Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Piękny tunel - my z mężem właśnie planujemy taką konstrukcję :) tylko troszeczkę krótszą
a mam pytania do Ciebie i Mistrza Świata ;)
1. jaka jest długość profili łuków ? czy 6 metrów wystarczyło na szerokość tunelu 3,5
2. jak z wysokością tunelu ? pomidorki nie tulą się do sufitów ? zwłaszcza przy ściankach
3. folia o szerokości 8 metrów wystarczyła ?
4. ile was kosztował materiał na konstrukcję ?

No i koniecznie pokaż zdjęcia z 2 ścieżkami bo też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem ale boję się że będzie za wąsko

Jeszcze raz brawo - tunel wygląda idealnie
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Mineralka :wit

Tak na pierwsze pytanie :D 6m wystarczyło na łuki, ale jak pisałam podnieśliśmy konstrukcję o 25 cm dzięki pustakom. Każdy łuk był gięty 2 razy (tzn. 2 razy przeciągaliśmy przez walce giętarki żeby już nie zmieniać jej regulacji) i na bieżąco mierzyliśmy jaki jest rozstaw. Wszystko zajęło nam ok. 1 godzinę.

Co do wyskokości tunelu i pomidorków. Rzeczywiście w pierwszym roku użytkowania był taki problem więc trzeba było ucinać wierzchołki. W drugim roku już sobie z tym poradziłam. Ja sama dobieram gatunki i przygotowuję rozsadę do tunelu i na warzywnik bo z doświadczenia wiem, że kupienie pomidorków np. na targu może być zgubne. Jeśli nie zauważy się oznak zarażenia sadzonki przez szkodniki lub choroby to można sprowadzić na swoje uprawy prawdziwą plagę ;:174 . Tak więc dobrałam 1 odmianę karłową i pomidorki koktajlowe, które nie rosły wysokie. Sadziłam je tam, gdzie był niższy sufit i było ok. Oczywiście przy niektórych roślinkach i tak gdy pomidorki dochodziły do folii trzeba było obciąć wierzchołek, ale to raczej nie jest jakiś potężny problem. Trzeba tylko pamiętać, że ten obcięty wierzchołek nie może dotykać folii.

Tak, folia o szerokości 8m wystarczy. My takiej użyliśmy :tan . Ten 1m, który został z obu stron to akurat idealny kawałek do przykopania glebą.

Liczyliśmy trochę pobieżnie, ale wszystko kosztowało trochę ponad 900 zł. Wydaje się dużo, ale metalu poszło sporo, do tego folia, trzykrotne malowanie, elektrody do spawarki, śruby do skręcania boków, trochę desek... ;:173 No, ale w porównaniu do plastikowych tuneli za 1500 zł, które wytrzymają może 3-5 lat to jest to lepsza inwestycja. Jeśli dobrze się ją pomaluje i zakonserwuje to taka robiona metalowa folia przetrwa 10-15 lat, może nawet więcej :D

Właśnie się wybieram zacząć przacować nad ścieżkami. Zrobię kilka fotek :wink:

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Awatar użytkownika
Barbara25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 lut 2014, o 14:56

Post »

Super tunelik, bardzo profesjonalny ;:333
Mineralka
200p
200p

Post »

dzięki Natalii za wyczerpujące informacje :)
na zdjęcia poczekam z przyjemnością
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skoro wszyscy się chwalą :roll:

Obrazek

8 x 16 x 4,2 , obecnie przystosowany do rozsady , a zamontuje jeszcze cieniowanie dla chryzantem. Teraz jestem na etapie montowania dwóch pieców :heja :heja :heja
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Sadź lilie na komunie w maju.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj :wit :wit :wit Lilie będą w takim samym który stanie obok ;:333 ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Natalii88

Brawo! forumowy tunel - numer 1. Konstrukcja oraz wykonanie pierwsza klasa - ;:304

Podziwiam Twoją wiedzę, jesteś kobietą ale potrafisz po "męsku" wytłumaczyć oraz orientujesz się co się z czym je. Ja osobiście nie znam kobiety które wie co to jest giętarka oraz jak funkcjonuje, nie jednego faceta na tym forum możesz zawstydzić. ;:170
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Mój tunel od wczoraj już obsiany rzodkiewką .Wysadziłam cebulkę na wczesny szczypiorek i nasienie szalotki.
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

Dziękuję za komplement, Krismiszcz, bardzo mi miło, ale chyba nie zasłużyłam sobie na aż takie pochwały :wink: Ja po prstu nie lubię być zależna od nikogo więc uczę się różnych przydatnych rzeczy jeśli tylko mam taką możliwość. Aktualnie zgłębiam wiedzę o wymianie i rodzajach brzeszczotów do wyrzynarki ręcznej bo z takiego sprzętu korzystam przy montowaniu przejścia w tunelu. I tu chciałabym przeprosić Mineralkę ponieważ obiecałam wrzucić zdjęcia nowego ustawienia ścieżek, ale niestety trochę się rozchorowałam i póki nie przejdzie mi przeziębienie nie będę mogła dokończyć pracy. Zdjęcia będą :D , ale trochę później.

Pozdrawiam
Natalii
Cur in gremio haremus?
Mineralka
200p
200p

Post »

spokojnie Natalii :) zdrowiej spokojnie
a co do wyrzynarki to ja już mam opanowane - wczoraj przycinałam deski na kompostownik - podobnie jak ty wolę zrobić coś sama niż prosić i czekać więc nie obce mi narzędzia stolarskie :) niestety boję się spawarki inaczej tunel już by stał
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

Hahaha :D Ja kedyś spróbowałam wziąć w obroty spawarkę :wink: Brak mi wprawy więc często elektroda "przyklejała" mi się do metalu. Poza tym mój pierwszy spaw ściągnął mi elementy i jak wszystko wystygło to z kąta prostego zrobił się lekko ostry. Tak więc spawanie zostawiam Mistrzowi Świata :wink: a ja się zajmuję czymś, w czym mam większe doświadczenie :)
Cur in gremio haremus?
Marta_78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 mar 2014, o 12:01

Post »

Natalii88 pisze:Hahaha :D Ja kedyś spróbowałam wziąć w obroty spawarkę :wink: Brak mi wprawy więc często elektroda "przyklejała" mi się do metalu. Poza tym mój pierwszy spaw ściągnął mi elementy i jak wszystko wystygło to z kąta prostego zrobił się lekko ostry. Tak więc spawanie zostawiam Mistrzowi Świata :wink: a ja się zajmuję czymś, w czym mam większe doświadczenie :)
Natalii88 jestem pod wrażeniem, że sama chciałaś coś sama zbudować, ja nie mam tyle talentu i odwagi dlatego zamówiłam swój tunel w sklepiezmoderowano/KaRo i jestem z niego bardzo zadowolona :P
Mineralka
200p
200p

Post »

Natalii i jak tam wyznaczenie ścieżek ? zaczynam Cię troszkę ponaglać :) bo w ubiegłą sobotę i u mnie stanął tunel :D tzn na razie sam stelaż z rurek metalowych i na najbliższą sobotę mam malowanie zaplanowane a M. ma robić drzwi do przodu i tyłu - no to już potem tylko ścieżki mi zostają :D Obrazek
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

z jakich rurek jest zrobiony ten tunel.? w jaki sposób te rurki zostały wygięte.? i czy na wysokości 1 metra od ziemi jest przyspawany kątownik .? i czy w ziemie pójdą tylko 3 słupki w ziemie .?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”