo ciekawego ogrodu.
Zazdroszczę konsekwencji w tworzeniu białej rabaty. Warto pomyśleć też o różnych kształtach liści sadzonych na niej roślin. Przyjrzeć się można: różom, liliowcom, bodziszkom, smagliczce nadmorskiej, szałwi, pierzastym goździkom i innym - w odmianach z kwiatami o białym kolorze.
Będę kibicować Twoim planom i ich realizacji.
Pozdrawiam cieplutko
.
Zazdroszczę konsekwencji w tworzeniu białej rabaty. Warto pomyśleć też o różnych kształtach liści sadzonych na niej roślin. Przyjrzeć się można: różom, liliowcom, bodziszkom, smagliczce nadmorskiej, szałwi, pierzastym goździkom i innym - w odmianach z kwiatami o białym kolorze.
Będę kibicować Twoim planom i ich realizacji.
Pozdrawiam cieplutko
Odmeldowuję się jeszcze u siebie i zmykam brac się za robotę, bo goście o 16, a ja przed kompem, zamiast pracowac. W planach mam jakieś ciacho niewymagające pracy.... ucierane z owocami, albo drożdżówkę
Bo to tacy najfajniejsi goście - spotykamy się często, dośc niezobowiązująco, więc bez szaleństw - ciacho, kolacja, śniadanie i do domu ;)
Edyto - dziękuję za odwiedziny i całkiem rozsądne przypomnienie o kształtach liści - o tym jeszcze nie myślałam
A raczej myślałam, tylko w kontekście tego, ze jeśli wsadzę tulipany lub narcyzy to koniecznie w sąsiedztwie liliowców, żeby jedno pięknie maskowało drugie. Tylko białe liliowce chyba nie są zbyt popularne. A nie chcę zamawiac w ciemno na allegro, żeby nie dostac jakiegoś bordo czy pomarańcza.
Małgolinko - dzięki. Mam nadzieję, że się udadzą.
Aniu - dziękuję za radę - popikuję kępkami. To mi bardzo ułatwi pracę, bo za gęsto wysiałam
PEPSI - pisałam,czy nie pisałam, gdzie ten rynek? Na prawo od mostu
Edyto - dziękuję za odwiedziny i całkiem rozsądne przypomnienie o kształtach liści - o tym jeszcze nie myślałam
Małgolinko - dzięki. Mam nadzieję, że się udadzą.
Aniu - dziękuję za radę - popikuję kępkami. To mi bardzo ułatwi pracę, bo za gęsto wysiałam
PEPSI - pisałam,czy nie pisałam, gdzie ten rynek? Na prawo od mostu
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Witam cieplutko
Lubie jak mogę oglądać tworzenie ogrodu. Nie martw się, powolutku wszystko uporządkujesz. Chęci masz a to najważniejsze, pozdrawiam
Lubie jak mogę oglądać tworzenie ogrodu. Nie martw się, powolutku wszystko uporządkujesz. Chęci masz a to najważniejsze, pozdrawiam
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Sylwia85
- 1000p

- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Witaj Agniesiu
, gratuluję siewów nawet na wacie poschodziły.Ale bedzie pięknie i kolorowo. W pracach ogrodniczych każde dodatkowe ręce sie przydadzą więc gratuluję pomocników. Wczoraj napisałam do kolegi czy by mi nie pomógł w pracach ogrodniczych tzn kopać dołki ale cóż napisał że na takie coś sie nie pisze, więc sama bedę dołki kopać jak roślinki zamówione przyjdą i dokupię jeszcze kilka 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;